Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMNE:2022:4623

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
18-11-2022
Datum publicatie
18-11-2022
Zaaknummer
16/275851-21 (P)
Rechtsgebieden
Materieel strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Mallorcazaak. Uitgaansgeweld door groep Nederlandse jongeren tegen een andere groep Nederlandse jongeren op het Spaanse eiland Mallorca. Vrijspraak van het openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen. Benadeelde partijen niet-ontvankelijk.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht

Zittingsplaats Lelystad

Parketnummer: 16/275851-21 (P)

Vonnis van de meervoudige kamer van 18 november 2022

in de strafzaak tegen

[verdachte] ,

geboren op [2003] te [geboorteplaats] ,

wonende te [postcode] [woonplaats] , [adres] ,

hierna te noemen: verdachte.

1 ONDERZOEK TER TERECHTZITTING

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen van 21 januari 2022, 4 februari 2022, 13 april 2022, 4 oktober 2022, 6 oktober 2022, 11 oktober 2022, 13 oktober 2022, 17 oktober 2022, 20 oktober 2022 en 4 november 2022.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en standpunten van officieren van justitie mr. A. Drogt, mr. M. Kamper en mr. B. Nitrauw (hierna gezamenlijk: de officier van justitie) en van hetgeen verdachte en zijn raadsvrouw, mr. I. Stas, advocaat te Almere, naar voren hebben gebracht.

Voorts heeft de rechtbank kennisgenomen van hetgeen:

 • -

  mr. E.W. Bosch, advocaat te Honselersdijk, namens de nabestaanden van [slachtoffer 1] en tevens benadeelde partijen [benadeelde partij 1] , [benadeelde partij 2] en [benadeelde partij 3] , en

 • -

  mr. L.A.C. ter Steeg, advocaat te Amsterdam, namens de slachtoffers en benadeelde partijen [slachtoffer 2] , [slachtoffer 3] , [slachtoffer 4] en [slachtoffer 5] ,

naar voren hebben gebracht.

2 TENLASTELEGGING

De tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht. De verdenking komt erop neer dat verdachte:

op 14 juli 2021 te [plaats] in Spanje ter hoogte van bar [bar] , met een of meer ander(en), openlijk geweld heeft gepleegd tegen [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of [slachtoffer 3] en/of [slachtoffer 4] en/of [slachtoffer 5] .

3 VOORVRAGEN

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het tenlastegelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

4 VRIJSPRAAK

4.1

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft gevorderd verdachte vrij te spreken van het tenlastegelegde.

4.2

Het standpunt van de verdediging

De raadsvrouw heeft vrijspraak bepleit van het tenlastegelegde.

4.3

Het oordeel van de rechtbank

Uit het procesdossier blijkt dat verdachte op 14 juli 2021 op de boulevard in [plaats] op Mallorca ter hoogte van de bar [bar] aanwezig is geweest op het moment dat daar door de groep van verdachte geweld werd gepleegd tegen de slachtoffers [slachtoffer 1] , [slachtoffer 2] , [slachtoffer 3] , [slachtoffer 4] en [slachtoffer 5] Uit de camerabeelden die een omstander heeft gemaakt (het filmpje dat in het procesdossier “blauw shirt rent weg” wordt genoemd) blijkt dat verdachte naar de plek waar [slachtoffer 2] in elkaar werd geslagen is gelopen en op een bepaald moment zijn pas heeft versneld. Verder blijkt uit de beelden dat verdachte blijft staan op het moment dat [slachtoffer 2] wegrent. Het procesdossier bevat daarnaast getuigenverklaringen die verdachte nabij het geweld plaatsen, maar geen van de getuigen heeft verdachte geweld zien gebruiken of op een andere manier aan het openlijk geweld zien bijdragen. Verdachte heeft zelf bij de politie, de rechter-commissaris en ter terechtzitting verklaard dat hij naar het geweld toe is gegaan om mensen weg te trekken en daarmee het geweld wilde de-escaleren. Verder heeft verdachte verklaard dat het geweld zich al ‘oploste’ toen hij daar aankwam en zijn vrienden toen wegrenden.

De rechtbank acht het voorgaande onvoldoende om te kunnen vaststellen dat verdachte een significante of wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het openlijk geweld. De rechtbank acht de verklaring van verdachte aannemelijk dat hij naar het gevecht toeliep om te de-escaleren. Zij betrekt daarbij wat op de camerabeelden van het geweld voor de [restaurant] , dat eerder die avond plaatsvond, te zien is. Uit die camerabeelden blijkt dat verdachte niet deelneemt aan het geweld bij de [restaurant] en zijn medeverdachten [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] daarvan wegtrekt. De rechtbank acht dan ook niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het tenlastegelegde heeft begaan en zal verdachte hiervan vrijspreken.

5 BESLAG

Teruggave aan verdachte

De rechtbank zal teruggave gelasten aan verdachte van de in beslag genomen voorwerpen, te weten:

- 1 STK Schoenen (Goednummer/omschrijving: PL0900-2021230390-G2890095)

- 1 STK Schoenen (Goednummer/omschrijving: PL0900-2021230390-2890098).

6 BENADEELDE PARTIJ

De benadeelde partijen [benadeelde partij 1] en [benadeelde partij 2] , [benadeelde partij 3] , [slachtoffer 2] , [slachtoffer 3] , [slachtoffer 4] en [slachtoffer 5] hebben vorderingen tot schadevergoedingen ingediend.

6.1

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft geconcludeerd tot niet-ontvankelijkverklaring van de benadeelde partijen in de vorderingen, omdat zij zich op het standpunt heeft gesteld dat verdachte moet worden vrijgesproken van het aan hem ten laste gelegde feit.

6.2

Het standpunt van de verdediging

De raadsvrouw heeft zich op het standpunt gesteld dat de benadeelde partijen, gelet op de door haar bepleite vrijspraak, niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in de vorderingen.

6.3

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank zal de benadeelde partijen [benadeelde partij 1] en [benadeelde partij 2] , [benadeelde partij 3] , [slachtoffer 2] , [slachtoffer 3] , [slachtoffer 4] en [slachtoffer 5]

niet-ontvankelijk verklaren in de vorderingen nu verdachte van het tenlastegelegde zal worden vrijgesproken.

Nu de benadeelde partijen niet-ontvankelijk worden verklaard in hun vorderingen, zullen de benadeelde partijen in de kosten van verdachte worden veroordeeld voor zover deze betrekking hebben op het verweer tegen de vordering. Deze kosten worden tot op dit moment begroot op nihil.

7 BESLISSING

De rechtbank:

Vrijspraak

- verklaart het tenlastegelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;

Beslag

- gelast de teruggave aan verdachte van de volgende voorwerpen:

 • -

  1 STK Schoenen (omschrijving/goednummer: PL0900-2021230390-G2890095)

 • -

  1 STK Schoenen (omschrijving/goednummer: PL0900-2021230390-2890098);

Benadeelde partijen

[benadeelde partij 1] en [benadeelde partij 2]

 • -

  verklaart [benadeelde partij 1] en [benadeelde partij 2] niet-ontvankelijk in de vordering;

 • -

  veroordeelt de benadeelde partij in de kosten door de verdachte gemaakt, tot op heden begroot op nihil;

[benadeelde partij 3]

 • -

  verklaart [benadeelde partij 3] niet-ontvankelijk in de vordering;

 • -

  veroordeelt de benadeelde partij in de kosten door de verdachte gemaakt, tot op heden begroot op nihil;

[slachtoffer 2]

 • -

  verklaart [slachtoffer 2] niet-ontvankelijk in de vordering;

 • -

  veroordeelt de benadeelde partij in de kosten door de verdachte gemaakt, tot op heden begroot op nihil;

[slachtoffer 3]

 • -

  verklaart [slachtoffer 3] niet-ontvankelijk in de vordering;

 • -

  veroordeelt de benadeelde partij in de kosten door de verdachte gemaakt, tot op heden begroot op nihil;

[slachtoffer 4]

 • -

  verklaart [slachtoffer 4] niet-ontvankelijk in de vordering;

 • -

  veroordeelt de benadeelde partij in de kosten door de verdachte gemaakt, tot op heden begroot op nihil;

[slachtoffer 5]

 • -

  verklaart [slachtoffer 5] niet-ontvankelijk in de vordering;

 • -

  veroordeelt de benadeelde partij in de kosten door de verdachte gemaakt, tot op heden begroot op nihil.

Dit vonnis is gewezen door mr. R.P.P. Hoekstra, voorzitter, mr. V.C. Kool, (kinder)rechter, en mr. H.B.W. Beekman, rechter, in tegenwoordigheid van mr. J.M. Tason Avila en mr. R. van Donk-Carbo, griffiers, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 18 november 2022.

Bijlage: de tenlastelegging

Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:

hij, op of omstreeks 14 juli 2021 te [plaats] , althans in de provincie Balearen, althans in Spanje, openlijk, te weten op de [straat] (ter hoogte van bar [bar] ), in elk geval op of aan de openbare weg en/of op een voor het publiek toegankelijke plaats,

in vereniging geweld heeft gepleegd tegen een of meer personen, te weten [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of [slachtoffer 3] en/of [slachtoffer 4] en/of [slachtoffer 5]

door:

- voornoemde [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of [slachtoffer 3] en/of [slachtoffer 4] en/of [slachtoffer 5] meermalen, althans eenmaal, te duwen en/of te trekken en/of naar de grond toe te

brengen en/of (met de vuist) te stompen en/of te slaan en/of te schoppen en/of te trappen op en/of in de richting van en/of tegen het hoofd en/of het (boven)lichaam en/of met voornoemde slachtoffer(s) te worstelen.