Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMNE:2013:5216

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
22-10-2013
Datum publicatie
25-10-2013
Zaaknummer
16/994010-11 (P)
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Verdachte heeft zich gedurende ruim anderhalf jaar schuldig gemaakt aan (het medeplegen van) handel in merkvervalste goederen, en deelname aan een criminele organisatie. Rechtbank veroordeelt verdachte tot 120 dagen gevangenisstraf en 100 uren taakstraf.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Afdeling Strafrecht

Zittingslocatie Utrecht

Parketnummer: 16/994010-11 (P)

vonnis van de meervoudige strafkamer van 22 oktober 2013

in de strafzaak tegen

[verdachte]

geboren op [geboortedatum] te[geboorteplaats]

wonende te [adres], [postcode] [woonplaats].

1 Het onderzoek ter terechtzitting

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen van 25 februari 2013, 30 september 2013 en 1 oktober 2013. Het onderzoek ter terechtzitting is gesloten op 15 oktober 2013.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie en van wat verdachte en de raadsman mr. M.A.C. van Vuuren, advocaat te Amsterdam, naar voren hebben gebracht.

2 Tenlastelegging

De tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.

De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat verdachte:

feit 1: een aantal jaren samen met anderen heeft gehandeld in merkvervalste kleding, tassen, parfum en schoenen en dat hij daar zijn beroep of bedrijf van heeft gemaakt;

feit 2: heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, welke criminele organisatie het oogmerk had op handel in merkvervalste kleding, tassen, parfum en schoenen.

3 Voorvragen

De dagvaarding is geldig, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging, deze rechtbank is bevoegd tot kennisneming van de ten laste gelegde feiten en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

4 Waardering van het bewijs

4.1

Het standpunt van het Openbaar Ministerie

De officier van justitie acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de ten laste gelegde feiten heeft begaan. De officier van justitie baseert dit op de zich in het dossier bevindende bewijsmiddelen.

4.2

Het standpunt van de verdediging

De raadsman heeft ten aanzien van het eerste feit gesteld dat verdachte eerst vanaf 1 januari 2010 een ondergeschikte rol heeft gehad. Ten aanzien van feit 2 heeft hij vrijspraak bepleit.

4.3

Het oordeel van de rechtbank

4.3.1

Bewijsmiddelen

Inleiding

In het onderzoek is er sprake van de volgende verdachten:

- [medeverdachte 1]

- [medeverdachte 2]

- [medeverdachte 3]

- [medeverdachte 4]

- [medeverdachte 5]

- [medeverdachte 6]

- [verdachte]

- [medeverdachte 7]

die hierna worden aangeduid als [medeverdachte 1],[medeverdachte 2], [medeverdachte 3], [medeverdachte 4], [medeverdachte 5], [medeverdachte 6], [verdachte] en [medeverdachte 7].

Aanleiding onderzoek

Uit verschillende informatiebronnen komt naar voren dat[medeverdachte 2], [medeverdachte 3] en [medeverdachte 4] zich bezig houden met handel in merkvervalste kleding.

Op 11 januari 2010 wordt de FIOD benaderd door de bedrijfsjurist van de McGregor Fashiongroep die een aantal gegevens verstrekt uit zijn eigen onderzoek naar[medeverdachte 2].

Bij de FIOD is CIE-informatie binnengekomen over een opslagplaats van vervalste merkkleding aan [object E] in Woerden en door de FIOD heeft er onderzoek plaatsgevonden naar verkoopadvertenties voor merkkleding op internetsites.

Uit opsporingsinformatie van de politie over[medeverdachte 2] blijkt dat er op 11 februari 2009 een doorzoeking heeft plaatsgevonden in 7 boxen bij [bedrijf 1] aan de [locatie 1] in Utrecht waarbij ongeveer 50.000 stuks merkvervalste kleding en parfum is aangetroffen en in beslag genomen. De boxen waren gehuurd op naam van[medeverdachte 2].[medeverdachte 2] en zijn broer [medeverdachte 3] zijn door de verhuurder herkend als huurders van boxen bij [bedrijf 1].

Op 23 maart 2011 is de FIOD gestart met het opsporingsonderzoek waarbij onder meer gebruik is gemaakt van de bijzondere bevoegdheden tot opsporing zoals stelselmatige observatie, onderzoek van communicatie (interceptie telefoon gesprekken) en het vorderen van gegevens.

De rechtbank is op grond van de navolgende bewijsmiddelen van oordeel dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van handel in merkvervalste kleding, tassen, parfum en schoenen, dat hij daarvan zijn bedrijf heeft gemaakt en dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie.

De bewijsmiddelen 1

Hieronder worden de bewijsmiddelen genoemd die in beide feiten worden gebruikt.

De verklaring van verdachte

[verdachte] heeft ter terechtzitting onder meer het volgende verklaard:

Ik heb af en toe geholpen met het sorteren en tellen van de kleding. Ik heb ook als koerier gewerkt. Later heb ik zelf ook kleding verkocht. De opbrengst was niet voor mij. De prijs voor de kleding hoorde ik van iemand anders. Deze bepaalde ik niet zelf. Voor het vervoer van de kleding maakte ik gebruik van een Mitsubishi bus met kenteken [kenteken]. Ik ben in de opslagplaats in Woerden en in Lopik geweest. Die in Montfoort kan ook. En die in Polsbroek zou ook wel kunnen. Ik werd “[bijnaam 1]” genoemd. Het klopt dat ik in 2010 begonnen ben met de handel in merkvervalste kleding. Het klopt dat ik een schikkingsvoorstel heb ontvangen van merkhouder Gaastra voor € 5.000,00. Die boete heb ik gekregen toen ik iemand aan het helpen was. De boete heb ik niet zelf betaald, maar ik wil niet vertellen wie deze boete dan wel betaald heeft.

Ik dacht dat de kleding uit de opslag in Woerden kwam, maar dit weet ik niet meer zeker. Het zou kunnen dat ik 38 keer bij de opslagplaats in Woerden aan de [object E] ben geweest. Mijn broer heeft een Volkswagen en daar reed ik wel eens in. Het zou zomaar kunnen dat ik daarmee in Woerden ben geweest.

Ik heb gedurende een korte tijd boxen gehuurd in Nieuwegein.

€ 2.620,00 hoort bij de omzet van de handel in merkkleding. Ik kreeg teksten met verkoopadvertenties toegestuurd en door middel van “knippen en plakken” stuurde ik die dan weer door via een sms-bericht aan klanten. In 2011 ben ik zelf klanten gaan helpen. Als ik in een loods was en de kleding die zij wilden lag er, dan verkocht ik het aan hen. Dit waren niet mijn eigen klanten. Ik heb mensen geholpen via[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3].

Het sms-bericht op pagina 1595 in mijn telefoon gaat vast over een klant die ik eens heb geholpen.

Ik deed dit vrijwillig en was aan niemand iets verplicht. Het telefoonnummer [telefoonnummer] is mijn nummer.

[telefoonnummer] is het nummer van de telefoon die in de vensterbank van mijn woning is gevonden.2

Taps/telefoonverkeer

Vanaf 7 april 2011 tot en met 3 mei 2011, respectievelijk tot 2 juni 2011, zijn de gesprekken gevoerd via de telefoonnummers [telefoonnummer] (tap A/[medeverdachte 3])3 en [telefoonnummer] (tap B/[medeverdachte 2])4 opgenomen en uitgeluisterd. In de loop van het onderzoek zijn van 1 juni 2011 tot en met 4 juli 2011 ook de gesprekken gevoerd via telefoonaansluiting[telefoonnummer] (tap D/[medeverdachte 2])5 opgenomen en uitgeluisterd.

Uit het berichtenverkeer van de mobiele telefoonnummers in gebruik bij[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] komt naar voren dat via deze telefoonnummers wekelijks gemiddeld meer dan 100 sms-berichten verstuurd worden naar klanten. Deze sms-berichten geven weer dat zij kleding van onder meer de merken Bjorn Borg, G-Star, Replay, Lacoste en Hilfiger in de verkoop hebben.

Uit de opgenomen gesprekken komt naar voren dat de twee broers[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] hun goederen onder meer verkrijgen via een persoon die gebruik maakt van het mobiele telefoonnummer [telefoonnummer].

In de periode van 4 mei 2011 tot en met 4 juli 2011 zijn de gesprekken gevoerd via deze telefoonaansluiting afgeluisterd.6 De gebruiker van deze telefoonaansluiting wordt aangesproken met de naam [bijnaam 2]7 (tap D/[medeverdachte 1]).

Telefoonnummers

Verdachten maken gebruik van de volgende telefoonnummers:

[medeverdachte 1]: [telefoonnummer]8

[medeverdachte 2]: [telefoonnummer]9

[telefoonnummer] 10

[telefoonnummer] 11

[medeverdachte 3]: [telefoonnummer]12

[telefoonnummer] 13

[medeverdachte 4]: [telefoonnummer]14

[telefoonnummer] 15

[telefoonnummer] 16

[medeverdachte 5] [telefoonnummer]17

[telefoonnummer]18

[medeverdachte 6] [telefoonnummer]19

[verdachte] [telefoonnummer]20

[telefoonnummer]21

[medeverdachte 7] [telefoonnummer]22

Bijnamen

Verdachten gebruiken de volgende bijnamen:

[medeverdachte 1]: [bijnaam 3]/[bijnaam 2]23.

[medeverdachte 2]: [bijnaam 4], [bijnaam 5]24, [bijnaam 6]25, [bijnaam 7]26,[bijnaam 8]27.

[medeverdachte 3]: [bijnaam 9]28 of [bijnaam 10]29.

[medeverdachte 4]: [bijnaam 11], [bijnaam 12]30 of [bijnaam 13]31.

[medeverdachte 5]:[bijnaam 14].32

[medeverdachte 6]: [bijnaam 15]33 of [bijnaam 16]34.

[verdachte]: [bijnaam 1].35

Auto’s

Verdachten maken gebruik van de volgende auto’s:

[medeverdachte 1]: een Volkswagen Golf met kenteken [kenteken]36 en een Ford met kenteken [kenteken].37

[medeverdachte 2]: een zwarte BMW 5-serie met kenteken[kenteken].38

[medeverdachte 3]: een blauwe BMW 3-serie met kenteken [kenteken].39

[medeverdachte 4]: een Volkswagen Golf met kenteken [kenteken].40

[medeverdachte 5]: een Renauld Kangoo met kenteken[kenteken].41

[medeverdachte 6]: een zwarte Peugeot met kenteken [kenteken], een Opel Astra met kenteken [kenteken] en een Volkswagen Polo met kenteken [kenteken].42

[verdachte]: een Mitsubishi met kenteken [kenteken].43

[medeverdachte 7]: auto’s met de kentekens: [kenteken], [kenteken], [kenteken], [kenteken], [kenteken], [kenteken].44

Merkvervalsing

Tijdens het onderzoek is bij doorzoekingen een grote hoeveelheid kleding, tassen en parfum aangetroffen en in beslag genomen. De FIOD heeft monsters genomen van de in beslag genomen goederen.45

De coöperatieve vereniging SNB-React UA, hierna te noemen: React, heeft namens diverse merkhouders deze monsters op hun echtheid beoordeeld.

React treedt op voor onder meer de volgende merken: Bjorn Borg, G-Star, Replay, La Coste, Hilfiger, Nike, Dior, Botticelli, Dolce & Gabbana, Dsquared, Diesel, Adidas, True Religion, Ed Hardy, Moncler, Pall Mall, La Martina, Armani, Ralph Lauren, Burberry en Chanel.

“Deze merken zijn geregistreerd in de zin van het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE) of Verordening (EG) 40/1994 inzake het Gemeenschapsmerk onder de in de aangifte genoemde nummers. Deze merken zijn tenminste geregistreerd voor de klasse 25, te weten die voor kleding en schoeisel, alsmede klasse 3, te weten die voor parfum. Krachtens deze registraties zijn de merkhouders (en licentiehouders) exclusief gerechtigd om de genoemde merken in Nederland te voeren.”

React heeft vastgesteld dat de producten vervalsingen zijn van producten van de merkhouders voor wie zij optreedt op grond van inferieure kwaliteit van de gebruikte materialen, onjuiste labels en gebrekkige afwerking van de producten. De aangetroffen en in beslaggenomen goederen zijn onomstotelijk niet door, dan wel in opdracht c.q. met toestemming van de rechthebbenden vervaardigd, hier te lande ingevoerd en/of in het handelsverkeer gebracht.46

Bij dit onderzoek zijn de volgende objectieve criteria gehanteerd aan de hand waarvan de echtheid van merkkleding kan worden vastgesteld.

“Ten aanzien van de bovenstaande partij goederen is vastgesteld dat deze allen waren voorzien van de hierboven genoemde beschermde merken en logo’s dan wel daarvan slechts een geringe afwijking vertonen.

De kaartlabels zijn qua kleurstelling niet origineel en de grootte ervan is niet conform de normale afmetingen.

De wasvoorschriften zijn niet conform origineel. Daarbij zijn ze niet voorzien van de juiste merkindicaties. Ten slotte zijn de waslabels niet op de juiste wijze en de plaats in de kleding aangebracht.

De coderingen ontbreken of zijn foutief weergegeven.

De kwaliteit van de gebruikte materialen is ver beneden de kwaliteit van de genoemde producten. Dit heeft tot gevolg dat de producten sneller slijtage vertonen dan waarvoor de genoemde merkhouder garant staat.

De afwerking van de producten is slecht. Dit geldt met name voor de aangebrachte prints, de borduursels, de afwerking van de knoopsgaten etc.

Ten aanzien van de verpakkingen van de producten is vastgesteld dat geen enkel product in een originele verpakking zat. Verder is de manier van verpakken niet gelijk aan de manier waarop de originele merkhouder haar producten verpakt.”

Het opzettelijk valselijk voorzien van de genoemde merken op producten is een gebruik van deze merken als bedoeld in artikel 20.0 van het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE) of artikel 9 van Verordening (EG) 40/1994 inzake het Gemeenschapsmerk (zie bijgevoegde artikelen) en levert derhalve een overtreding van op van artikel 337, eerste lid, onder b, van het Wetboek van Strafrecht. React heeft hiervan aangifte gedaan.

[A], werkzaam als Hoofd Opsporingen bij React, heeft het volgende verklaard:47

Er is vastgesteld dat deze verschillende zaken/locaties met grote aannemelijkheid met elkaar zijn verbonden. Dit concludeer ik uit het volgende:

Bar en UPC-codes:

Bij diverse locaties zijn namaak NIKE schoenen aangetroffen, deze schoenen zijn op iedere locatie

gelijk, er wordt de volgende UPC code gebruikt (op elke schoen!) [UPC code]. Tevens de code

op de linkerkant van het label, te weten nummer [labelnummer], is op iedere schoen gebruikt. Bij

originele Nike schoenen wijken deze codes af per model, maat en kleur.

Wat duidelijk wijst op 1 partij schoenen, is dat deze zelfde “tonglabels’ en codering is gebruikt bij alle aangetroffen schoenen op de volgende locaties: locatie K, locatie H, locatie J, locatie E, locatie F.

Bij alle locaties zijn namaak kledingstukken van diverse merken, zoals, G-Star, Replay, Diesel, D&G etc.etc, aangetroffen met dezelfde barcode op het kaartlabel: barcode. . . .254698.... Deze zelfde barcode komt terug op iedere locatie. Het is niet conform origineel om deze barcode voor diverse verscheidene merken te gebruiken. De verbondenheid van deze locaties, door het gebruik van deze zelfde codering, is dan ook zeer aannemelijk.

Foutieve, zwarte verpakking:

De namaak schoenen en slippers van onder andere Prada, Gucci, Dior, D&G, zijn in zeer grote aantallen aangetroffen, met dezelfde, foutieve, verpakking. De diverse merken zullen nooit dezelfde verpakking gebruiken als hun concurrenten. Dezelfde schoenen en/of slippers zijn aangetroffen op de volgende locaties: A, B, F, E, J, K en in de boxen op locatie [object V] ([bedrijf 2]).

Veel dezelfde soort namaak producten op de diverse locaties.

Als voorbeelden: G-Star, D&G, Moncler, Bjorn Borg en Pall Mall:

Voorbeeld 1: G-Star

G-Star namaak producten zijn op iedere locatie gevonden. Deze G-Star producten dragen dezelfde, foutieve kaartlabels. Met name de 2 (foutieve) gaatjes op de kaartlabels is een sterke indicatie dat deze shirts uit eenzelfde partij komen.

Voorbeeld 2: D&G

Op locaties I, K, J, E F en locatie [object V] ([bedrijf 2]) zijn dezelfde soort D&G jeans aangetroffen, de waslabels zijn foutief, deze zelfde foutieve waslabels zitten in iedere D&G jeans bij alle eerder genoemde locaties.

Voorbeeld 3: Moncler

De aangetroffen jassen van Moncler dragen allemaal een foutief kaartlabel en foutief

bevestigingskoordje, deze jassen zijn aangetroffen op locaties:l, K, J, E en [object V] ([bedrijf 2]).

Voorbeeld 4: Bjorn Borg

Op diverse locaties zijn dezelfde namaak boxershorts (2-pack) aangetroffen met op alle locaties het gebruik van dezelfde foutieve stickers larde ipv large (locatie: I, J, F, Eindhoven en [object V] ([bedrijf 2]).

Voorbeeld 5: Pall Mall/PME Legend

Locatie I, F, E dezelfde shirts, op overige locaties andere Pall Mall producten aangetroffen met dezelfde, foutieve labels (t-shirts, vesten).

Extra opmerking: het witte bevestigingskoordje komt niet overeen met de originele bevestigingskoordjes.

Dit koordje komt op alle locaties voor (zie ook ander voorbeeld 3: Moncler).

Tevens is het niet mogelijk dat de diverse betrokken merken eenzelfde bevestigingskoordje gebruiken.

Uit alle bovenstaande voorbeelden kan ik concluderen dat er een zeer sterke indicatie is dat de

diverse locaties verbonden zijn met elkaar, dan wel door de zelfde leverancier bevoorraad zijn.”

Bingh advocaten heeft namens Hugo Boss vastgesteld dat de in beslag genomen “Hugo Boss”-shirts falsificaties zijn en zij heeft namens de merkhouder Hugo Boss aangifte gedaan ter zake van merkeninbreuk voor de aangetroffen goederen die gezien hun logo afkomstig zouden zijn van Hugo Boss.

“De shirts zijn falsificaties omdat:

- de betreffende goederen geen onderdeel uitmaken van de collectie van Hugo Boss;

- het Hugo Boss logo niet overeenkomt met de wijze waarop het beeldmerk door Hugo Boss wordt gebruikt.

- de kwaliteit in het algemeen niet overeenkomt met de kwaliteit van de producten van Hugo Boss.

- de algemene indruk niet overeenkomt met de kwalitatieve maatstaven van Hugo Boss.

Op grond van de algemene indruk en de specifieke details is komen vast te staan dat het counterfeit producten betreft.”48

De verklaringen van de verdachten

Enkele verdachten hebben ten aanzien van (voornamelijk hun eigen rol in) de ten laste gelegde feiten een verklaring afgelegd. Twee verdachten hebben ter terechtzitting alsnog verklaard, maar die verklaringen gelden enkel in hun eigen zaak en zullen dan ook alleen daar betrokken worden in de beoordeling van de feiten.[medeverdachte 2]

De beschuldiging in feit 1 klopt.49

Ik heb aangegeven dat ik een merkkledingverkoper ben. Ik zeg u dat ik wel merkkleding heb verkocht. Ik weet dat het illegale shirtjes waren die ik verkocht.50

Degenen die mij hielpen zijn mijn broertje, [medeverdachte 4] en [verdachte], maar daarnaast zijn er nog drie medeverdachten en ik zeg u dat jullie ons vieren en de andere drie verdachten op een hoop hebben gegooid, waardoor wij vieren, ikzelf, mijn broertje, [verdachte] en [medeverdachte 4], dingen in de schoenen geschoven krijgen van de andere drie medeverdachten en andersom. We verkochten alleen maar merkkleding, we waren alle vier deelnemers in de verkoop van merkvervalste goederen, zonder dat er iemand van ons leidinggevende of baas was.

Ik denk dat we het allemaal zo zien, ook [medeverdachte 4], ook [verdachte], ook mijn broertje, we zien ons niet als organisatie, omdat er geen leidinggevende was. Ik wil alleen duidelijk stellen dat niet die hele 20.000 kilo in mijn schoenen geschoven kan worden, omdat niet alle kleding uit locaties is weggehaald die van mij waren.51

[medeverdachte 3]

Ik ben betrokken bij handel in merkvervalste kleding.52 Ik word wel eens [bijnaam 9] genoemd door andere mensen.53 Wij hebben een administratieboek thuis.

Daar staat in wat er binnen komt qua geld en goederen wat er verdiend wordt en wat de schuld is. Het komt er wel op neer dat de verkoper de prijs voor ons bepaalt. Het staat allemaal in het administratieboekje. Vaak komt er iedere week een lading binnen. Het administratieboekje ligt in mijn broer zijn slaapkamer. [telefoonnummer] is mijn nummer.54 Ik leen mijn telefoons niet uit.55

Het is begonnen drie jaar geleden toen mijn broer de inval van de politie kreeg op de [locatie 1] in Utrecht. Toen kreeg hij een schuld bij zijn leveranciers en die legden een enorme druk op hem om zijn schuld te betalen. Hij was toen enige tijd gestopt, maar wij hebben moeten besluiten om de handel weer op te pakken.56

Bijlage D-084 is het (zwarte) administratieboekje.57

Ik ben me ervan bewust dat de kleding die ik verkoop merkvervalst is. Als de klant ernaar vraagt vertel ik hem eerlijk dat hij merkvervalste artikelen bij mij koopt. Daarnaast kan hij het weten omdat de prijs lager is dan waar de echte merkartikelen voor koopt.

[bedrijf 2],[object I] Utrecht is niet een van onze opslagplaatsen.58

Als[medeverdachte 2] mij nodig had, dan hielp ik hem. In het begin was dat misschien 1 keer in de week of 1 keer in de 2 weken en het laatste half jaar hielp ik hem zeker 1 keer in de week en als er spullen binnenkwamen. Ik was eigenlijk gewoon verkoper van die kleding. Alle klanten kwamen via mijn broer binnen. Ik bepaal niet zelf verkoopprijzen. Het laatste half jaar had ik een telefoon van mijn broer. Ik maakte weleens gebruik van telefoonnummer [telefoonnummer]. Op vraag “Ben jij toch niet de persoon die zich [bijnaam 10] noemt in deze Marktplaats advertentie (D-064)” antwoord ik: “Dat zou best kunnen”.59

[telefoonnummer] is de telefoon van mijn broer. Deze gebruikte ik het laatste half jaar.

U vraagt mij vanaf wanneer ik ben begonnen met het verzenden van sms-berichten over de kleding die verkocht werd. Ik verzond niet iedere week sms-berichten, mijn broer deed dat ook. Als[medeverdachte 2] het mij vroeg, dan deed ik het. Ik sloot het sms-bericht af met de naam [bijnaam 9].

Ik verzond deze berichten namens mijn broer[medeverdachte 2].[medeverdachte 2] bepaalde de inhoud van de berichten met de aanbiedingen. Iedereen in de contactenlijst van die telefoon kreeg een bericht (begint met 422).

Sommige mensen belden dan meteen terug om te vragen naar de aangeboden goederen. Ik deed niet de bestellingen. Ik hoef niet te zeggen wie de bestellingen deed. Ik wist niet wat er binnen kwam en[medeverdachte 2] ook niet.60

Het handschrift op pagina 41 van het administratieboekje is van[medeverdachte 2].61

[verdachte] is via mijn broer[medeverdachte 2] bij de handel betrokken. Ik noemde me [bijnaam 9] om niet privé lastig gevallen te worden. Ik wist dat we met merkvervalste kleding bezig waren sinds de loods op de [locatie 1] in Utrecht is leeggehaald. Ik wist wel dat het niet mocht wat wij deden. Wij wilden zo weinig mogelijk mensen bij de loodsen omdat er veel gepraat wordt.62

Ik heb altijd vanuit één ruimte verkocht. Hoe de kosten werden betaald, moet u[medeverdachte 2] vragen. Ik heb wel eens huur contant betaald aan de verhuurder als[medeverdachte 2] mij dit vroeg. Dan betaalde ik de huur van de loods van waaruit ik verkocht.63

[medeverdachte 4]

Mijn rol is in het geheel niet zo groot.64

[medeverdachte 6]

Ik word aangesproken met [bijnaam 15].65

Ik rijd sinds een maand in een Volkwagen Polo met kenteken [kenteken]. Daarvoor had ik een zwarte Peugeot met kenteken [kenteken]. Daarvoor reed ik in een Opel Astra met kenteken [kenteken]. Daarvoor had ik een Golf 5 met kenteken[kenteken]. Ik leen mijn auto’s niet uit.66

[medeverdachte 5]

Ik heb aan merkhouder Gaastra een boete moeten betalen van ongeveer € 3.000,00 omdat ik vervalste kleding van Gaastra en McGregor heb verkocht in 2008.67

[medeverdachte 7]

Ik heb de naam [bijnaam 3] wel eens gehoord van een andere jongen die in het magazijn werkte. Dit magazijn was in Utrecht en het was een opslaglocatie van [bedrijf 2]. Hier lag kleding opgeslagen, ook van G-Star en het lag in dozen. Ik kwam daar bijna nooit want mijn rol was alleen maar het rijden tussen de opslagloodsen.

Ik doe het werk sinds een maand niet meer. Ik kreeg het idee dat er dingen niet klopte en ik was ook bang dat er op een gegeven moment andere dingen in mijn bus zouden liggen zoals bijvoorbeeld drugs. Zij hebben ook tegen mij gezegd dat als we gepakt zouden worden alleen de kleding in beslag genomen zou worden.

Het laden van de bus deed ik samen met iemand die in de loods aan het werk was. Het lossen deed ik samen met de klanten. Ik ben ongeveer 3 maanden geleden met dit werk begonnen en ik doe het niet meer sinds een maand. Als er werk was werd ik gebeld door [bijnaam 16], dit is iemand die in Utrecht in het magazijn werkte.68

Het werk hield in kleding rijden van de loodsen naar de klanten voor € 700,00 per maand. Ik kreeg geld om een bus te huren in Alphen aan den Rijn bij [bedrijf 3]. Ik reed dan naar Utrecht waar de kleding werd geladen.

Bij de opslag van [bedrijf 2] waren twee jongen die dan een adres in de Tom Tom invoerden waar ik naartoe moest rijden. Dit was altijd een plek een paar straten van de plek af waar ik eigenlijk moest zijn. Ik kreeg te horen dat ik niet met de klanten mocht praten. Ik leende de bus niet uit. Als ik twee dagen achter elkaar moest werken, nam ik bus mee naar huis. Ik heb meerdere malen een auto gehuurd in opdracht van [bijnaam 16].69

Ik reed met de bus heen en weer tussen de opslag en de klanten. Ik had in het begin niet door dat het om merkvervalste kleding ging, maar later kreeg ik het idee dat er iets niet klopte. Men deed geheimzinnig en er werden alleen bijnamen genoemd.70

Ik heb ook wel eens in de omgeving van Woerden dozen geladen bij een loods. Ik moest spullen in de omgeving van Utrecht en Amsterdam wegbrengen. Ik heb ook wel eens gelost in een opslagbox in Aalsmeer. Als ik moest lossen, vertelden die mensen daar wat ik moest doen.

De bus huurde ik ook wel ergens in Amsterdam. Ik bracht altijd grotere partijen weg vanuit Utrecht naar de klanten. Dit waren niet een paar dozen, maar altijd veel meer.71

Ik heb van 16 tot en met 19 maart 2011 een auto gehuurd met kenteken[kenteken] bij de firma Kilometer vrij. Deze auto heb ik gebruikt voor het wegbrengen van kleding naar klanten.

Ik herken de persoon op de foto (D-05072) als de persoon waarvan ik wel eens een Tom Tom heb gekregen om naar loodsen te rijden.

Ik heb van 10 tot en met 11 mei 2011 een Mercedes Sprinter gehuurd met kenteken [kenteken] en van 19 mei tot en met 21 mei 2011 een Mercedes sprinter met kenteken [kenteken] voor het afleveren en ophalen van kleding.73

Ik herken mijzelf op de foto’s (D-169 en 170) als degene die in de Peugeot (met kenteken [kenteken])74 stapt. De Peugeot was van dezelfde persoon als degene die mij de Tom Tom gaf.75

In reactie op foto’s uit Observatie 019a76 verklaar ik dat de man op de foto de chauffeur is van de witte vrachtwagen. In de witte vrachtwagen zaten dozen met spullen die uit een container kwamen. De spullen zijn overgeladen door vier andere personen.

Wij zijn naar een loods in Utrecht gereden waar wij hebben de spullen hebben gelost en wij zijn teruggereden naar Zaandam. Ik heb toen weer spullen geladen uit een loods, ongeveer 10 a 15 dozen. Deze spullen moest ik naar een plaats in de buurt van Utrecht brengen.

Ik heb op de volgende data iedere keer een Mercedes Sprinter gehuurd voor het ophalen en afleveren van kleding:

- 24 mei tot en met 25 mei 2011: kenteken [kenteken] bij [bedrijf 3]

- 7 tot en met 9 april 2011: kenteken [kenteken] bij [bedrijf 5]

- 13 tot en met 15 april 2011: kenteken [kenteken] bij [bedrijf 3]

- 20 tot en met 22 april 2011: kenteken [kenteken] bij [bedrijf 3]

- 28 tot en met 30 april 2011: kenteken [kenteken] bij [bedrijf 3]

- 6 tot en met 8 juni 2011: kenteken [kenteken] bij [bedrijf 3].77

Doorzoekingen

Tijdens het onderzoek zijn onder meer de volgende objecten doorzocht:

-[object A] te IJsselstein (woning[medeverdachte 2], [medeverdachte 3] en [medeverdachte 4]). Object A

- [object B] te Amsterdam (woning [medeverdachte 1] en verblijfplaats [medeverdachte 5]). Object B

- [object C] te IJsselstein (woning [verdachte]). Object C

- [object M]te Amsterdam (woning [medeverdachte 1]). Object M

- [object D] Amsterdam (woning [medeverdachte 6]). Object D

- [object L] te Amsterdam (verblijfplaats [medeverdachte 1]). Object L

-[object E] te Woerden (loods bij een particulier). Object E

- [object F] te Lopik (loods bij een particulier). Object F

- [object G] te Polsbroek (loods bij een particulier). Object G

- [object H] te Oudewater (loods bij een particulier). Object H

-[object I] te Utrecht ([bedrijf 2]). Object I

- [object J] te Aalsmeer ([bedrijf 4]). Object J

- [object K] te Leiderdorp ([bedrijf 2]). Object K

- [object V] te Amsterdam ([bedrijf 2]). Object V

- [object X]te Amsterdam. Object X

- [object Z] te Montfoort.[object Z].

Per object zal hierna worden besproken wat er tijdens de doorzoekingen is aangetroffen aan merkvervalste kleding, parfum en schoenen en welke verdachten hierbij betrokken zijn en op welke wijze.

Doorzoekingen loodsen

[object Z] te Montfoort -[object Z]

Op 1 februari 2011 is deze loods doorzocht. In deze opslagplaats is in totaal ruim 7100 stuks kleding, 25 paar schoenen en bijna 1500 eenheden parfums c.q. cosmetica aangetroffen en in beslag genomen. Het betrof diverse merken zoals Lacoste, G-Star, Replay, Bjorn Borg, D&G, Calvin Klein, Dior, Givenchy, Armani en Chanel. De loods was tevens ingericht als verkoopruimte.78

De verhuurder heeft verklaard dat deze opslagplaats verhuurd is vanaf juli/augustus 2010 aan een persoon genaamd [medeverdachte 4] die rijdt in een donkerkleurige Volkswagen Golf en die tussen de 40 en 50 jaar oud is.79 Op de toegangsdeur van de loods is een beveiligingssysteem aangetroffen met in het display de volgende telefoonnummers: [telefoonnummer] ([medeverdachte 2]) en [telefoonnummer] ([medeverdachte 3]).80

Door de verhuurder is op 25 augustus 2011 bij het tonen van foto’s [medeverdachte 4] aangewezen als de persoon die deze opslagplaats huurde en er gebruik van maakte. [verdachte] is hierbij aangewezen als de persoon die wel eens goederen bracht die in de loods werden opgeslagen.81

[getuige 1], de bemiddelaar bij de verhuur van de opslagplaats, heeft onder meer verklaard:

“Ik verhuurde een tijdje een locatie bij de heer [B ] totdat de huurder direct bij de heer [B ] ging huren. Dit betrof [object Z] in Montfoort. Dit was een jaar of twee geleden. De loods aan [object Z] werd echt gebruikt als verkooppunt voor de kleding. De huurder was[bijnaam 8].[bijnaam 8] reed in een dikke BMW.[bijnaam 8] betaalt de huur. De persoon op de foto (D-022A,[medeverdachte 2]) herken ik als[bijnaam 8]. De persoon op de foto (D-023, [medeverdachte 3]) herken ik als zijn broertje.”82

In tap A is het volgende telefoongesprek afgeluisterd:

“Gesprekgegevens: 994002-11 001 310039295

Tijdstip: 18-04-11 17:31:10

Beller: [telefoonnummer] in gebruik bij [medeverdachte 3]

Gebelde: [telefoonnummer] in gebruik bij [verdachte]

Inhoud:

Beller: Hoe is het?

Gebelde: Lekker, met jou?

Beller: Goed man, lekker weet. Wat ben je aan het doen?

Gebelde: Ik zit in het bushokje naar Haarlem (of iets dergelijks).

Beller: Ken jij een [voornaam] of [voornaam]?

Gebelde: Klant bedoel je? Zou kunnen.

Beiler: Haar vader was vroeger klant bij jou in Montfoort. Ik vroeg het. Ja, zei ze bij[bijnaam 1]. Ze wil vanavond komen om zeven uur.

Gebelde: [voornaam] uit Montfoort?

Belier: Nee, ze heeft alleen in Montfoort gehaald. Ik zou het niet weten.

Beller: Ze had al in de middag gebeld. [telefoonnummer].

Gebelde: Ik zal even bellen.”

In tap B is het volgende telefoongesprek afgeluisterd:

“Gesprekgegevens: 994002-11 002 310048973

Tijdstip: 05-05-11 15:33:06

Beller:[telefoonnummer] in gebruik bij [medeverdachte 2]

Gebelde: [telefoonnummer] in gebruik bij [verdachte]

nn man 3305 wordt gebeld door nn man 4519 die zegt dat vrouwtje te kennen vanuit de Montfoort tijd. Nn man 3305 lijkt opgelucht.”

React heeft op 21 februari 2011 namens de verschillende merkhouders aangifte gedaan van vervalsing van haar beschermde merken.83

Container

Op 20 mei 2011 zijn de volgende auto’s op het bedrijventerrein gelegen aan de [locatie 2] te Zaandam waargenomen:

- een Mercedes Sprinter met kenteken [kenteken] ([medeverdachte 7]84)

- een zwarte Peugeot met kenteken [kenteken] ([medeverdachte 6])

- een Volkswagen Golf met kenteken [kenteken] ([medeverdachte 1])

- een container met nummer [containernummer]

- een witte vrachtauto.85

De container is op 12 april 2011 in Zeebrugge gelost en vervolgens naar Antwerpen verscheept. De container is afkomstig uit China en bevatte 842 cartons schoenen.86 De douane heeft gezien dat de schoenen het logo van Amsterdam droegen.87

[medeverdachte 7] is als bijrijder in de Peugeot van [medeverdachte 6] (kenteken [kenteken]88) gestapt89 en naar de [object G] in Polsbroek gereden achter de witte vrachtauto aan. Na ongeveer een half uur zijn de auto’s het terrein weer afgereden en zijn teruggegaan naar de [locatie 2] te Zaandam. De witte vrachtauto heeft naast de container gestaan en na een uur zijn de auto’s weer naar Polsbroek gereden.90

De verhuurder van de opslag aan[object G] in Polsbroek heeft het volgende verklaard:

“In mei ben ik persoonlijk benaderd door één van die gasten omdat ze de schuur nog één week wilden huren omdat ze schoenen wilden opslaan.

Ik heb zelf ook de schoenen gezien. Het waren sportieve schoenen. De man die mij benaderde zei mij ook dat het nep nikes waren.

Er kwam soms ook een persoon met een grote BMW. Ik had het idee dat hij de baas was.

Ik had niet het idee dat ze hier met klanten waren en verkochten, het leek meer een opslag te zijn.

De schoenen werden gebracht door een vrachtwagen met een witte cabine.

Ik zag meestal een groen busje dat vaak kleding kwam brengen of halen.

Deze persoon op de foto (D-023, [medeverdachte 3]91) ken ik, dit is de persoon van de BMW waarvan ik het idee had dat hij de hoofdman was.”92

Op 20 mei 2011 vanaf het nummer [telefoonnummer] ([medeverdachte 2]) de volgende SMS-bom uitgestuurd naar ruim 100 telefoonnummers met de volgende inhoud:

Gesprek: 310059094

Datum: 20-MEI-2011

Tijdstip: 20:00:31

Telefoonnummer: [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek

Hey key. 10 modellen Nikes 90. Verschillende kleuren!

Op is op! Gr. [bijnaam 6]! 93

[medeverdachte 1] heeft verklaard:

“Ik ben algemeen directeur van[winkel].[winkel]

. is een souvenirwinkel en is gevestigd aan [object X].94

Op 2 augustus 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in de winkel van [winkel] waar schoenen zijn aangetroffen.95

Getuige [getuige 2] heeft het volgende verklaard:

“Ik werk bij [winkel] aan de [object X]in Amsterdam. Ik had [bijnaam 15] opdracht gegeven om vesten op te halen uit de loods in Uitgeest. Dit had hij gedaan, maar hij heeft tevens deze schoenen (schoenen met hierop drie kruisjes en opschrift Amsterdam) meegenomen naar de winkel. Ik heb [bijnaam 15] naar de papieren gevraagd. [bijnaam 15] vertelde dat de papieren zouden komen. Ook de directeur [medeverdachte 1] vertelde dat de papieren later zouden komen. Wij hebben de schoenen ongeveer twee maanden in de winkel liggen.

[medeverdachte 1] vertelde mij dat ik de schoenen voor € 25,00 te koop moest aanbieden.”96

De FIOD heeft op 2 augustus 2011 monsters van de schoenen aan React getoond. React heeft vastgesteld dat deze schoenen vervalsingen zijn. React heeft op 18 augustus 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing.97

[object E]te Woerden - Object E

Op 4 juli 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in de opslagplaats gelegen op het perceel aan [object E] in Woerden.98 Tijdens de doorzoeking zijn onder meer 11.965 stuks kleding, waaronder 50 Hugo Boss shirts99, 263 paar schoenen en 200 verpakkingen parfum aangetroffen en in beslag genomen.100 De kleding was verpakt in plastic en werd bewaard in stellingkasten.

Op 6 juli 2011 heeft de FIOD aan React monsters laten zien van de in beslag genomen goederen.

React heeft op 22 juli 2011 aangifte gedaan van vervalsing van haar beschermde merken. Het betreft kleding, parfum en schoenen van onder meer Adidas, Armani, Bjorn Borg, Botticelli, Burberry, Chanel, Dior, D&G, Diesel, Ed Hardy, G-Star, La Martina, Lacoste, Moncler, Nike, PME Legend, Polo Ralph Lauren en Replay.101

Namens Hugo Boss is op 26 juli 2011 aangifte gedaan van vervalsing van het door haar beschermde merk.102

Getuige [getuige 3] heeft het volgende verklaard:

“Ik verhuurde de loods vanaf december 2010/januari 2011 aan [bijnaam 5]. Hij was tussen de 30 of 40 jaar oud. Ik heb de huurpenningen van een andere man ontvangen. Dit was een donkere man met een Indisch uiterlijk tussen de 25 en 30 jaar. Beide kort zwartachtig haar. [bijnaam 5] zag ik zelden of nooit en die andere man zag ik iets vaker. Die jongen van wie ik de huur ontving had een donkerkleurige BMW.103 Ik ontving de huurpenningen van de jongen op foto D-023.104 Ik ben er voor 90% zeker van dat de jongen op foto D-022A [bijnaam 5] is.”105

D-022A is een foto van[medeverdachte 2].106

D-023 is een foto van [medeverdachte 3].107

Op een display dat was verbonden met de alarminstallatie in de loods stond het nummer[telefoonnummer] vermeld.108 Dit nummer wordt gebruikt door[medeverdachte 2].

Observatie

Op 29 april 2011 is om 13:14 uur een witte bedrijfswagen merk Mercedes Benz type Sprinter met de tekst “[bedrijf 3]” met kenteken [kenteken] (hierna te noemen: de Sprinter) het terrein op komen rijden. Dit is een van de auto’s die door [medeverdachte 7] is gehuurd.109

De Sprinter wordt vervolgens om 13:51 uur gezien op het terrein van[bedrijf 2] aan [object I] in Utrecht. De Opel Astra met kenteken [kenteken] van [medeverdachte 6] wordt hier ook gezien rond 13:55 uur.110

Camerabeelden

Er zijn camera’s geplaatst gericht op de toegang van het terrein van 31 maart 2011 tot 4 juli 2011.

De volgende auto’s zijn waargenomen:111

- De Volkswagen Golf van [medeverdachte 4] met kenteken [kenteken] in de periode van 10 april 2011-2 juni 2011: 36 keer.

- De blauwe BMW (3-serie) met kenteken [kenteken] van [medeverdachte 3] in de periode van 4 april 2011-2 juli 2011: 125 keer

- De zwarte BMW (5-serie) met kenteken[kenteken] van[medeverdachte 2] in de periode van 3 april 2011-13 mei 2011: 25 keer.

- De Mitsubishi met kenteken [kenteken] van [verdachte] in de periode van 4 april 2011-10 juni 2011: 38 keer.

- De door [medeverdachte 7] gehuurde auto’s met kenteken [kenteken], [kenteken], [kenteken], [kenteken], [kenteken] en [kenteken]: 18 keer.

Uit tap B ([medeverdachte 2]) komt het volgende sms-bericht:

Gesprek 310033118

Datum 07-APR-2011

Tijdstip 16:14: 20

Telefoonnummer[telefoonnummer]

Uitgaand U

Hoi,bjorn borg boxers. 9 shirts:gstar, replay,stone

Island, Lacoste polo.dames : 2mis Sixty.

3broeken: 2gstar, dames: replay. ANBIEDING:30 broeken:15 euro. Gr. [bijnaam 7] 112

[getuige 4] heeft het volgende verklaard:

“Ik heb één telefoon [telefoonnummer]. Ik verkoop Bjorn Borg boxers van Marktplaats. Ik heb een aantal nummers van mensen die nepkleding verkopen. Ik ken [bijnaam 6]. Dit is de persoon op foto D-022A en de persoon op foto D-023 is het broertje van [bijnaam 6]. De man op foto D-053 is [medeverdachte 4]. Ik heb [bijnaam 6] en [medeverdachte 4] in de loods in Woerden gezien als ik daar mijn spullen kwam ophalen. In de anderhalf jaar dat ik heb gehandeld op marktplaats zal ik ongeveer vijf doosjes à 100 boxers hebben afgenomen. Een sms-bericht zoals van 7 april 2011 ontving ik wekelijks.”113

In tap B ([medeverdachte 2]) is het volgende telefoongesprek met [getuige 4] afgeluisterd:

Gesprek 310039242

Datum 18-APR-2011

Tijdstip 15:43:19

Telefoonnummer[telefoonnummer]

Inkomend gesprek

Inhoud gesprek

WGD [getuige 4].

[getuige 4] zegt tegen de gebelde dat hij 6 Bjorn Borgdozen wil. [getuige 4] komt deze morgen of overmorgen ophalen na overleg met zijn baas. [getuige 4] zegt dat hij het vanavond even laat weten. 114

In tap A (5366, [medeverdachte 3]) is het volgende gesprek afgeluisterd:

Gesprek 310037565

Datum 15-APR-2011

Tijdstip 15:55:58

Telefoonnummer[telefoonnummer]

Inkomend gesprek

[getuige 5]: is het goed als ik zo dadelijk langskom? [bijnaam 9]: ja natuurlijk. [getuige 5]: is het goed als ik er 50 op de bon meeneem? [bijnaam 9]: ja is geen probleem. [getuige 5]: ja want ik ben helemaal blut. Ik kom vanaf Amsterdam. Over een half uurtje ben ik er. 115

[getuige 5] heeft het volgende verklaard:

“Mijn telefoonnummer is[telefoonnummer]. Ik heb merkvervalste goederen gekocht. Ik belde dan met nummer [telefoonnummer]. Ik vertelde mijn klanten altijd dat het nepkleding was. De man op de foto D-53 ken ik als [medeverdachte 4]. Sinds maart 2011 verkoop ik deze shirts. Ik ging regelmatig bij [object E] langs. Ik kocht alleen als zij mooie shirts hadden. Ik schat dat ik maandelijks 100 stuks afnam, dus het zal tussen de 350 en 500 stuks zijn.

In reactie op het mij voorgehouden telefoongesprek d.d. 15 april 2011 om 15:55 uur antwoord ik: Ik heb toen alleen shirtjes meegenomen. Ik was in Amsterdam geweest, daar had ik mijn geld uitgegeven. Omdat ik toch langs Woerden kwam ging ik er even kijken. Daarom had ik even krediet nodig. Ik betaalde € 5,50 per shirt.” 116

[object F] te Lopik - Object F

Op 4 juli 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in de opslagplaats gelegen op het perceel aan de [object F] in Lopik. De opslagruimte was ingericht als verkoopruimte. Langs de wanden bevonden zich diverse stellingen waarin een hoeveelheid kleding was opgeborgen. Op de vloer waren enkele basale displays gemaakt waarop eveneens kleding was uitgestald.117

Er zijn 2519 stuks kleding (waaronder 40 t-shirts voorzien van het merk Hugo Boss118) en 52 paar schoenen van diverse merken aangetroffen.119

React heeft op 22 juli 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing van haar beschermde merken.120

Namens Hugo Boss is op 26 juli 2011 aangifte gedaan van vervalsing van haar beschermde merk ten aanzien van 40 t-shirts voorzien van het merk Hugo Boss.121

De verhuurder van de loods heeft het volgende verklaard:

“[medeverdachte 4] kwam hier lang om te vragen of hij hier kleding mocht opslaan. Hij is hier op 1 februari 2011 geweest en heeft vanaf dat moment boxen gehuurd. Hij heeft twee boxen erbij gehuurd vanaf maart 2011.

Ik ken de persoon op foto D-053 (foto van [medeverdachte 4]122). Dat is [medeverdachte 4]. De persoon op foto D-22A (foto van[medeverdachte 2]123) heb ik één of twee keer samen gezien met [medeverdachte 4].”124

Taps

Op 19 april 2011 omstreeks 10:54 uur is er een sms-bericht verstuurd vanaf het nummer in gebruik bij [medeverdachte 3] ([telefoonnummer]) met de volgende inhoud:

“Lopik, [object F].”125

Op 19 april 2011 om 12:51 uur wordt[medeverdachte 2] door [medeverdachte 3] gebeld en vindt er het volgende gesprek plaats:

Gesprek 310039775

Datum 19-APR-2011

Tijdstip 12:51:27

Telefoonnummer [telefoonnummer]

Ink./Uitgaand: Inkomend

Inhoud gesprek

Nn man 5366 wordt gebeld door nn man 3305. Nn man 3305 vraagt waar nn man 5366 is. Deze is onderweg naar Lopik om naar een klant te ontvangen die shirtjes wil hebben. Nn man 5366 heeft nl zelf geen shirtjes meer. Nn man 3305 zegt dat om 14.00 uur [getuige 4] daar ook komt en dat Mou.... (niet te verstaan) daar ook komt. Die kennen elkaar en mogen elkaar niet zien. [naam] (fon) komt een aanbetaling doen.

Ze spreken af dat [naam] opgevangen zal worden bij de benzinepomp door nn man 5366 en dat die de betaling in ontvangst zal nemen. Nn man 3305 kan dan [getuige 4] afhandelen.126

Op 20 april 2011 omstreeks 18:07 uur vindt het volgende telefoongesprek plaats tussen het nummer in gebruik bij [medeverdachte 3] ([telefoonnummer]) en [telefoonnummer]([medeverdachte 4]):

[bijnaam 9] wordt gebeld door nn man 1472. Nn man 1472 gaat eerst de fiets van mama maken, anders krijgt hij weer gezeur van haar vanavond. Verder gesprek over voorraad shirts die nn man 1472 nog in voorraad heeft terwijl [bijnaam 9] bijna niets meer heeft en hoe ze dat gaan oplossen. Spreken elkaar mogelijk nog in Lopik.”127

Op 29 april 2011 omstreeks 17:14 uur vindt het volgende gesprek plaats tussen [telefoonnummer] ([medeverdachte 2]) en Nn man:

(…) Ze spreken af voor zondagmiddag rond 3 uur, dan komt de NN man langs met zijn vrienden. Nn man vraagt naar het adres. [bijnaam 6] zegt dat het in Lopik is maar dat hij het adres nog wel krijgt. De NN man vraagt wat de prijs is van de Adidas pakken. [bijnaam 6] zegt dat ze dat later bespreken, hij is nu niet alleen en kan niet open praten. (…)”128

Op 15 juni 2011 omstreeks 13:01 uur vindt het volgende telefoongesprek plaats tussen[telefoonnummer]([medeverdachte 2]) en [telefoonnummer] ([verdachte]) waarin[medeverdachte 2] met [verdachte] belt.

“(…) beller: je moet zijn op [object F] met als plaatsnaam Lopik (regio Utrecht) voor afspraak over 1 uurtje. Hebben jullie nog genoeg broeken?

gebelde: spijkerbroeken? spijkerbroeken niet man.

beller: kom anders even de sleutel halen zo man, want ik heb daar nog broeken van [voornaam] liggen weet je, als die hek zo open doet.

gebelde: maar ik krijgt zo ook nog een klantje. Hoe laat komt jouw klant?

beller: die komt over een uur, hij is net vertrokken uit den haag.

gebelde: trouwens weet je[bijnaam 14] was er laatst weer op marktplaats met [voornaam] samen

beller: zij werken samen.

gebelde: ik kom er zo aan.

beller: is goed yo.”129

Observatie

Tijdens observatie 011 is op 4 mei 2011 rond 17:18 uur waargenomen dat de Mitsubishi van

[verdachte] (kenteken [kenteken]) en de op naam van [medeverdachte 7] gehuurde bestelbus met kenteken [kenteken] naar de opslagplaats aan de [object F] in Lopik zijn gereden en dat uit de bus enkele dozen zijn gelost en daar zijn opgeslagen.130 De Mitsubishi van [verdachte] is om 19:19 uur weer teruggekomen op de [object F] in Lopik.131

[object G] te Polsbroek - Object G

Op 4 juli 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in een opslagplaats gelegen op het perceel aan de [object G] in Polsbroek (Lopik).132 Deze loods was op een stapel lege dozen na, leeg.

Op de lege dozen stond geschreven: “kleding en boxers”.133

De eigenaar van de opslagplaats heeft het volgende verklaard:

“Via [getuige 1] heb ik deze opslagloods van 1 februari 2011 tot en met mei 2011 verhuurd aan personen die er kleding in opgeslagen hebben.

Er kwam soms ook een persoon met een grote BMW. Ik had het idee dat hij de baas was.

Ik had niet het idee dat ze hier met klanten waren en verkochten, het leek meer een opslag te zijn.

Ik zag meestal een groen busje dat vaak kleding kwam brengen of halen.

Deze persoon op de foto (D-023, [medeverdachte 3]134) ken ik, dit is de persoon van de BMW waarvan ik het idee had dat hij de hoofdman was. De persoon op de foto (D-028, [verdachte]135) komt me wel bekend voor. Bij nader inzien denk ik dat ik hem wel eens heb gezien. Ik denk dat hij de persoon is die ik regelmatig in dat groene busje zag rijden.”136

[getuige 1], de bemiddelaar bij de verhuur van de opslagplaats, heeft onder meer verklaard:

“Ik verhuurde een locatie bij de heer [B ] totdat de huurder direct bij de heer [B ] ging huren. De huurder was[bijnaam 8].[object G] was puur de opslag.[bijnaam 8] reed in een dikke BMW. Het broertje van[bijnaam 8] kwam altijd de huur betalen. De persoon op de foto (D-022A,[medeverdachte 2]) herken ik als[bijnaam 8]. De persoon op de foto (D-023, [medeverdachte 3]) herken ik als zijn broertje.”137

Taps

Tussen het nummer in gebruik bij[medeverdachte 2] ([telefoonnummer]) en het nummer in gebruik bij [verdachte] ([telefoonnummer]) heeft op 14 mei 2011 om 21:02 uur het volgende gesprek plaatsgevonden ([medeverdachte 2] belt [verdachte]):

“Gesprek: 310055110

Datum: 14-MEI-2011

Tijdstip: 21:02:23

Telefoonnummer [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek

Beller: Gelukt?

Gebelde: Volgens mij heb ik het adres wel, maar niet het huisnummer.

Beller: Wat denk je dat het adres is?

Gebelde: [object G]. Ik kan je wel smsen. (…)

Beller: Misschien heb ik daar al genoeg aan. Dan kan die huisnummer evt. morgen. Ik bel je zo terug. Maar weet je zeker dat het die adres is.

Gebelde: Ja, mijn telefoongids geeft het aan.

Beller: Ik wil het 100% weten. Het moet niet 99%-, maar 100%.

Gebelde: Het is één straat, man. (overgeslagen) Ik heb ook [medeverdachte 4] gebeld. Ik heb hem gevraagd of hij in de Tomtom in de auto wil kijken. Hij gaat in de tomtom kijken.”

Vervolgens heeft om 21:07 uur tussen het nummer in gebruik bij[medeverdachte 2] ([telefoonnummer]) en het nummer in gebruik bij [medeverdachte 3] ([telefoonnummer]) het volgende gesprek plaatsgevonden ([medeverdachte 3] belt[medeverdachte 2]):

Gesprek: 310055111

Datum: 14-MEI-2011

Tijdstip: 21:07:06

Telefoonnummer: [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: I

Inhoud gesprek

Gebelde: Die adres van die auto, wat was dat ook al weer? Die ouwe.

Beller: Ik weet die adres niet. Ik heb die adres nooit geweten.

Gebelde: [object G], kan dat?

Beller: Zegt me niks. Ik ga effe in de auto kijken. In mijn navigatie. Ik bel je zo terug.

Gebelde: Kijk effe snel. Die ene is onderweg naar mij. Zij moeten het vandaag weten.

Beller: Voor wat dan? Die nikies?

Gebelde: Ja. We moeten het adres nu al doorgeven.

Beller: Ik bel je over 2 minuutjes terug. Ik kijk even in de auto.

Gebelde: Ik moet het exacte adres hebben, ook met het huisnummer.

Beller: Dat weet ik niet zeker. Ik weet niet het huisnummer.

Gebelde: Check effe. Misschien dat ik die huisnummer morgen kan doorgeven.138

Om 21:08 uur is door het nummer van [verdachte] het volgende sms-bericht verstuurd naar het nummer van[medeverdachte 2]:

“Gesprek: 310055112

Datum: 14-MEI-2011

Tijdstip: 21:09:01

Telefoonnummer: [telefoonnummer]

Inhoud gesprek: [object G] ik denk nummer 157 maar adres is 100procent zeker.” 139

Observaties

Op 4 mei 2011 is waargenomen dat om 17:48 uur de BMW van [medeverdachte 3] en de Mitsubishi van

[verdachte] bij de opslagplaats aan de [object G] te Polsbroek (Lopik) staan. Uit de bus worden enkele dozen gelost. Verder is gezien dat bij deze opslagplaats de auto met het kenteken

[kenteken] ([medeverdachte 4]) is komen aanrijden, terwijl de beide eerder genoemde auto’s bij deze opslagplaats staan. Hierna is de bestelbus Mitsubishi naar de opslagplaats aan de [object H] te Oudewater gereden en heeft aldaar dozen gelost om 18:15 uur. Deze Mitsubishi is weer teruggereden naar de [object G] te Polsbroek om 18:39 uur, waar grote dozen in de bus zijn gezet. Daarna zijn de Mitsubishi bus en de BMW weer vertrokken.140

Op 20 mei 2011 zijn [medeverdachte 7] en [medeverdachte 6] naar de opslagplaats aan de [object G] in Polsbroek gereden.141

[object H] te Oudewater - Object H

Op 4 juli 2011 heeft een doorzoeking plaatsgevonden in de opslagplaats gelegen op het perceel aan [object H] in Oudewater.

Er zijn 202 dozen met merkkleding, twee dozen met laarzen en 660 eenheden parfum van diverse merken in beslag genomen.142

React heeft op 22 juli 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing van haar beschermde merken.143

De verhuurder van de opslagloods heeft het volgende verklaard:

“De loods is vanaf mei 2011 gehuurd door [bijnaam 9]. De persoon op de foto (D-023) heeft bijna zeker de huur en de borg betaald.”144

Taps

Op 3 mei 2011 omstreeks 18:38 uur vindt het volgende telefoongesprek plaats tussen [medeverdachte 3] en [verdachte]:

“Gesprek 310048004

Datum 03-MEI-2011

Tijdstip 18:38:41

Telefoonnummer [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek:

nn man [bijnaam 9] (sh) 5366 belt uit naar nn man 4519. Nn man kan naar Woerden komen. “Hij is broeken halen, gaat naar Oudewater, Amsterdam en komt terug tijdens de voetbal, gaat heen en weer rijden. [bijnaam 9] gaat ook naar Woerden. Spreken elkaar.”145

Observatie

Op 4 mei 2011 is waargenomen dat de Mitsubishi bestelbus van [verdachte] naar de opslagplaats aan de [object H] te Oudewater is gereden en aldaar dozen heeft gelost om 18:15 uur. Deze Mitsubishi is weer teruggereden naar de [object G] te Polsbroek om 18:39 uur, waar grote dozen in de bus werden gezet. Daarna zijn de Mitsubishi bus en de BMW weer vertrokken.146

[object I] te Utrecht - Object I

Op 4 juli 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in Units [nummer] en [nummer] van de opslagplaats gelegen op het perceel aan de[object I] in Utrecht. Deze units waren rechtstreeks verbonden met een aantal andere boxen.

Bij deze doorzoeking zijn 17.382 stuks kleding (waaronder 200 shirts voorzien van het merk Hugo Boss147), 1279 paar schoenen en 2085 eenheden parfum van diverse merken aangetroffen. Ook zijn op deze locatie zeven schrijfblokken aangetroffen met daarin aantekeningen die wijzen op aan- en/of verkoop van kleding, schoenen en parfums.148

React heeft op 22 juli 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing van haar beschermde merken.149

Namens Hugo Boss is op 26 juli 2011 aangifte gedaan van vervalsing van het door haar beschermde merk ten aanzien van de 200 t-shirts voorzien van het merk Hugo Boss.150

Op schrijfblok D-101 is een vingerafdruk van [medeverdachte 1] aangetroffen.151

Tevens is op een van de schrijfblokken (D-097) een vingerafdruk van [medeverdachte 6] aangetroffen.152

De verhuurder van de opslagplaats heeft het volgende verklaard:

“De betreffende boxen zijn vanaf 18 maart 2008 gehuurd door de heer[C].153

De huur werd altijd contant betaald aan de balie.154

De persoon op de foto (D-037, [medeverdachte 1]) ken ik van gezicht. Hij heeft mij wel eens contant de huur betaald aan de balie.155

Op camerabeelden van de opslagloods is het volgende te zien:

Op 28 april 2011 komt [medeverdachte 5] om 16:29 uur de opslagplaats binnen.156

Op 1 juli 2011 om 20:47 uur wordt [medeverdachte 1] herkend als een van de personen die de opslagplaats binnengaat.157

Om 20:47 uur op 1 juli 2011 vermeldt het gebeurtenissen-overzicht van[bedrijf 2] opslag Utrecht toegang tot de ruimtes: [nummer], [nummer] met de code op naam van[C].158

Observaties

Op 28 april 2011 rond 13:51 uur komt de witte Mercedes Benz type Sprinter met kenteken [kenteken] (gehuurd door [medeverdachte 7]) het terrein van de opslagplaats oprijden. Om 13:55 uur rijdt de Opel Astra met kenteken [kenteken] ([medeverdachte 6]) het terrein af.159

Op 13 mei 2011 om 14:37 uur rijdt de Volkswagen Golf met kenteken [kenteken] ([medeverdachte 1]) het terrein van de opslagplaats af.160

Op 1 juli 2011 om 20:47 uur wordt [medeverdachte 1] gezien als hij de opslagplaats binnengaat.161

[medeverdachte 7] heeft over deze opslagplaats de volgende verklaring afgelegd:

“Ik heb de naam [bijnaam 3] wel eens gehoord van een andere jongen die in het magazijn werkte. Dit magazijn was in Utrecht en het was een opslaglocatie van [bedrijf 2]. Hier lag kleding opgeslagen, ook van G-Star en het lag in dozen. Als er werk was werd ik gebeld door [bijnaam 16], dit is iemand die in Utrecht in het magazijn werkte.

Ik herken de persoon op de foto (D-050162) als de persoon waarvan ik wel eens een Tom Tom heb gekregen om naar loodsen te rijden.”163

[object K] te Leiderdorp ([bedrijf 2]) - Object K

Op 4 juli 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in box [nummer] van de opslagloods gelegen op het perceel [object K] in Leiderdorp. Hier zijn 2.089 stuks aan kleding en 586 paar schoenen van diverse merken aangetroffen en in beslag genomen.164

React heeft op 22 juli 2011 namens de verschillende merkhouders aangifte gedaan van merkvervalsing.165

De beheerder van de opslagplaats heeft het volgende verklaard:

“Box [nummer] is vanaf 1 december 2010 verhuurd aan [D].”

Als telefoonnummer om contact op te nemen met de huurder staat op het huurcontract het nummer [telefoonnummer].166

De assistent-manager bij de opslagloods heeft het volgende verklaard:

“[medeverdachte 5] was de feitelijke huurder van box [nummer]. Ik kan mij nog herinneren dat [D] samen met ene [medeverdachte 5] binnen is geweest om de boxen op zijn naam te zetten. Ik weet dat het om [medeverdachte 5] gaat omdat hij op zijn eigen naam een box heeft gehuurd. [medeverdachte 5] kwam maandelijks langs om de huurpenningen van de boxen te betalen.167

Ik heb [D] niet naar de boxen zien gaan. Die [medeverdachte 5] gaat altijd naar de boxen. De persoon op de foto (D-137, [medeverdachte 5]168) is die [medeverdachte 5] waar ik u over vertelde.

Ik denk dat ik de persoon op de foto (D-146, [medeverdachte 7]169) hier wel eens gezien heb. Volgens mij in een wit autootje, in een combi, misschien wel van Ford of Opel. De jongen op de foto (D-028A, [verdachte]170) zou ik gezien kunnen hebben, volgens mij reed hij in een zwarte Golf. De persoon op foto D-0532/2, [medeverdachte 4]171) is volgens mij hier ook wel geweest. Ook in een zwarte Golf.”172

[D] heeft het volgende verklaard:

[voornaam], een getinte Marokkaanse jongen, vroeg mij eind 2009 of ik een box op mijn naam wilde zetten. Dit was een box in Leiderdorp. Ik kreeg daarvoor vier briefjes van € 50,00.173

Camerabeelden

Op het beeld van 1 juli 2011 is te zien dat [medeverdachte 5] een contante betaling doet aan het kantoor van [bedrijf 2].174

Het telefoonnummer [telefoonnummer]175 is aangetroffen in een huurovereenkomst van [bedrijf 2] Mini opslag, [object K] in Leiderdorp d.d. 31 maart 2011 met ingangsdatum 4 april 2011 met huurder [medeverdachte 5] (box [nummer]).176

[object J] te Aalsmeer ([bedrijf 4]) - Object J

Op 4 juli 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in zes opslagruimten van de opslagplaats gelegen op het perceel aan de [object J] in Aalsmeer.

Hier zijn 3.771 stuks aan merkkleding, 420 paar schoenen en 186 eenheden parfum (waaronder twee eenheden parfum, een spijkerbroek en 30 shirts, voorzien van het merk Hugo Boss) aangetroffen en in beslag genomen.177

React heeft namens diverse merken op 22 juli 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing.178

Namens merkhouder Hugo Boss is aangifte gedaan van vervalsing van het door haar beschermde merk.179

[E] staat vermeld als huurder op de huurcontracten uit 2010 van de betreffende boxen. In het contract wordt als telefoonnummer [telefoonnummer] genoemd. 180 Dit nummer is aangetroffen in de telefoon van [medeverdachte 1] onder “[voornaam]”.181

Observatie

Op 13 mei 2011 is om 17:05 uur de Mercedes Sprinter met kenteken [kenteken] (gehuurd door [medeverdachte 7]) op het terrein van de opslagplaats gezien.182

[object V] te Amsterdam ([bedrijf 2]) - Object V

Op 21 juli 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in vier boxen van de opslagplaats gelegen op het perceel aan de [object V] in Amsterdam.183 Er zijn 468 stuks kleding en 760 paar schoenen van diverse merken aangetroffen en in beslag genomen.184

React heeft namens diverse merken op 22 juli 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing.185

Op de huurovereenkomst d.d. 8 maart 2011 staat als huurder vermeld: [F] met als telefoonnummer[telefoonnummer].186

Dit nummer is aangetroffen in de telefoon van [medeverdachte 1] met als naam: “[naam]”.187

De vestigingsmanager van de opslagplaats heeft het volgende verklaard:

De persoon op de foto (D-137, [medeverdachte 5]) zou iemand kunnen zijn die wel eens komt betalen voor anderen. Hij betaalde voor de huurder met de naam “[naam]”. De laatste keer dat ik deze man zag was op 21 juni 2011. Ene [F] huurt ook bij ons. Ik weet dat deze [F] contact heeft met die [naam].

De man op de foto (D-037A, [medeverdachte 1]) is de man die achter [naam] zit. Hij rijdt in een zwarte Volkswagen Polo. Hij hoort bij de boxen [nummer], [nummer] en [nummer]. Hij was ook een van degenen die contant betaalden. Ik heb hem ongeveer 10 keer gezien. Bij hen hoort ook de Mercedes Sprinter die wel eens in de weg stond.188

De man op foto D-146 ([medeverdachte 7]189) ken ik. Volgens mij was hij de chauffeur van een van de busjes die bij [naam] hoort. Hij kwam dan met een grote Mercedes Sprinter.

De man op foto D-028A ([verdachte]190) ken ik wel. Ik denk dat ik hem kan van [F] of [naam]. Ik denk dat hij meerdere keren hier is geweest.191

Camerabeelden

Op camerabeelden van de opslagplaats is op 7 juni 2011 omstreeks 22:31 uur is te zien dat [medeverdachte 1] in het gebouw is.

Ook is te zien op de beelden van 4 mei 2011 dat om 13:24 uur een busje van [bedrijf 3] voor de ingang van de opslagbox geparkeerd staat.192

Doorzoekingen woningen/verblijfplaatsen verdachten

[object A] te IJsselstein woning[medeverdachte 2], [medeverdachte 3] en [medeverdachte 4] - Object A 193

Op 4 juli 2011 zijn de woning van[medeverdachte 2], [medeverdachte 3] en [medeverdachte 4] en de auto van [medeverdachte 3] doorzocht. Hier zijn onder meer contant geld, mobiele telefoons, administratie en kleding aangetroffen en in beslag genomen.

Geld

Op de volgende plaatsen is contant geld aangetroffen.194

Kamer [medeverdachte 4]/garderobekast € 310,00

Kamer [medeverdachte 4]/garderobekast € 2.370,00

Kamer [medeverdachte 4]/garderobekast € 1.650,00

Kamer [medeverdachte 4]/pickup € 1.980,00

Kamer [medeverdachte 4]/pickup € 20,00

Kamer [medeverdachte 4]/kaptafel € 1.925,00

Kamer [medeverdachte 4]/naaimachine € 1.360,00

Kamer [medeverdachte 3] op bank in broekzak € 425,00

Kamer [medeverdachte 3] in kast in CD-box € 1.000,00

Kamer [medeverdachte 3] in kast in koffertje € 3.920,00

Kamer [medeverdachte 3] op kast in ladekastje € 1.350,00

Kamer [medeverdachte 3] kast € 500,00

Kamer [medeverdachte 3] kast € 3.500,00

Kamer [medeverdachte 3] in trainingsjack € 4.550,00

Kamer[medeverdachte 2] in handtas aan kapstok € 60,00

Kamer[medeverdachte 2] kastje bovenste lade € 1.290,00

Kamer[medeverdachte 2] kastje bovenste lade € 1.645,00

Kamer[medeverdachte 2] kastje bovenste lade € 330,00

Kamer[medeverdachte 2] kastje bovenste lade € 150,00

Kamer[medeverdachte 2] kluis € 500,00

Kamer[medeverdachte 2] plank boven ladekastje € 50,00

Kamer[medeverdachte 2] onder matras € 560,00

Auto BMW [kenteken] ([medeverdachte 3]) € 65,00

Totaal € 29.510,00.

Telefoons

Samsung E110 in de kamer van [medeverdachte 3] met telefoonnummer [telefoonnummer]

Deze telefoon is uitgelezen en onder de contacten stond vermeld195 onder “Bro” het telefoonnummer [telefoonnummer]196 van [medeverdachte 1].

Er is een sms verzonden met de tekst: “Lopik… [object F]197

Op 4 juli 2011 is hierop een sms binnengekomen met de tekst: “Nieuw: schoenen 10 kl.nike 6 kl.botti 1gucci”.198

Het nummer [telefoonnummer] is op websites gebruikt in advertenties met de namen [bijnaam 5] ([medeverdachte 2]) en [bijnaam 9] ([medeverdachte 3]).199 Op 24 september 2008 is een verkoopadvertentie op www.marktplaats.nl geplaatst.200

Samsung GT-C3222 in de kamer van[medeverdachte 2] met telefoonnummer[telefoonnummer] 201

De telefoon is uitgelezen en in de adressenlijst staat het nummer van [medeverdachte 1] opgeslagen onder “[bijnaam 3] bro new” met telefoonnummer [telefoonnummer].

Op deze telefoon is op 17 juni 2011 een sms-bericht binnengekomen van “[bijnaam 9] new Zak

([telefoonnummer]) over een laatste lading kleding van G-Star, DSQUARED en Armani.202

Ook is er een sms binnengekomen op 19 juni 2011 met als inhoud: “Hoi heb je ook nog g star boxers”.203

Dit nummer is ook aangetroffen op de adreslijst van de simkaart van [verdachte]

([telefoonnummer]) met vermelding “[bijnaam 7] nieuw [telefoonnummer]”.204

USB stick in de woonkamer

Hierop is een bestand gevonden dat duidt op een verkoopadvertentie: “Hallo Bekijkers (…)” met als ondertekening “[medeverdachte 4]” en telefoonnummer [telefoonnummer] (“created date” 19-12-2009 en “modified date”16-4-2009).205

Ook is een verkoopadvertentie gevonden met hetzelfde telefoonnummer, maar met vermelding van de naam “[bijnaam 13]”.206

Ten slotte is op de USB stick een verkoopadvertentie gevonden onder pad: “[bijnaam 11] kleding tekst martp.doc”207 met als “created date” 19 december 2009.208

Ook is aangetroffen correspondentie met betrekking tot een schikkingsvoorstel aan [verdachte]. Het betreft een schikkingsvoorstel d.d. 16 februari 2011 van Just Brands.209 [verdachte] heeft rond mei 2010 gehandeld in merkvervalste goederen van het merk PME Legend.210

Computer in de kamer van [medeverdachte 3], submap [medeverdachte 3]

In deze computer zijn verkoopadvertenties gevonden die zijn aangemaakt op 4 december 2009 met vermelding van de naam “adv.nieuwegein.docx” resp. “Nieuwste collectie schoenen van Botticelli binnen.doc”. In advertentie D-355 wordt telefoonnummer [telefoonnummer] ([medeverdachte 3]) genoemd (“created” en “modified” datums in 2009 en 2010).211

Bescheiden

Administratieboek in de slaapkamer van[medeverdachte 2]. 212

Een notitieboek van formaat A4 beginnend met 29 oktober 2009 en eindigend op 6 juni met vermelding van kleding, aantallen en betalingen.

Notitieboek in de slaapkamer van[medeverdachte 2] 213

Notitieboek met vermelding aantallen kleding, schoenen en telefoonnummers.

Goederen

In de kamer van [medeverdachte 3] zijn onder meer aangetroffen: G-Star jacks, een tas en een spijkerbroek, een True Religion spijkerbroek, Prada tassen, Dolce & Gabbana slippers en een Armani t-shirt.214

In de BMW met kenteken [kenteken] van [medeverdachte 3] zijn verschillende goederen aangetroffen: parfums, trainingspakken van Adidas, bodywarmers van G-Star en UGG tassen.215

React heeft op 22 augustus 2011 namens de merken Adidas, Botticelli, D&G, Diesel, G-Star, Prada en UGG aangifte gedaan van merkvervalsing met betrekking tot de aangetroffen spullen in de slaapkamer en in de auto van [medeverdachte 3].216

[object B] te Amsterdam - Object B 217

Op 4 juli 2011 zijn de verblijfplaats van [medeverdachte 1] en [medeverdachte 5] en de auto van [medeverdachte 5] doorzocht. Hier zijn onder meer contant geld, mobiele telefoons, administratie en kleding aangetroffen en in beslag genomen.

Geld

- in de slaapkamer is in totaal € 37.450,00 aangetroffen in vier bundels in een MyCom plastic tasje in een ladekast (onder meer 10 biljetten van € 500,00 en 520 biljetten van € 50,00);

- in de slaapkamer waar [medeverdachte 5] verbleef is in totaal € 1.500,00 in drie enveloppen gevonden;

- in de woonkamer in een kast in totaal € 2.000,00 in een envelop met het opschrift ‘[bijnaam 14]’218

- en in de portemonnee van [medeverdachte 5] € 185,00.219

Telefoons

Telefoon Nokia zwart 1661-2 in de slaapkamer met telefoonnummer [telefoonnummer] 220

De telefoon is uitgelezen en hierin zijn onder meer verschillende uitgaande sms-berichten (zogenaamde “sms-bommen”) aangetroffen met de tekst:

Uitverkoop 9 model Shirtjes tastjes brillen d&g schoenen ambercrombie pakken. grote maten polos

8 model broeken alles mag weg voor weinig bel voor een afspraak.”221

Ook zijn er een aantal sms-jes gevonden van ene [voornaam] met telefoonnummer [telefoonnummer] aan “[bijnaam 14] voorjaar 2010”, waarin [voornaam] op 14 maart 2010 schreef: “Hoi[bijnaam 14] ik wil graag de d en g bloesjes, zwart ARMANI shirts wit en 2x zwart g star shirt licht blauw en wit die met die grote r voorop en de pall mall bloesjes alle 3 de kleuren laat maar even weten of je alles nog hebt gr [voornaam]”.222

Sms-bericht op 6 april 2010 van [telefoonnummer]: “Hallo, Kun jij donderdagochtend de schoenen komen brengen, ik wil 10 dozen airmax en 100 shirts kan ik doorgeven welke ik wil”.223

Sms-bericht op 8 april 2010 van [telefoonnummer]: “Hey staat het al op de site en heb je ook g.star boxer shorts wat voor een kinder spul heb je en wanneer kunnen we langs komen. Groeten de dames uit beek [voornaam] en [voornaam]224

Nokia 2323c in een bruin tasje in de woonkamer met telefoonnummer [telefoonnummer] 225

Dit telefoonnummer is aangetroffen in een huurovereenkomst van [bedrijf 2] opslag, [object K] in Leiderdorp d.d. 31 maart 2011 met ingangsdatum 4 april 2011 met als huurder [medeverdachte 5].226

Blackberry in de slaapkamer

Op de camera-micro sd-kaart van deze telefoon staan afbeeldingen van onder meer schoenen en kleding van Dolce & Gabbana en Hugo Boss227 alsmede een foto van [medeverdachte 5] met [D].228

Ook is een foto van een schrijfblok aangetroffen met “voorraad spullen/maten”229

En diverse foto’s met “[bijnaam 14]” gevolgd door bijvoorbeeld 1/4 en 8/4 met vermelding spullen en aantallen.230

Op een USB stick aangetroffen in een bruin tasje in de woonkamer 231

Hierop staat een verkoopadvertentie met daarin de vermelding van telefoonnummer [telefoonnummer] (nummer [medeverdachte 5]) voor meer informatie of een afspraak232 en afbeeldingen van kleding, zoals drie tentoongestelde spijkerbroeken voorzien van het merk True Religion en Armani, t-shirts van Botticelli en Replay en schoenen van Dolce & Gabbana.233

Goederen

In de woonkamer is onder meer in een blauwe zak aangetroffen: een trainingspak, een schoen van Gucci en een schoen van Dior.234

React heeft op 1 september 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing van haar merken ten aanzien van het joggingpak van Adidas, de schoen van Dior en de schoen van Gucci.235

In de Renault Kangoo met kenteken[kenteken] van [medeverdachte 5] is een Tom-Tom aangetroffen. 236

De gegevens in de Tom Tom zijn uitgelezen en de volgende adressen zijn hierop aangetroffen:

-[object K], Leiderdorp ([bedrijf 2] zit aan de[object K] (Object K) en hier zijn boxen gehuurd door

[medeverdachte 5] en [D] en op deze locatie is merkvervalste kleding aangetroffen)

- [straatnaam] in Utrecht ([bedrijf 2] zit op de [object I] (object I)

- [object G] in Polsbroek (object G, opslagplaats merkvervalste kleding).237

[object C] te IJsselstein - Object C 238

Op 4 juli 2011 heeft een doorzoeking plaatsgevonden op het woonadres van [verdachte]. Hier zijn onder meer geld, telefoons en bescheiden in beslaggenomen.

Geld

- in de slaapkamer € 2.620,00239

- in de slaapkamer van de ouders van [verdachte] € 17.000,00.

Telefoons

Samsung GT-E2120 met telefoonnummer [telefoonnummer] 240 op de vensterbank.

In de adressenlijst op de simkaart zijn de volgende contacten aangetroffen:

[bijnaam 7] nieuw [telefoonnummer]”241

[bijnaam 9] [telefoonnummer]”

[bijnaam 12] [telefoonnummer]”

Tevens blijkt dat er in de periode van 2 juli tot en met 4 juli 2011 de volgende telefonische contacten/pogingen tot contact zijn geweest met [bijnaam 12] (22 keer), [bijnaam 9] (11 keer) en [bijnaam 7] (11 keer).242

Tevens zijn er sms-berichten aangetroffen van/aan [bijnaam 7] nieuw, [bijnaam 12], [bijnaam 9] die duiden op handel.243

De gebruiker van telefoonnummer [telefoonnummer] wordt in enkele berichten “[bijnaam 1]” genoemd.244

Een verzonden verkoopbericht met ondertekening “[bijnaam 1]” over de laatste lading kleding G-Star, DSQUARED en Armani.

Dezelfde tekst, maar dan met ondertekening “[bijnaam 9]” is ook op dit nummer binnengekomen op 17 juni 2011245.

Deze tekst van [bijnaam 9] is ook aangetroffen op data op de Samsung GT-C3222 uit de kamer van[medeverdachte 2] met telefoonnummer[telefoonnummer].246

Op de telefoon zijn ook diverse sms-bommen aangetroffen met ondertekening “[bijnaam 1]” over Nike schoenen, Bjorn Borg boxers, broeken van G-Star en D&G.247

Ook is er een verkooptekst over Adidas pakken, Gucci slippers, True Religion broeken en Nike met ondertekening “[bijnaam 9]” binnengekomen op 24 juni 2011 waarna dezelfde tekst weer verzonden is, maar nu met ondertekening “[bijnaam 1]”.248

Op 22 juni 2011 is een sms-bericht ontvangen: “Die boxers die ik gisteren heb opgehaald waren allemaal dezelfde. Heb dus 260 pakjes dezelfde kleuren en print. Ben er niet zo blij mee. Hoe gaan we dat oplossen. Gr”.249

Een sms-bericht is verzonden naar [bijnaam 12]: “Mijn klant wel man, die is al onderweg.”250

Een sms-bericht is verzonden: “[object F] in lopik, probeer er om half 3 te zijn haha251

Een sms-bericht is verzonden naar [bijnaam 9]: “Fuck it dan, mijn klant heeft 2 doze nodig dan heeft ie maar keus tussen 5 modellen dat moet voldoende zijn252

Ook is dit telefoonnummer (voor het maken van een afspraak om partijen kleding te kopen) aangetroffen in een verkoopadvertentie253 op de computer in de slaapkamer.

Samsung GGTi900 met telefoonnummer [telefoonnummer] (nummer van [verdachte]) op een vensterbank. 254

De telefoon is uitgelezen en onder de meer de volgende sms-berichten zijn aangetroffen die zijn ontvangen:

- 19 juni 2011: “Hee man heb je nog true riligion in maat 36-36 of 36-34?”255

- 24 juni 2011: “Hee man heb je nog air max (…) tot welke maat ginge die true religion broeke?”256

Bescheiden

Op twee computers zijn verkoopadvertenties van kleding aangetroffen257.

Een brief op naam van [verdachte] over werkzaamheden met betrekking tot kledingverkoop in 2010.258

Een verkoopadvertentie met vermelding het telefoonnummer [telefoonnummer]259.

Tevens een verkoopadvertentie met de volgende inhoud: Uitverkoop unieke en nieuwste najaarscollecties met als aanmaakdatum 4 november 2009.260

Ook zijn er in de slaapkamer aantekeningen aangetroffen met tellingen over merken van onder meer Adidas, Gucci, G-Star, samen met aantallen en maten.

Ten slotte is er een creditnota d.d. 1 maart 2010 (unit [nummer], klantnummer [nummer]) gevonden van [bedrijf 6] en M. [verdachte].261

Uit gegevens van [bedrijf 6] blijkt dat [verdachte] twee boxen op zijn naam heeft gehuurd gehad:

- box [nummer] Nieuwegein van 30 januari 2010 tot 28 februari 2010;

- box [nummer] Nieuwegein van 30 januari 2010 tot 28 februari 2010.262

Ook blijkt dat [medeverdachte 4] op zijn naam box [nummer] heeft gehuurd van 19 februari 2010 tot 31 maart 2010.263

Goederen

In de slaapkamer zijn onder meer 13 onderbroeken van Bjorn Borg aangetroffen.264

React heeft op 1 september 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing met betrekking tot het ondergoed van Bjorn Borg.265

[object D] te Amsterdam - Object D 266

Op het woonadres van [medeverdachte 6] heeft op 4 juli 2011 een doorzoeking plaatsgevonden.

Hier zijn onder meer geld, telefoons en kleding in beslaggenomen.

Geld

In de slaapkamer van [medeverdachte 6] is $ 9.900 aangetroffen.

Telefoons

Nokia E71 met telefoonnummer [telefoonnummer] 267 (nummer van [medeverdachte 5] 268 )

In de adressenlijst is aangetroffen onder “[bijnaam 14]” het telefoonnummer [telefoonnummer].269

In de auto van [medeverdachte 6] (kenteken [kenteken]) een Tom-Tom. 270

De Tom-Tom is uitgelezen en de volgende adressen zijn aangetroffen:

- [adres] in Utrecht (in de directe omgeving van [object I])

- [object G] in Polsbroek

- [adres] in IJsselstein

- [adres] in Zaandam

- [adres] in IJmuiden (dit is het woonadres van [medeverdachte 7])

- [adres] in Alphen aan den Rijn (hier is autoverhuurbedrijf [bedrijf 3] gevestigd).

Goederen

In een box bij de woning zijn aangetroffen t-shirts van diverse merken (geen specificatie), twee broeken van True Religion en in de woonkamer een trainingspak van Adidas, een sweater van Raw, een poloshirt van Hilfiger en in de auto van [medeverdachte 6] een broek van True Religion.271

React heeft op 2 april 2011 aangifte gedaan van merkvervalsing van haar beschermde merken.272

React noemt in haar aangifte specifiek: het trainingspak van Adidas, het shirt van D&G, de trui en t-shirts van G-Star, een shirt van Replay, een polo van Tommy Hilfiger.

[object L] te Amsterdam - Object L 273

Op 4 juli 2011 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in de slaapkamer van [medeverdachte 1] op het woonadres van zijn moeder. Hier zijn onder meer geld en telefoons in beslaggenomen.

Geld 274

In een dressoir en in twee tasjes met opschrift L’Oreal zijn contanten gevonden van in totaal

€ 20.700,00 (onder meer 35 biljetten van € 500,00). Ook zijn er vreemde valuta gevonden: Turkse Lira, Poolse Zloty en Chinese Yuan.

Telefoons

Samsung GT-E1150 met telefoonnummer [telefoonnummer] 275 (het nummer van [medeverdachte 1])

In contactenlijst staat onder meer vermeld:

- “ [bijnaam 7]” met telefoonnummer [telefoonnummer].276

(Het nummer van [medeverdachte 1] heeft 421 keer contact gezocht met dit nummer gezocht in de tapperiode.277)

- “ [voornaam]” met telefoonnummer [telefoonnummer].278

- “ [naam]” met telefoonnummer [telefoonnummer].279

Taps

Onder meer de volgende telefoongesprekken zijn afgeluisterd en opgenomen:

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] en nn man

Gesprek: 310054962

Datum: 14 mei 2011

Tijdstip: 14:12:47

(…) [bijnaam 3] zegt dat de boxers hoofdpijn zijn. Die jongen probeert al 3 dg naar iedereen toe te gaan; een mix te maken van die dingen. De gebelde zegt dat [bijnaam 3] toch ook al 3 jaar geleden heeft gehad en nu weer?! [bijnaam 3] zegt dat hij series verkoopt en heeft dan maar een kleine winst maar is wel alles kwijt. (…)”280

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] en nn man

Gesprek: 310069252

Datum: 8 juni 2011

Tijdstip: 14:37:17

“[bijnaam 3]: (…) And then an other issue. It was an issue of two year ago. A stupid issue about 11.000 euro. She made Gucci with a I not with a G. And then she took some money for that and now she’s saying I must have the money.

Nn man: two years back?

[bijnaam 3]: yes one and a half year back. (…)”281

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] (= beller) en onbekende persoon in Turkije

Datum 13-MEI-2011

Tijdstip 13:15:16

Telefoonnummer [telefoonnummer] (onbekende persoon in Turkije)

Ink./ Uitgaand U

Inhoud gesprek

Hallo. Hoe gaat het? goed, [naam]. Heb je ooit met parfums gewerkt? Nee, is een goede mogelijkheid. Een vent uit België heeft goede kwaliteit. Productie in jouw land, Nederland.

Transport door iemand uit Tenderbachje(fonetisch), heeft vrachtbedrijf en al 4 jaar geen problemen. Deel liet niet met anderen. Nee, ik bel je direct. We hebben een connectie. Kan ik eindigen, ja definitief?

Deze week bespreken we het met het bedrijf. We hebben een machine voor 3 a 4000 t-shirts. Iedere week 10.000. Pas op liet einde van liet seizoen nadert. 0k, deze week was niet goed. Ondertussen ga ik voor de theaterjongen. Anderen hebben hoofdpijn. Wanneer zal ik komen? Wanneer heb je het geld nodig? maandag is ok, [naam], zaterdag aan het einde van de middag? Grote capaciteit, ik moet aan de t-shirts werken. Goed model. Weet je het monsters van internet? Ik heb het origineel nagemaakt. Fantastisch. Is het goed of niet, [naam]? iedere week 20.000 stuks is goed. Ogenblik, er wordt in liet Turks gesproken. We hebben meer nodig. liet is niet goed om de productie aan het einde van het seizoen te verhogen. Het laatste schip vertrekt vanuit Turkije half juni. We hebben mogelijkheden om te stoppen. In liet nieuwe seizoen gaan we lange mouwen maken. De bermuda heb ik gegeven aan andere mensen, hoor je nog. ok, take care, bye. Gesprek vond plaats in de Engelse taal.282

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] en onbekende persoon in België

Gesprek 310054887

Datum 13 MEI-2011

Tijdstip 18:46:49

Telefoonnummer [telefoonnummer] (onbekende persoon uit België)

Ink/Uitgaand: I

Hoi broer morgen dozen binnen, wist je het al, broer ik krijg morgen 600 dozen schoenen Dolce Gabana goede prijs, dan ben jij de enige die ze verkoopt, 600 dozen, 12 in een doos, goede kwaliteit uit China. 283

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] (=beller) en onbekende persoon

Gesprek 310061984

Datum 27-MEI-2011

Tijdstip 09:52:18

Telefoonnummer [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek

Beller: Broer, ik ga wat schoenen bestellen uit China, sportschoenen en die andere schoenen en zo. Moet ik ook wat voor jou bestellen? (…).284

Gesprek tussen [medeverdachte 1] en nn man

Gesprek 310052469

Datum 11-MEI-2011

Tijdstip 10:14:50

Telefoonnummer [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand :

Inhoud gesprek

263/ ENGELS GESPREK

Samenvatting gesprek. nn man en [bijnaam 2] spreken in het engels met elkaar:

[bijnaam 2]: yesterday was terrible.

nn man: Terrible but alright he.

[bijnaam 2]: yes yes.

[bijnaam 2]: today you can come whenever you want [naam])

nn man: in 1 hour.

[bijnaam 3]: it’s okay [bijnaam 15] wil be there at 11.30

nn man: cao you send me the adres.285

Gesprek tussen [medeverdachte 1] (3437) en onbekende man (PK/1831)

Gesprek: 310052789

Datum: 11-MEI-2011

Tijdstip: 18:26:49

Telefoonnummer: [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: I

Inhoud gesprek:

PK/ 1831 vraagt of hij kan gaan rijden. 3437 zegt dat hij kan gaan rijden, 3437 is er niet maar [bijnaam 15] is daar.286

Gesprek tussen [medeverdachte 3] (beller, 5366) en[medeverdachte 2] (3305, gebelde)

Gesprek 310048693

Datum 04-MEI-2011

Tijdstip 15:48:56

Telefoonnummer [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: I

Inhoud gesprek

nn man 3305 wordt gebeld door nn man [bijnaam 9] (sh) 5366 met de mededeling dat [bijnaam 3] volgens [bijnaam 15] in het buitenland zat. Alle broeken mochten worden teruggestuurd. Gaan ze doen en aantekenen op de papieren.287

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] (= beller) en[medeverdachte 2]

Gesprek: 310051289

Datum: 09-MEI-2011

Tijdstip: 21:12:29

Telefoonnummer: [telefoonnummer] ([medeverdachte 2])

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek:

(…)

Beller: Broer had je t gehoord, het komt morgen he, het komt niet vandaag.

(…)

Gebelde: is de lading echt groot wat morgen komt?

Beller: volgens mij wel, man. Ik ga straks even die lijst checken, ik heb die lijst nog niet kunnen checken maar het moet haast wel. Even kijken, ik ga hem opsplitsen Broer, sowieso. Ik had een beetje te veel t-shirts besteld.

Gebelde: te veel t-shirts?

Beller: ja, veel t-shirts, wacht even, man (even stilte) : ze pakken . .ze pakken ook veel polo’s. Het was wel een goeie lading, man. Hij gaat er wel uit want het maakt niet uit. Die t-shirts kunnen zeg maar.. Volgens mij zijn er iets van 22, 23.000 t-shirts.

Gebelde: zo veel?

B: ja man, ik ga dat sowieso opdelen want eind mei is het laatste transport he.

(…)

Beller onderbreekt: ja eind mei vertrekt hij uit Turkije, he

Gebelde: ja, dat is begin juni ongeveer dan.

Beller: ja begin juni is ie hier en dan kunnen we gewoon nog wat pakken sturen of wat andere dingen, snap je? Gewoon die interessant zijn. Maar dan is die massaproductie weg.

Gebelde: maar als we gewoon de spullen van de komende 3 weken dan nog, als we daar beetje bij beetje weghalen, Bro? Dan hoeven we ook geen nieuwe lading in te sturen. Behalve joggingpakken of zo.

Beller: ja maar dat is ook de bedoeling Broer, dat is wat ik sowieso wou gaan doen. 22.000 T-shirts dan van die 22.000 is misschien 4.000 voor[voornaam] (ton.) en 18.000 voor jou. 18.000 voor jou kan sowieso niet in 1 week, snap je (…). 288

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] en [medeverdachte 5]

Gesprek 310052079

Datum 10-MEI-2011

Tijdstip 18:36:54

Telefoonnummer [telefoonnummer] ([medeverdachte 5])

Ink./ Uitgaand 1

Inhoud gesprek

217/ NN MAN JE MOET DIE UTRECHT BELLEN

Samenvatting gesprek: (…)

nn man (lees [medeverdachte 5]) zegt dat [bijnaam 2] hem moet helpen met de verdeling. Dat hij de hele dag al aan het sorteren is maar zelf nog niets heeft.

[bijnaam 2]: is cool komt goed. einde gesprek

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] (=gebelde) en onbekende persoon

Gesprek: 310052619

Datum: 11-MEI-2011

Tijdstip: 13:33:30

Telefoonnummer: [telefoonnummer]

Inkomend gesprek.

Inhoud gesprek

Hai Broer;

Gebelde: Wat is er?

Beller: Twee grote klanten van mij zijn onderweg. Maar ik kan niets doen.

Gebelde: Ik weet het. Het is abnormaal druk. Niemand kan er wat aan doen.

Beller: Ik weet het ook niet meer.

Gebelde: Ik kan je wel over twee uur zien. Twee en een half uur. Niet eerder.

Beller: Moeilijk, man. Waarom kan[bijnaam 14] mij niets afleveren?

Gebelde:[bijnaam 14][bijnaam 14] heeft zelf nodig voor zijn klanten.[bijnaam 14] werkt zelfstandig in principe. Hij is wel met mij samen, maar ook zelfstandig. Ik bel je wel met tweeënhalf uur.

Beller: Is goed.289

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] (=beller) en[medeverdachte 2]

Gesprek : 310062515

Datum : 27-MEI-2011

Tijdstip : 16:03:49

Telefoonnummer : [telefoonnummer]([medeverdachte 2])

Ink./Uitgaand : U

Inhoud gesprek

(…)

Beller: Heb, jij iets gehoord van mensen die T-shirts aanbieden? Voor goedkoop of zo.

Gebelde: Pas geleden, vorige week of zo, had iemand van uit Turkije, wel Nederlands sprekende, mijn broertje gebeld. Het kwam erop neer dat mijn broertje en ik gingen importeren via hem vanuit Turkije. Shirtjes voor gekke prijzen. Broeken voor dat prijs. Ik heb hem gezegd dat ik alleen zaken deed met [bijnaam 2]. Hij zei: Ik ken, ik ken hem.

Beller: Wie is dat?

Gebelde: Dat weet ik niet. Mijn broertje weet het wel.

Beller: Kan jouw broertje even bellen wie het is?

Gebelde: Ja, je kan hem wel vragen.

Beller: Ik begrijp niet dat jij zo slecht kan draaien.

Gebelde: de spullen zijn pas eergisteren binnengekomen. Nikies verkopen wel. T-shirts minder.

Beller; Jij moet die prijzen voor shirtjes verlagen. In de uitverkoop doen.

Als onze klanten slecht verkopen, verkopen wij ook slecht.

(Gebelde klaagt dat hij steeds van internet afgegooid wordt.) 290

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] (=beller) en [medeverdachte 3]

Gesprek 310062516

Datum 27-MEI-2011

Tijdstip 16:13:07

Telefoonnummer 31 [telefoonnummer] ([medeverdachte 3])

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek

Beller: Ik sprak net je broertje, hij vertelde mij dat iemand uit Turkije belde, die Nederlands kon.

Gebelde: Ja, man.

Beller: Wie was dat dan?

Gebelde: Ik heb het nummer opgeslagen. Zal ik je die geven? Kan je mij smsen? Hij heeft mij een email gestuurd met foto’s. Ik kan je die gewoon doorsturen als je wil. Als het kan graag. Hij zei dat hij mij kende?

Beller: Spreekt hij goed Nederlands of gebrekkig?

Gebelde: Hij spreekt gewoon goed. Hij noemt zich [voornaam]. Ik zei: Ik doe alleen zaken met [bijnaam 2]. Toen zei hij: Oh, die ken ik wel.

Beller: Stuur anders het nummer, dan bel ik dat jullie alleen mijn compagnons zijn. 291

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] en onbekende persoon in Turkije

Gesprek 310062553

Datum 29-MEI-2011

Tijdtip 16:49:25

Telefoonnummer [telefoonnummer] (onbekend uit Turkije)

[bijnaam 3] belt uit. Er wordt opgenomen maar niets gezegd. [bijnaam 3]: hallo, hallo, spreek je Nederlands of Engels? Een mannenstem zegt dan: hallo, Nederlands, vriend!

[bijnaam 3]: je had een paar dagen terug een collega van mij gebeld in Nederland over kleding.

Gebelde: oh, dat kan wel. [bijnaam 3]: broer? ben jij liet?

Gebelde: wie ben jij man? [bijnaam 3]: wat? die dikke, weet je wie ik bedoel of niet?

Gebelde: nee. [bijnaam 3]: Praat ik met Ha (fon.) of niet? met wie spreek ik nu?

Gebelde: met [naam] (ton.) man.

[bijnaam 3]: [naam]? Nee je spreekt met [bijnaam 3], man. Je hebt een collega van mij gebeld.

[naam]: ik weet niet. ik heb iemand gebeld voor handel, ik had een handel, weet je.

[bijnaam 3]: ja klopt, maar dat is een plek van mij ook daar, snap je. Daarom heeft hij mij jouw nummer gegeven en gezegd bel jij hem. Want ik onderhoud de contacten met mensen uit Turkije, snap je?! Daarom had ik jouw nummer gekregen. (…)292

Gesprek tussen [medeverdachte 1] en[medeverdachte 2] (4020)

Gesprek 310058962

Datum 22 mei 2011

Tijdstip 01:03

Telefoonnummer [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: I

Inhoud gesprek

MPR/ [bijnaam 3] wgd[medeverdachte 2] f sh). (…)

[bijnaam 3] zegt; Moet ik dit nummer opslaan bro?[medeverdachte 2] zegt; Ja, dit wordt mijn vaste nummer, wat ik had met het andere nummer, dat wordt dit nummer nu.[medeverdachte 2]

en [bijnaam 3] bespreken dat de zaken niet zo goed gaan en ze niet weten waar liet aan ligt.

(…)

[bijnaam 3] zegt dat ze maandag moeten praten, misschien moeten ze overstappen naar een andere tacktiek.[medeverdachte 2] zegt; Wat is tacktiek?

[bijnaam 3] zegt dat ze de prijzen misschien moeten verlagen.[medeverdachte 2] zegt dat ze dat al aan het doen zijn.

[bijnaam 3] zegt dat ze alle prijzen moeten verlagen en dan moeten knallen.[medeverdachte 2]

vraagt; Hoeveel ladingen hebben we nog te gaan?

[bijnaam 3] zegt; Drie volgens mij.[medeverdachte 2]

zegt; Serieus? Ik dacht twee man? [bijnaam 3] zegt; Nee drie, of vier zonder de afgelopen lading. Weet je broer, nog drie en ik had er eigenlijk nog één staan hé, ik heb altijd een lading voorop staan. (…)293

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] en[medeverdachte 2]

Gesprek: 310058981

Datum: 22-MEI-2011

Tijdstip: 15:13:39

Telefoonnummer: 31[telefoonnummer] ([medeverdachte 2])

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek:

MPR/ [bijnaam 3] belt uit naar[medeverdachte 2] (sh).

[bijnaam 3] zegt; Door die mensen raak ik para in mijn hoofd, maar verder gaat het goed

[medeverdachte 2] zegt; Waren ze wel te vroeg gekomen?

[bijnaam 3] zegt; Ja, om half tien moeten ze op schiphol zijn

[medeverdachte 2] zegt; Hoe laat komt die bij mij dan Bro?

[bijnaam 3] zegt; Ik moet hem zo even bellen broer, maar hoeveel denk je dat je bij elkaar heb?

[medeverdachte 2] zegt; Ik weet het niet, dan moet ik eerste iedereen gaan bellen Bro

[bijnaam 3] zegt; Oke is cool

[medeverdachte 2] zegt; Sowieso 30, plus als iedereen betaalt rond de 45 hoop ik

[bijnaam 3] zegt; Hopelijk ja (…).294

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] (=beller) en[medeverdachte 2]

Gesprek 310062166

Datum 27-MEI-2011

Tijdstip 12:52:54

Telefoonnummer [telefoonnummer] ([medeverdachte 2])

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek

Beller: Ik had een vraagje, kan mijn neef straks naar je toekomen?

Gebelde: Hij kan komen. Ik heb echt weinig.

Beller: Wat is echt weinig?

Gebelde: Geeneens 20.

Beller: En als ie vanavond komt, wat denk je dan?

Gebelde: Niks. Ik heb geeneens afspraken.

Beller: Ziek, man.

Gebelde: Misschien (onverstaanbaar) Ik denk wel meer dan 20.

Effe Checken.

Beller: Denk je dat je vanavond wat extra kan draaien of die

andere jongens? Of dat hetzelfde is (onverstaanbaar)?

Gebelde: Ik heb niet echt veel afspraken vandaag. Al die andere jongens moeten wel wat draaien.

Beller: Oké, zal ik hem gewoon om 9.00 uur naar je toesturen?

Gebelde: Is cool broer. Ik ga straks even tellen wat ik nu heb en effe checken wat ik erbij kan krijgen.295

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 1] (=beller) en[medeverdachte 2]

Gesprek: 310062518

Datum: 27-MEI-2011

Tijdstip: 16:22:51

Telefoonnummer: [telefoonnummer] ([medeverdachte 2])

Ink./ Uitgaand: I

Inhoud gesprek:

Beller: De 40 ga ik sowieso halen. Als het een beetje doorloopt tot 9 uur hoop ik nog 56. (…)296

Telefoongesprek tussen [medeverdachte 3] (=[bijnaam 9]) en[medeverdachte 2](=nn man)

Gesprek 310036997

Datum 14-APR-2011

Tijdstip 19:48:52

Telefoonnummer [telefoonnummer] ([medeverdachte 2])

Ink./ Uitgaand : U

(…)

[bijnaam 9]: ok. Je hebt een hele grote fout gemaakt bij dit boekje, man. Bij de administratie.

NN man: wat dan?

[bijnaam 9]: Ik denk dat je met iemand in de war bent geraakt. Want bij [naam] staat nu bijvoorbeeld dat er 28.000 open is. Maar als ik kijk bij de laatste van 7/4 dan staat er bijvoorbeeld 10.000 bij hem open

NN man: nee! die van hem was 8.000 zoveel

[bijnaam 9]: ja 10.200 waarschijnlijk: 8.270 + 1750 wat hij van de vorige lading had meegenomen of zo Maar daar onder staan weer 2 dingen, dat is met nieuwe telling: 6/4 staat totaal 28.000.

NN man: o shit! heb ik dat bij hem gedaan? Ja, die is voor[bijnaam 1] ([bijnaam 1]) en [bijnaam 11] (fon.), man!

[bijnaam 9]: dat dacht ik al

NN man zegt dat hij dat morgen gaat corrigeren. (…)

NE man: zeg tegen hem dat die Nikes onderweg zijn.

[bijnaam 9]: wanneer komen die binnen dan?

NN man: eigenlijk moet je zeggen; ze zijn er eigenlijk al Maar

Stem op de achtergrond zegt: ja maar ik hoef eigenlijk niets te weten.

NN man: die dingen zijn gewoon goed aangekomen. Alleen gewoon, hier om de hoek bij ons, in het buitenland, moeten ze vanuit daar naar ons komen. En dat kan een paar dagen duren. Maar ik omdat tegen [bijnaam 3] (fon.) gezegd van het liefst maandag, zal het wel na het weekend komen. (…) 297

Telefoongesprek tussen[medeverdachte 2] (=[bijnaam 6]) en [medeverdachte 3](=[bijnaam 9])

Gesprek: 310046505

Datum: 30-APR-2011

Tijdstip: 14:20:48

Telefoonnummer: [telefoonnummer]([medeverdachte 3])

Ink./Uitgaand: U

Inhoud gesprek:

MPR/ [bijnaam 6] belt uit naar [bijnaam 9] en vraagt of hij wel alles goed heeft geteld, want hij was gebeld door die twee vrouwtjes dat [bijnaam 9] een foutje had gemaakt met de shirtjes van D&G, dat hij niet 7 had geteld. [bijnaam 9] zegt dat hij dan niet heeft gezien dat ze D&G hadden genomen. [bijnaam 6] vraagt of hij het bij de andere wel heeft gezien. [bijnaam 9] zegt dat hij amper D&G heeft verkocht, er liggen nog 5 of 6 pakketjes.

[bijnaam 9] zegt; Heb je gezien hoeveel er lag?

[bijnaam 6] zegt; Nee man, ik ben er toch niet geweest?

[bijnaam 9] zegt; Oh oke. Nee, ik bedoel thuis? Het geld?

[bijnaam 6] zegt; JA man

[bijnaam 9] zegt; en heb je het andere geld ook al geteld wat in de kluis lag?

[bijnaam 6] zegt; Ja, we zitten nu ongeveer op 42 of zo?

[bijnaam 9] zegt; Ja

[bijnaam 6] zegt; En dan nog met [medeverdachte 4] erbij is 53. Wij met ons vieren zitten we rond de 60

[bijnaam 9] zegt; En weet je hoeveel de lading is ongeveer?

[bijnaam 6] zegt; De lading met de nieuwe broeken, als we er nog tien hebben, als het goed is hebben we dan de lading er wel uit.

[bijnaam 9] zegt; Ja dat moet wel lukken want we hebben bij ons nog 6 dozen boxers en bij hun ook nog 6 dozen

[bijnaam 6] zegt; Ja en vergeet [voornaam], [voornaam] en [voornaam] niet hé

[bijnaam 9] zegt; Ja precies, liet is echt een perfecte lading. Je heb nu alleen nog veel shirtjes, maar als [naam] 500 pakt en (ntv) 300

[bijnaam 6] zegt; En dinsdag komt weer die twee vrouwtjes. (…)

[bijnaam 6] en [bijnaam 9] zijn tevreden met de verkoop van de laatste dagen. (…).298

Gesprek tussen [medeverdachte 4] (0884, gebelde) en[medeverdachte 2] (beller)

Gesprek: 310039887

Datum: 19-APR-2011

Tijdstip: 16:55:08

Telefoonnummer: [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand : U

Inhoud gesprek

Gebelde: [naam]!

Beller: [medeverdachte 4]!! Heb je daar nog boxers liggen?

Gebelde; Ik heb nog twee dozen boxers.

Beller: Van?

Gebelde: BB en Gstar

Beller: Volgens mij is nog eentje verkocht vandaag. Dan heb je nog 1 Gstar en 1 Borg

Gebelde; Heb je nodig?

Beller: Niet verkopen.

Gebelde; Dan zet ik ze meteen weg.

Beller: Want ik moet ze hebben. Volgende week wordt ze opgehaald. Ik heb alles in 1 keer verkocht.

Gebelde: Super, man.

Beller: Heb je nog klanten?

Gebelde: Ja, vanavond twee.

Beller: Hoe laat?

Gebelde: Acht uur.

Beller: Alle spullen wat we hebben. We beginnen met de hoofdopslag, alles moet geteld worden. Hoeveel hemden, hoeveel broeken, hoeveel weet ik wat. Die worden ook allemaal afgenomen.

Gebelde: Dat is mooi. Dat gun ik je wel. Ik ben blij om dat te horen.

Beller: Die gozer is weer eigenlijk op de markten.

Gebelde: Wanneer wil je dat klaar hebben?

Beller: Ik heb straks zelf een klant.[bijnaam 1], heb ik al gesproken. Die gaat de sleutel ophalen. Die kan al vast beginnen.

Gebelde: Dan ga ik daarna, als ik kan, die kant op.

Beller: ik ga zelf ook daar. [bijnaam 9] komt ook daar. Als je erbij komt, dan zijn we met z’n vieren. Dan kunnen wij alles snel, snel doen.

Gebelde: (onverstaanbaar) Ik kom op kantoor, dan ga ik eerst ff naar jou toe. Dan ga ik weer weg. Dan ga ik die klant helpen.

Beller: Daarom, met z’n vieren moet het wel lukken. Als je klant komt, dan ga je die helpen afhandelen. (…)299

Gesprek tussen[medeverdachte 2] ([bijnaam 6]) en [medeverdachte 4] (1472)

Gesprek 31003542

Datum 12 mei 2011

Tijdstip 15:37 uur

Telefoonnummer [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand

Inhoud gesprek

MPR/ [bijnaam 6] wgd [medeverdachte 4] (sh). [medeverdachte 4] vraagt of hij op kantoor is.[bijnaam 6] zegt dat hij er nu naartoe gaat. [medeverdachte 4] spreek [bijnaam 6] aan bij de naam [voornaam]. [medeverdachte 4] zegt dat hij niet meer van de jassen van Nickelson (fon) heeft, alleen nog van die jassen waarvan de maten niet kloppen. [bijnaam 6] vraagt of [medeverdachte 4] nog van die andere heeft. [medeverdachte 4] zegt dat hij inderdaad nog van die andere heeft. [bijnaam 6] zegt dat [medeverdachte 4] dan beter die eerst kan verkopen en dan pas nieuwe moet nemen, anders blijven de lelijke jassen liggen omdat ze alleen de nieuwe jassen willen hebben en dan is [bijnaam 6] de pineut.

[bijnaam 6] zegt; Als je nog maar 70 jassen over hebt, dat betekent dat je er 110 heb verkocht?

[medeverdachte 4] zegt; Ja, ik heb er meer dan [bijnaam 1] (fon) verkocht.

[bijnaam 6] zegt; Ja oke, maar 110 jassen?

[bijnaam 6] vraagt of ze wel hebben geteld.

[medeverdachte 4] zegt dat hij gister heeft geteld, maar dat hij het papier niet bij zich

heeft.

[bijnaam 6] zegt; En [bijnaam 1] was daarbij?

[medeverdachte 4] zegt; Ja [bijnaam 1] was daarbij en later kwam[voornaam] (fon)

[bijnaam 6] zegt; Ja maar jullie moeten er wel rekening mee houden dat ik nog steeds niet ben vergeten wat er in Monfoort is gebeurd, dus vergeet ook niet wat ik toen heb besloten, Ik geef jullie spullen wanneer ik vind dat het nodig is.

[medeverdachte 4] zegt; Ja nou het maakt mij niet uit

[bijnaam 6] zegt; Jullie hebben nog 30.000 euro aan spullen over plus de nieuwe lading die er nog bij komt.

Gesprek gaat verder over de [bijnaam 6] wil dat [medeverdachte 4] de overige, wat hij teveel heeft, in de opslag zet en niet bij zich houdt.

[medeverdachte 4] zegt dat hij gister alleen was en dus niet de spullen in opslag kon zetten. [bijnaam 6] zegt dat [medeverdachte 4] net zei dat [bijnaam 1] bij hem was. [bijnaam 6] en [medeverdachte 4] krijgen een discussie over dat de spullen in de opslag hadden moeten liggen. [medeverdachte 4] zegt dat [bijnaam 1] alleen aanwezig was met tellen, maar dat hij hem daarna heeft weg gestuurd. [medeverdachte 4] zegt dat hij gister 4 pakken pakken in de opslag heeft gedaan. [medeverdachte 4] zegt dat hij nu vanaf zijn werk naar de opslag gaat om spullen op te slaan. [bijnaam 6] zegt dat de spullen in de opslag moeten want straks gebeurd er wat. [bijnaam 6] noemt [medeverdachte 4] bij de naam [medeverdachte 4]. [bijnaam 6] zegt dat hij het goed bedoelt en dat als de spullen weg zijn hij een groot probleem heeft. [medeverdachte 4] zegt dat hij het nu gaat regelen. [bijnaam 6] zegt dat hij [bijnaam 1] ook stuurt.300

Gesprek tussen [verdachte] (beller) en[medeverdachte 2]

Gesprek: 310069247

Datum: 08-JUN-201l

Tijdstip: 15:12:52

Telefoonnummer t [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: I

Inhoud gesprek:

beller: yo

gebelde: yo

beller: ik sta hier met een klant en hij moet afrekenen en ik weet niet....

gebelde: wat heeft ie?

beller: 1 pakketje 3/4 broeken

gebelde: zet maar op e 12

beller: 20 shirtjes

gebelde: hou maar op e 6,50

beller: true religeon broeken

gebelde: hou die maar op e 18,50

beller: zit er dan verschil met prijzen aan de muurkant en de rechterkant

gebelde: geef hem maar gewoon voor e 15 mee, dan mengt[voornaam] zich in het gesprek: alle broeken behalve true religeon

gebelde: geef hem maar voor e 15 mee ook voor het lange wachten als je klaar bent kun je gewoon komen.301

Gesprek tussen [medeverdachte 3] (beller) en [verdachte] (nn man)

Gesprek: 310033692

Datum: 08-APR-2011

Tijdstip: 13:54:42

Telefoonnummer: [telefoonnummer]

Ink./ Uitgaand: U

Inhoud gesprek

Er wordt gevraagd hoe het gaat. Het gaat zijn gangetjes. De beller zegt dat er zo iemand komt voor BB boxjes. Die iemand komt over 10 minuutjes/ kwartiertje en komt uit Schoonhoven.302

Administratie

Er zijn overeenkomsten aangetroffen voor wat betreft datum, soort en hoeveelheid kleding/goederen tussen de inkoopadministratie van[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] (D-084) en de verkoopadministratie van [medeverdachte 1] (D-101303) en [medeverdachte 6] (D-097304)305, welke overeenkomsten ook terugkomen in afgeluisterde telefoongesprekken. Hieronder volgt een voorbeeld:

19/5 (pagina 41 van D-084) en Utrecht 19/5 (pagina 68 van D-101)

Tshirts 4874 stuks

¾ broeken 907 stuks

¾ “ True 100 stuks

Boxers 1800 pak

D-084: Schoenen N 2.400 paar

D-101, pagina 70: Utrecht 20/5 Nike schonnen man

200 X 12 => 2400 paar.

Tap C: 3437 ([medeverdachte 1]) belt met 4020 ([medeverdachte 2]) op 19 mei 2011306

4020: Wat stuur je allemaal?

3437: shirtjes, driekwart broeken en model True

Tap C: 20 mei 2011307:

4020 maar dat die Nikes komen, dat is wel goed. Hoe laat zijn ze hier?

3437: volgens mij, een paar minuten.

Onderlinge contacten

Uit het navolgende schema volgt de hoeveelheid onderlinge (pogingen tot) telefonische contacten tussen verdachten in de periode van 1 januari 2011 tot en met 4 juli 2011.[medeverdachte 2]

- [medeverdachte 3] 2174[medeverdachte 2]

- [medeverdachte 1] 923[medeverdachte 2]

- [verdachte] 881[medeverdachte 2]

- [medeverdachte 4] 705

[medeverdachte 3] - [medeverdachte 1] 18

[medeverdachte 3] - [verdachte] 487

[medeverdachte 3] - [medeverdachte 4] 328

[medeverdachte 1] -[medeverdachte 5] 106

[medeverdachte 1] - [medeverdachte 7] 34308

Omvang handel

In totaal zijn er 45.294 stuks kleding, 202 dozen kleding, 3.007 paar schoenen, twee dozen met laarzen en 4.631 eenheden parfum aangetroffen en in beslag genomen.309

In totaal is bij de zoekingen een bedrag van bijna € 120.000,00 aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen.

Bruto inkopen[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3][medeverdachte 2]

en [medeverdachte 3] hebben in de periode van 29 oktober 2009 tot en met 6 juni 2011 voor een bedrag van € 4.009.943,00 aan kleding en goederen ingekocht bij [medeverdachte 1].310

Omzet [medeverdachte 1]

heeft in de periode van 27 mei 2010 tot en met 7 juli 2011 voor een bedrag van

€ 2.145.040,15 aan kleding en goederen verkocht aan[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3].311

[medeverdachte 1] heeft in de periode van 27 november 2010 tot en met 22 juni 2011 aan [medeverdachte 5] geleverd voor een bedrag van € 228.042,95.312

4.3.2

Bewijsoverwegingen ten aanzien van handel in merkvervalste kleding, tassen, parfum en schoenen

Valsheid

De raadsman heeft aangevoerd dat niet op voldoende wijze vaststaat dat bij alle aangetroffen goederen daadwerkelijk sprake is geweest van vervalste waren. De vaststelling heeft slechts betrekking op een beperkt aantal van de locaties. Ook heeft de raadsman aangevoerd dat de beoordeling niet heeft plaatsgevonden door een onafhankelijke opsporingsinstantie die is gericht op waarheidsvinding, maar dat deze beoordeling heeft plaatsgevonden door belangenvereniging React.

Wat betreft de bevindingen van React ten aanzien van de valsheid is de rechtbank van oordeel dat daarmee voldoende vaststaat dat de beoordeelde goederen merkvervalst zijn. React heeft bij haar onderzoek objectieve criteria gehanteerd aan de hand waarvan de echtheid van merkkleding kan worden vastgesteld. De criteria zijn door de raadsman niet betwist.

De rechtbank verwijst in dit verband naar jurisprudentie van de Hoge Raad betreffende de status van de bevindingen van React in het strafrechtelijk onderzoek. De Hoge Raad (HR 5 juli 2011, LJN BP8793) heeft uitgemaakt dat het niet gaat om een verklaring van een deskundige als bedoeld in artikel 343 van het Wetboek van Strafvordering. De bevindingen van React zijn bevindingen van een deskundige getuige, gedaan op grond van diens ervaring op het gebied van valse merkkleding.

Daarbij verwijst de rechtbank naar ambtshandeling 075 in het dossier waarin is beschreven dat de in beslag genomen goederen uit object E ([object E], Woerden) en

F ([object F], Lopik) zijn opgeslagen en bemonsterd. Hierbij zijn relevante monsters genomen van de diverse soorten en merken kleding, schoenen, tassen en parfum. Bij deze bemonstering heeft personeel van React de FIOD geassisteerd. Het personeel van React heeft per locatie van inbeslagneming monsters van de kleding en parfum getrokken, beoordeeld en vervolgens uitgebreid gefotografeerd.313

Deze wijze van bemonstering heeft ook plaatsgevonden voor de in beslag genomen kleding en parfum uit object I ([object I], Utrecht), J ([object J], Aalsmeer) en K [object K], Leiderdorp)314 en object V ([object V], Amsterdam).315

Verder betrekt de rechtbank in de beoordeling van dit verweer de bevindingen van React op 20 juli 2011 dat op verschillende locaties dezelfde namaak kleding en schoenen zijn aangetroffen. React heeft vermeld dat dit de locaties A, B, E, F, J, H, K, I en V betreffen.316 Dit betreft naar het oordeel van de rechtbank heel wat meer dan “een beperkt aantal” van de locaties, zoals door de raadsman is gesteld.

De rechtbank is van oordeel dat hiermee van het overgrote deel van de in beslag genomen kleding, schoenen, tassen en parfum is vastgesteld dat dit vervalste waren betreffen. De rechtbank acht dit voldoende voor een bewezenverklaring van “vervalste merken” in de tenlastelegging en verwerpt het verweer. Voorts wordt op grond van diezelfde bewijsmiddelen het verweer van de raadsman betreffende de verklaring van de getuige [getuige 6] bij de rechter-commissaris317 weerlegd. De rechtbank acht hetgeen de getuige heeft verklaard over de werkwijze om vast te stellen of een kledingstuk dan wel schoen merkvervalst is niet in strijd met de aangiftes door React. Overigens heeft verdachte verklaard dat hij wist dat het om merkvervalste kleding ging.

Handel, opzet en medeplegen

Naar het oordeel van de rechtbank hebben verdachten (behalve [medeverdachte 7], die hiervan wordt vrijgesproken) gedurende bijna twee jaren opzettelijk bedrijfsmatig gehandeld in merkvervalste kleding, parfum, tassen en schoenen en hebben zij daarbij samengewerkt. Uit de afgeluisterde gesprekken, waarin gesproken wordt over eerder in beslag genomen goederen, de verklaringen van[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3], de eerder opgelegde boetes aan [medeverdachte 5] en [verdachte] en de in 2009 in beslag genomen goederen in de bij [bedrijf 1] gehuurde boxen in Utrecht, blijkt dat verdachten ervan op de hoogte zijn dat het om merkvervalste kleding gaat.

Op grond van de inhoud van het dossier en het verhandelde ter terechtzitting is de rechtbank van oordeel dat de samenwerking tussen de verschillende verdachten er als volgt uit ziet.

[medeverdachte 1] heeft zorg gedragen voor de inkoop van de merkvervalste goederen vanuit Turkije en China. Dit blijkt onder meer uit de inhoud van de telefonische contacten die [medeverdachte 1] heeft met mensen in Turkije en China. [medeverdachte 1] heeft vervolgens de merkvervalste goederen geleverd aan[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3], aan ene “[voornaam]” en aan [medeverdachte 5].

De merkvervalste goederen werden onder meer opgeslagen in de opslagplaats aan de [object I] in Utrecht en van daaruit vervoerd naar opslagloodsen in Leiderdorp, Amsterdam en Aalsmeer en naar verkooploodsen in onder meer Montfoort, Woerden en Lopik. De rechtbank acht daarvoor redengevend de administratie met aantekeningen over aan- en verkoop van kleding schoenen en parfums, die is gevonden aan de [object I] met op een tweetal collegeblokken een vingerafdruk van respektievelijk [medeverdachte 1] en [medeverdachte 6], in samenhang met de in beslag genomen goederen en de afgeluisterde telefoongesprekken. Dat de opslagplaats op naam van iemand anders is gehuurd doet hier niet aan af, nu niet aannemelijk is geworden dat deze persoon daadwerkelijk deze opslagruimte heeft gebruikt en de huur heeft betaald.

[medeverdachte 1] werd geholpen door [medeverdachte 6] en [medeverdachte 7].

[medeverdachte 7] heeft kleding vervoerd tussen de opslagplaatsen en de verkooplocaties. [medeverdachte 7] kreeg hiertoe opdracht van [medeverdachte 6] (“[bijnaam 16]”). [medeverdachte 7] moest in opdracht van [medeverdachte 6] een bus huren en daar kreeg hij geld voor. [medeverdachte 7] reed vervolgens met de bus naar de opslagplaats in Utrecht, waar door twee jongens uit de opslagloods de kleding in de bus werd geladen. Dit waren grote hoeveelheden. [medeverdachte 7] kreeg een TomTom mee waarin adressen waren ingevoerd in de buurt van waar [medeverdachte 7] zijn lading moest lossen. [medeverdachte 7] kreeg nooit direct het adres van de betreffende loods, steeds een adres vlak in de buurt.

[medeverdachte 6] hielp [medeverdachte 1]. Uit eerder genoemde gesprekken blijkt dat [medeverdachte 6] [medeverdachte 1] verving als hij in het buitenland verbleef en in dat geval degene is die bepaalt of goederen teruggegeven mogen worden. [medeverdachte 6] is betrokken bij het leeghalen van een container met merkvervalste schoenen en heeft deze schoenen voor de verkoop meegenomen naar de winkel [winkel] in Amsterdam waar hij werkzaam is.

[medeverdachte 5] hielp [medeverdachte 1] met onder meer het sorteren van de kleding en huurde opslagplaatsen. Daarnaast nam hij merkvervalste goederen af van [medeverdachte 1] en verkocht deze goederen zelfstandig.[medeverdachte 2]

nam merkvervalste goederen af van [medeverdachte 1], [medeverdachte 3] wist hiervan en werkte mee met[medeverdachte 2]. Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt dat[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] alleen van [medeverdachte 1] kleding afnamen en [medeverdachte 1] waarschuwden als iemand rechtstreeks aan hen wilde gaan leveren.[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] zijn de personen die de verkoop aan afnemers (lieten) verzorgen. Zij hebben reclame op de website van “marktplaats” gemaakt en verstuurden sms-bommen aan de hen bekende afnemers.[medeverdachte 2] is degene die de verkoopprijzen bepaalde en instructies gaf over welke goederen eerst verkocht moesten worden.

[medeverdachte 3] heeft kleding verkocht, huur van opslagloodsen betaald en hield de administratie bij. Uit gesprekken tussen hem en[medeverdachte 2] blijkt dat hij[medeverdachte 2] aansprak als iets fout is genoteerd en omgekeerd sprak[medeverdachte 2] [medeverdachte 3] hierop aan. [medeverdachte 4] heeft een aantal opslagloodsen gehuurd,[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] ondersteund, en maakte reclame voor de merkvervalste goederen. Hij verkocht deze ook.

[verdachte] werkte voor[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3]: hij vervoerde de merkvervalste goederen tussen de verschillende opslagplaatsen en verleende de nodige hand- en spandiensten zoals het tellen van voorraden en het helpen van klanten. Daarnaast heeft hij ook kleding verkocht.

Uit de tapgesprekken en de historische telecom gegevens van de telefoonnummers, die door de verdachten werden gebruikt, is gebleken dat zij intensief contact met elkaar hadden over diverse aspecten van de handel.

Periode

Naar het oordeel van de rechtbank biedt het dossier onvoldoende aanknopingspunten om de handel in merkvervalste goederen vanaf 1 januari 2008 bewezen te achten.

Ten aanzien van [verdachte] houdt de rechtbank als begindatum 30 januari 2010 aan, omdat hij vanaf die datum box [nummer] op zijn naam heeft gehuurd bij [bedrijf 6] in Nieuwegein.

Conclusie

Naar het oordeel van de rechtbank volgt hieruit dat er sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachten bij de handel in merkvervalste goederen. Gelet op het grote aantal goederen dat in beslag is genomen, de grote aantallen vermeld in de in- en verkoop administratie, de aantallen waarover wordt gesproken en de lange duur is de rechtbank van oordeel dat deze handel bedrijfsmatig heeft plaats gevonden.

Naar het oordeel van de rechtbank is gelet op de bijdrage van [verdachte] aan de handel in merkvervalste kleding sprake van medeplegen. Het huren van de opslagplaatsen in Nieuwegein, het vervoeren, het sorteren en tellen van merkvervalste goederen, het versturen van reclame sms-en, verkopen gedurende anderhalf jaar en de telefooncontacten hierover geven blijk van een nauwe en bewuste samenwerking met[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3]. Weliswaar is de rol van [verdachte] kleiner dan die van[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3], zijn betrokkenheid is voor de bedrijfsvoering gelet op het bovenstaande niet onbelangrijk.

4.3.3

Bewijsoverwegingen ten aanzien van het deelnemen aan een criminele organisatie

De rechtbank is op grond van de bovengenoemde bewijsmiddelen van oordeel dat verdachte heeft deelgenomen aan een criminele organisatie en overweegt daartoe het volgende.

Verdachte heeft samen met de andere verdachten op grote schaal merkvervalste kleding ingekocht, vervoerd en verkocht aan afnemers.

Voor een veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie dient te worden vastgesteld dat er sprake is geweest van een organisatie, dat die organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven en dat de verdachte aan die organisatie heeft deelgenomen. Voor een criminele organisatie moet er sprake zijn van een gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband tussen twee of meer personen.

Dat is hier het geval. [medeverdachte 1] zorgde voor de inkoop van de kleding uit Turkije en China. [medeverdachte 1] verdeelde de kleding en bepaalde welk deel aan[medeverdachte 2] (en [medeverdachte 3]) en [medeverdachte 5] werd verkocht.

[medeverdachte 6] en [medeverdachte 5] hielpen [medeverdachte 1] bij het (doen) vervoeren van de kleding tussen verschillende loodsen.[medeverdachte 2]

had contact met [medeverdachte 1] over wat er binnen zou komen aan kleding en wanneer er betaald moest worden.[medeverdachte 2] bepaalde uiteindelijk de verkoopprijzen en hij verdeelde de kleding onder de verkooplocaties. [medeverdachte 3], [medeverdachte 4] en [verdachte] adverteerden via internet en sms-bommen en verkochten de merkvervalste kleding vanuit de verkooplocaties. Zij verrichtten niet alleen verkoopwerkzaamheden maar verrichtten ook werkzaamheden ten behoeve van het geheel. [medeverdachte 3] hield administratie bij en samen met [medeverdachte 4] en [verdachte] telde hij kleding en sorteerde de merkvervalste goederen. [medeverdachte 4] en [verdachte] huurden opslagplaatsen en [medeverdachte 3] betaalde huur voor opslagplaatsen.[medeverdachte 2] bepaalde verkoopprijzen die door [medeverdachte 3], [medeverdachte 4] en [verdachte] in rekening moesten worden gebracht.

Door bovengenoemde intensieve wijze van samenwerken, de nauwe afstemming onderling en het bewezen verklaarde tijdsverloop is voldaan aan het vereiste van een duidelijk gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband. De rechtbank is gelet op vorenstaande van oordeel dat er sprake is geweest van een criminele organisatie.

De rechtbank stelt op basis van de bewijsmiddelen tevens vast dat het doel van deze organisatie het plegen van misdrijven was, namelijk misdrijven die gericht waren op de handel in merkvervalste kleding, tassen, parfum en schoenen, en dat verdachte heeft deelgenomen aan deze organisatie.

Dat verdachten stellen zich er niet van bewust te zijn geweest dat zij deel uitmaken van de criminele organisatie kan hieraan niet afdoen. Evenmin is van belang dat niet elke verdachte alle andere verdachten kende.

5 Bewezenverklaring

De rechtbank acht op grond van de in rubriek 4. genoemde bewijsmiddelen bewezen dat verdachte

1.

op tijdstippen in de periode van 30 januari 2010 tot en met 4 juli 2011 te Utrecht en Amsterdam en Montfoort en Alsmeer en Leiderdorp en Woerden en Lopik en Oudewater, tezamen en in vereniging met anderen, meermalen, telkens opzettelijk

- waren, die zelf of op hun verpakking valselijk waren voorzien van de handelsnaam van een ander of van het merk waarop een ander recht had, en

- waren of onderdelen daarvan die valselijk hetzelfde uiterlijk vertoonden als een tekening of model waarop een ander recht had, dan wel daarmede slechts ondergeschikte verschillen vertoonden,

te weten hoeveelheden kleding en tassen en parfum en schoenen, valselijk voorzien van het beschermd woord- of beeldmerk

"Bjorn Borg" en "G-star" en "Replay" en "Lacoste" en "Hilfiger" en "Nike" en "Dior" en "Botticelli"en "Dolce & Gabbana" en "Dsquared" en "Diesel" en "Prada" en "GUESS" en "Adidas" en "True Religion" en "Ed Hardy" en "Moncler" en "Pall Mall" en "La Martina" en "Armani" en "Bikkembergs" en "Ralph Lauren" en "Burberry" en "Chanel"

en

andere beschermde woord- of beeldmerken, valselijk voorzien van een anders handelsnaam of van een merk waar anderen recht op hebben, hebben ingevoerd, verkocht, te koop hebben aangeboden en hebben afgeleverd, en in voorraad hebben gehad, zulks terwijl verdachte en zijn mededaders het plegen van dit misdrijf als bedrijf hebben uitgeoefend.

2.

op tijdstippen in de periode van 30 januari 2010 tot en met 4 juli 2011 te Utrecht en Amsterdam en Montfoort en Aalsmeer en Leiderdorp en Woerden en Lopik en Oudewater, heeft deelgenomen aan een organisatie, bestaande uit een samenwerkingsverband met [medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] en [medeverdachte 1] en [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] en [medeverdachte 6], welke organisatie tot oogmerk had het plegen van de volgende misdrijven:

- het bedrijfsmatig invoeren, verkopen, te koop aanbieden, afleveren en in voorraad hebben van merkvervalste goederen, strafbaar gesteld bij artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht.

Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten staan, zijn deze verbeterd. Verdachte is hierdoor niet in de verdediging geschaad.

De rechtbank acht niet bewezen hetgeen meer of anders is ten laste gelegd. Verdachte zal daarvan worden vrijgesproken.

6 De strafbaarheid van het feit

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de feiten uitsluiten.

Het bewezen verklaarde levert de navolgende strafbare feiten op:

1. medeplegen van het opzettelijk waren, die zelf of op hun verpakking valselijk zijn voorzien van de handelsnaam van een ander of van het merk waarop een ander recht heeft, invoeren, verkopen, te koop aanbieden, afleveren of in voorraad hebben, meermalen gepleegd, terwijl de schuldige het plegen van dit misdrijf als bedrijf heeft uitgeoefend;

en

medeplegen van het opzettelijk waren of onderdelen daarvan die valselijk hetzelfde uiterlijk vertonen als een tekening of model waarop een ander recht heeft, dan wel daarmee slechts ondergeschikte verschillen vertonen, invoeren, verkopen, te koop aanbieden, afleveren of in voorraad hebben, meermalen gepleegd, terwijl de schuldige het plegen van dit misdrijf als bedrijf heeft uitgeoefend;

2. deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven.

7 De strafbaarheid van verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluit. Verdachte is dan ook strafbaar.

8 Motivering van de straffen en maatregelen

8.1.

De eis van de officier van justitie

De officier van justitie heeft gevorderd dat verdachte voor de door haar bewezen geachte feiten zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

8.2.

Het standpunt van de verdediging

De verdediging heeft een strafmaatverweer gevoerd.

8.3.

Het oordeel van de rechtbank

De hierna te noemen strafoplegging is in overeenstemming met de ernst van het bewezen geachte, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals daarvan ter terechtzitting is gebleken.

Wat betreft de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn gepleegd overweegt de rechtbank in het bijzonder het volgende.

Verdachte heeft zich gedurende ruim anderhalf jaar schuldig gemaakt aan (het medeplegen van) handel in merkvervalste goederen, en deelname aan een criminele organisatie. Met de handel in merkvervalste goederen wordt aan de rechthebbenden van de intellectuele eigendomsrechten schade toegebracht. In de onderhavige zaak zijn veel merkhouders gedupeerd geraakt zoals is gebleken uit de aangiften. Deze merkhouders hebben ten koste van grote marktinspanningen hun merken en designs tot bekende producten gemaakt, die veel goodwill vertegenwoordigen en garant staan voor een constante hoge kwaliteit. Door deze merkvervalsing wordt het vertrouwen beschaamd dat gesteld moet kunnen worden in het beschermde merk, omdat de merkvervalste producten vaak kwalitatief ver achter blijven bij de echte merkproducten. Tevens wordt aan bonafide bedrijven die zich wel aan hun verplichtingen houden, oneerlijke concurrentie aangedaan. Deze handel in valse merkkleding heeft op grote schaal en in georganiseerd verband plaatsgevonden. In een periode van ruim anderhalf jaar is immers voor ruim € 4.000.000,00 aan merkvervalste kleding verhandeld.

Ruim 45.000 stuks kleding lag verspreid over acht loodsen in Nederland en er is bij verdachten een totaalbedrag van € 120.000,00 aan contant geld in beslag genomen afkomstig van deze handel. Teneinde de handel op deze schaal te kunnen voeren hebben verdachten een goed georganiseerd samenwerkingsverband opgezet, waarin ieder zijn aandeel heeft gehad. Het risico van niet toegestaan zijn van handel in merkvervalste artikelen werd ingeschat op het kwijt kunnen raken van deze goederen en als bedrijfsrisico ingecalculeerd. Spreiding van de goederen over meerdere opslagruimtes en het verplaatsen van goederen van de ene plek naar de andere is daarbij als middel gezien om dit risico te beperken. Soms werd een opslagplaats op naam van iemand anders gehuurd om op die manier buiten beeld te blijven. Drie van de (mede)verdachten,[medeverdachte 2], [medeverdachte 5] en [verdachte] waren al eerder aangesproken door merkhouders en [medeverdachte 5] en [verdachte] hebben hiervoor ook boetes aan een merkhouder betaald. Desondanks zijn verdachten doorgegaan met hun handel.

Verdachte heeft hierin langere tijd een aandeel gehad. Zijn aandeel acht de rechtbank iets kleiner dan dat van [medeverdachte 4]. Hij heeft op één plek opslagplaatsen gehuurd en was niet altijd beschikbaar als hem gevraagd werd iets te doen. Verdachte heeft merkvervalste goederen verkocht en na instructie deze goederen geteld en gesorteerd. Verdachte heeft vanwege zijn betrokkenheid van handel in merkvervalste kleding aan een merkhouder een (door anderen) betaalde boete van € 5000,00 afgedragen.

Desondanks is hij hiermee doorgegaan en heeft hij de bewezen geachte feiten gepleegd.
Dit alles tezamen neemt de rechtbank verdachte zeer kwalijk.

Wat betreft de persoon van verdachte heeft de rechtbank in het bijzonder gelet op de inhoud van een verdachte betreffende uittreksel uit de justitiële documentatie d.d. 12 juli 2013 waaruit blijkt dat verdachte niet eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. De rechtbank houdt ook rekening met het feit dat verdachte ter zitting over zijn rol openheid van zaken heeft gegeven. Daarnaast acht de rechtbank een kortere periode bewezen dan de officier van justitie zodat ook op die grond een lagere straf zal worden opgelegd dan door de officier van justitie is geëist.

Ten slotte zal de rechtbank bij de straftoemeting in aanmerking nemen dat de redelijke termijn is geschonden. De redelijke termijn, als bedoeld in artikel 6 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden is op

4 juli 2011 met de inverzekeringstelling van verdachte aangevangen, hetgeen als het moment moet worden beschouwd waarop vanwege de Nederlandse Staat jegens verdachte een handeling is verricht waaraan deze in redelijkheid de verwachting kon ontlenen dat tegen hem ter zake van een bepaald strafbaar feit door het openbaar ministerie een strafvervolging zou worden ingesteld. Het proces-verbaal van de Belastingdienst/FIOD in deze zaak is op 24 mei 2012 gesloten. Op 25 februari 2013 vond een eerste (regie)zitting bij de rechtbank plaats. Op 30 september 2013 en 1 oktober 2013 vond de inhoudelijke behandeling ter terechtzitting plaats. Het onderzoek ter terechtzitting is op 15 oktober 2013 gesloten. Er wordt op 22 oktober 2013 uitspraak in deze zaak gedaan. Uit het voorgaande volgt dat de procedure 2 jaar, 3 maanden en 3 weken heeft geduurd.

De rechtbank neemt als uitgangspunt dat de behandeling van de zaak ter terechtzitting in eerste aanleg binnen 2 jaren dient te zijn afgerond. De redelijkheid van de duur van een strafzaak is afhankelijk van de ingewikkeldheid van de zaak, van de wijze waarop de zaak door de bevoegde autoriteiten is behandeld en de invloed van de verdediging op het procesverloop. De inhoudelijke behandeling heeft door onderzoekswensen aan de zijde van de verdediging en de agenda van de rechtbank pas op 30 september 2013 en 1 oktober 2013 kunnen plaatsvinden. Gelet op al het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat de redelijke termijn met 3 maanden en 3 weken is geschonden. De rechtbank zal om deze reden tot strafvermindering met 5% overgaan.

Alles overwegend is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf voor de duur van

120 dagen, waarvan 74 dagen voorwaardelijk, met aftrek van de tijd die verdachte in voorarrest heeft doorgebracht, met een proeftijd van 2 jaar, en een taakstraf van 100 uur, te vervangen door 50 dagen hechtenis, passend en geboden is.

9 Het beslag

9.1

Verbeurdverklaring

Onder verdachte is het volgende geld in beslag genomen: € 17.000,00 en € 2.620,00.

De rechtbank acht niet aannemelijk dat de € 17.000,00 eigendom is van de broer van [verdachte], nu dit niet nader is onderbouwd.

De rechtbank is van oordeel dat het geld afkomstig is van handel in merkvervalste kleding en dat het geld verdachte toebehoort en derhalve vatbaar is voor verbeurdverklaring. Het geld zal dan ook verbeurd worden verklaard.

10 Toepasselijke wettelijke voorschriften

De beslissing berust op de artikelen 9, 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, 33, 33a, 47, 57, 140 en 337 van het Wetboek van Strafrecht, zoals deze artikelen luidden ten tijde van het bewezen verklaarde en op de reeds aangehaalde artikelen.

De rechtbank komt op grond van het voorgaande tot de volgende beslissing.

11 Beslissing

De rechtbank:

Bewezenverklaring

Verklaart bewezen dat verdachte het ten laste gelegde heeft begaan zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld.

Verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hiervoor is bewezen verklaard en spreekt verdachte daarvan vrij.

Het bewezen verklaarde levert op:

1. medeplegen van het opzettelijk waren, die zelf of op hun verpakking valselijk zijn voorzien van de handelsnaam van een ander of van het merk waarop een ander recht heeft, invoeren, verkopen, te koop aanbieden, afleveren of in voorraad hebben, meermalen gepleegd, terwijl de schuldige het plegen van dit misdrijf als bedrijf heeft uitgeoefend;

en

medeplegen van het opzettelijk waren of onderdelen daarvan die valselijk hetzelfde uiterlijk vertonen als een tekening of model waarop een ander recht heeft, dan wel daarmee slechts ondergeschikte verschillen vertonen, invoeren, verkopen, te koop aanbieden, afleveren of in voorraad hebben, meermalen gepleegd, terwijl de schuldige het plegen van dit misdrijf als bedrijf heeft uitgeoefend;

2. deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven.

Verklaart het bewezene strafbaar.

Verklaart verdachte, daarvoor strafbaar.

Strafoplegging

Veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 120 (honderdtwintig) dagen.

Beveelt dat de tijd die door veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en in voorlopige hechtenis is doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van die straf in mindering gebracht zal worden.

Beveelt dat een gedeelte, groot 74 dagen, van deze gevangenisstraf niet zal worden ten uitvoer gelegd, tenzij later anders wordt gelast.

Stelt daarbij een proeftijd van 2 (twee) jaren vast.

De tenuitvoerlegging kan worden gelast indien veroordeelde zich voor het einde van de proeftijd aan een strafbaar feit schuldig maakt.

Veroordeelt verdachte tot een taakstraf, bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid, van 100 (honderd) uren, met bevel, voor het geval dat de verdachte de taakstraf niet naar behoren heeft verricht, dat vervangende hechtenis zal worden toegepast van 50 dagen.

Beslag

Verklaart verbeurd: € 19.620,00.

Dit vonnis is gewezen door mr. J. Ebbens, voorzitter, mr. N.H.J.M. Veldman-Gielen en

mr. C.S.K. Fung Fen Chung, rechters, in tegenwoordigheid van mr. P.A.B. Kleemans, griffier, en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van

22 oktober 2013.

BIJLAGE: De tenlastelegging

Aan [verdachte] wordt ten laste gelegd dat

1.

hij, op een of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 1 januari 2008 tot en met 4 juli 2011 te Utrecht en/of Amsterdam en/of Montfoort en/of Alsmeer en/of Leiderdorp en/of Woerden en/of Lopik en/of Oudewater, althans n Nederland, tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen, meermalen, althans eenmaal, (telkens) opzettelijk

- valse, vervalste of wederrechtelijk vervaardigde merken, en/of

- waren, die zelf of op hun verpakking valselijk waren voorzien van de handelsnaam van een ander of van het merk waarop een ander recht had, en/of

- waren die ter aanduiding van herkomst valselijk van de naam van een bepaalde plaats met bijvoeging van een verdichte handelsnaam waren voorzien en/of

- waren, waarop of op de verpakking waarvan een handelsnaam van een ander of een merk waarop een ander recht had, zij het dan ook met een geringe afwijking, was nagebootst, en/of

- waren of onderdelen daarvan die valselijk hetzelfde uiterlijk vertoonden als een tekening of model waarop een ander recht had, dan wel daarmede slechts ondergeschikte verschillen vertoonden,

te weten (een) hoeveelhe(i)d(en) kleding en/of tassen en/of parfum en/of schoenen, valselijk voorzien van het beschermd woord- en/of beeldmerk

"Gaastra" en/of "Bjorn Borg" en/of "G-star" en/of "Replay" en/of "Lacoste" en/of "Hilfiger" en/of "Nike" en/of "Dior" en/of "Botticelli"en/of "Dolce & Gabbana" en/of "Dsquared" en/of "Diesel" en/of "Prada" en/of "GUESS" en/of "Adidas" en/of "True Religion" en/of "Ed Hardy"en/of "Moncler" en/of "Pall Mall" en/of "La Martina" en/of "McGregor" en/of "Armani" en/of "Bikkembergs"en/of "Ralph Lauren" en/of "Burberry"en/of "Chanel"

en/of

andere beschermde woord- en/of beeldmerken, in elk geval een of meer wa(a)r(en), valselijk voorzien van (een) vals(e) en/of vervalst(e) merk(en) dan wel valselijk voorzien van een anders handelsnaam en/of van een merk waar (een) ander(en) recht op heeft/hebben, heeft/hebben ingevoerd, doorgevoerd, uitgevoerd, verkocht, te koop heeft/hebben aangeboden en/of heeft/hebben afgeleverd, uitgedeeld en/of in voorraad heeft/hebben gehad, zulks terwijl verdachte en/of zijn mededader(s) van het plegen van dit misdrijf zijn beroep heeft/hebben gemaakt en/of het plegen van dit misdrijf/misdrijven als bedrijf heeft/hebben uitgeoefend,

art 337 lid 3 Wetboek van Strafrecht

2.

hij, op een of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 1 januari 2008 tot en met 4 juli 2011 te Utrecht en/of Amsterdam en/of Montfoort en/of Aalsmeer en/of Leiderdorp en/of Woerden en/of Lopik en/of Oudewater, althans in Nederland, heeft deelgenomen aan een organisatie, bestaande uit een samenwerkingsverband met [medeverdachte 3] en/of [medeverdachte 1] en/of [medeverdachte 4] en/of [medeverdachte 2] en/of[medeverdachte 5] en/of[medeverdachte 6] en/of [medeverdachte 7] en/of andere (rechts)personen, welke organisatie tot oogmerk had het plegen van de volgende misdrijven:

- het beroeps- of bedrijfsmatig invoeren, doorvoeren, uitvoeren, verkopen, te koop aanbieden, afleveren, uitdelen en in voorraad hebben van merkvervalste goederen, strafbaar gesteld bij artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht;

art 140 lid 1 Wetboek van Strafrecht

1 Voor zover niet anders vermeld, wordt in de hierna volgende voetnoten telkens verwezen naar bewijsmiddelen die zich in het aan deze zaak ten grondslag liggende dossier bevinden. Het betreft het dossier van de Belastingdienst/FIOD, kantoor Amsterdam, met dossiernummer 472160, doorgenummerd van pagina 1 tot en met 9137. Tenzij anders vermeld, gaat het daarbij om processen-verbaal, in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren.

2 De verklaring van verdachte afgelegd ter terechtzitting van 30 september 2013.

3 Proces-verbaal uitwerken Tap A, pagina 3712 (tot en met 4038).

4 Proces-verbaal uitwerken Tap B, pagina 4039 (tot en met pagina 4531).

5 Proces-verbaal uitwerken Tap D, pagina 5159 (tot en met pagina 5393).

6 Proces-verbaal uitwerken tap C, opgenomen op pagina 4532 (tot en met pagina 5158).

7 Proces-verbaal uitwerken tap C, gesprek 3110051292 d.d. 9 mei 2011 om 22:15 uur, pagina 4553.

8 Uit tap A blijkt dat[medeverdachte 2] regelmatig kontact heeft met de gebruiker van dit nummer: “[bijnaam 3]” genoemd. Zie ook het gesprek d.d. 20 april 2011 om 16.41 uur (p. 3864) “[bijnaam 9]” wordt gebeld door NN man. “We moeten [bijnaam 3] toch ook helpen. NN man zegt tegen [bijnaam 9] dat hij [bijnaam 3] zelf maar moet bellen en geeft nummer [telefoonnummer]. Op 11 mei 2011 wordt via een tapgesprek en observatie (AH-032) vastgesteld dat [bijnaam 3] zich verplaatst in een Volkswagen Golf met kenteken [kenteken]. Deze is verhuurd aan[G] (AH-038). Tijdens de observatie (OBS-014) zijn foto’s gemaakt. Voorts zijn de pasfoto’s van [G] (D-036a) en S. (D-037a) [medeverdachte 1] opgevraagd. De pasfoto van [medeverdachte 1] komt overeen met de foto’s van de observaties (AH-040). Verder is dit nummer met vermelding “[bijnaam 3] bro new” aangetroffen in telefoon met nummer[telefoonnummer].

9 In CIE-info (AH-008 en AH-009) komt dit nummer naar voren als gebruikt door iemand die zich [bijnaam 6], [voornaam] of [bijnaam 4] noemt en vanuit een loods aan [object E] in Woerden nepkleding verkoopt. Dit telefoonnummer stond vermeld in de display van de genoemde loods in Woerden, alsmede in het display van de [object Z] te Montfoort. Verder is er stemherkenning van[medeverdachte 2] via de uitgeluisterde taps (AH-024, pagina 516). Voorts is er een telefoongesprek van 8 april 2011 om 14:07 uur: er wordt ingebeld op nummer 3305 en de beller spreekt de gebelde aan met “[voornaam]” (pagina 4073). Ook is er een telefoongesprek van 10 april 2011 om 13:41 uur: er wordt ingebeld op 3305 en de beller spreekt de gebelde aan met “[medeverdachte 2]” (pagina 4884). Ten slotte zijn er “SMS-bommen” verstuurd van dit nummer met aanbieding van merkkleding op 7 april 2011 en 14 april 2011: “Gr.[bijnaam 7]”(AH-023, pagina 505).

10 Een telefoon met dit nummer is bij de doorzoeking op 4 juli 2011 aangetroffen op de slaapkamer van[medeverdachte 2]. Via tap C ([medeverdachte 1]) wordt duidelijk dat[medeverdachte 2] een nieuw nummer heeft (AH-23a). Verder is er een telefoongesprek geweest op 22 mei 2011 om 01:03 uur (pagina 510) waarin 4020 belt naar [bijnaam 3]: beller zegt dat “hij had gehoord dat [bijnaam 3] net zijn broertje had gebeld” en “dit wordt mijn vaste nummer”. Dit nummer wordt aangetroffen op adreslijst op de simkaart van de telefoon van [verdachte] ([telefoonnummer] met vermelding “[bijnaam 7] nieuw [telefoonnummer] (pagina 1502 en 1549). Getuige [getuige 7] heeft op 12 juli 2011 verklaard: “Ik bel [bijnaam 6] altijd op onder zijn nummer [telefoonnummer]. De persoon op foto D-022a ken ik als [bijnaam 6]”, pagina 6298. D-022a is een foto van[medeverdachte 2] (pagina 7073). Er zijn SMS-bommen verstuurd vanaf dit nummer die zijn ondertekend met “[bijnaam 7]” (pagina 98).

11 De verklaring van [medeverdachte 3]: Het nummer [telefoonnummer] is mijn nummer. Die telefoon is niet van mij, maar van[medeverdachte 2]. Ik gebruik dit nummer het laatste half jaar voor de klanten in onze handel in merkvervalste kleding, pagina 5740.

12 De verklaring van [medeverdachte 3]: Het nummer [telefoonnummer] is mijn nummer. Die telefoon is niet van mij, maar van[medeverdachte 2]. Ik gebruik dit nummer het laatste half jaar voor de klanten in onze handel in merkvervalste kleding, pagina 5740.

13 De verklaring van [medeverdachte 3], pagina 5738.

14 Deze telefoon wordt bij [medeverdachte 4] tijdens zijn aanhouding aangetroffen (AH-122, pagina 2487 en AH122C, pagina 2495). In zijn verhoor zegt hij twee prepaid telefoons te hebben (pagina 5886).

15 Deze telefoon wordt bij [medeverdachte 4] tijdens zijn aanhouding aangetroffen (AH-122, pagina 2487 en AH122C, pagina 2494). In zijn verhoor zegt hij twee prepaid telefoons te hebben (pagina 5886).

16 D-351, pagina 8371.

17 Uit tap C ([medeverdachte 1]) komt naar voren dat er regelmatig kontact is met de gebruiker van dit nummer. In het gesprek op 10 mei 2011 om 20:22 uur (pagina 4574) zegt de beller met nummer 3117: “zeg gewoon van[bijnaam 14] kan er niets aan doen”. Uit een observatie op 31 mei 2011 komt naar voren dat een Renault Kangoo met kenteken[kenteken] (op naam van [medeverdachte 5]) geparkeerd staat bij [bedrijf 2] aan de[object K] te Leiderdorp (OBS-020). Tegelijkertijd volgt uit tap C een inkomend gesprek van 3117 (gesprek van 31 mei 2011 om 17:16 uur op pagina 4834):“We zijn er met 2 minuten”. Voorts blijkt uit genoemd OBS-verslag dat “[bijnaam 3]” om 17:20 uur het terrein op rijdt. Op een USB-stick aangetroffen in bruin tasje in woonkamer (ibcode [nummer], pagina 630 van de [object B] te Amsterdam waar [medeverdachte 5] aanwezig was bij de doorzoeking daar op 4 juli 2011) is een verkoopadvertentie kleding met daarin de vermelding van het telefoonnummer: [telefoonnummer] (D-302). [medeverdachte 5] heeft op 16 augustus 2011 verklaard ”Er zijn maar weinig mensen die mij[bijnaam 14] noemen” (pagina 5846).

18 Pagina 2032.

19 De verklaring van [medeverdachte 6], pagina 5836.

20 De verklaring van [verdachte], pagina 5809.

21 Uit de taps A, B en D blijkt dat de gebruiker van dit nummer regelmatig kontact heeft met[medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] over afname en handel in kleding. In de gesprekken van tap D wordt de gebruiker van 4519 “[bijnaam 1]” genoemd. Bij de doorzoeking in de woning van [verdachte] wordt een telefoontoestel met dit nummer aangetroffen (pagina 1502 en 1543). Bij het uitlezen van deze telefoon blijkt dat er SMS-berichten op staan met betrekking handel in merkkleding (AH-061G).

22 De verklaring van [medeverdachte 7], pagina 6115.

23 Uit tap A blijkt dat[medeverdachte 2] regelmatig kontact heeft met de gebruiker van dit nummer: “[bijnaam 3]” genoemd. Zie ook het gesprek d.d. 20 april 2011 om 16.41 uur (p. 3864) “[bijnaam 9]” wordt gebeld door NN man. “We moeten [bijnaam 3] toch ook helpen. NN man zegt tegen [bijnaam 9] dat hij [bijnaam 3] zelf maar moet bellen en geeft nummer [telefoonnummer].

24 Getuige [getuige 3] heeft op 4 juli 2011 verklaard: “Ik denk dat de persoon op foto D-022A die [bijnaam 5] is waar ik eerder over verklaarde. Ik ben er 90% zeker van dat dit [bijnaam 5] is” (pagina 6261).

25 Getuige [getuige 7] heeft op 12 juli 2011 verklaard: “Ik bel [bijnaam 6] altijd op onder zijn nummer [telefoonnummer]. De persoon op foto D-022a ken ik als [bijnaam 6]”, pagina 6298. D-022A is een foto van[medeverdachte 2] (pagina 7073). Ook [getuige 4] herkent op 18 juli 2011[medeverdachte 2] op foto D-022A als [bijnaam 6], pagina 6088.

26 Er zijn SMS-bommen verstuurd vanaf de nummers van[medeverdachte 2] (4020 en 3305 op het eind) die zijn ondertekend met “[bijnaam 7]” (pagina 98 en 505).

27 De verklaring van[getuige 1], bemiddelaar loodsen G en[object Z]: “Dit is[bijnaam 8]” (na het tonen van foto D-022A van[medeverdachte 2], pagina 7073 en 6340).

28 De verklaring van [medeverdachte 3]: “Ik word wel eens [bijnaam 9] genoemd door andere mensen”, pagina 5698.

29 Op de vraag “Ben jij toch niet de persoon die zich [bijnaam 10] noemt in deze Marktplaats advertentie (D-064)” antwoord ik: “Dat zou best kunnen”, antwoordt [medeverdachte 3] op pagina 5738.

30 Op de simkaart van telefoon [telefoonnummer]: contact [bijnaam 12] [telefoonnummer] (AH-061G, pagina 1551). Telefoon met nummer eindigend op 1472 is in de fouillering van [medeverdachte 4] aangetroffen (pagina 2487 en 2494).

31 D-352, pagina 8373. In de woonkamer van de woning van [medeverdachte 4] is een USB stick aangetroffen met een verkoopadvertentie met het telefoonnummer van [medeverdachte 4] (2178 op het eind) met de naam “[bijnaam 13]”.

32 De verklaring van [medeverdachte 5]: “Er zijn maar weinig mensen die mij[bijnaam 14] noemen”, pagina 5946.

33 De verklaring van [medeverdachte 6]: “Ik word aangesproken met [bijnaam 15]”, pagina 5837.

34 De verklaring van [medeverdachte 7]: “Ik herken de persoon op de foto (D-050) als de persoon waarvan ik wel eens een Tom Tom heb gekregen om naar loodsen te rijden” en pagina 7155 (D-050 is een foto van [medeverdachte 6]).

35 De verklaring van[medeverdachte 2]: “met [bijnaam 1] bedoel ik [verdachte]”, pagina 5682.

36 Auto van PON Dealer, gehuurd op naam van de broer van [medeverdachte 1], te weten [G] (AH-038). [medeverdachte 1] is de vermoedelijke gebruiker omdat observanten op 13 mei 2011 ‘[bijnaam 3]’ zien instappen in deze auto en als bijrijder mee naar [bedrijf 2] [object I] Utrecht is gereden.

37 Gezien is dat een neef van [medeverdachte 1] ([I]) [medeverdachte 1] in deze auto rond rijdt. [I] heeft verklaard dat hij op 1 juli 2011 met [medeverdachte 1] in de auto reed (V20-1).

38 RDW: kenteken vanaf 6 juli 2010 op naam van [getuige 7] d.d. 19 oktober 2011, pagina 7049 en de verklaring van [getuige 7] d.d. 12 juli 2011: deze auto gebruikt [bijnaam 6], de oudste broer.

39 RDW: pagina 8112 en 8113: kenteken op naam [J] vanaf 5 februari 2011 en uitdraai RDW d.d. 19 oktober 2011 en de verklaring van [J] (voorgehouden [kenteken]) d.d. 11 juli 2011: [getuige 7] heeft mij gevraagd om de auto op mijn naam te zetten voor een ander en de verklaring van [getuige 7] d.d. 12 juli 2011: Ik heb de heer [J] gevraagd om de auto op zijn naam te zetten omdat [medeverdachte 4] uit IJsselstein mij dit gevraagd heeft. De BMW 3 is van de jongste jongen, [bijnaam 9].

40 De verklaring van [medeverdachte 4] d.d. 4 juli 2011, p. 5887: ik heb een Golf met kenteken [kenteken] maar kan ook zijn [kenteken].

41 De verklaring van [medeverdachte 5], pagina 5916 en 5944.

42 De verklaring van [medeverdachte 6] d.d. 4 juli 2011, opgenomen op pagina 5840.

43 RDW: vanaf 17 maart 2011 op naam van [verdachte], opgenomen op pagina 8124 en RDW: van 11 maart 2011 - 17 maart 2011 op naam van [medeverdachte 3], pagina 8126.

44 [medeverdachte 7] heeft deze auto’s gehuurd bij verhuurbedrijf [bedrijf 3] (AH-099).

45 AH-075, pagina 2265 en 2266.

46 A-G-002, pagina 6362 tot en met 6364, A-G-013, pagina 6397 tot en met 6400, A-G-020, pagina 6466 tot en met 6468 en A-G-025, pagina 6479 tot en met 6481.

47 A-G-001, op pagina 6352 en verder.

48 A-G-015, pagina 6405 tot en met 6406, A-G-016, pagina 6411 tot en met 6412 en A-G-018, pagina 6450 tot en met 6451.

49 De verklaring van[medeverdachte 2] afgelegd op 7 juli 2011 bij de rechter-commissaris en de verklaring van[medeverdachte 2] afgelegd ter terechtzitting van 30 september 2013.

50 De verklaring van verdachte[medeverdachte 2] d.d. 12 juli 2011, opgenomen op pagina 5681 en 5682.

51 De verklaring van verdachte[medeverdachte 2] d.d. 8 augustus 2011, pagina 5685 en 5686.

52 De verklaring van [medeverdachte 3] d.d. 4 juli 2011, pagina 5693.

53 De verklaring van [medeverdachte 3] d.d. 4 juli 2011, pagina 5698.

54 De verklaring van [medeverdachte 3] d.d. 4 juli 2011, pagina 5699.

55 De verklaring van [medeverdachte 3] d.d. 4 juli 2011, pagina 5696.

56 De verklaring van [medeverdachte 3] d.d. 4 juli 2011, pagina 5704.

57 De verklaring [medeverdachte 3] d.d. 5 juli 2011, pagina 5715.

58 De verklaring [medeverdachte 3] d.d. 6 juli 2011, pagina 5727.

59 De verklaring van [medeverdachte 3] op 12 juli 2011, pagina 5738.

60 De verklaring van [medeverdachte 3] op 12 juli 2011, pagina 5740.

61 De verklaring van [medeverdachte 3] op 12 juli 2011, pagina 5741

62 De verklaring van [medeverdachte 3] op 12 juli 2011, pagina 5745.

63 De verklaring van [medeverdachte 3] op 12 juli 2011, pagina 5746.

64 De verklaring van [medeverdachte 4] d.d. 6 juli 2011, pagina 5904.

65 De verklaring van [medeverdachte 6], pagina 5837.

66 De verklaring van [medeverdachte 6], pagina 5840.

67 De verklaring van [medeverdachte 5] d.d. 4 juli 2011, pagina 5917.

68 De verklaring van [medeverdachte 7] d.d. 25 juli 2011, pagina 6110.

69 De verklaring van [medeverdachte 7] d.d. 25 juli 2011, pagina 6111

70 De verklaring van [medeverdachte 7] d.d. 25 juli 2011, pagina 6112.

71 De verklaring van [medeverdachte 7] d.d. 26 juli 2011, pagina 6115 en 6116.

72 De persoon op foto D-050 is [medeverdachte 6], pagina 7155.

73 De verklaring van [medeverdachte 7] d.d. 27 juli 2011, pagina 6118.

74 Pagina 7860 en 7861.

75 De verklaring van [medeverdachte 7] d.d. 27 juli 2011, pagina 6119.

76 OBS-019a, pagina 5619.

77 De verklaring van [medeverdachte 7] 27 juli 2011, pagina 6119 en 6120.

78 AH-06, pagina 419, 423-433.

79 AG-06, proces-verbaal verhoor getuige [getuige 8] d.d. 1 februari 2011, pagina 421.

80 AH-06, proces-verbaal van bevindingen d.d. 7 februari 2011, pagina 420.

81 G15-01, de verklaring van [getuige 8] d.d. 25 augustus 2011, pagina 6327.

82 G-18, de verklaring van [getuige 1] d.d. 18 oktober 2011, pagina 6339 en 6340.

83 A-G-19, pagina 6264 tot en met 6265.

84 D-160, pagina 7839 tot en met 7841.

85 OBS-019, pagina 5614.

86 RHV-001-A, pagina 8608 en 8609.

87 AH-115, pagina 2445.

88 [medeverdachte 6] heeft verklaard dat hij zijn auto’s niet uitleent, pagina 5840.

89 De verklaring van [medeverdachte 7] d.d. 27 juli 2013, pagina 6119.

90 OBS-019, pagina 5616.

91 D-023 is een foto van [medeverdachte 3], pagina 7074.

92 De verklaring verhuurder [B ] (G-17) d.d. 17 oktober 2011, pagina 6334 en 6335.

93 Tap B, pagina 4492 tot en met 4511.

94 De verklaring van [medeverdachte 1] d.d. 4 juli 2011, opgenomen op pagina 5756.

95 AH-103, pagina 2367.

96 De verklaring [getuige 2] d.d. 2 augustus 2011, opgenomen op pagina 6210, 6211 en 6212.

97 A-G-24, pagina 6476 tot en met 6478.

98 AH-060, 1462 en 1463.

99 Pagina 1471 en 1472.

100 Bijlage AH-060B, Lijst met in beslag genomen voorwerpen d.d. 4 juli 2011, opgenomen op pagina 1470 tot en met 1480.

101 A-G-011, opgenomen op pagina 6390 tot en met 6393.

102 A-G-015, opgenomen op pagina 6406.

103 Proces-verbaal van verhoor verhuurder locatie E, [getuige 3] d.d. 10 januari 2012, opgenomen op pagina 6258 en 6259.

104 Pagina 6260.

105 Pagina 6261.

106 Pagina 7073.

107 Pagina 7074.

108 Proces-verbaal doorzoeking pand E d.d. 4 juli 2011, opgenomen op pagina 1463.

109 D-158, pagina 7836 en 7837.

110 OBS-002, pagina 5512.

111 Uitwerking beelden Woerden, voertuigen die het terrein[object E] op of af rijden, opgenomen als bijlage D-241, pagina 8105 tot en met 8111.

112 Tap B, pagina 4050 en 4051.

113 De verklaring van [getuige 4] d.d. 18 juli 2011, pagina 6086, 6087, 6088 en 6089.

114 Tap B, pagina 4155.

115 Tap A, pagina 3828.

116 De verklaring van [getuige 5] d.d. 22 juli 2011, pagina 6124, 6125, 6126 en 6129.

117 AH-068, pagina 2214.

118 Pagina 2221.

119 Pagina 2220 en 2221.

120 A-G-012, pagina 6394 tot en met 6396.

121 A-G-018, pagina 6450 en 6451.

122 Pagina 7163 en 7164.

123 Pagina 7073.

124 De verklaring van [getuige 9] d.d. 4 juli 2011, opgenomen op pagina 6267, 6268 en 6269.

125 Tap A, pagina 3856.

126 Tap A, pagina 3857.

127 Tap A, pagina 3866.

128 Tap B, pagina 4292.

129 Tap D, pagina 5266.

130 OBS-011, pagina 5545.

131 Pagina 5546.

132 AH-058, pagina 1423 tot en met 1425.

133 Pagina 1424.

134 D-023 is een foto van [medeverdachte 3], pagina 7074.

135 Pagina 7121.

136 De verklaring van verhuurder [B ] (G-17) d.d. 17 oktober 2011, pagina 6334 en 6335.

137 G-18, de verklaring van [getuige 1] d.d. 18 oktober 2011, pagina 6339 en 6340.

138 Tap B, pagina 4428.

139 Tap B, pagina 4429.

140 OBS-011, pagina 5545 en 5546.

141 OBS-019, pagina 5616.

142 AH-067, pagina 2207.

143 A-G-10, pagina 6387 tot en met 6389.

144 De verklaring van[K] d.d. 4 juli 2011, opgenomen op pagina 6274 en 6275.

145 Tap A, pagina 4034.

146 OBS-011, pagina 5545 en 5546.

147 Pagina 1432.

148 AH-059, pagina 1431 tot en met 1436 en pagina 1440 tot en met 1446.

149 A-G-002, pagina 6362 tot en met 6364.

150 A-G-017, pagina 6431.

151 AH-143, pagina 2600.

152 AH-143, pagina 2600.

153 De verklaring van [L] d.d. 4 juli 2011, opgenomen op pagina 6279.

154 Pagina 6280.

155 Pagina 6281.

156 D-347 en D-348.

157 AH-066, D-037.

158 D-112, pagina 7724.

159 OBS-002, pagina 5512.

160 OBS010, pagina 5539 en 5540.

161 OBS-027, pagina 5653, 5654 en 5656.

162 De persoon op foto D-050 is [medeverdachte 6], pagina 7155.

163 De verklaring van [medeverdachte 7] d.d. 25 juli 2011, opgenomen op pagina 6110.

164 AH-064, pagina 2185.

165 A-G-004, pagina 6368 tot en met 6370.

166 De verklaring van [M] d.d. 4 juli 2011, pagina 6293.

167 De verklaring van [N] d.d. 20 juli 2011, pagina 6315.

168 Pagina 7786.

169 Pagina 7804.

170 Pagina 7122.

171 Pagina 7164.

172 Pagina 6316.

173 V11, pagina 6022 e.v. en pagina 6030.

174 D-345, pagina 8365.

175 AH-053H, pagina 630.

176 D-150, pagina 7813.

177 AH,063, pagina 2163 tot en met 2168.

178 A-G-006, A-G-007, A-G-008 en A-G-009.

179 A-G-016 pagina 6411 en 6412.

180 D-071 tot en met D-075, pagina 7191-7202.

181 Pagina 1056.

182 OBS-015, pagina 5584 en 5585.

183 AH-097, pagina

184 Pagina 2337 en 2337.

185 A-G-013, pagina 6397 tot en met 6399.

186 D-163, pagina 7845.

187 Pagina 1062.

188 De verklaring van[O] d.d. 21 juli 2011, pagina 6320 en 6321.

189 Pagina 7804.

190 Pagina 7121.

191 De verklaring van[O] d.d. 21 juli 2011, pagina 6322.

192 AH-97D, pagina 2342 en 2343 en D-344, pagina 8364.

193 AH-057, pagina 1111 tot en met 1115.

194 Pagina 1113 en 1114.

195 AH-057N, pagina 1190.

196 Pagina 1199.

197 Pagina 1208.

198 Pagina 1211 en 1230.

199 D-065, D-005 en D-378.

200 D-005, 7015 en 7016.

201 AH-057T, pagina 1278.

202 AH-057T, pagina 1292.

203 Pagina 1294.

204 GSM Samsung GT-E2120, pagina 1540.

205 D-351, pagina 8371.

206 D-352, pagina 8373 en D-359, pagina 8390 en 8391.

207 D-359 en D-354.

208 D-354 en D-359 15/19, pagina 8359.

209 AH-057AB, pagina 1408 en 1409.

210 D-381, pagina 8493 tot en met 8496.

211 D-355, D-356, pagina 8376 en pagina 8376a, D-359 9/19, pagina 8389.

212 D-084, pagina 7217 (tot en met 7270).

213 D-085, pagina 7271 (tot en met 7309.

214 AH-057D, pagina 1122.

215 AH-057, pagina 1121, AH-057D, pagina 1122.

216 A-G-025, pagina 6479.

217 AH-053, pagina 523 tot en met 626.

218 Pagina 625.

219 AH-053A, pagina 632.

220 AH-053E, pagina 672.

221 AH-053E, pagina 699.

222 Pagina 703.

223 Pagina 708.

224 Pagina 709.

225 AH-053H, pagina 630.

226 D-150, pagina 7813.

227 D-310 - D-323.

228 D-311 en D-312.

229 D-313, pagina 8330.

230 D-315-318, pagina 8332 tot en met 8335.

231 AH-053A, pagina 630

232 D-302, pagina 8316.

233 D-303-D-309, pagina 8317 tot en met 8325.

234 AH-053A, pagina 629.

235 A-G-020, pagina 6466.

236 AH-053C, pagina 637.

237 AH-053C, pagina 637 e.v.

238 AH-061, pagina 1496.

239 AH-061D1, pagina 1538.

240 AH-061G, pagina 1543.

241 Pagina 1540.

242 AH-061G, pagina 1543 tot en met 1597.

243 Pagina 25, 28 en 32 van AH-061G.

244 Pagina 1575.

245 Pagina 1571.

246 Pagina 1292.

247 Pagina 1576.

248 Pagina 1581.

249 Pagina 1571.

250 Pagina 1572.

251 Pagina 1572 en dit adres wordt ook genoemd in de sms op pagina 1587.

252 Pagina 1595.

253 D-331, pagina 8349.

254 AH-061J, pagina 1650.

255 Pagina 1696.

256 Pagina 1706.

257 D-327 en 329, p. 8344 e.v.

258 D-328, pagina 8345 en 8346.

259 D-331, p. 8349.

260 D-333, pagina 8352.

261 D-253, pagina 8127 tot en met 8131 en D-254, pagina 8132, D-256, pagina 8136 en AH-125, pagina 2516, 2517 en 2518.

262 AH-129a, pagina 2536.

263 AH-129a, pagina 2537.

264 AH-061B, pagina 1500.

265 A-G-021, pagina 6469.

266 AH-062, pagina 1918 tot en met 1920.

267 AH-062E, pagina 1947.

268 Pagina 5836.

269 Pagina 2032.

270 AH-062F, pagina 1959 e.v. en AH-062N.

271 AH-062B, pagina 1924 e.v.

272 A-G-022, pagina 6471.

273 AH-054, pagina 1023 tot en met 1025.

274 AH-054A, pagina 1026 tot en met 1029.

275 AH-054D, pagina 1051.

276 Pagina 1056.

277 AH-141 en AH-142, pagina 2596.

278 Pagina 1056.

279 Pagina 1062.

280 Tap C, pagina 4661.

281 Tap C, pagina 4904.

282 Tap C, pagina 4637.

283 Tap C, pagina 4647.

284 Tap C, pagina 4807.

285 Tap C, pagina 4581.

286 Tap C, pagina 4598.

287 Tap B, pagina 4314.

288 Tap C, pagina 4552 en 4553.

289 Tap C, pagina 4587.

290 Tap C, Pagina 4811.

291 Tap C, pagina 4811 en 4812.

292 Tap C, pagina 4820 en 4821.

293 Tap C, pagina 4750 en 4751.

294 Tap C, pagina 4756.

295 Tap C, pagina 4808.

296 Tap C, pagina 4812.

297 Tap A, pagina 3819 en 3820.

298 Tap B, pagina 4296 en 4297.

299 Tap B, pagina 4168 en 4169.

300 Tap B, pagina 4397 en 4398.

301 Tap D, pagina 5219 en 5220.

302 Tap A, pagina 3753.

303 AH-143, 2607 (vingerafdruk van [medeverdachte 1] aangetroffen)

304 AH-143, pagina 2604.

305 AH-117 en AH-117A, pagina 2454 tot en met 2462.

306 pagina 4714.

307 pagina 4728.

308 AH-142, pagina 2597.

309 In de opslagplaatsen in Montfoort, Woerden en Lopik zijn in totaal ruim 21.584 stuks kleding, 202 dozen kleding, 340 paar schoenen, 2 dozen met laarzen en 2.360 eenheden parfum aangetroffen. In de opslagloodsen in Utrecht, Amsterdam, Leiderdorp en Aalsmeer 23.710 stuks kleding, 2.667 paar schoenen en 2.271 eenheden parfum.

310 D-373, pagina 8435.

311 D-375, pagina 8470.

312 D-375, pagina 8471.

313 AH-075, pagina 2265 en 2266.

314 AH-070, pagina 2245 en 2246.

315 AH-097C, pagina 2340 en 2341.

316 A-G-001, pagina 6352 tot en met 6361.

317 Verhoor [getuige 6] door de rechter-commissaris op 29 maart 20913.