Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMAA:2010:BO0138

Instantie
Rechtbank Maastricht
Datum uitspraak
24-06-2010
Datum publicatie
12-10-2010
Zaaknummer
03/640156-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Uit de verklaring van verdachte en het gerelateerde in het proces-verbaal kan afgeleid worden dat verdachte geen deel uitmaakte van de groep die geweld zou hebben gepleegd.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MAASTRICHT

Sector Strafrecht

Parketnummer: 03/640156-09

Datum uitspraak: 24 juni 2010

Dit vonnis is naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 10 juni 2010 op tegenspraak gewezen door de politierechter in de zaak tegen

[naam verdachte],

geboren te [geboortegegevens verdachte],

wonend te [adresgegevens verdachte].

De tenlastelegging

Aan de verdachte is tenlastegelegd dat

hij op of omstreeks 02 november 2008 in de gemeente Heerlen met een ander of anderen, op een voor het publiek toegankelijke plaats of in een voor het publiek toegankelijke ruimte, te weten de NS tunnel, openlijk in vereniging geweld heeft gepleegd tegen [naam benadeelde partij 1] en/ of [naam benadeelde partij 2] en/ of [naam benadeelde partij 3], allen hoofdagent van politie,

welk geweld bestond uit het met gebalde vuisten en /of schreeuwend en/ of gillend met een grote groep Roda JC supporters, in de richting rennen van voornoemde [naam benadeelde partij 1], [naam benadeelde partij 2] en [naam benadeelde partij 3],

en/ of

indringen op meergenoemde [naam benadeelde partij 1], [naam benadeelde partij 2] en [naam benadeelde partij 3]

en/ of

slaande en/ of schoppende bewegingen te maken in de richting van die [naam benadeelde partij 1], [naam benadeelde partij 2] en [naam benadeelde partij 3],

terwijl deze(n) zich op de trappen van het smalle trappenhuis richting het busstation, bevond(en).

Het oordeel over het tenlastegelegde

Standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie acht het tenlastegelegde wettig en overtuigend bewezen.

Standpunt van de verdediging

De raadsman heeft vrijspraak bepleit wegens gebrek aan bewijs. Zijn cliƫnt heeft geen deel uitgemaakt van de groep die openlijk geweld zou hebben gepleegd. Daarbij was het opzet van de groep niet gericht op het plegen van geweld tegen de politieagenten, maar juist tegen de Feyenoord-supporters.

Voorts geldt dat een ander deel van de groep eerder door de politierechter is vrijgesproken wegens een fout in de tenlastelegging. De tekst van de tenlastelegging is nu weliswaar een andere, maar toch brengt het gelijkheidsbeginsel met zich dat ook verdachte dient te worden vrijgesproken.

Het oordeel van de politierechter

De politierechter is van oordeel dat niet is komen vast te staan dat verdachte deel uit heeft gemaakt van de groep supporters van Roda JC die zich op 2 november 2008 als collectief heeft misdragen.

Verdachte heeft verklaard dat toen hij de voetgangerstunnel inliep, hij aan de andere kant van de tunnel een groep supporters van rechts naar links zag rennen en dat deze groep vervolgens terug de tunnel in kwam en zijn kant oprende. Verdachte is daarop met de groep de tunnel uitgerend.

Dat is ook opgemerkt door de verbalisanten. Die geven op blz. 27 van het proces-verbaal te kennen dat o.a. verdachte in de voetgangerstunnel op weg was naar de andere verdachten toen de confrontatie plaatsvond tussen de groep supporters van Roda JC enerzijds en de groep Feyenoord-supporters/politieagenten anderzijds.

Hieruit kan worden afgeleid dat verdachte geen deel uitmaakte van de groep die geweld zou hebben gepleegd tegen de Feyenoord-supporters en de deze groep begeleidende politieagenten [naam benadeelde partij 3], [naam benadeelde partij 1] en [naam benadeelde partij 2].

De politierechter acht hierom niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen aan de verdachte is tenlastegelegd en verdachte dient derhalve te worden vrijgesproken.

De benadeelde partijen

Ter terechtzitting zijn de formulieren, als bedoeld in artikel 51b, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering, behandeld, waarbij [naam benadeelde partij 1], [naam benadeelde partij 3] en [naam benadeelde partij 2] zich ter zake van hun vorderingen tot schadevergoeding als benadeelde partijen in het strafproces hebben gevoegd.

Gelet op de omstandigheid dat de verdachte ten aanzien van het tenlastegelegde feit zal worden vrijgesproken, kunnen de benadeelde partijen niet in hun vordering worden ontvangen.

DE BESLISSINGEN:

De politierechter

- verklaart niet wettig en overtuigend bewezen, dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan en spreekt hem daarvan vrij;

- verklaart de benadeelde partij [naam benadeelde partij 1], [adres], in haar vordering niet-ontvankelijk;

- veroordeelt de benadeelde partij [naam benadeelde partij 1] in de kosten, door verdachte ter verdediging tegen de vordering gemaakt, begroot op nihil;

- verklaart de benadeelde partij [naam benadeelde partij 3], [adres], in haar vordering niet-ontvankelijk;

- veroordeelt de benadeelde partij [naam benadeelde partij 3] in de kosten, door verdachte ter verdediging tegen de vordering gemaakt, begroot op nihil;

- verklaart de benadeelde partij [naam benadeelde partij 2], [adres], in haar vordering niet-ontvankelijk;

- veroordeelt de benadeelde partij [naam benadeelde partij 2] in de kosten, door verdachte ter verdediging tegen de vordering gemaakt, begroot op nihil.

Dit vonnis is aldus gewezen door mr. M.B. Bax, politierechter, in tegenwoordigheid van D.C.H.B. Slenter, griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van deze rechtbank op 24 juni 2010.

RECHTBANK MAASTRICHT

Sector Strafrecht

Parketnummer: 03/640156-09

Proces-verbaal van het voorgevallene ter openbare zitting van de enkelvoudige kamer van de rechtbank voornoemd van 24 juni 2010 in de zaak tegen:

[naam verdachte],

geboren te [geboortegegevens verdachte],

wonende te [adresgegevens verdachte].

Tegenwoordig:

mr. , rechter,

mr. , officier van justitie,

dhr./mevr. , griffier.

De rechter doet de zaak uitroepen.

De verdachte is in de zaal van de zitting aanwezig.

De rechter spreekt het vonnis uit.

Waarvan proces-verbaal, vastgesteld en getekend door de rechter en de griffier.

Raadsman mr. B.M.A. Jegers, advocaat te Heerlen.