Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMNE:2013:3147

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
09-07-2013
Datum publicatie
05-08-2013
Zaaknummer
13-1006
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Klaagschrift inbeslaggenomen goederen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Afdeling Strafrecht

Zittingslocatie Utrecht

Parketnummer: -
Rekestnummer: 13/1006

Beschikking van de enkelvoudige raadkamer, op het op 24 april 2013 ter griffie van deze rechtbank ingekomen klaagschrift van

[klager], (hierna te noemen: klager),

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum],

wonende te [adres],[postcode]te[woonplaats].

Het klaagschrift is gericht tegen (het voortduren van) de inbeslagneming en (daarmee kennelijk tevens) over het uitblijven van een last tot teruggave van het inbeslaggenomene aan klager.

De rechtbank heeft kennis genomen van de inhoud van een afschrift van een proces-verbaal met nummer PL0940 2013059532, van voornoemd klaagschrift en van het schriftelijk advies van de officier van justitie d.d. 18 juni 2013.

Het klaagschrift is behandeld in openbare raadkamer op 25 juni 2013.

Gehoord zijn klager en de officier van justitie.

De rechtbank gaat bij de beoordeling van het onderhavige beklag uit van de navolgende feiten en omstandigheden:

1.

onder klager is op 16 maart 2013 in beslag genomen: een zwarte Yamaha quat;

2.

klager heeft geen afstand gedaan van hetgeen in beslag is genomen.

Overwegingen

Maatstaf bij de beoordeling van het onderhavige klaagschrift is of het belang van strafvordering zich verzet tegen teruggave van hetgeen bij klager in beslag is genomen. Nu beslag is gelegd op de voet van artikel 94 Sv is daarbij in dit geval van belang of het niet hoogst onwaarschijnlijk is dat de strafrechter, later oordelend, het voorwerp zal verbeurd verklaren of onttrekken aan het verkeer.

Klager persisteerde ter zitting van de raadkamer bij het door hem ingediende klaagschrift en heeft verzocht om teruggave van de quat.

De officier van justitie heeft zich verzet tegen teruggave en heeft daartoe aangevoerd dat het strafvorderlijk belang zich verzet tegen teruggave, nu het niet hoogst onwaarschijnlijk is dat de strafrechter, later oordelend, de quat verbeurd zal verklaren dan wel zal onttrekken aan het verkeer. Bij onderzoek aan de quat is immers gebleken dat het framenummer niet van fabriekswege bleek te zijn aangebracht en er een reeks van overtredingen met de quat is begaan.

Hetgeen van de zijde van het openbaar ministerie is aangevoerd rechtvaardigt naar het oordeel van de rechtbank de conclusie dat het belang van strafvordering zich in dit geval verzet tegen de teruggave van de Yamaha quat aan klager. De rechtbank overweegt dat klager heeft aangevoerd dat hij niet op de hoogte was van het feit dat zijn vriend op de quat over de openbare weg was gaan rijden en daarmee overtredingen heeft begaan. Bij vervolgonderzoek aan de quat is echter gebleken dat er nog meer aan de hand is met de quat, waaronder het feit dat het framenummer niet van fabriekswege is aangebracht. De rechtbank overweegt derhalve dat het beslag voort dient te duren omdat het niet hoogst onwaarschijnlijk is dat de rechter, later oordelend, hetgeen in beslag is genomen zal verbeurd verklaren of onttrekken aan het verkeer. Het klaagschrift zal derhalve ongegrond worden verklaard.

Beslissing

De rechtbank:

verklaart het beklag ongegrond.

Deze beslissing is gewezen door mr. C.A.M. van Straalen, rechter, als lid van de enkelvoudige raadkamer, in tegenwoordigheid van mr. J. van Elk, griffier en uitgesproken ter openbare zitting van de enkelvoudige raadkamer in deze rechtbank van 9 juli 2013.