Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBHAA:2008:BD6218

Instantie
Rechtbank Haarlem
Datum uitspraak
03-07-2008
Datum publicatie
07-07-2008
Zaaknummer
zaak/rolnr.: 381173 / CV EXPL 08-2887
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Procesrecht. Nederlands is procestaal in civiele procedure voor de Nederlandse rechter. Verweer in Duitse taal niet toegestaan. Omdat verweerder, daartoe in de gelegenheid gesteld, niet alsnog verweer in de Nederlandse taal voert, wordt de vordering als onweersproken toegewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Prg. 2008, 138
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM

Sector kanton

Locatie Zaandam

zaak/rolnr.: 381173 / CV EXPL 08-2887

datum uitspraak: 3 juli 2008

VONNIS VAN DE KANTONRECHTER

inzake

Ohra Schadeverzekeringen N.V.

te Arnhem

eisende partij

hierna te noemen Ohra

gemachtigde W. Th. Schoonebeek

tegen

[gedaagde]

te [adres]

gedaagde partij

hierna te noemen [gedaagde]

gemachtigde B. Schröder (Rechtsanwalt)

De procedure

Ohra heeft op gronden zoals in de dagvaarding vermeld een vordering ingesteld tegen [gedaagde].

Namens [gedaagde] heeft zich een raadsman gesteld die een in de Duitse taal gestelde conclusie van antwoord heeft ingediend.

Hierop is een rolbeschikking gegeven, waarin [gedaagde] in de gelegenheid is gesteld alsnog in de Nederlandse taal voor antwoord te concluderen, bij voorkeur schriftelijk. Daaraan is niet voldaan.

Tenslotte is de uitspraak op vandaag bepaald.

De vordering

Ohra vordert dat de kantonrechter, bij vonnis uitvoerbaar bij voorraad, [gedaagde] zal veroordelen aan Ohra te betalen de somma van € 5.000,-- met (verdere) rente en kosten.

Het verweer

Hoewel daartoe uitdrukkelijk in de gelegenheid gesteld heeft [gedaagde] geen in de Nederlandse taal gesteld of verwoord verweer gevoerd.

De beoordeling van het geschil

In een civiele procedure voor de Nederlandse rechter dient in de Nederlandse taal te worden geprocedeerd (vgl. Rb. Utrecht 14 december 2005, LJN AY5238, Prg. 2006, 121), bij gebreke waarvan de vordering als niet weersproken moet worden toegewezen. Er bestaat geen grond om een uitzondering te maken op deze regel, zodat de vordering inderdaad als onweersproken moet worden toegewezen.

Omtrent de proceskosten moet worden beslist zoals hierna bepaald.

Beslissing

[gedaagde] wordt veroordeeld om aan Ohra te betalen de somma van € 5.000,-- met de wettelijke rente over € 4.418,87 vanaf de dag dat gedagvaard is tot de dag dat alles betaald is.

[gedaagde] wordt veroordeeld in de kosten van deze procedure, deze voor zover gerezen aan de zijde van Ohra tot op heden begroot op € 486,44 waarvan € 200,-- wegens salaris van de gemachtigde.

Dit vonnis wordt uitvoerbaar verklaard bij voorraad.

Het meer of anders gevorderde wordt afgewezen.

Dit vonnis is gewezen door mr. F.M.Visser, kantonrechter, en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 3 juli 2008, in tegenwoordigheid van de griffier.