Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGRO:2009:BK6065

Instantie
Rechtbank Groningen
Datum uitspraak
27-11-2009
Datum publicatie
10-12-2009
Zaaknummer
113763 JE RK 09-980
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

inderrechter benoemt bijzondere curator. Een kind heeft recht op bijzondere bescherming en gebleken is, dat deze bescherming door de maatregel van ondertoezichtstelling onvoldoende gewaarborgd is geweest.

Om organisatorische redenen is negen maanden lang geen uitvoering gegeven aan de ots + de MUHP.

Schending van artikel 13 van de Wet op de Jeugdzorg, de artikelen 3 (belang van het kind), 6, tweede lid, (recht op ontwikkeling van het kind) en 20 (bescherming van kinderen die niet in hun eigen gezin kunnen opgroeien) van het Verdrag inzake de rechten van het kind.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
FJR 2010, 33 met annotatie van I.J. Pieters
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK GRONINGEN

Sector Civielrecht

zaaknr.: 113763 JE RK 09-980

beschikking 27 november 2009

in de zaak van:

William Schrikker Groep,

verzoekster,

hierna te noemen de WSG,

BESLISSING

Op 30 oktober 2009 heeft de WSG, namens het bureau jeugdzorg, een verzoek tot verlenging van de ondertoezichtstelling en (de kinderrechter leest:) het verlenen van een machtiging tot uithuisplaatsing ingediend. Het verzoek heeft betrekking op de minderjarigen [A], en S[B], Deze zaak is bij de rechtbank geregistreerd onder nummer 113763/JE RK 09-980.

Bij bestudering van deze zaak en voorafgaand aan de behandeling ter zitting is de kinderrechter gebleken dat de hulpverlening aan de kinderen en het gezin circa negen maanden volledig heeft stil gelegen en aan de eerder door de kinderrechter verleende machtiging tot uithuisplaatsing van beide kinderen om organisatorische redenen geen uitvoering gegeven. Ten gevolge hiervan zijn de belangen van de kinderen gedurende een lange periode onvoldoende behartigd geweest en is er sprake van een schending van artikel 13 van de Wet op de Jeugdzorg, de artikelen 3 (belang van het kind), 6, tweede lid, (recht op ontwikkeling van het kind) en 20 (bescherming van kinderen die niet in hun eigen gezin kunnen opgroeien) van het Verdrag inzake de rechten van het kind.

De kinderrechter ziet thans aanleiding om een bijzonder curator te benoemen. Een kind heeft immers recht op bijzondere bescherming en het is gebleken, dat deze bescherming door de maatregel van ondertoezichtstelling onvoldoende gewaarborgd is geweest. De bijzonder curator wordt verzocht ter zitting te verschijnen.

BESLISSING

Benoemt tot bijzondere curator over de minderjarigen A en B, mr. J. Dijkman.

Deze beschikking is gegeven door mr. M.P. den Hollander, en door deze uitgesproken ter openbare terechtzitting van

27 november 2009 in tegenwoordigheid van de griffier.