Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBHAA:2010:BN8414

Instantie
Rechtbank Haarlem
Datum uitspraak
10-05-2010
Datum publicatie
27-09-2010
Zaaknummer
Zaaknummer: 466542 BZ 10-2737
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Machtiging voor de aanschaf van een voor een rolstoel aangepaste auto onder aan verzoekster gestelde voorwaarden.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM

Sector kanton

Locatie Haarlem

Zaaknummer: 466542 BZ 10-2737

datum uitspraak: 10 mei 2010

BESCHIKKING VAN DE KANTONRECHTER

Naar aanleiding van het verzoek van:

[verzoekster],

wonende te [adres],

dochter van rechthebbende:

[X],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum],

wonende in verpleeghuis [Naam].

De procedure

Op 4 mei 2010 heeft verzoekster mondeling verzocht een rolstoelauto ten bedrage van € 23.000,-- ten behoeve van rechthebbende te mogen aanschaffen. Op 6 mei 2010 is een offerte ingediend met betrekking tot de gewenste auto.

De beoordeling

Op 2 februari 2010 heeft de kantonrechter machtiging verleend aan de bewindvoerder, de stichting CAV te Haarlem, om ten behoeve van rechthebbende een auto aan te schaffen ten bedrage van € 4.500,--. Vervolgens is gebleken dat de lichamelijke conditie van rechthebbende zodanig achteruit was gegaan dat een voor een rolstoel aangepaste auto noodzakelijk was. Omdat een aangepaste auto beduidend meer aanschafkosten meebrengt heeft de kantonrechter op 20 april 2010 ingestemd met een aanschafbedrag van € 13.000,--.

Verzoekster, die zou zorgdragen voor de aanschaf van de auto, heeft echter laten weten dat zij geen betrouwbare auto via aankoop bij een particulier heeft kunnen vinden en zich daarom tot een erkend aanpassingsbedrijf i.c. Bierman B.V. te Nieuw-Vennep, heeft gewend; dit bedrijf heeft haar een aanbod gedaan waarvan de offerte is overgelegd.

Na informatie te hebben gevraagd op 6 mei 2010 bij de teammanager van het verpleeghuis waar rechthebbende verblijft, is gebleken dat de lichamelijke situatie van rechthebbende inderdaad zodanig is dat rechthebbende alleen nog met een rolstoel vervoerd kan worden omdat hij zeer slecht ter been is. Voorts heeft de teammanager ook verklaard dat rechthebbende zeer veel plezier beleeft aan de uitstapjes met zijn dochter en daar zichtbaar van geniet.

De verkoopadviseur van het aanpassingsbedrijf Bierman B.V. heeft verklaard dat het aanpassen van een auto minstens € 10.000,-- bedraagt en dat daarmee de aankoopprijs van een auto flink wordt opgehoogd. Tevens heeft de verkoopadviseur verklaard dat de auto voor zover wenselijk te zijner tijd teruggekocht / ingeruild kan worden door het bedrijf, mits de auto in goede staat verkeert.

Gelet op bovenstaande omstandigheden en verklaringen is de kantonrechter van oordeel dat het verzoek dient te worden toegewezen. De kantonrechter acht met name van belang dat rechthebbende’s geestelijk welzijn zichtbaar verbetert door uitstapjes met de auto. Omdat het vermogen van rechthebbende ruimschoots toereikend is ziet de kantonrechter geen bezwaar tegen toewijzing van het verzoek onder dezelfde voorwaarden die bij toewijzing op 2 februari 2010 ook zijn gesteld. Deze voorwaarden behelzen het volgende: in verband met aansprakelijkheid neemt verzoekster de auto en de verzekering op haar naam, verzoekster neemt € 800,-- van de aanschafwaarde van de auto voor haar rekening alsmede de kosten van het ANWB-lidmaatschap en de kosten van een parkeervignet.

Voorts dient verzoekster de kosten van de door haar te maken privé-kilometers zelf te voldoen en de kilometers die zij voor haar vader, rechthebbende, maakt maandelijks te specificeren en de specificaties aan de bewindvoerder voor te leggen.

Ten slotte stelt de kantonrechter als voorwaarde dat verzoekster de waarde van de thans geoffreerde auto in de boedel van rechthebbende stort, zodra de onderhavige auto wordt verkocht danwel ingeruild.

Na overleg met de bewindvoerder heeft deze ingestemd met bovengenoemd verzoek onder de gestelde voorwaarden.

Beslissing

De kantonrechter:

- verleent machtiging aan de bewindvoerder om een bedrag van € 23.000,-- ten behoeve van de aanschaf van een rolstoelauto ten laste te brengen van het vermogen van rechthebbende;

- bepaalt dat verzoekster de waarde van de auto zoals omschreven in de offerte van 4 mei 2010 van Aanpassingsbedrijf Bierman B.V., in de boedel van rechthebbende stort na verkoop van de auto.

Deze beschikking is gegeven en ondertekend door mr. Th.M. van Wassenaer, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op bovengenoemde datum in tegenwoordigheid van de griffier.

U kunt binnen drie maanden na de hiervoor vermelde uitspraakdatum tegen deze beslissing in hoger beroep gaan bij het Gerechtshof te Amsterdam. Het beroep moet namens u worden ingesteld door een advocaat.