Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBHAA:2011:BR0609

Instantie
Rechtbank Haarlem
Datum uitspraak
14-06-2011
Datum publicatie
06-07-2011
Zaaknummer
510520 BZ 11-2749 jb
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Curatele. Het verzoek van de curator tot toekenning van een jaarlijkse vergoeding voor verrichte werkzaamheden, ter grootte van 5% van de activa van de ondercuratelegestelde, wordt afgewezen. Toegewezen wordt een bedrag conform de richtlijnen van het Landelijk Overleg Kantonrechters voor niet-professionele curatoren.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM

Sector kanton

Locatie Haarlem

zaaknummer 510520 BZ 11-2749 jb

CB-nummer 538

datum uitspraak:

BESCHIKKING VAN DE KANTONRECHTER

Naar aanleiding van het verzoek van:

[naam],

wonende te [woonplaats], [adres],

als curator van:

[naam],

geboren te [geboorteplaats] op [adres],

wonende te [woonplaats], [adres],

procedure

Op 10 mei 2011 is een verzoek ontvangen.

In dit verzoek wordt gevraagd om jaarlijkse toekenning van een vergoeding van 5% van de activa van de ondercuratelegestelde voor de door de curator verrichte werkzaamheden.

beoordeling

Het verzoek van de curator dient te worden afgewezen op grond van het volgende. Landelijk zijn de kantonrechters van oordeel dat het 5%-criterium voor een beloning zoals genoemd in artikel 1:447 BW niet meer gehanteerd dient te worden omdat er in de meeste gevallen geen redelijk verband is tussen dit criterium en de benodigde inspanning van de curator of bewindvoerder. Overigens dient de 5% berekend te worden over de netto-opbrengst van het vermogen en niet over alle activa zoals de curator heeft verzocht.

Omdat niet gebleken is dat de curator bovengemiddelde inspanningen heeft verricht ten behoeve van het curatelebewind maar wel de gebruikelijke, zal de kantonrechter de na te melden vergoeding toekennen die is vastgesteld in overeenstemming met de richtlijnen van het Landelijk Overleg Kantonrechters voor niet-professionele curatoren, thans tot een bedrag van € 828,00 voor 2011.

De curator dient jaarlijks toestemming te vragen voor toekenning van een vergoeding.

Het verzoek wordt derhalve toegewezen als volgt.

beslissing

De kantonrechter:

- kent aan de curator een vergoeding toe van € 828,00 voor de door hem verrichte en nog te verrichten werkzaamheden in 2011;

- bepaalt dat voormeld bedrag ten laste kan worden gebracht van het vermogen van de ondercuratelegestelde.

Deze beschikking is gegeven en ondertekend door mr. H.A. Pott Hofstede, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op bovengenoemde datum in tegenwoordigheid van de griffier.