Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMNE:2020:3661

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
06-08-2020
Datum publicatie
31-05-2021
Zaaknummer
20/652
Rechtsgebieden
Omgevingsrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Niet-ontvankelijk. Verzoek om niet in alle zaken griffierecht te moeten betalen vanwege samenhang afgewezen. Griffierecht niet betaald.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Zittingsplaats Utrecht

Bestuursrecht

zaaknummer: UTR 20/652

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 6 augustus 2020 in de zaak tussen

Bewonersvereniging Oosterspoorplein en bewonersvereniging Geuzenbuurt, te Hilversum, eisers

(gemachtigde: mr. dr. A. Vlieger),

en

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, verweerder.

Procesverloop

Deze uitspraak gaat over het beroep dat eisers hebben ingesteld omdat verweerder niet op tijd heeft beslist op het bezwaar dat is ingediend op 12 januari 2015. Het bezwaar is gericht tegen de verleende vergunning voor het verbouwen van het pand aan de [adres] tot drie zelfstandige wooneenheden en bedrijfsruimte.

Overwegingen

1. De rechtbank nodigt partijen niet uit voor een zitting, omdat dat in deze zaak niet nodig is. Eisers hebben namelijk het griffierecht niet (op tijd) betaald, waardoor de rechtbank de zaak niet inhoudelijk kan behandelen. Hieronder legt de rechtbank dat verder uit.

2. Iemand die in beroep gaat moet griffierecht betalen. Dit staat in artikel 8:41, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). In dit geval is het griffierecht € 354,-.

3. Als het griffierecht niet (op tijd) wordt betaald is de hoofdregel dat de rechtbank het beroep niet inhoudelijk mag behandelen. Soms is dat anders. Dan is er een geldige reden waarom het griffierecht niet door de rechtbank is ontvangen. Het gaat dan om omstandigheden waar eisers niets aan kunnen doen.

4. De rechtbank heeft eisers op 15 februari 2020 een aangetekende brief gestuurd, waarin staat dat eisers het griffierecht binnen twee weken moeten betalen aan de rechtbank.

5. Eisers hebben bij brief van 24 februari 2020 gevraagd om één factuur voor het griffierecht. Dit omdat zij vele beroepen hebben ingediend waarbij volgens eisers sprake is van samenhang. De rechtbank heeft eisers op 24 april 2020 een brief gestuurd waarin staat dat het verzoek is afgewezen en dat zij het griffierecht wel moet betalen. Op 29 april 2020 heeft de rechtbank aan eisers een aangetekende herinnering gestuurd waarin staat dat eisers het griffierecht binnen vier weken moeten betalen.

6. De rechtbank heeft het bedrag niet (op tijd) ontvangen. Eisers hebben daar geen geldige reden voor gegeven.

7. Daarom zal het beroep zal niet inhoudelijk worden behandeld. Het beroep is kennelijk niet-ontvankelijk (artikel 8:54 Awb).

8. Van een vergoeding van de proceskosten is geen sprake.

Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk.

Deze uitspraak is gedaan door mr. R.C. Stijnen, in aanwezigheid van

P.W. Hogenbirk, griffier, op 6 augustus 2020. Als gevolg van maatregelen rondom het Coronavirus is deze uitspraak niet uitgesproken op een openbare uitsprakenzitting. Zodra het openbaar uitspreken weer mogelijk is, wordt deze uitspraak, voor zover nodig, alsnog in het openbaar uitgesproken.

griffier rechter

Afschrift verzonden aan partijen op:

Bent u het niet eens met deze uitspraak?

Als u het niet eens bent met deze uitspraak kunt u een brief sturen naar de rechtbank waarin u uitlegt waarom u het er niet mee eens bent. Dit heet een verzetschrift. U moet dit verzetschrift indienen binnen 6 weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden. U ziet deze datum op de stempel die hierboven staat. Als u graag een zitting wilt waarbij u persoonlijk uw mening aan de rechter kunt geven, kunt u dit in uw verzetschrift aangeven.