Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNHO:2021:7055

Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak
10-08-2021
Datum publicatie
23-08-2021
Zaaknummer
C15317923 FT RK 21493
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Bodemzaak
Inhoudsindicatie

Schuldenares heeft toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) verzocht. De rechtbank moet beoordelen of schuldenares voldoet aan de wettelijke eisen die daarvoor gelden.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

VONNIS WEIGERING TOELATING WSNP

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

zittingsplaats: Haarlem

afdeling: Handel, Kanton en Insolventie

zaaknummer: C/15/317923 FT RK 21/493

naam rechter: mr. H.A.M. Röell-Mulder

uitspraakdatum: 10 augustus 2021

in de zaak van: [schuldenares] (hierna: schuldenares)
geboren op: [geboortedatum] te [plaats 1]
wonende te: [plaats 2]

schuldhulpverlener: Kredietbank Nederland

1 Samenvatting

Schuldenares heeft toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (wsnp) verzocht. De rechtbank moet beoordelen of schuldenares voldoet aan de wettelijke eisen die daarvoor gelden.

2 Beslissing van de rechtbank

De rechtbank laat schuldenares niet toe tot de wsnp.

3. Gevolgen voor schuldenares

 • -

  De wsnp wordt niet op schuldenares van toepassing verklaard.

 • -

  De schuldeisers kunnen schuldenares nog steeds tot betaling dwingen.

4 Redenen voor deze beslissing

 Schuldenares kan alleen worden toegelaten tot de wsnp als voldoende aannemelijk is dat de schulden “te goeder trouw” zijn ontstaan. Dat wil zeggen dat schuldenares niet kan worden verweten dat zij schulden heeft gekregen of dat zij deze niet heeft betaald. Dit geldt alleen voor schulden die in de afgelopen vijf jaar zijn ontstaan. Schuldenares heeft in het verleden tot twee keer toe grote bedragen van haar werkgever verduisterd. Nadat ze in een civiele procedure werd veroordeeld om het verduisterde aan haar vorige werkgever te betalen, is zij bij haar nieuwe werkgever opnieuw begonnen met haar frauduleuze praktijken. Ook voor deze fraude is zij tot terugbetaling veroordeeld. De desbetreffende vorderingen zijn meer dan vijf jaar geleden ontstaan en zouden daarom niet tot toelating tot de wsnp in de weg hoeven staan.

 Intussen heeft schuldenares een schuld aan het UWV gekregen. Blijkens brief van 3 december 2020 van het UWV bedraagt de vordering € 29.938,67 (hoofdsom 29.445,13, vermeerderd met 77,54 aan rente en verminderd met een bedrag van 416,00 dat voldaan is). Deze vordering heeft betrekking op een aanvulling op het inkomen van schuldenares in de periode 1 januari 2019 tot en met 31 januari 2020, waarop schuldenares geen recht had. Ten aanzien van het ontstaan van deze schuld heeft schuldenares niet aannemelijk weten te maken dat zij te goeder trouw is geweest. De rechtbank zal daarom haar verzoek om toegelaten te worden tot de wsnp afwijzen.

5 Stukken waarop dit vonnis is gebaseerd

 • -

  verzoekschrift van schuldenares met bijlagen;

 • -

  proces verbaal van de zitting van 29 juli 2021

6 Mogelijkheden om dit vonnis aan te vechten

Deze uitspraak kan binnen acht dagen na de uitspraakdatum worden aangevochten bij het gerechtshof Amsterdam. Dit kan alleen met behulp van een advocaat.

De griffier De rechter