Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBLEE:2001:AD4632

Instantie
Rechtbank Leeuwarden
Datum uitspraak
16-10-2001
Datum publicatie
17-10-2001
Zaaknummer
17/080163-01
Formele relaties
Verzetvonnis: ECLI:NL:RBLEE:2002:AE1201
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

-

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Arrondissementsrechtbank Leeuwarden

Sector strafrecht

VERKORT VONNIS

Uitspraak: 16 oktober 2001

Parketnummer: 17/080163-01

Ter terechtzitting gevoegde parketnummers 17/020499-00 en 17/040347-00.

Ter berechting gevoegde parketnummers 17/020500-00, 17/032618-00 en 17/032522-00.

VONNIS van de meervoudige kamer voor de behandeling van strafzaken, in de ter terechtzitting gevoegde zaken van het openbaar ministerie tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren op [geboortedatum] 1968 te [geboortegemeente],

wonende te [adres].

De rechtbank heeft gelet op het ter terechtzitting gehouden onderzoek van 2 oktober 2001.

De verdachte is verschenen, bijgestaan door mr M.G. Doornbos, advocaat te Assen.

TELASTELEGGING

Aan dit vonnis zijn door de griffier gewaarmerkte fotokopie├źn van de dagvaardingen gehecht, waaruit de inhoud van de telasteleggingen geacht moet worden hier te zijn overgenomen.

In de telasteleggingen voorkomende schrijffouten of kennelijke misslagen worden verbeterd gelezen. De verdachte is hierdoor niet in zijn belangen geschaad.

Op schriftelijke vordering van de officier van justitie ter terechtzitting is de telastelegging met parketnummer 17/080163-01 gewijzigd, zoals in die vordering staat omschreven. Een door de griffier gewaarmerkte fotokopie van die vordering is aan dit vonnis gehecht. De inhoud daarvan moet als hier ingevoegd worden beschouwd.

BERAADSLAGING

De rechtbank is tijdens de beraadslaging tot het oordeel gekomen dat het onderzoek ter terechtzitting, met betrekking tot de persoon van verdachte, onvolledig is geweest.

Uit de omtrent verdachte door psychiater Van Os opgemaakte psychiatrische rapportage d.d. 12 september 2001 blijkt dat de ziekelijke stoornis bij verdachte wordt gekenmerkt door een gering ziekte-inzicht en dientengevolge een geringe motivatie om tot verandering te komen. Onderzoeker Van Os heeft advisering van een TBS-maatregel overwogen, niet zo zeer met het oog op een verandering van de problematiek, maar met name vanwege bescherming van de maatschappij en de moeder van verdachte. Voorts blijkt dat onderzoeker de kans groot acht dat verdachte op de langere termijn zal recidiveren, mogelijk met een meer agressief delict vanwege zijn toenemende onmacht.

De rechtbank vindt het in de rapportage gestelde zeer zorgwekkend en ziet daarin aanleiding om, mede ten behoeve van de beantwoording van de vraag of en hoe aan de verdachte hulp kan worden geboden, nader onderzoek te laten verrichten.

De rechtbank zal dan ook het onderzoek ter terechtzitting heropenen onder gelijktijdige schorsing hiervan en de zaak verwijzen naar de rechter-commissaris, belast met de behandeling van strafzaken, teneinde omtrent verdachte multi-disciplinaire rapportage op te laten maken.

DE UITSPRAAK VAN DE RECHTBANK LUIDT

RECHTDOENDE

Heropent het onderzoek onder gelijktijdige schorsing hiervan.

Verwijst de zaak in volle omvang naar de rechter-commissaris belast met de behandeling van strafzaken, teneinde uitvoering te geven aan het hiervoor overwogene.

Beveelt dat het onderzoek ter terechtzitting dient te worden hervat op een nader te bepalen dag en uur, binnen vier maanden na deze uitspraak.

Dit vonnis is gewezen door mr Wieland, voorzitter, mr Tubben en mr Goederee, rechters, bijgestaan door mr Van der Lelie, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank op 16 oktober 2001.

Mrs. Tubben en Goederee zijn buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.