Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGRO:2009:BL0626

Instantie
Rechtbank Groningen
Datum uitspraak
26-01-2009
Datum publicatie
26-01-2010
Zaaknummer
424965 BU VERZ 09-496
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Bestuurders dienen de rijbaan te gebruiken. Parkeren is niet toegestaan op het trottoir, het voetpad, het fietspad of het ruiterpad. Met een auto mag noch op het trottoir worden gereden noch worden stilgestaan of geparkeerd, ook niet slechts met twee wielen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK GRONINGEN

Sector kanton

Locatie Groningen

Zaak\rolnummer: 424965 \ BU VERZ 09-496

CJIB-nummer: 126292181

d.d. 23 november 2009

inzake

naam: Betrokkene

adres: wonende te Groningen

hierna te noemen betrokkene.

Verloop van de procedure

Bij brief van 22 juni 2009, ontvangen op 25 juni 2009, heeft betrokkene beroep ingesteld tegen de beslissing van de officier van justitie, gegeven op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (WAHV), met bovengenoemd CJIB-nummer.

Het beroep tegen de beslissing van de officier van justitie is behandeld ter zitting van 16 november 2009. Betrokkene is verschenen. Namens de officier van justitie is verschenen A.J. Rijks, werkzaam bij de CVOM.

De gedraging

Aan betrokkene is een sanctie opgelegd ter zake van de gedraging: als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken (bijv. laten stilstaan op een trottoir/voetpad etc).

De standpunten van partijen

Betrokkene heeft (zakelijk weergegeven) aangevoerd dat zij de gedraging niet heeft begaan. Betrokkene heeft hooguit met twee wielen op het trottoir gestaan, niet met vier wielen. Gezien de parkeernood is het niet redelijk om daar voor te bekeuren. Bovendien was op dat moment het trottoir afgezet zodat er ook geen voetgangers zijn gehinderd. Om dan voor twee wielen op het trottoir te bekeuren is kinderachtig.

De vertegenwoordiger van het openbaar ministerie heeft de kantonrechter verzocht het beroep van betrokkene ongegrond te verklaren en ter zitting aangevoerd dat niet is gebleken van dergelijke bijzondere omstandigheden dat op de stoep zou mogen worden geparkeerd. Dat er geen voetgangers zijn gehinderd doet daar niet aan af.

De beoordeling

De kantonrechter oordeelt als volgt.

Het beroep is ontvankelijk nu het tijdig is ingesteld en zekerheid is gesteld.

Artikel 10, eerste lid van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 regelt ten eerste de plaats van auto’s op de weg, door te bepalen dat bestuurders daarvan de rijbaan dienen te gebruiken. Vervolgens geeft dit artikellid nog aan dat autobestuurders voor het parkeren van hun voertuig tevens andere weggedeelten mogen gebruiken behalve het trottoir, het voetpad, het fietspad of het ruiterpad. Anders gezegd: met een auto mag noch op het trottoir worden gereden noch worden stilgestaan of geparkeerd, ook niet met twee wielen. Dat daardoor niemand is gehinderd doet daar niet aan af.

Nu in het door betrokkene voor het overige naar voren gebrachte evenmin feiten of omstandigheden liggen besloten die de vernietiging van de oorspronkelijke beschikking of een matiging van de daarbij opgelegde administratieve sanctie rechtvaardigen, zal het beroep ongegrond worden verklaard.

De kantonrechter zal, gelet op het bovenstaande, beslissen als volgt.

Beslissing

De kantonrechter verklaart het beroep ongegrond.

Deze beslissing is gegeven door mr. F. de Jong, kantonrechter, en is in aanwezigheid van de griffier in het openbaar uitgesproken op 23 november 2009.

Typ: eh

Verzonden op:

Indien het beroep niet-ontvankelijk is verklaard of de opgelegde administratieve sanctie bedraagt meer dan € 70,00, kan tegen de beslissing hoger beroep worden ingesteld door binnen zes weken na de hiervoor vermelde datum van verzending een beroepschrift in te dienen bij dit gerecht (correspondentieadres: postbus ).

Het hoger beroep wordt behandeld door het gerechtshof te Leeuwarden.

Die procedure verloopt geheel schriftelijk, tenzij in het beroepschrift uitdrukkelijk om een zitting wordt gevraagd waarbij u uw standpunt mondeling kunt toelichten.