Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBMAA:2006:AV0178

Instantie
Rechtbank Maastricht
Datum uitspraak
24-01-2006
Datum publicatie
24-01-2006
Zaaknummer
03/70051805
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Verdachte heeft zich vergrepen aan minderjarige kinderen, die bovendien in ernstige mate geestelijk gehandicapt zijn en daarmee behoren tot een van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Verdachte ging planmmatig te werk en maakte misbruik van zijn vertrouwenspositie als (taxi)chauffeur van de kinderen.

Aan de slachtoffers en de personen in hun naaste omgeving is groot persoonlijk leed en grote emotionele schade toegebracht.

Voorts was verdachte in het bezit van een zeer grote hoeveelheid kinderporno.

Voor het plegen van deze zeer ernstige strafbare feiten, welke de rechtsorde in ernstige mate hebben geschokt, legt de rechtbank een gevangenisstraf op van ZES jaren.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK MAASTRICHT

Sector Strafrecht

Parketnummer: 03/700518-05

Datum uitspraak: 24 januari 2006

Dit vonnis is naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 10 januari 2006 op tegenspraak gewezen door de meervoudige kamer voor strafzaken in de zaak tegen

[naam],

geboren te [geboortedatum en -plaats],

wonende te [adres],

thans gedetineerd in de P.I. Limburg Zuid – Huis van Bewaring Overmaze te Maastricht.

De tenlastelegging

Aan de verdachte is na wijziging van de tenlastelegging ten laste gelegd dat

1.

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 12 augustus 2004 tot en met 21 juli 2005, in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meermalen, althans eenmaal (telkens) met [slachtoffer], die de leeftijd van twaalf jaren maar nog niet die van zestien jaren had bereikt, buiten echt, (telkens) een of meer ontuchtige handeling(en) heeft gepleegd, die bestond(en) uit of mede bestond(en) uit het seksueel binnendringen van het lichaam van voornoemde [slachtoffer], te weten uit het (telkens) duwen/brengen van (een) vinger(s) in de vagina van voornoemde [slachtoffer];

2.

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 7 april 2003 tot en met 21 juli 2005 in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meernmalen, althans eenmaal (telkens) met [slachtoffer], die toen de leeftijd van zestien jaren nog niet had bereikt, buiten echt, een of meer ontuchtige handeling(en) heeft gepleegd, bestaande uit het (telkens) vastpakken van en/of het wrijven over de/een borst(en) en/of de vagina van voornoemde [slachtoffer];

subsidiair, althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden, dat:

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 7 april 2003 tot en met 21 juli 2005 in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meermalen, althans eenmaal (telkens) ontucht heeft gepleegd met de aan zijn, verdachtes, zorg en/of opleiding en/of waakzaamheid toevertrouwde minderjarige [slachtoffer en geboortedatum slachtoffer], bestaande uit het door hem, verdachte, (telkens) vastpakken van en/of het wrijven over de/een borst(en) en/of de vagina van voornoemde [slachtoffer];

3.

hij, verdachte, op een of meerdere tijdstip(pen), in of omstreeks de periode van 1 oktober 2002 tot en met 21 juli 2005, in de gemeente [L], in elk geval in Nederland, (telkens) een of meerdere afbeelding(en) en/of een of meerdere gegevensdrager(s) (te weten een of meer CD-Rom('s) en/of (een) harde schij(f)(ven) van (een) computer(s) en/of (een) computerbestand(en) en of DVD('s)) bevattende een of meer afbeeldingen van (een) seksuele gedraging(en) (in totaal (ongeveer) 30.914 afbeeldingen), bij welke vorenbedoelde afbeelding(en) (telkens) (een) perso(o)n(en) die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had(den) bereikt, was/waren betrokken of schijnbaar was/waren betrokken, (onder meer) bestaande uit:

- een filmfragment (DOR16-1)

een meisje staat buiten met haar broeken naar beneden en haar vagina vrijwel close-up in beeld gebracht. Dan komt er een hand van een man in beeld. Hij heeft een injectienaald in zijn vingers vast en prikt hiermee het meisje in haar schaamlippen

- een filmfragment (Little Boy&Girl 2)

Naakte jongen van een jaar of tien zit met gespreide benen op een krukje. Tussen zijn benen knielt een naakt meisje van een jaar of dertien. Zij bevredigt de jongen eerst met haar hand totdat hij een erectie heeft en daar neemt zij de stijve penis van de jongen in haar mond en pleegt orale seksuele handelingen. Na een tijdje gaat het meisje op de rand van een bed liggen. De jongen knielt tussen haar gespreide benen op de grond en likt haar vagina en daarna probeert hij zijn stijve penis in haar vagina te duwen.

- een filmfragment (mes4)

Naakt meisje van een jaar of zeven staat rechtop in een kamer. Zij gaat op haar rug op een bed liggen met haar benen gespreid. Er komt een volwassen jonge man naast haar zitten. Deze begint met zijn vingers over haar vagina heen te voelen. Hierna gaat de man op zijn rug liggen en het meisje hurkt over zijn borst heen. De man begint haar vagina te likken. Na een tijdje gaat het meisje naast de man zitten en begint de man met haar hand te bevredigen. Als zijn penis stijf is neemt zij die gedeeltelijk in haar mond en pleegt orale seksuele handelingen.

- een filmfragment (mm-thai_chin_DivX)

Een Aziatisch naakt meisje van een jaar of twaalf zit onderuit gezakt met haar rug tegen een kussen geleund op een bed met haar benen uiteen en haar knieën opgetrokken. Er knielt een volwassen naakte man tussen haar benen. Hij geeft haar een kaars aan en het meisje begint zichzelf met de kaars te bevredigen terwijl de man masturbeert. Na een tijdje gaat de man op het bed zitten. Hij heeft een erectie en tilt het meisje op zijn schoot. Hij duwt met zijn hand zijn stijve penis tegen haar vagina en masturbeert.

- een filmfragment (pc.mpg)

Naakt meisje van een jaar of zes a zeven ligt met gespreide benen op een soort matras op de grond. Er knielt een volwassen naakte man tussen haar gespreide benen. Hij heeft een erectie. Met zijn hand duwt hij zijn stijve penis tussen

haar schaamlippen en masturbeert. Uiteindelijk ejaculeert hij op haar vagina.

- twee afbeeldingen (q33 en q34)

Meisje van nauwelijks een jaar oud ligt met opgetrokken benen op haar zij op een bed. Er ligt een deken over haar heen en alleen haar billen steken onder de deken vandaan. De man duwt op de eerste foto een vinger in haar anus en op de tweede een vinger in haar vagina.

- een afbeelding (_005Blue)

Naakte volwassen man ligt op zijn rug op een bed. Hij heeft een erectie. Op zijn buik zit een meisje van acht jaar oud met naakt onderlichaam. De stijve penis van de man is een eindje in de vagina van het meisje geduwd. Naast hen staat een naakte jongen van tien jaar. Hij heeft erectie en masturbeert.

- een afbeelding (_05YRSLUT)

Meisje met naakt onderlichaam van vijf jaar oud ligt met haar benen gespreid en bijna over haar hoofd heen gevouwen omhoog op haar rug op een bed. Tegen haar billen aan in ligsteun ligt een naakte volwassen man. Hij heeft een erectie en met zijn hand duwt hij zijn stijve penis in de vagina van het voor hem liggende meisje.

- een afbeelding (_1294)

Naakt meisje van zes jaar ligt met wijd gespreide benen op een bed. Om haar nek draagt zij een leren bandje voorzien van spijkerkoppen zoals wel in sm-relaties wordt gebruikt. Zij heeft haar handen voor haar ogen geslagen en huilt duidelijk zichtbaar. Tussen haar benen knielt een volwassen naakte man. Hij heeft een erectie en hij duwt zijn stijve penis in de vagina van het voor hem liggende meisje.

- een afbeelding (_2009)

Jongen van een jaar of zeven a acht ligt op zijn rug op een bed. Zijn bovenlichaam is naakt en zijn short is naar beneden geschoven. Hij heeft een erectie. Over zijn kruis heen buigt zich een volwassen man. De man likt de eikel van de penis van de jongen.

- een afbeelding (_8FCC)

Naakt meisje van acht jaar knielt voorover. Haar vagina en anus zijn in close-up in beeld gebracht. Over haar billen heen knielt een naakte volwassen man. Hij heeft een erectie. De man duwt zijn stijve penis in de anus van het meisje.

- een afbeelding (_pthc08)

Naakt meisje van vijf jaar ligt op haar zij met haar benen gebogen omhoog. Haar billen en vagina zijn nadrukkelijk in beeld gebracht. Ter hoogte van haar billen is de stijve penis van een man te zien. Met zijn ene hand houdt hij de billen van het meisje iets uit elkaar en met zijn andere hand masturbeert hij. Hij heeft kennelijk zojuist op haar billen geëjaculeerd. Rond haar anus is duidelijk sperma te zien.

- een afbeelding (_tod05)

Naakte jongen van een jaar of vier ligt met zijn benen over zijn hoofd heen gevouwen op zijn rug op een bed. Ter hoogte van zijn penis is de stijve penis van een volwassen man te zien. De man heeft zojuist geëjaculeerd. Rond de balzak van de jongen is sperma te zien.

- een afbeelding (a_081)

Naakte volwassen man ligt op zijn rug op een matras. Hij heeft een erectie. Naast hem knielt een volwassen vrouw. Zij heeft de stijve penis van de man gedeeltelijk in haar mond en pleegt orale seksuele handelingen. Aan de andere kant naast hem knielt een naakt meisje van een jaar of vijf a zes. Zij heeft de stijve penis van de man met haar hand vast.

- een afbeelding (Di3197)

Volwassen man met naakt onderlichaam zit op een stoel. Hij heeft een erectie. Op zijn schoot houdt hij een baby van enige maanden vast. Het kind heeft de eikel van de penis van de man in zijn/haar mond.

- een afbeelding (Heaven14)

Baby van nog geen jaar oud zit in een stoeltje. Voor de enigszins geopende mond van het kind is de stijve penis van een volwassen man te zien. De man masturbeert.

(telkens) heeft verspreid en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of uitgevoerd en/of in bezit heeft gehad;

4.

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 7 april 2003 tot en met 21 juli 2005 in de gemeente [H] en/of in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meermalen, althans eenmaal (telkens) door geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) en/of bedreiging met geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) [slachtoffer] heeft gedwongen tot het ondergaan van (een) handeling(en) die bestond(en) uit of mede bestond(en) uit het (telkens) seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer], hebbende hij, verdachte (telkens) zijn, verdachtes, penis en/of vinger(s) in de mond en/of in de vagina van voornoemde [slachtoffer] geduwd/gebracht en bestaande dat geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) en/of die bedreiging met geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) in het (telkens) met zijn, verdachtes, hand(en) (met kracht en/of onverhoeds) vastpakken en/of vasthouden van het hoofd van die [slachtoffer] en/of (vervolgens) het geleiden/brengen/duwen van het hoofd van die [slachtoffer] in de richting van zijn, verdachtes, penis en/of het (telkens) (op gebiedende toon) zeggen tegen/vragen aan die [slachtoffer] -zakelijk weergegeven- dat/of zij haar mond open moet/wil doen en/of het (telkens) (op gebiedende toon) zeggen tegen/vragen aan die [slachtoffer] -zakelijk weergegeven- dat/of zij haar (onder)broek, in elk geval haar onderkleding uit en/of omlaag moet/wil trekken/doen en/of haar trui(tje), in elk geval haar bovenkleding uit en/of omhoog moet/wil trekken/doen en/of het (telkens) omhoog duwen/trekken/houden van de bovenkleding van die [slachtoffer] en/of het (telkens) omlaag duwen/trekken/doen van de onderkleding van die [slachtoffer] en/of in het (telkens) aanwenden van zijn, verdachtes, psychische en/of fysieke overwicht jegens die (geestelijk gehandicapte) [slachtoffer], geëigend om weerstand te breken en/of in het (telkens) misbruik maken van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht door in zijn hoedanigheid van (vaste) (taxi)chauffeur van die (geestelijk gehandicapte) [slachtoffer] voort te bouwen op de angst die uit eerdere door hem, verdachte, gepleegde verkrachting(en) en/of dwang en/of sexueel misbruik van die [slachtoffer] is ontstaan bij die [slachtoffer] en waardoor/tengevolge waarvan er (derhalve) voortdurend sprake is geweest van een bedreigende situatie voor die [slachtoffer] en/of (aldus) voor die [slachtoffer] een bedreigende situatie heeft doen ontstaan;

subsidiair, althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden, dat:

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 7 april 2003 tot en met 21 juli 2005 in de gemeente [H] en/of in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meermalen, althans eenmaal (telkens) met [slachtoffer], van wie hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer] in staat van bewusteloosheid, verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeerde, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van haar geestvermogens leed dat die [slachtoffer] niet of onvolkomen in staat was haar wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te bieden, een of meer handeling(en) heeft gepleegd, die (telkens) bestond(en) uit of mede bestond(en) uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer], hebbende hij, verdachte, (telkens) zijn, verdachtes, penis en/of vinger(s) in de mond en/of in de vagina van voornoemde [slachtoffer] geduwd/gebracht;

meer subsidiair, althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden, dat:

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 7 april 2003 tot en met 25 december 2003 in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meermalen, althans eenmaal (telkens) ontucht heeft gepleegd met de aan zijn, verdachtes, zorg en/of opleiding en/of waakzaamheid toevertrouwde minderjarige [slachtoffer], geboren op 26 december 1985, bestaande uit het door hem, verdachte, (telkens) likken aan de vagina van voornoemde [slachtoffer] en/of uit het (telkens) betasten van en/of wrijven over en/of knijpen in de/een borst(en) en/of vagina van voornoemde [slachtoffer];

meest subsidiair, althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden, dat:

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 26 december 2003 tot en met 21 juli 2005 in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meermalen, althans eenmaal (telkens) door geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) en/of bedreiging met geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) [slachtoffer] heeft gedwongen tot het plegen en/of dulden van een of meer ontuchtige handeling(en), bestaande uit het door hem, verdachte, (telkens) likken aan de vagina van voornoemde [slachtoffer] en/of uit het door hem, verdachte, (telkens) vastpakken van en/of wrijven over en/of knijpen in de/een borst(en) en/of de vagina van voornoemde [slachtoffer] en bestaande dat geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) en/of die bedreiging met geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) uit het (telkens) met zijn, verdachtes, hand(en) (met kracht en/of onverhoeds) vastpakken en/of vasthouden van het hoofd van die [slachtoffer] en/of (vervolgens) het geleiden/brengen/duwen van het hoofd van die [slachtoffer] in de richting van zijn, verdachtes, penis en/of het (telkens) (op gebiedende toon) zeggen tegen/vragen aan die [slachtoffer] -zakelijk weergegeven- dat/of zij haar mond open moet/wil doen en/of het (telkens) (op gebiedende toon) zeggen tegen/vragen aan die [slachtoffer] -zakelijk weergegeven- dat/of zij haar (onder)broek, in elk geval haar onderkleding uit en/of omlaag moet/wil trekken/doen/houden en/of haar trui(tje), in elk geval haar bovenkleding uit en/of omhoog moet/wil trekken/doen/houden en/of het (telkens) omhoog duwen/trekken/houden van de bovenkleding van die [slachtoffer] en/of het (telkens) omlaag duwen/trekken/doen van de onderkleding van die [slachtoffer] en/of in het (telkens) aanwenden van zijn, verdachtes, psychische en/of fysieke overwicht jegens die (geestelijk gehandicapte) [slachtoffer], geëigend om weerstand te breken en/of in het (telkens) misbruik maken van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht door in zijn hoedanigheid van (vaste) (taxi)chauffeur van die (geestelijke gehandicapte) [slachtoffer] voort te bouwen op de angst die uit eerdere door hem, verdachte, gepleegde verkrachting(en) en/of dwang en/of sexueel misbruik van die [slachtoffer] is ontstaan bij die [slachtoffer] en waardoor/tengevolge waarvan er (derhalve) voortdurend sprake is geweest van een bedreigende situatie voor die [slachtoffer] en/of (aldus) voor die [slachtoffer] een bedreigende situatie heeft doen ontstaan;

5.

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 7 april 2003 tot en met 21 juli 2005 in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meermalen, althans eenmaal (telkens) door geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) en/of bedreiging met geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) [slachtoffer], heeft gedwongen tot het plegen en/of dulden van een of meer ontuchtige handeling(en), bestaande uit het (telkens) door hem, verdachte, betasten van en/of knijpen in de/een borst(en) en/of de vagina van voornoemde [slachtoffer] en/of uit het zich (telkens) door voornoemde [slachtoffer] doen/laten aftrekken en/of uit het (telkens) door die [slachtoffer] doen vastpakken en/of betasten van zijn, verdachtes, penis,en bestaande dat geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) en/of die bedreiging met geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) uit het (telkens) (met kracht en/of onverhoeds) vastpakken van de hand(en) van die [slachtoffer] en/of (vervolgens) het (met kracht) leggen/duwen/klemmen en/of vasthouden van die hand(en) van die [slachtoffer] om/op zijn, verdachtes, penis en/of uit het (telkens) (op gebiedende toon) zeggen tegen/vragen aan die [slachtoffer] -zakelijk weergegeven- dat/of zij zijn, verdachtes, penis vast moet/wil pakken/houden en/of uit het (telkens) (op gebiedende toon) zeggen tegen/vragen aan die [slachtoffer] -zakelijk weergegeven- dat/of zij haar bovenkleding omhoog moet/wil doen/houden en/of uit het (telkens) omhoog duwen/trekken/houden van de bovenkleding van die [slachtoffer] en/of uit het (telkens) aanwenden van zijn, verdachtes, psychische en/of fysieke overwicht jegens die (geestelijk gehandicapte) [slachtoffer], geëigend om weerstand te breken en/of in het (telkens) misbruik maken van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht door in zijn hoedanigheid van (vaste) (taxi)chauffeur van die (geestelijk gehandicapte) [slachtoffer] voort te bouwen op de angst die uit eerdere door hem, verdachte, gepleegde verkrachting(en) en/of dwang en/of sexueel misbruik van die [slachtoffer] is ontstaan bij die [slachtoffer] en waardoor/tengevolge waarvan er (derhalve) voortdurend sprake is geweest van een bedreigende situatie voor die [slachtoffer] en/of (aldus) voor die [slachtoffer] een bedreigende situatie heeft doen ontstaan;

subsidiair, althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden, dat:

hij, verdachte, in of omstreeks de periode van 7 april 2003 tot en met 21 juli 2005 in de gemeente [L], in elk geval in het arrondissement Maastricht, meermalen, althans eenmaal (telkens) met [slachtoffer], van wie hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer] in staat van bewusteloosheid, verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeerde, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van haar geestvermogens leed dat die [slachtoffer] niet of onvolkomen in staat was haar wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te bieden, (telkens) een of meer ontuchtige handeling(en) heeft gepleegd, bestaande uit het zich (telkens) door voornoemde [slachtoffer] doen aftrekken en/of uit het (telkens) door voornoemde [slachtoffer] doen vastpakken en/of betasten van zijn, verdachtes, penis en/of uit het (telkens) door hem, verdachte, vastpakken van en/of wrijven over en/of knijpen in de/een borst(en) en/of de vagina van voornoemde [slachtoffer].

Verbeterde schrijffout

De in bovenstaande dagvaarding voorkomende kennelijke schrijffouten zijn door de rechtbank verbeterd. De rechtbank heeft deze fouten hersteld nu zulks mogelijk is zonder dat verdachte daardoor in zijn belangen wordt geschaad.

Verweren door de raadsman

De raadsman heeft verzocht om partiële nietigverklaring van de tenlastelegging van de primaire variant van het vierde en van het vijfde tenlastegelegde feit. Hij heeft hiertoe aangevoerd dat onduidelijk is waarop het in de tenlastelegging vermelde woord ‘eerdere’ in die varianten betrekking heeft: op (een) verkrachting(en) of seksueel misbruik voorafgaande aan de tenlastegelegde periode dan wel op (een) verkrachting(en) of seksueel misbruik die weliswaar binnen de tenlastegelegde periode valt (vallen), maar aan het tenlastegelegde feit voorafgaat (voorafgaan).

De rechtbank overweegt in verband met dit verweer het volgende.

Het is inderdaad onduidelijk waarop het woord ‘eerdere’ en daarmee de betreffende zinsnede in de primaire variant van respectievelijk het tenlastegelegde feit onder 4 en 5 betrekking heeft. De rechtbank verklaart het verweer in zoverre gegrond. Dit behoeft echter niet tot algehele nietigverklaring van de primaire variant van het vierde en vijfde tenlastegelegde feit te leiden.

Het woord ‘eerdere’ staat immers telkens in de volgende zinsnede: ‘en/of in het (telkens) misbruik maken van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht (…) een bedreigende situatie heeft doen ontstaan’. Deze zinsnede bevat een van de nadere feitelijke omschrijvingen van het tenlastegelegde geweld en/of (een) andere feitelijkhe(i)d(en), bedreiging met geweld en/of (een) andere feitelijkhe(i)d(en). Zonder deze zinsnede blijft telkens een tenlastelegging van een feit over dat aan de eisen van artikel 261 van het Wetboek van Strafvordering voldoet.

De partiële nietigverklaring van de primaire varianten van het vierde en vijfde feit kan derhalve beperkt blijven tot nietigverklaring van de gewraakte zinsnede.

De bewezenverklaring

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het onder 1, 2 primair, 3, 4 primair en 5 primair ten laste gelegde heeft begaan, met dien verstande dat

1.

hij in de periode van 1 juli 2005 tot en met 21 juli 2005 in het arrondissement Maastricht, met [slachtoffer], die de leeftijd van twaalf jaren maar nog niet die van zestien jaren had bereikt, buiten echt, ontuchtige handelingen heeft gepleegd, die mede bestonden uit het seksueel binnendringen van het lichaam van voornoemde [slachtoffer], te weten uit het duwen/brengen van een vinger in de vagina van voornoemde [slachtoffer];

2.

hij in de periode van 1 juli 2005 tot en met 21 juli 2005 in het arrondissement Maastricht, met [slachtoffer], die toen de leeftijd van zestien jaren nog niet had bereikt, buiten echt, een ontuchtige handeling heeft gepleegd, bestaande uit het wrijven over de vagina van voornoemde [slachtoffer];

3.

hij in de periode van 1 oktober 2002 tot en met 21 juli 2005, in de gemeente [L], gegevensdragers te weten CD-Rom's en harde schijven van computers bevattende afbeeldingen van seksuele gedragingen (in totaal ongeveer 30.914 afbeeldingen), bij welke vorenbedoelde afbeeldingen (een) perso(o)n(en) die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had(den) bereikt, was/waren betrokken of schijnbaar was/waren betrokken, onder meer bestaande uit:

- een filmfragment (DOR16-1)

een meisje staat buiten met haar broeken naar beneden en haar vagina vrijwel close-up in beeld gebracht. Dan komt er een hand van een man in beeld. Hij heeft een injectienaald in zijn vingers vast en prikt hiermee het meisje in haar schaamlippen

- een filmfragment (Little Boy&Girl 2)

Naakte jongen van een jaar of tien zit met gespreide benen op een krukje. Tussen zijn benen knielt een naakt meisje van een jaar of dertien. Zij bevredigt de jongen eerst met haar hand totdat hij een erectie heeft en daar neemt zij de stijve penis van de jongen in haar mond en pleegt orale seksuele handelingen. Na een tijdje gaat het meisje op de rand van een bed liggen. De jongen knielt tussen haar gespreide benen op de grond en likt haar vagina en daarna probeert hij zijn stijve penis in haar vagina te duwen.

- een filmfragment (mes4)

Naakt meisje van een jaar of zeven staat rechtop in een kamer. Zij gaat op haar rug op een bed liggen met haar benen gespreid. Er komt een volwassen jonge man naast haar zitten. Deze begint met zijn vingers over haar vagina heen te voelen. Hierna gaat de man op zijn rug liggen en het meisje hurkt over zijn borst heen. De man begint haar vagina te likken. Na een tijdje gaat het meisje naast de man zitten en begint de man met haar hand te bevredigen. Als zijn penis stijf is neemt zij die gedeeltelijk in haar mond en pleegt orale seksuele handelingen.

- een filmfragment (mm-thai_chin_DivX)

Een Aziatisch naakt meisje van een jaar of twaalf zit onderuit gezakt met haar rug tegen een kussen geleund op een bed met haar benen uiteen en haar knieën opgetrokken. Er knielt een volwassen naakte man tussen haar benen. Hij geeft haar een kaars aan en het meisje begint zichzelf met de kaars te bevredigen terwijl de man masturbeert. Na een tijdje gaat de man op het bed zitten. Hij heeft een erectie en tilt het meisje op zijn schoot. Hij duwt met zijn hand zijn stijve penis tegen haar vagina en masturbeert.

- een filmfragment (pc.mpg)

Naakt meisje van een jaar of zes a zeven ligt met gespreide benen op een soort matras op de grond. Er knielt een volwassen naakte man tussen haar gespreide benen. Hij heeft een erectie. Met zijn hand duwt hij zijn stijve penis tussen

haar schaamlippen en masturbeert. Uiteindelijk ejaculeert hij op haar vagina.

- twee afbeeldingen (q33 en q34)

Meisje van nauwelijks een jaar oud ligt met opgetrokken benen op haar zij op een bed. Er ligt een deken over haar heen en alleen haar billen steken onder de deken vandaan. De man duwt op de eerste foto een vinger in haar anus en op de tweede een vinger in haar vagina.

- een afbeelding (_005Blue)

Naakte volwassen man ligt op zijn rug op een bed. Hij heeft een erectie. Op zijn buik zit een meisje van acht jaar oud met naakt onderlichaam. De stijve penis van de man is een eindje in de vagina van het meisje geduwd. Naast hen staat een naakte jongen van tien jaar. Hij heeft erectie en masturbeert.

- een afbeelding (_05YRSLUT)

Meisje met naakt onderlichaam van vijf jaar oud ligt met haar benen gespreid en bijna over haar hoofd heen gevouwen omhoog op haar rug op een bed. Tegen haar billen aan in ligsteun ligt een naakte volwassen man. Hij heeft een erectie en met zijn hand duwt hij zijn stijve penis in de vagina van het voor hem liggende meisje.

- een afbeelding (_1294)

Naakt meisje van zes jaar ligt met wijd gespreide benen op een bed. Om haar nek draagt zij een leren bandje voorzien van spijkerkoppen zoals wel in sm-relaties wordt gebruikt. Zij heeft haar handen voor haar ogen geslagen en huilt duidelijk zichtbaar. Tussen haar benen knielt een volwassen naakte man. Hij heeft een erectie en hij duwt zijn stijve penis in de vagina van het voor hem liggende meisje.

- een afbeelding (_2009)

Jongen van een jaar of zeven à acht ligt op zijn rug op een bed. Zijn bovenlichaam is naakt en zijn short is naar beneden geschoven. Hij heeft een erectie. Over zijn kruis heen buigt zich een volwassen man. De man likt de eikel van de penis van de jongen.

- een afbeelding (_8FCC)

Naakt meisje van acht jaar knielt voorover. Haar vagina en anus zijn in close-up in beeld gebracht. Over haar billen heen knielt een naakte volwassen man. Hij heeft een erectie. De man duwt zijn stijve penis in de anus van het meisje.

- een afbeelding (_pthc08)

Naakt meisje van vijf jaar ligt op haar zij met haar benen gebogen omhoog. Haar billen en vagina zijn nadrukkelijk in beeld gebracht. Ter hoogte van haar billen is de stijve penis van een man te zien. Met zijn ene hand houdt hij de billen van het meisje iets uit elkaar en met zijn andere hand masturbeert hij. Hij heeft kennelijk zojuist op haar billen geëjaculeerd. Rond haar anus is duidelijk sperma te zien.

- een afbeelding (_tod05)

Naakte jongen van een jaar of vier ligt met zijn benen over zijn hoofd heen gevouwen op zijn rug op een bed. Ter hoogte van zijn penis is de stijve penis van een volwassen man te zien. De man heeft zojuist geëjaculeerd. Rond de balzak van de jongen is sperma te zien.

- een afbeelding (a_081)

Naakte volwassen man ligt op zijn rug op een matras. Hij heeft een erectie. Naast hem knielt een volwassen vrouw. Zij heeft de stijve penis van de man gedeeltelijk in haar mond en pleegt orale seksuele handelingen. Aan de andere kant naast hem knielt een naakt meisje van een jaar of vijf à zes. Zij heeft de stijve penis van de man met haar hand vast.

- een afbeelding (Di3197)

Volwassen man met naakt onderlichaam zit op een stoel. Hij heeft een erectie. Op zijn schoot houdt hij een baby van enige maanden vast. Het kind heeft de eikel van de penis van de man in zijn/haar mond.

- een afbeelding (Heaven14)

Baby van nog geen jaar oud zit in een stoeltje. Voor de enigszins geopende mond van het kind is de stijve penis van een volwassen man te zien. De man masturbeert.

in bezit heeft gehad;

4.

hij in de periode van 1 maart 2004 tot en met 21 juli 2005 in het arrondissement Maastricht, meermalen, door andere feitelijkheden [slachtoffer] heeft gedwongen tot het ondergaan van handelingen die mede bestonden uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer], hebbende hij, verdachte telkens zijn penis in de mond van voornoemde [slachtoffer] gebracht en bestaande die andere feitelijkheden in het met zijn, verdachtes, hand vasthouden van het hoofd van die [slachtoffer] en het geleiden van het hoofd van die [slachtoffer] in de richting van zijn, verdachtes, penis en/of het (op gebiedende toon) zeggen tegen die [slachtoffer] -zakelijk weergegeven- dat zij haar mond open moet doen en/of het omlaag doen van de onderkleding van die [slachtoffer] en/of in het aanwenden van zijn, verdachtes, psychische overwicht jegens die geestelijk gehandicapte [slachtoffer], geëigend om weerstand te breken;

5.

hij in de periode van 1 maart 2004 tot en met 21 juli 2005 in het arrondissement Maastricht, meermalen, door andere feitelijkheden [slachtoffer], heeft gedwongen tot het plegen en/of dulden van ontuchtige handelingen, bestaande uit het door hem betasten van en/of knijpen in de/een borst(en) van voornoemde [slachtoffer] en/of uit het zich door voornoemde [slachtoffer] doen/laten aftrekken en/of uit het door die [slachtoffer] doen vastpakken van zijn, verdachtes, penis, en bestaande die andere feitelijkheden uit het vastpakken van de hand van die [slachtoffer] en/of het leggen en/of vasthouden van die hand van die [slachtoffer] om/op zijn, verdachtes, penis en/of uit het (op gebiedende toon) zeggen tegen die [slachtoffer] -zakelijk weergegeven- dat zij zijn, verdachtes, penis vast moet pakken en/of uit het aanwenden van zijn, verdachtes, psychische overwicht jegens die geestelijk gehandicapte [slachtoffer], geëigend om weerstand te breken.

De partiële vrijspraak

De rechtbank acht niet bewezen hetgeen aan de verdachte onder 1, 2 primair, 3, 4 primair en 5 primair meer of anders is ten laste gelegd. De verdachte moet hiervan worden vrijgesproken.

De bewijsmiddelen

De beslissing van de rechtbank, dat het bewezen verklaarde door de verdachte is begaan, steunt op de inhoud van de bewijsmiddelen, houdende de daartoe redengevende feiten en omstandigheden.

De kwalificatie

Het bewezenverklaarde levert op strafbare feiten welke moeten worden gekwalificeerd als volgt.

feit 1:

met iemand die de leeftijd van twaalf jaren, maar nog niet die van zestien jaren, heeft bereikt, buiten echt, ontuchtige handelingen plegen, die mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam,

in eendaadse samenloop gepleegd met

feit 2 primair:

met iemand beneden de leeftijd van zestien jaren, buiten echt, ontuchtige handelingen plegen.

feit 3:

een gegevensdrager, bevattende een afbeelding van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt, is betrokken of schijnbaar is betrokken, in zijn bezit hebben, meermalen gepleegd.

feit 4 primair:

verkrachting, meermalen gepleegd.

feit 5 primair:

feitelijke aanranding van de eerbaarheid, meermalen gepleegd.

De strafbaarheid van de verdachte

Ten aanzien van verdachte is door drs. J.F.G.M. van Nunen, klinisch-psycholoog, een psychologisch onderzoek naar de geestvermogens van verdachte ingesteld. Van dat onderzoek heeft genoemde psycholoog een rapport, gedateerd 31 oktober 2005, opgemaakt. Het rapport vermeldt -zakelijk weergegeven- dat onderzochte voor het aan hem ten laste gelegde als licht verminderd toerekeningsvatbaar kan worden beschouwd.

De rechtbank verenigt zich, gelet op de daarvoor gegeven gronden, geheel met de in het rapport gegeven conclusie omtrent de toerekeningsvatbaarheid van verdachte en maakt deze mitsdien tot de hare.

Er is ook overigens geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid uitsluit. De verdachte is derhalve strafbaar.

De redengeving van de op te leggen straf en maatregel

De officier van justitie heeft ter terechtzitting onder meer gevorderd dat de verdachte ter zake van de feiten onder 1, 2 primair, 3, 4 primair en 5 primair zal worden veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes jaren, met aftrek conform het bepaalde in artikel 27 van het Wetboek van Strafrecht.

De raadsman heeft aangevoerd dat de gevorderde straf te hoog is.

Mede gelet op hetgeen door de officier van justitie en namens de verdachte ter terechtzitting naar voren is gebracht, overweegt de rechtbank in verband met de op te leggen straf en maatregel het volgende.

De rechtbank heeft bij de bepaling van de op te leggen straf en maatregel gelet op de aard en ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het bewezenverklaarde is begaan en op de persoon van de verdachte, zoals een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren is gekomen.

De rechtbank overweegt dienaangaande dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan zeer ernstige strafbare feiten. Deze strafbare feiten schokken de rechtsorde in ernstige mate. Immers hiervoor is onder 1 en 2 primair bewezenverklaard dat verdachte zich heeft vergrepen aan een minderjarig kind dat bovendien in ernstige mate geestelijk gehandicapt is en functioneert op het niveau van een 5 à 6-jarig kind.

De rechtbank overweegt tevens dat, voor wat betreft het onder 4 primair en 5 primair bewezenverklaarde, is komen vast te staan dat ook hier de slachtoffers geestelijk gehandicapt zijn. Van het slachtoffer is niet alleen naar voren gekomen dat zij op het niveau van een 2-jarig kind functioneert, maar ook dat zij niet in staat is zich verbaal te uiten. Van het slachtoffer is komen vast te staan dat zij de geestelijke vermogens heeft van een 6-jarig kind.

Verdachte heeft bij voornoemde slachtoffers, die behoren tot een van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving, de bewezenverklaarde handelingen gepleegd, mede door misbruik te maken van zijn vertrouwenspositie als (taxi)chauffeur. Hij is bij de bewezenverklaarde handelingen planmatig te werk gegaan. Voornoemde handelwijze van verdachte getuigt naar het oordeel van de rechtbank van ultiem egoïsme.

Voorts is uit het onderzoek ter terechtzitting niet alleen de zeer grote impact die het bewezenverklaarde op de slachtoffers heeft, komen vast te staan, maar ook de grote emotionele schade en het persoonlijk leed dat het bewezenverklaarde heeft veroorzaakt bij de direct betrokkenen, waaronder ook de ouders van de slachtoffers.

Ook de zeer grote hoeveelheid kinderporno die in het bezit van verdachte is aangetroffen en die hij over een lange periode (drie jaar) heeft verzameld, met daarop afbeeldingen van soms wel zeer jonge kinderen, wordt door de rechtbank ten bezware van verdachte meegewogen.

De hiervoor weergegeven feiten en omstandigheden brengen met zich mee dat naar het oordeel van de rechtbank niet kan worden volstaan met een andere of lichtere sanctie dan een straf welke onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming voor de hierna te vermelden duur met zich brengt. Daarbij is tevens rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde in verhouding tot andere strafbare feiten, alsmede het belang van een juiste normhandhaving.

Gelet op het bovenstaande en ofschoon de rechtbank komt tot een bewezenverklaring van minder dan waarvan de officier van justitie in haar vordering is uitgegaan, acht de rechtbank toch een straf, gelijk aan die welke door de officier van justitie is gevorderd, geboden.

De rechtbank is verder van oordeel dat de hiervoor bewezen verklaarde feiten onder 1 en 2 primair in eendaadse samenloop zijn begaan. Zij zal derhalve bij de strafoplegging, gelet op het bepaalde in artikel 55, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht, slechts één bepaling toepassen, namelijk die waarbij de zwaarste hoofdstraf is gesteld.

Bij de straftoemeting heeft de rechtbank in het voordeel van verdachte er rekening mee gehouden dat verdachte nog niet eerder is veroordeeld, dat verdachte, nadat hij was aangehouden, zelf hulp heeft gezocht, hij de bereidheid heeft getoond de gevorderde schadevergoedingen te betalen en dat de bewezenverklaarde feiten ook gevolgen in de relationele sfeer voor verdachte hebben gehad.

Beslissingen omtrent de inbeslaggenomen voorwerpen

Bij gelegenheid van het onderzoek naar het misdrijf waarvoor de verdachte wordt vervolgd, zijn de in de beslissing als zodanig te noemen voorwerpen (nrs. 2, 3, 4 en 5 op de beslaglijst), in beslag genomen. Zij behoren aan de verdachte toe, zoals uit het onderzoek ter terechtzitting is gebleken. Deze voorwerpen zijn van zodanige aard dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met het algemeen belang. Uit de aard van de voorwerpen volgt dat zij kunnen dienen tot het begaan of de voorbereiding van soortgelijke misdrijven. Deze voorwerpen zullen aan het verkeer worden onttrokken.

De vorderingen van de benadeelde partijen

Ter terechtzitting zijn de formulieren, als bedoeld in artikel 51b, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering, behandeld, waarbij [slachtoffer] en [slachtoffer] zich ter zake van hun vorderingen tot schadevergoeding als benadeelde partijen in het strafproces hebben gevoegd.

Nu uit het onderzoek ter terechtzitting is komen vast te staan dat aan de benadeelde partijen door de hiervoor voor wat betreft [slachtoffer] onder 1 en 2 primair bewezenverklaarde feiten en voor wat betreft [slachtoffer] het onder 5 primair bewezenverklaarde strafbare feit rechtstreeks schade is toegebracht tot de door hen gevorderde bedragen van respectievelijk € 2500,- en € 1500,- en nu aan de verdachte ter zake van die feiten een straf zal worden opgelegd, zullen deze vorderingen geheel worden toegewezen. De rechtbank verstaat dat beide bedragen zullen worden toegekend bij wijze van voorschot.

Nu de verdachte onder meer ter zake van de hiervoor onder 1, 2 primair en 5 primair bewezenverklaarde strafbare feiten zal worden veroordeeld en hij naar burgerlijk recht jegens de slachtoffers zijnde de hiervoor genoemde benadeelde partijen [slachtoffer] en [slachtoffer] aansprakelijk is voor de schade die door deze strafbare feiten is toegebracht, heeft de rechtbank tot het opleggen van nader te noemen maatregel besloten.

De toepasselijke wettelijke bepalingen

De op te leggen straf en maatregel zijn gegrond op de artikelen 24c, 36b, 36c, 36d, 36f, 55, 57, 240b(oud), 242, 245, 246 en 247 van het Wetboek van Strafrecht.

DE BESLISSINGEN:

De rechtbank

- verklaart de dagvaarding nietig voor wat betreft de in 4 primair en 5 primair voorkomende zinsnedes:

4 primair

en/of in het (telkens) misbruik maken van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht door in zijn hoedanigheid van (vaste) (taxi)chauffeur van die (geestelijk gehandicapte) [slachtoffer] voort te bouwen op de angst die uit eerdere door hem, verdachte, gepleegde verkrachting(en) en/of dwang en/of sexueel misbruik van die [slachtoffer] is ontstaan bij die [slachtoffer] en waardoor/tengevolge waarvan er (derhalve) voortdurend sprake is geweest van een bedreigende situatie voor die [slachtoffer] en/of (aldus) voor die [slachtoffer] een bedreigende situatie heeft doen ontstaan,

5 primair

en/of in het (telkens) misbruik maken van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht door in zijn hoedanigheid van (vaste) (taxi)chauffeur van die (geestelijk gehandicapte) [slachtoffer] voort te bouwen op de angst die uit eerdere door hem, verdachte, gepleegde verkrachting(en) en/of dwang en/of sexueel misbruik van die [slachtoffer] is ontstaan bij die [slachtoffer] en waardoor/tengevolge waarvan er (derhalve) voortdurend sprake is geweest van een bedreigende situatie voor die [slachtoffer] en/of (aldus) voor die [slachtoffer] een bedreigende situatie heeft doen ontstaan;

- verklaart wettig en overtuigend bewezen, dat de verdachte het onder 1, 2 primair, 3, 4 primair en 5 primair ten laste gelegde, zoals hiervoor is omschreven, heeft begaan;

- verklaart niet bewezen hetgeen aan de verdachte onder 1, 2 primair, 3, 4 primair en 5 primair meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven is bewezen verklaard en spreekt hem daarvan vrij;

- verklaart dat het bewezenverklaarde de hiervoor vermelde strafbare feiten oplevert en dat de verdachte strafbaar is;

- veroordeelt de verdachte voor het hiervoor bewezenverklaarde tot een gevangenisstraf voor de tijd van ZES jaren;

- beveelt dat de tijd door de veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en in voorlopige hechtenis doorgebracht, bij de uitvoering van de aan veroordeelde opgelegde gevangenisstraf geheel in mindering zal worden gebracht;

- verklaart onttrokken aan het verkeer het inbeslaggenomene, te weten 1 videocamera, kleur: grijs, Creative Pd0160, videocamera met houder, 1 computer, 1 computer, Yakumo en 43 stuks geluidsapparatuur, 43 Cd-roms opgeborgen in spinner bewaardoos (bevattende kinderpornografisch beeldmateriaal);

- gelast de teruggave aan verdachte voornoemd van het inbeslaggenomene, te weten 1 geluidsapparatuur, kleur: zwart, Sony Ericsson, telefoon en 3 stuks documenten (drie blaadjes);

- veroordeelt de verdachte om tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan de benadeelde partij [slachtoffer], [adres], in deze vertegenwoordigd door de gemachtigde mr. drs. A.M.B.J. Derks-Höppener, te betalen, bij wijze van voorschot, een bedrag van € 2500,- (vijfentwintighonderd euro);

- veroordeelt de verdachte in de kosten door de benadeelde partij [slachtoffer] in het kader van deze procedure gemaakt en ten behoeve van de tenuitvoerlegging van deze uitspraak alsnog te maken, tot heden begroot op nihil;

- legt aan de verdachte de verplichting op aan de staat, ten behoeve van het slachtoffer [slachtoffer], [adres], in deze vertegenwoordigd door degemachtigde mr. drs. A.M.B.J. Derks-Höppener, te betalen een bedrag van € 2500,-

(vijfentwintighonderd euro), bij gebreke van betaling en verhaal te vervangen doorhechtenis voor de duur van 50 dagen;

- verstaat dat toepassing van laatstbedoelde vervangende hechtenis de opgelegde verplichting tot betaling niet opheft;

- bepaalt dat, indien de verdachte aan de benadeelde partij [slachtoffer] voormeld bedrag van € 2500,- heeft voldaan, de verplichting tot betaling aan de staat komt te vervallen;

- bepaalt dat, indien verdachte aan de verplichting tot betaling aan de staat van het bedrag van € 2500,-, heeft voldaan, de verplichting tot betaling van dat bedrag aan de benadeelde partij [slachtoffer] komt te vervallen;

- veroordeelt de verdachte om tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan de benadeelde partij [slachtoffer], [adres], in deze vertegenwoordigd door de [gemachtigde], te betalen, bij wijze van voorschot, een bedrag van € 1500,- (vijftienhonderd euro);

- veroordeelt de verdachte in de kosten door de benadeelde partij [slachtoffer] in het kader van deze procedure gemaakt en ten behoeve van de tenuitvoerlegging van deze uitspraak alsnog te maken, tot heden begroot op nihil;

- legt aan de verdachte de verplichting op aan de staat, ten behoeve van het slachtoffer, [adres], in deze vertegenwoordigd door de [gemachtigde], te betalen een bedrag van € 1500,- (vijftienhonderd euro), bij gebreke van betaling en verhaal te vervangen door hechtenis voor de duur van 30 dagen;

- verstaat dat toepassing van laatstbedoelde vervangende hechtenis de opgelegde verplichting tot betaling niet opheft;

- bepaalt dat, indien de verdachte aan de benadeelde partij [slachtoffer] voormeld bedrag van € 1500,- heeft voldaan, de verplichting tot betaling aan de staat komt te vervallen;

- bepaalt dat, indien verdachte aan de verplichting tot betaling aan de staat van het bedrag van € 1500,-, heeft voldaan, de verplichting tot betaling van dat bedrag aan de benadeelde partij [slachtoffer] komt te vervallen.

Dit vonnis is aldus gewezen door mr. J.H. Klifman, voorzitter, mr. W.A.P. Hillen en mr. J. Wöretshofer, rechters, in tegenwoordigheid van mr. Y.M.H. Simonis, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank op 24 januari 2006.