Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMNE:2019:2275

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
22-05-2019
Datum publicatie
22-05-2019
Zaaknummer
16/652975-16 (P)
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Een 25-jarige vrouw die meerdere mensen heeft opgelicht via Marktplaats en Instagram is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. De rechtbank acht bewezen dat zij in ieder geval 8 personen heeft opgelicht. Ze deed zich voor als bonafide verkoper, maar leverde betaalde spullen niet.

De vrouw heeft op Instagram en Marktplaats verschillende accounts aangemaakt en via die accounts tassen en schoenen aangeboden. Verschillende slachtoffers geloofden de advertenties en hebben artikelen besteld en het geld overgemaakt. De vrouw gaf haar eigen rekening op, maar ook de rekening van een vriend en vriendin. Nadat de slachtoffers het geld hebben overgemaakt heeft de vrouw niet meer gereageerd op e-mails en zijn de bestelde spullen niet geleverd.

De slachtoffers waren in de veronderstelling dat ze met een betrouwbare verkoper te maken hadden. De communicatie verliep in eerste instantie vlot en de mails waren persoonlijk. Ook gaf ze advies over kleur en maat waarbij ze de indruk wekte dat ze de artikelen kon leveren. In werkelijkheid heeft de vrouw valse namen gebruikt, professionele accounts aangemaakt en foto’s gebruikt van artikelen waar zij niet over beschikte. Hiermee heeft ze niet alleen het vertrouwen dat de slachtoffers in haar hadden misbruikt, maar heeft ze ook bijgedragen aan beschadiging van het vertrouwen bij dergelijke (online)transacties.

Nadat de vrouw is aangehouden – op 16 augustus 2016 – heeft de zaak onnodig lang stilgelegen. De officier van justitie heeft hiervoor geen verklaring kunnen geven. Nadat de vrouw is aangehouden is ze niet meer in de fout gegaan. De rechtbank ziet dan ook geen aanleiding meer om een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De vriend en vriendin zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de oplichting.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Afdeling strafrecht

Zittingsplaats Lelystad

Parketnummer: 16/652975-16 (P)

Vonnis van de meervoudige kamer van 22 mei 2019

in de strafzaak tegen

[verdachte] ,

geboren op [1992] te [geboorteplaats] ,

wonende te [woonplaats] , [adres] .

1 ONDERZOEK TER TERECHTZITTING

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen van 21 november 2018 en 8 mei 2019.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en standpunten van officier van justitie mr. C. Booij en van hetgeen verdachte en zijn raadsman mr. M.M.J. Nuijten, advocaat te Haarlem, naar voren hebben gebracht.

2 TENLASTELEGGING

De tenlastelegging is op de zitting van 21 november 2018 gewijzigd. De gewijzigde tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.

De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat verdachte:

primair

samen met anderen in de periode van 5 februari 2014 tot en met 31 oktober 2015 in Nederland via Instagram en www.marktplaats.nl diverse personen heeft opgelicht;

subsidiair

zich samen met anderen in de periode van 5 februari 2014 tot en met 16 augustus 2016 in Maarssen en/of Breukelen en/of Utrecht heeft schuldig gemaakt aan heling van een geldbedrag van € 1.301,60;

meer subsidiair

samen met anderen in de periode van 5 februari 2014 tot en met 16 augustus 2016 in Maarssen, Breukelen en Utrecht een geldbedrag van € 1.301,60 heeft verduisterd;

3 VOORVRAGEN

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het ten laste gelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

4 VRIJSPRAAK

4.1

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft gevorderd verdachte vrij te spreken van het ten laste gelegde.

4.2

Het standpunt van de verdediging

De raadsman heeft vrijspraak bepleit van het ten laste gelegde. Ter onderbouwing heeft hij aangevoerd dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is dat verdachte betrokken is geweest bij het ten laste gelegde.

4.3

Het oordeel van de rechtbank

Ten aanzien van het primair, subsidiair en meer subsidiair ten laste gelegde

De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte betrokken is geweest bij de primair ten laste gelegde oplichting dan wel de subsidiair ten laste gelegde opzet/schuldheling of de meer subsidiair ten laste gelegde verduistering. De enkele vaststelling dat er diverse geldbedragen door één van de medeverdachten zijn overgemaakt naar zijn bankrekening is onvoldoende om betrokkenheid bij de tenlastegelegde feiten te bewijzen.

De rechtbank zal verdachte vrijspreken van het ten laste gelegde.

5 BENADEELDE PARTIJEN

[benadeelde 1] , [benadeelde 2] . [benadeelde 3] en [benadeelde 4] hebben zich als benadeelde partijen in het geding gevoegd en vorderen een bedrag van respectievelijk € 79,95, € 169,90, € 219,- en € 364,-. Deze bedragen bestaan uit materiële schade, ten gevolge van het aan verdachte ten laste gelegde.

5.1

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat de vorderingen van de benadeelde partijen – gelet op de gevorderde vrijspraak – afgewezen moeten worden.

5.2

Het standpunt van de verdediging

De raadsman heeft geen opmerkingen gemaakt aangaande de vorderingen.

5.3

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank zal de benadeelde partijen [benadeelde 1] , [benadeelde 2] , [benadeelde 3] en [benadeelde 4] niet-ontvankelijk verklaren in de vorderingen nu de verdachte van het ten laste gelegde zal worden vrijgesproken. De benadeelde partijen kunnen hun vordering bij de burgerlijke rechter aanbrengen.

Nu de benadeelde partijen niet-ontvankelijk worden verklaard in hun vorderingen, zullen kosten worden gecompenseerd, in die zin dat ieder haar eigen kosten draagt.

6 BESLISSING

De rechtbank:

Vrijspraak

- verklaart het primair, subsidiair en meer subsidiair ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;

Benadeelde partijen [benadeelde 1] , [benadeelde 2] , [benadeelde 3] en [benadeelde 4]

  • -

    verklaart [benadeelde 1] , [benadeelde 2] , [benadeelde 3] en [benadeelde 4] niet-ontvankelijk in de vorderingen en bepaalt dat de vorderingen kunnen worden aangebracht bij de burgerlijke rechter;

  • -

    compenseert de proceskosten van de benadeelde partijen en verdachte, in die zin dat ieder haar eigen kosten draagt.

Dit vonnis is gewezen door mr. W.S. Ludwig, voorzitter, mrs. N.E.M. Kranenbroek en N.V.M. van Gehlen, rechters, in tegenwoordigheid van mr. J.E. Doornwaard, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 22 mei 2019.

Bijlage: de tenlastelegging

Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:

primair

hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 5 februari 2014 tot en met 31 oktober 2015 te Naarden en/of Utrecht en/of Houten en/of Leusden en/of Almere en/of Ermelo en/of Amsterdam en/of Baexem en/of Alkmaar en/of Maarssen en/of Nieuwegein en/of elders in Nederland,

tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, (telkens) met het oogmerk om zich en/of (een) andere(en) wederrechtelijk te bevoordelen (telkens)

door het aannemen van een valse naam en/of van een valse hoedanigheid en/of door een (of meer) listige kunstgre(e)p(en) en/of door een samenweefsel van verdichtsels,

een of meer personen heeft bewogen tot de afgifte van enig geldbedrag, althans enig goed, waaronder de navolgende personen, voor de navolgende geldbedragen:

1. [benadeelde 5] , tot de afgifte van 94,95 euro en/of

2. [benadeelde 1] , tot de afgifte van 79,95 euro en/of

3. [benadeelde 6] , tot de afgifte van 69,95 euro en/of

4. [benadeelde 7] , tot de afgifte van 64 euro en/of

5. [benadeelde 8] , tot de afgifte van 89,95 euro en/of

6. [benadeelde 9] , tot de afgifte van 54,95 euro en/of

7. [benadeelde 10] , tot de afgifte van 94,95 euro en/of

8. [benadeelde 2] , tot de afgifte van 169,90 euro en/of

9. [benadeelde 3] , tot de afgifte van 219 euro en/of

10. [benadeelde 4] , tot de afgifte van 364 euro

door

- gebruik te maken van een of meer (gedeeltelijk) valse namen, te weten [naam 1] , en/of [naam 2] en/of [naam 3] en/of [naam 4] en/of [naam 5] en/of [naam 6]

- (vervolgens) al dan niet met gebruikmaking van deze naam op het internet, te weten op de websites www.marktplaats.nl , Instagram en Depop een of meer advertenties te plaatsen waarin een of meer paar schoenen, tassen en/of kleding te koop werden aangeboden en/of

- met een of meer van voornoemde personen via het emailadres

info. [naam 3] @gmail.com en/of

[e-mail] @gmail.Marktplaats.nl en/of

[e-mail] @outlook.com en/of

[e-mail] @outlook.com en/of

[e-mail] @gmail.com en/of

[e-mail] @hotmail.com en/of

[e-mail] @gmail.com en/of

[e-mail] @gamil.com en/of

[naam 4] @outlook.com en/of

[e-mail] @gmail.com en/of

[e-mail] @gmail.com en/of

[e-mail] @gamil.com en/of

[e-mail] @gmail.marktplaats en/of

[e-mail] @gmail.com en/of

[e-mail] @outlook.com en/of

[e-mail] @gmail.com en/of

[e-mail] .nl en/of

[e-mail] @gmail.com

een of meermalen contact te onderhouden en/of overleg te voeren en/of informatie te verschaffen over de wijze van en/of het tijdstip van levering en/of betaling van die aangeboden schoenen en/of tassen en/of kleding en/of

- daarbij toe te zeggen dat deze goederen na ontvangst van betaling zouden worden toegezonden en/of geleverd en/of

- daarbij een of meer bankrekeningen te weten:

[rekeningnummer] ten name van [medeverdachte 1] en/of

[rekeningnummer] ten name van [medeverdachte 1] en/of

[rekeningnummer] ten name van [medeverdachte 2] en/of

[rekeningnummer] ten name van [verdachte] en/of

[rekeningnummer] ten name van [medeverdachte 1] en/of

[rekeningnummer] ten name van [medeverdachte 1] en/of

[rekeningnummer] ten name van [medeverdachte 1] en/of

[rekeningnummer] ten name van [medeverdachte 1] en/of

[rekeningnummer] ten name van [verdachte] en/of

op/door te geven waarop de te betalen aankoopbedragen (inclusief verzendkost(en) konden worden overgeboekt en/of gestort en over welke rekening(en) zij, verdachte, en/of haar mededader(s) de beschikking had/hadden, en/of

- daarbij zich voor te doen als eigenaar/bezitter en/of als bonafide/betrouwbare verkoper van die schoenen en/of tassen en/of kleding en/of

- de indruk en/of het vertrouwen te wekken bij voornoemde personen dat zij, verdachte en/of jaar mededader(s) de te koop aangeboden goederen na betaling daadwerkelijk zou/zouden toezenden/leveren;

subsidiair

hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 5 februari 2014 tot en met 16 augustus 2016 te Maarssen, Breukelen, Utrecht en/of elders in Nederland, tezamen en in vereniging met een ander of anderen,

een geldbedrag van (in totaal) 1301,60 Euro, althans 153,95 Euro, althans een geldbedrag heeft verworven, voorhanden gehad, en/of heeft overgedragen, terwijl zij en/of haar mededader(s) ten tijde van de verwerving of het voorhanden krijgen van het geld wist(en), althans redelijkerwijze moest(en) vermoeden, dat het door misdrijf verkregen geld betrof;

meer subsidiair

hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 5 februari 2014 tot en met 16 augustus 2016 te Maarssen, Breukelen, Utrecht en/of elders in Nederland, tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, opzettelijk een geldbedrag van (in totaal) 1.301,60 Euro, althans een geldbedrag, toebehorende aan [benadeelde 5] , [benadeelde 1] , [benadeelde 6] , [benadeelde 7] , [benadeelde 8] , [benadeelde 9] , [benadeelde 10] , [benadeelde 2] , [benadeelde 3] en/of [benadeelde 4] in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte en/of zijn mededader(s), welk geld verdachte en/of (een van) mededader(s) anders dan door misdrijf, te weten als rekeninghouder(s) en/of gebruiker van een of meer bankrekeningen, onder zich had(den), zich wederrechtelijk heeft toegeëigend;