Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMAA:2012:BY1919

Instantie
Rechtbank Maastricht
Datum uitspraak
16-10-2012
Datum publicatie
01-11-2012
Zaaknummer
03/703445-11
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

nietige dagvaarding, tenlastelegging kinderporno

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MAASTRICHT

Sector Strafrecht

Parketnummer: 03/703445-11

Datum uitspraak: 16 oktober 2012

Dit vonnis is naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 16 oktober 2012 gewezen door de meervoudige kamer voor strafzaken in de zaak tegen

[naam verdachte],

geboren te [geboortegegevens verdachte],

wonende te [adresgegevens verdachte].

De tenlastelegging

Aan verdachte is ten laste gelegd dat

hij in of omstreeks de periode van 1 januari 2010 tot en met 23 augustus 2011 in de gemeente Heerlen, in elk geval in Nederland, één of meermalen (telkens) een (groot aantal) afbeelding(en), te weten 5330 foto(s) en/of 384 video(s) en/of (een) gegevensdrager(s) bevattende (een) afbeelding(en) te weten één of meer computer(s) en/of (een) harddisk(s) heeft verworven en/of in bezit gehad en/of zich daartoe door middel van een geautomatiseerd werk en/of met gebruikmaking van een communicatiedienst de toegang heeft verschaft, terwijl op die afbeeldinge(n) (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, welke voornoemde seksuele gedragingen bestonden uit:

het vaginaal en/of oraal en/of anaal penetreren (met de penis en/of vinger en/of hand en/of mond en/of tong) van het lichaam van een persoon die kennelijk de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt en/of het betasten van de geslachtsdelen en/of billen en/of borsten van een persoon die kennelijk de leeftijd van 18 jaren nog niet heeft bereikt (met de vinger en/of hand en/of mond en/of tong) en/of het betasten van de geslachtsdelen en/of borsten door een persoon die kennelijk de leeftijd van 18 jaren nog niet heeft bereikt (met penis en/of vinger en/of hand) en/of het geheel of gedeeltelijk naakt (laten) poseren van een persoon die kennelijk de leeftijd van 18 jaren nog niet heeft bereikt, waarbij deze persoon geheel naakt en/of gedeeltelijk naakt en/of gekleed en/of in (erotisch getinte) houdingen poseert die niet bij de leeftijd past en/of sadomasochistische elementen, waarbij deze persoon zich (vervolgens) in opeenvolgende afbeeldingen/filmfragmenten van de kleding ontdoet en/of (waarna) door het camerastandpunt en/of de uitsnede van de afbeelding/film en/of de

(onnatuurlijke) pose en/of de wijze van kleden van deze persoon nadrukkelijk de (ontblote) geslachtsdelen in beeld gebracht worden.

De geldigheid van de dagvaarding

Ambtshalve is de rechtbank van oordeel dat de dagvaarding nietig moet worden verklaard, nu deze als onvoldoende feitelijk moet worden beschouwd, gelet op de lijn die de Hoge Raad heeft aangeven met het arrest van 20 december 2011, gepubliceerd onder LJN-nummer BS1739. In de onderhavige tenlastelegging is niet een representatieve selectie uit het totaal aantal afbeeldingen en video’s nader feitelijk omschreven, waardoor voor de rechtbank onvoldoende duidelijk is wat zij concreet dient te onderzoeken. De dagvaarding voldoet dan ook niet aan de vereisten van artikel 261, eerste lid van het Wetboek van Strafvordering.

DE BESLISSING:

De rechtbank verklaart de dagvaarding nietig.

Dit vonnis is aldus gewezen door mr. J.S. Holthuis, voorzitter, mr. P.H.M. Kuster en mr. J.A.A.C. Claessen, rechters, in tegenwoordigheid van mr. A.P. Jansen, griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van deze rechtbank op 16 oktober 2012.

Mr. Claessen is niet in de gelegenheid dit vonnis mede te ondertekenen.