Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMNE:2020:4175

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
26-08-2020
Datum publicatie
24-03-2021
Zaaknummer
UTR 20/2811
Rechtsgebieden
Bestuursprocesrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Uitspraak buiten zitting. De rechtbank is onbevoegd om van het beroepschrift kennis te nemen. Het beroepschrift van eiseres richt zich niet tegen een besluit van een bestuursorgaan.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Zittingsplaats Utrecht

Bestuursrecht

zaaknummer: UTR 20/2811

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 26 augustus 2020 op het beroep van

Myronivsky Hliboproduct MHP B.V., te Veenendaal, eiseres

(gemachtigde: mr. F.A.A.M. Makker),

tegen

de beslissing van 23 juni 2020 van Sociale Zaken Pluimvee Industrie.

Inleiding

1. Eiseres heeft op 31 januari 2020 bij Sociale Zaken Pluimvee Industrie (hierna: SZ Pluimvee Industrie) een dispensatieverzoek gedaan voor haar Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)-hiaat verzekering. Op 3 maart 2020 is dit verzoek afgewezen door het Georganiseerd Overleg van SZ Pluimvee Industrie. Eiseres heeft vervolgens bij SZ Pluimvee Industrie bezwaar gemaakt. Op 23 juni 2020 heeft het Georganiseerd Overleg van SZ Pluimvee Industrie het bezwaar afgewezen. Vervolgens heeft eiseres beroep ingesteld bij de rechtbank tegen de beslissing van 23 juni 2020.

Overwegingen

2. De rechtbank komt in deze uitspraak tot het oordeel dat zij kennelijk onbevoegd is om van het beroepschrift van eiseres kennis te nemen. De rechtbank doet daarom op grond van artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) uitspraak zonder zitting.

3. Op grond van artikel 8:1 van de Awb is het mogelijk om beroep in te stellen tegen een besluit. Uit de Awb volgt dat een besluit een schriftelijke beslissing is van een bestuursorgaan die ziet op een publiekrechtelijke rechtshandeling. Een bestuursorgaan is een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld, of een ander persoon of college met enig openbaar gezag bekleed.

4. De beslissing van 23 juni 2020 waartegen eiseres bij de rechtbank beroep heeft ingesteld, is geen besluit van een bestuursorgaan. Het Georganiseerd Overleg van SZ Pluimvee Industrie is geen orgaan dat krachtens publiekrecht is ingesteld. Haar bevoegdheid om te oordelen over geschillen tussen werkgever en werknemer volgt uit de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor de Pluimveeverwerkende industrie. Ook is niet gebleken dat het Georganiseerd Overleg op andere wijze met enig openbaar gezag is bekleed. Gelet op het voorgaande is het Georganiseerd Overleg van SZ Pluimvee Industrie niet aan te merken als een bestuursorgaan zoals bedoeld in artikel 1:1 van de Awb. De beslissing van 23 juni 2020 van het Georganiseerd Overleg van SZ Pluimvee Industrie is dan ook geen besluit waartegen beroep kan worden ingesteld bij de rechtbank.

5. De rechtbank verklaart zich daarom kennelijk onbevoegd om kennis te nemen van het beroepschrift van eiseres.

Beslissing

De rechtbank verklaart zich kennelijk onbevoegd.

Deze uitspraak is gedaan door mr. R.C. Stijnen, rechter, in aanwezigheid van mr. C.H. Verweij, griffier. Als gevolg van de maatregelen rondom het Coronavirus is deze uitspraak niet uitgesproken op een openbare uitsprakenzitting. Zodra het openbaar uitspreken weer mogelijk is, wordt deze uitspraak, voor zover nodig, alsnog in het openbaar uitgesproken.

griffier rechter

Afschrift verzonden aan partijen op:

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kan binnen zes weken na de dag van verzending daarvan verzet worden gedaan bij deze rechtbank. De indiener van het verzetschrift kan daarbij vragen in de gelegenheid te worden gesteld over het verzet te worden gehoord.