Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBLIM:2014:7362

Instantie
Rechtbank Limburg
Datum uitspraak
20-08-2014
Datum publicatie
09-09-2014
Zaaknummer
C-03-191960 - HA RK 14-111
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Benoeming tot vereffenaar van mr. M.M.E. Smal-Verhaard ten kantore van Smal Netwerk Notarissen te 2912 XG Nieuwekerk aan de IJssel, Kerkepad 2, in de nalatenschap van Leonard Jacobus Driessen, laatstelijk wonende te 6017 AL Thorn, Onder de Bomen 4, overleden te Roermond op 30 september 2013.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
ERF-Updates.nl 2014-0130
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK LIMBURG

Burgerlijk recht

Zittingsplaats Roermond

zaaknummer / rekestnummer: C/03/191960 / HA RK 14-111

Beschikking van 20 augustus 2014

in de zaak van:

de naamloze vennootschap naar Belgisch recht Argenta Spaarbank N.V., gevestigd te Antwerpen (België), mede kantoorhoudende te 4824 DA Breda, aan de Essendonk 30,

hierna te noemen verzoekster,

advocaat mr. drs. G. van der Wende

1 De beoordeling

Het verzoek strekt tot het benoemen van een vereffenaar van na te melden nalatenschap. De in art. 4:206 BW genoemde personen, te weten beide kinderen van de overledene, hebben met het verzoek ingestemd.

Het verzoek is op de wet gegrond en zal worden toegewezen met inachtneming van het navolgende:

Verzocht is ontheffing van de verplichting tot publicatie, daarbij stellende dat er geen redelijk belang meer gediend is bij publicatie in de Staatscourant en dagbladen aangezien de wettelijk voorgeschreven publicatie van de benoeming zal plaatsvinden.

De rechtbank overweegt dat de wet in artikel 4:206 BW bepaalt dat de benoeming van een vereffenaar bekend moet worden gemaakt in de Staatscourant en in een of meer bij de benoeming voorgeschreven nieuwsbladen. De bedoeling van de wetgever daarbij is geweest dat op die manier zo veel mogelijk personen kennis konden nemen van deze benoeming. Heden ten dage is echter toegang tot internet voor een ieder beschikbaar en publicatie van de benoeming op internet heeft naar het oordeel van de rechtbank eenzelfde, zo niet praktisch gezien, ruimer bereik dan de nog bij wet voorgeschreven publicatiemiddelen. Bovendien is de voorgeschreven wijze van bekendmaking kostbaar en kan gezegd worden dat zeker in het geval van negatieve nalatenschappen -waarvan de rechtbank aanneemt dat de onderhavige daartoe behoort- met het volgen van die wijze geen redelijk belang is gediend. De rechtbank zal dan ook bepalen dat publicatie in de Staatscourant en dagbladen achterwege kan blijven en bepalen dat (door de griffier te initiëren) publicatie op www.rechtspraak.nl daarvoor in de plaats komt.

2 De beslissing

De rechtbank:

2.1.

benoemt mevrouw mr M.M.E. Smal-Verhaard, kandidaat-notaris ten kantore van Smal Netwerk Notarissen te Nieuwkerk aan den Ijssel (gemeente Zuidplas), wonende te 2651 SW Berkel en Rodenrijs (gemeente Lansingerland), Robijn 30, geboren te Rotterdam op 6 november 1957,

tot vereffenaar van de nalatenschap van:

Leonard Jacobus Driessens,

geboren te Roermond op 2 november 1945,

laatstelijk wonende te 6017 AL Thorn (gemeente Maasgouw), Onder de Bomen 4,

overleden te Roermond op 30 september 2013,

2.2.

draagt de griffier op de benoeming van deze vereffenaar onverwijld in het boedelregister in te schrijven,

2.3.

bepaalt dat deze beschikking bekend zal worden gemaakt door plaatsing op internet (www.rechtspraak.nl)

2.4.

verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. H.T.J.F. Verhappen en in het openbaar uitgesproken op 20 augustus 2014.1

1 type:mjp coll: