Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBHAA:2007:BA9485

Instantie
Rechtbank Haarlem
Datum uitspraak
12-07-2007
Datum publicatie
12-07-2007
Zaaknummer
15/975002-07
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

De rechtbank Haarlem spreekt verdachte vrij van betrokkenheid bij vervaardiging van XTC in een loods in Haarlem.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM

SECTOR STRAFRECHT

MEERVOUDIGE STRAFKAMER

Parketnummer: 15/975002-07

Uitspraakdatum: 12 juli 2007

Tegenspraak

STRAFVONNIS

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 28 juni 2007 in de zaak tegen:

[verdachte],

geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats],

wonende te [woonadres].

1. Tenlastelegging

Aan verdachte is tenlastegelegd dat

hij op een of meerdere tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 1 oktober 2006 tot en met 30 januari 2007 te Haarlem meermalen, althans eenmaal, tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, (telkens) opzettelijk heeft vervaardigd en/of bereid en/of bewerkt en/of verwerkt, in elk geval (telkens) opzettelijk aanwezig heeft gehad, een (grote) hoeveelheid van een materiaal bevattende MDMA en/of MDEA en/of MDA, zijnde MDMA en/of MDEA en/of MDA (telkens) een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet.

2. Voorvragen

De rechtbank heeft vastgesteld dat de dagvaarding geldig is, dat zijzelf bevoegd is tot kennisneming van de zaak, dat het openbaar ministerie ontvankelijk is in zijn vervolging en dat er geen redenen zijn voor schorsing van de vervolging.

3. Bewijsbeslissing

3.1 Vordering van de officier van justitie

De officier heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van het tenlastegelegde feit en heeft gevorderd dat verdachte ter zake daarvan een gevangenisstraf van 18 maanden jaar zal worden opgelegd, zulks met aftrek van de tijd die verdachte vóór de tenuitvoerlegging van dit vonnis in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

3.2 Vrijspraak

Naar het oordeel van de rechtbank is niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen verdachte ten laste is gelegd. De rechtbank overweegt hiertoe het volgende.

Op basis van de stukken van het dossier en het onderzoek ter terechtzitting kan niet worden bewezen dat verdachte zich al dan niet samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan – kort gezegd - de productie van XTC in de loods aan de [adres] te Haarlem. Ook als zou moeten worden aangenomen dat verdachte op 26 januari 2007 anderhalf uur in die loods aanwezig was en dat het feit dat hij dit ontkent zo zou moeten worden uitgelegd dat hij wetenschap had van de productie van XTC in die loods, dan zijn deze omstandigheden onvoldoende om te komen tot een bewezenverklaring van – kort gezegd – het medeplegen van de productie van XTC. De aangetroffen sporen op en onder de pedalen van verdachtes auto, welke sporen naast (sterke aanwijzingen voor) MDMA en N-ethyl-MDA (MDEA) ook niet in de loods aangetroffen cocaïne en THC bevatten, en de aanwezigheid in de laadruimte van verdachtes auto van een groene afvalzak die op een groot aantal punten overeenstemt met de afvalzakken die in een voor de productie van XTC ingerichte ruimte van de loods zijn aangetroffen, doen daar niet aan af. Evenmin kan op grond van deze omstandigheden tot een bewezenverklaring worden gekomen van het (opzettelijk) aanwezig hebben van de in de loods aangetroffen MDMA en N-ethyl-MDA (MDEA), nu niet kan worden vastgesteld dat genoemde middelen zich in de machtssfeer van verdachte hebben bevonden.

Verdachte moet daarom van het hem tenlastegelegde worden vrijgesproken.

Gelet op het voorgaande heeft verdachte geen belang bij beoordeling van de door zijn raadsvrouwe gevoerde verweren, zoals neergelegd in haar schriftelijke pleitnota. De rechtbank zal deze verweren dan ook niet bespreken.

4. Beslissing

De rechtbank:

Verklaart het tenlastegelegde feit niet wettig en overtuigend bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij.

5. Samenstelling rechtbank en uitspraakdatum

Dit vonnis is gewezen door

mr. Bijvoet, voorzitter,

mrs. de Vries-van den Heuvel en Tel, rechters,

in tegenwoordigheid van de griffier mr. Valk,

en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 12 juli 2007.