Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBLEE:2006:AZ5518

Instantie
Rechtbank Leeuwarden
Datum uitspraak
28-12-2006
Datum publicatie
03-01-2007
Zaaknummer
17/618044-06 VEV
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Opzettelijk nalaten, bewustheid, aanvraagformulier, inlichtingenformulier

Wetsverwijzingen
Wetboek van Strafrecht 227
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK LEEUWARDEN

Sector straf

parketnummer 17/618044-06

vonnis van de meervoudige kamer voor de behandeling van strafzaken d.d. 28 december 2006 in de zaak van het openbaar ministerie tegen de verdachte

[verdachte],

geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats],

wonende te [adres]

De rechtbank heeft gelet op het ter terechtzitting gehouden onderzoek van 14 december 2006.

De verdachte is verschenen, bijgestaan door mr. E.H. de Vries, advocaat te Wolvega.

Telastelegging

Aan dit vonnis is een door de griffier gewaarmerkte fotokopie van de dagvaarding gehecht, waaruit de inhoud van de telastelegging geacht moet worden hier te zijn overgenomen.

In de telastelegging voorkomende schrijffouten of kennelijke misslagen worden verbeterd gelezen. De verdachte is hierdoor niet in zijn belangen geschaad.

Vrijspraak

De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte opzettelijk heeft nagelaten de in de telastelegging bedoelde gegevens te verstrekken. Verdachte heeft ontkend dat hij opzettelijk gegevens heeft verzwegen. Aan de schriftelijke stukken in het dossier kan niet worden ontleend dat verdachte voor de gemeente Weststellingwerf heeft verzwegen dat hij, al dan niet tezamen met zijn echtgenote, beschikte over één of meer bankrekeningen. De rekeningen bij de SNS-bank stonden weliswaar op naam van verdachte, maar het tegoed behoorde toe aan verdachtes zwager [naam]. Ten aanzien van de rekeningen bij de ABN-AMRO bank en de ING-bank - waarover verdachte beschikkingsbevoegd was - is niet komen vast te staan dat verdachte zich ervan bewust was of bewust had moeten zijn dat hij het bestaan van die rekeningen aan de gemeente Weststellingwerf had moeten melden. Verdachte ontkent deze bewustheid. In het dossier bevinden zich slechts een

aanvraagformulier bijstand, gedateerd 21-10-2004 en een inlichtingenformulier WWB, gedateerd 03-11-05. Het aanvraagformulier vermeldt niets over het verzwijgen van relevante gegevens. Het inlichtingenformulier vermeldt onde de rubriek "bank-, giro- en spaarrekeningen" de aantekening "bekend". De gemeente heeft deze opgave kennelijk als juist en volledig geaccepteerd. Welke rekeningen toen bij haar bekend waren blijkt evenwel niet. Uit geen van beide formulieren blijkt dat verdachte gegevens heeft verzwegen. De rechtbank zal verdachte dan ook vrijspreken van het hem telastegelegde.

DE UITSPRAAK VAN DE RECHTBANK LUIDT, RECHTDOENDE:

Verklaart niet bewezen hetgeen verdachte is telastegelegd en spreekt verdachte daarvan vrij.

Dit vonnis is gewezen door mr. M.H. Severein, voorzitter, mr. M.J. Dijkstra en mr. H.R. Bax, rechters, bijgestaan door D.P. Postma-Westerhof, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank op 28 december 2006.

Mr. Bax is buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.