Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBLIM:2014:8163

Instantie
Rechtbank Limburg
Datum uitspraak
26-08-2014
Datum publicatie
22-09-2014
Zaaknummer
04 3112422-ha verz 14-1
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Handlichting verleend aan A.J.W.H. Claessens, geboren te Venray op 16 mei 1998, wonende te Ysselsteyn.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK LIMBURG

Burgerlijk recht

Zittingsplaats Roermond

Zaaknummer: 3112422 \ HA VERZ 14-1

Beschikking van de kantonrechter van 26 augustus 2014.

in de zaak van:

A.J.W.H. Claessens, wonende te 5813 BM Ysselsteyn aan de Ysselsteynseweg 70,

verzoekster,

gemachtigde: mr. R.M. Kersten,

1 De procedure

1.1.

Op 28 mei 2014 is ter griffie ingekomen een verzoekschrift van A.J.W.H. Claessens, waarbij zij verzoekt haar handlichting te verlenen.

1.2.

Op 19 augustus 2014 is een mondelinge behandeling van de zaak gehouden, waarbij J.M.G. Claessens en M.G.F.J. Claessens-Jenniskens, ouders van voornoemde A.J.W.H. Claessens, mede zijn gehoord.

1.3.

Vervolgens is de zaak op beschikking gesteld, waarvan de uitspraak is bepaald op heden.

2 De beoordeling

2.1.

Gelet op de stukken en de ter mondelinge behandeling door verzoekster alsmede haar ouders afgelegde verklaringen, alsmede gelet op hetgeen op vragen van de kantonrechter nog is aangevoerd, overweegt de kantonrechter het navolgende:

Verzoekster, geboren op 16 mei 1998 te Venray, wenst toe te treden tot een samen met haar twee broers te voeren vennootschap onder firma. Deze vennootschap voert een bedrijf dat zich toelegt op het handelen in eieren. Verzoekster wenst rechtshandelingen te kunnen verrichten die noodzakelijk zijn om het bedrijf uit te voeren, zoals het aangaan van overeenkomsten en het verrichten van betalingen. In het kader daarvan wenst zij handlichting verleend te krijgen.

Beide ouders stemmen met het verzoek van hun dochter in.

Gelet op het bepaalde in de artikelen 1:235 en verder Burgerlijk Wetboek, is de kantonrechter van oordeel dat het verzoek kan worden ingewilligd.

Met betrekking tot de publicatieplicht van de te verlenen handlichting oordeelt de kantonrechter als volgt:

Artikel 1:237 BW bepaalt dat de beschikking waarin de handlichting is verleend, bekend moet worden gemaakt in de Staatscourant en in twee bij de benoeming voorgeschreven nieuwsbladen. De bedoeling van de wetgever daarbij is geweest dat op die manier zo veel mogelijk personen kennis konden nemen van deze handlichting. Heden ten dage is echter toegang tot internet voor een ieder beschikbaar en publicatie van de handlichting op internet heeft naar het oordeel van de kantonrechter eenzelfde, zo niet een praktisch gezien, ruimer bereik dan de nog bij wet voorgeschreven publicatie in de Staatscourant. Bovendien is de voorgeschreven wijze van bekendmaking kostbaar en kan gezegd worden dat met het volgen van die wijze geen redelijk belang is gediend. De kantonrechter zal dan ook bepalen dat publicatie in de Staatscourant achterwege kan blijven en bepalen dat de (door de griffier te initiëren) publicatie op www.rechtspraak.nl daarvoor in de plaats komt. Mede gelet op het vorenstaande zal één dagblad worden aangewezen waarin verzoekster de haar verleende handlichting dient te laten bekendmaken.

3 De beslissing

De kantonrechter:

3.1.

verleent aan Aafke Johanna Wilhelmina Hendrika Claessens, geboren op 16 mei 1998 te Venray, wonende te 5813 BM Ysselsteyn, aan de Ysselsteynseweg 70, handlichting tot het aangaan van een vennootschap onder firma met haar broers en het voeren van een eierhandel en alle daarmee in verband staande handelingen in de meest ruime zin des woords.

3.2.

bepaalt dat de onderhavige beschikking zal worden gepubliceerd op www.rechtspraak.nl.

3.3.

wijst als dagblad waarin deze beschikking dient te worden bekend gemaakt aan: Dagblad de Limburger, editie Venlo/Venray.

3.4.

veroordeelt verzoekster in de kosten van deze procedure.

3.5.

wijst –voor zoveel nodig- het meer of anders verzochte af.

Aldus gegeven door mr. M.P.F. van Dooren, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken.

type: mjp

coll: