Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMNE:2018:4520

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
21-09-2018
Datum publicatie
21-09-2018
Zaaknummer
5532492 UM VERZ 16-9156
Rechtsgebieden
Strafprocesrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Beslissing op beroep tegen een opgelegde sanctie vanwege parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats zonder duidelijk zichtbare geldige gehandicapten parkeerkaart. De kantonrechter stelt vast dat betrokkene het verrichten van de gedraging niet ontkent, maar stelt dat er omstandigheden zijn waardoor de administratieve sanctie op nihil of op een lager bedrag had moet worden vastgesteld.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht

zittingsplaats Utrecht

zaaknummer: 5532492 UM VERZ 16-9156

CJIB-nummer: 195101043

beslissing van de kantonrechter van 9 februari 2017

inzake

[betrokkene], te [woonplaats], [adres],

hierna te noemen: betrokkene.

Procesverloop

Bij inleidende beschikking is betrokkene een administratieve sanctie opgelegd.

De officier van justitie heeft op het door betrokkene ingestelde administratief beroep een beslissing genomen.

Tegen deze beslissing heeft betrokkene beroep ingesteld bij de kantonrechter.

De kantonrechter heeft partijen in de gelegenheid gesteld om op de zitting van 26 januari 2017 hun zienswijze nader toe te lichten. Betrokkene is verschenen. Namens de officier van justitie is een zittingsvertegenwoordiger verschenen, werkzaam bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM).

De kantonrechter heeft het onderzoek ter zitting gesloten en uitspraak gedaan.

Beoordeling

Bij beslissing op het administratief beroep heeft de officier van justitie de aan betrokkene opgelegde administratieve sanctie gehandhaafd en het beroep ongegrond verklaard.

Aan betrokkene is een sanctie opgelegd van € 370,00. Het gaat om een gedraging, verricht op 17 december 2015 om 8:25 uur te Zeist (Professor Lorentzlaan) met de personenauto, kenteken [kenteken]: parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats zonder duidelijk zichtbare geldige gehandicapten parkeerkaart.

Betrokkene voert – kort weergegeven – de volgende gronden aan. Betrokkene is vrijwilliger bij [stichting]. In het kader van werkzaamheden voor deze stichting is het voertuig op de onderhavige parkeerplaats geparkeerd om een bejaarde dame die slecht ter been is het ziekenhuis in te begeleiden. Omdat deze dame zo nerveus was, kon betrokkene haar niet alleen laten. Ter zitting heeft betrokkene toegelicht dat de Stichting zich erover beraadt hoe dit soort situaties kunnen worden voorkomen.

De officier van justitie heeft ter zitting het standpunt ingenomen dat het beroep bij de kantonrechter ongegrond is.

De kantonrechter stelt vast dat betrokkene het verrichten van de gedraging niet ontkent, maar stelt dat er omstandigheden zijn waardoor de administratieve sanctie op nihil of op een lager bedrag had moet worden vastgesteld.

In de door betrokkene aangevoerde omstandigheden ziet de kantonrechter voldoende aanleiding om de sanctie te matigen tot € 70,00.

Ten overvloede overweegt de kantonrechter nog als volgt. Ter voorkoming van toekomstige sancties voor soortgelijke gedragingen zou de desbetreffende dame bij de gemeente Zeist een persoonsgebonden (dus niet gekoppeld aan een kenteken) gehandicaptenparkeerkaart kunnen aanvragen.

Beslissing

De kantonrechter:

  • -

    verklaart het beroep gedeeltelijk gegrond;

  • -

    wijzigt, met vernietiging van de beslissing van de officier van justitie in zoverre, het bedrag van de sanctie in de inleidende beschikking in € 70,00;

  • -

    bepaalt dat de officier van justitie aan betrokkene het teveel betaalde teruggeeft.

Deze beslissing is genomen door mr. drs. M.P. Glerum, kantonrechter, en uitgesproken op de openbare zitting van 9 februari 2017, in tegenwoordigheid van de griffier.

de griffier, de kantonrechter,

N.C. Lens mr. drs. M.P. Glerum

Als u het met de beslissing op uw beroep niet eens bent, dan kunt u binnen zes weken na de hieronder vermelde datum van toezending van deze beslissing hoger beroep instellen bij het

gerechtshof Arnhem - Leeuwarden, maar alleen als:

a. de u opgelegde administratieve sanctie meer dan € 70,00 bedraagt, of

b. uw beroep niet-ontvankelijk is verklaard omdat u niet of niet op tijd zekerheid heeft gesteld.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland, Afdeling Strafrecht, locatie Utrecht, o.v.v. Mulderzaken, postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Let u erop dat u of uw gemachtigde het beroepschrift heeft ondertekend.

De procedure bij het gerechtshof verloopt geheel schriftelijk, tenzij u in uw beroepschrift uitdrukkelijk om een zitting vraagt waarop u uw standpunt mondeling wilt toelichten.

Datum toezending proces-verbaal: