Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNHO:2021:3194

Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak
21-04-2021
Datum publicatie
03-05-2021
Zaaknummer
9098036
Rechtsgebieden
Verbintenissenrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Kort geding
Verstek
Inhoudsindicatie

Voorlopige voorziening; verstek veroordeling tot ontruiming woning en betaling achterstand huur; geen goed huurderschap; houden van wietplantage in woning en gevaarzetting.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Handel, Kanton en Insolventie

locatie Haarlem

Zaaknr./rolnr.: 9098036 \ VV EXPL 21-45

Uitspraakdatum: 21 april 2021

Vonnis van de kantonrechter in kort geding in de zaak van:

de stichting Stichting Elan Wonen

gevestigd te Haarlem

eiseres

verder te noemen: Elan Wonen

gemachtigde: mr. R. Boekhoff

tegen

[gedaagde]

wonende te [woonplaats]

gedaagde

verder te noemen: [gedaagde]

niet verschenen

1 Het procesverloop

1.1.

Elan Wonen heeft [gedaagde] op 25 maart 2021 gedagvaard.

1.2.

De mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden op 15 april 2021. [gedaagde] is, hoewel behoorlijk opgeroepen, niet verschenen. Tegen [gedaagde] is verstek verleend.

1.3.

De griffier heeft aantekeningen gemaakt van wat Elan Wonen ter toelichting van haar standpunt naar voren heeft gebracht.

2 De beoordeling

2.1.

Elan Wonen vordert dat de kantonrechter bij wijze van voorlopige voorziening [gedaagde] veroordeelt:

  1. om binnen zeven dagen na betekening van dit vonnis, althans op een nader door de kantonrechter vast te stellen tijdstip, de woning aan [adres] te ontruimen, met al wie daar zijdens [gedaagde] in verblijven en al hetgeen van [gedaagde] is, en de woning ter vrije en algehele beschikking van Elan Wonen te stellen;

  2. tot betaling van de huurachterstand van € 693,42 (berekend tot en met maart 2021) te vermeerderen met een bedrag van € 693,42 per maand vanaf 1 april 2021 tot en met de maand van ontruiming van de woning;

  3. in de kosten van dit geding.

2.2.

Zij legt aan de vordering ten grondslag – kort weergegeven – dat [gedaagde] tekort is geschoten in de nakoming van de huurovereenkomst door schending van de huurovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden. Deze tekortkomingen zijn zo ernstig dat ontruiming van de woning gerechtvaardigd is. Nu in de woning een geruimde hennepkwekerij is aangetroffen, is de woning gebruikt in strijd met de bestemming (art. 7:214 Burgerlijk Wetboek (hierna BW)) en is in strijd gehandeld met goed huurderschap (art. 7:213 BW). Daarbij is tevens sprake geweest van gevaarzetting doordat op illegale wijze elektra werd afgetapt in de meterkast. Elan Wonen hanteert een ‘zero-tolerance’ beleid ten aanzien van hennep. Daarnaast heeft [gedaagde] een achterstand in de betaling van de huur die tot en met april € 1.386,84 bedraagt.

2.3.

Voldoende aannemelijk is dat de tekortkoming van een zodanige aard is dat ontruiming op korte termijn noodzakelijk is en de uitkomst van een bodemprocedure in redelijkheid niet kan worden afgewacht, zodat het spoedeisend belang is aangetoond.

2.4.

Ook is voldoende aannemelijk dat gezien de tekortkoming in een bodemprocedure ontbinding van de huurovereenkomst wordt toegewezen.

2.5.

Gelet op het vorenstaande zal de kantonrechter de vordering toewijzen, nu deze hem ook niet onrechtmatig of ongegrond voorkomt.

2.6.

De proceskosten komen voor rekening van [gedaagde] , omdat hij ongelijk krijgt.

3 De beslissing

De kantonrechter:

3.1.

veroordeelt [gedaagde] om binnen zeven dagen na betekening van dit vonnis, de woning aan [adres] te ontruimen, met al wie daar zijdens [gedaagde] in verblijven en al hetgeen van [gedaagde] is, en de woning ter vrije en algehele beschikking van Elan Wonen te stellen;

3.2.

veroordeelt [gedaagde] tot betaling aan Elan Wonen van € 1.386,84 te vermeerderen met een bedrag van € 693,42 per maand vanaf 1 mei 2021 tot en met de maand van ontruiming van de woning;

3.3.

veroordeelt [gedaagde] tot betaling van de proceskosten, die de kantonrechter aan de kant van Elan Wonen tot en met vandaag vaststelt op:

dagvaarding € 85,81

griffierecht € 507,00

salaris gemachtigde € 498,00;

3.4.

verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad;

3.5.

wijst de gevorderde voorziening voor het overige af.

Dit vonnis is gewezen door mr. S.N. Schipper en op bovengenoemde datum in het openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier.

De griffier De kantonrechter