Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNHO:2020:10058

Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak
26-11-2020
Datum publicatie
03-12-2020
Zaaknummer
8765192
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

De vergoeding van de bewindvoerder voor het opmaken van de eindrekening- en verantwoording is een vast bedrag conform het forfaitaire systeem van de Regeling beloning.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Handel, Kanton en Bewind

locatie Haarlem

Zaaknummer: 8765192 \ BM VERZ 20-2640 GS

Uitspraakdatum: 26 november 2020

Beschikking van de kantonrechter

op verzoek van:

[verzoeker] ,

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] ,

van wie het adres bekend is bij deze rechtbank,

hierna ook te noemen: verzoeker,

in het bewind van:

[rechthebbende] ,

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] ,

van wie het adres bekend is bij deze rechtbank,

hierna ook te noemen: betrokkene.

procedure

De kantonrechter heeft kennisgenomen van:

  • -

    het verzoekschrift, ter griffie ingekomen op 14 september 2020;

  • -

    het verweer van Argalo B.V., ingekomen op 23 september 2020;

  • -

    de reactie van verzoeker op het verweer, ingekomen op 27 oktober 2020.

De kantonrechter heeft op grond van de inhoud van de stukken afgezien van een mondelinge behandeling.

beoordeling

Bij beschikking van 21 augustus 2020 is Argalo B.V. ontslagen als bewindvoerder over de goederen die (zullen) toebehoren aan betrokkene. Verzoeker is bij deze beschikking benoemd tot opvolgend bewindvoerder.

Verzoeker verzoekt Argalo B.V. te veroordelen tot betaling van € 58,13 aan betrokkene. Het verzoek is, zakelijk weergegeven, als volgt toegelicht. Argalo B.V. heeft € 304,97 bij betrokkene in rekening gebracht als vergoeding voor het opmaken van de eindrekening en verantwoording en als vergoeding over de maand september 2020. Volgens verzoeker geeft de Aanbevelingen Meerderjarigenbewind de bewindvoerder de mogelijkheid een weloverwogen besluit te nemen over wat een redelijke vergoeding is. Argalo B.V. heeft over de maand september een halve maandvergoeding berekend, terwijl zij slechts 3 dagen bewindvoerder was in die maand. Er zijn toen geen betalingen uitgevoerd door Argalo B.V. Verzoeker is van mening dat het in rekening gebrachte bedrag in dit geval onredelijk is.

Argalo B.V. heeft tegen het verzoek verweer gevoerd. Volgens de Aanbevelingen Meerderjarigenbewind mag de bewindvoerder, indien zijn taak eindigt op een dag in de eerste helft van de maand, over die maand de beloning in rekening brengen tot de 16e dag van die maand. Argalo B.V. is niet bereid om € 58,13 te betalen aan betrokkene.

De kantonrechter overweegt als volgt. In de Aanbevelingen Meerderjarigenbewind zoals vastgesteld door het LOVCK&T op 7 september 2018 is bepaald dat de bewindvoerder, indien zijn taak eindigt op een dag in de eerste helft van de maand, over die maand de beloning in rekening mag brengen tot de 16e dag van die maand. Uit de stukken is gebleken dat de taak van Argalo B.V. is geëindigd op 4 september 2020. Nu haar taak op een dag in de eerste helft van de maand is geëindigd, mocht zij over die maand de beloning in rekening brengen tot de 16e dag van die maand. In tegenstelling tot hetgeen verzoeker stelt, is de bedoeling van deze bepaling niet dat de bewindvoerder een weloverwogen besluit dient te nemen over wat een redelijke vergoeding is voor de te leveren diensten. De Aanbevelingen Meerderjarigenbewind heeft het forfaitaire systeem van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren als uitgangspunt. Daarbij geldt de beloning als een gemiddelde en gaat het systeem gaat uit van de solidariteitsgedachte dat de eenvoudige bewinden mede de lasten van de ingewikkeldere bewinden dragen. De kantonrechter ziet gelet op het bovenstaande geen aanleiding om Argalo B.V. te veroordelen tot betaling van € 58,13 aan betrokkene. De beslissing luidt derhalve als volgt.

beslissing

De kantonrechter:

- wijst het verzoek af.

Deze beschikking is gegeven door mr. E. Kanninga-Jonker, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op bovengenoemde datum in aanwezigheid van de griffier.

De griffier De kantonrechter