Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNHO:2018:7137

Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak
16-08-2018
Datum publicatie
09-01-2019
Zaaknummer
C/15/276059 / KG ZA 18-513
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Kort geding
Inhoudsindicatie

Vordering tot verwijdering van negatieve reviews op internet bij verstek toegewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Handel, Kanton en Insolventie

Zittingsplaats Haarlem

zaaknummer / rolnummer: C/15/276059 / KG ZA 18-513

Vonnis in kort geding van 15 augustus 2018

in de zaak van

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

NATIONAAL HUIDCENTRUM B.V.,

gevestigd te Bussum,

eiseres,

advocaat mr. R.J. Versteeg te Zaltbommel,

tegen

[gedaagde] ,

wonende te [woonplaats],

gedaagde,

niet verschenen.

1 De procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

  • -

    de dagvaarding

  • -

    de mondelinge behandeling

  • -

    het tijdens de behandeling tegen gedaagde verleende verstek.

1.2.

Ten slotte is vonnis bepaald.

2 De beoordeling

2.1.

Het gevorderde komt de voorzieningenrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor en zal als volgt worden toegewezen.

2.2.

De gevorderde dwangsommen zullen worden beperkt als volgt.

2.3.

Gedaagde zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van eiseres worden begroot op:

- dagvaarding € 82,57

- griffierecht 626,00

- salaris advocaat 527,00

Totaal € 1.235,57

3 De beslissing

De voorzieningenrechter

3.1.

gebiedt gedaagde tot (a) het verwijderen van de door haar op Google en www.zorgkaartnederland.nl geplaatste review(s), zoals gespecificeerd sub 2 en 36 van de dagvaarding, binnen 48 uur na betekening van dit vonnis, op zodanige wijze dat deze definitief worden verwijderd van (de website van) Google en www.zorgkaartnederland.nl, alsmede tot het (b) het binnen genoemde termijn treffen van zodanige maatregelen dat eventuele vermeldingen van of verwijzingen naar deze reviews niet meer via www.zorgkaartnederland.nl en Google (inclusief cache) en andere zoekmachines op internet zijn terug te vinden,

3.2.

verbiedt gedaagde om zich publiekelijk, onder haar pseudoniem "de waarheid" dan wel enige andere naam / pseudoniem, op enige wijze grievend of beledigend uit te laten over Nationaal Huidcentrum B.V. en de aan haar verbonden personen, althans door het verkondigen van onwaarheden, althans door enige andere feitelijke gedraging de reputatie van Nationaal Huidcentrum B.V. aan te tasten,

3.3.

gebiedt gedaagde, indien en voor zover zij niet binnen 14 dagen na betekening van dit vonnis aan het in 3.1. opgelegde gebod heeft voldaan, tot het plaatsen van een rectificatie op de Google review-pagina en / of op www.zorgkaartnederland.nl (al naar gelang het één dan wel beide websites nog aangaat), met een classificatie van 5 sterren dan wel zoveel sterren dat het gemiddelde van alle reviews niet wordt benadeeld, inhoudende:

"De voorzieningenrechter in de Rechtbank Noord-Holland, zittingsplaats Haarlem, heeft bij vonnis in kort geding van 15 augustus 2018 bepaald dat de beschuldigingen die ik aan het adres van Nationaal Huidcentrum B.V. op internet had geplaatst in mijn review van [DATUM] niet heb kunnen onderbouwen, zodat die beschuldigingen onrechtmatig jegens Nationaal Huidcentrum B.V. zijn. Ik rectificeer derhalve hierbij mijn eerder geuite beschuldigingen."

een en ander alsdan binnen 16 dagen na betekening van dit vonnis,

3.4.

veroordeelt gedaagde om aan eiseres een dwangsom te betalen van € 1.000,00 voor iedere dag of gedeelte daarvan dat zij niet aan de in 3.1., 3.2. en 3.3. uitgesproken hoofdveroordeling voldoet, tot een maximum van € 10.000,00 is bereikt.

3.5.

veroordeelt gedaagde in de proceskosten, aan de zijde van eiseres tot op heden begroot op € 1.235,57, te vermeerderen met de wettelijke rente als bedoeld in art. 6:119 BW over dit bedrag met ingang van de 14e dag na betekening van dit vonnis tot de dag van volledige betaling,

3.6.

verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad,

3.7.

wijst het meer of anders gevorderde af.

Dit vonnis is gewezen door mr. Th.S. Röell en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier op 15 augustus 2018.