Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGRO:2009:BK5758

Instantie
Rechtbank Groningen
Datum uitspraak
16-09-2009
Datum publicatie
08-12-2009
Zaaknummer
386671 CV EXPL 08-17015
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Als je betaling van een bedrag vordert en degene van wie je dat vordert stelt dat deze betaling al is verricht, dan heb je wat uit te leggen aan de kantonrechter. Doe je dat desgevraagd niet, dan leidt dat tot afwijzing van de vordering. Als je daarnaast desgevraagd ook niet reageert op een tegenvordering, zal die tegenvordering worden toegewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK GRONINGEN

Sector kanton

Locatie Groningen

Zaak\rolnummer: 386671 \ CV EXPL 08-17015

Vonnis d.d. 16 september 2009

inzake

de besloten vennootschap NMT Factoring en Clearing Services (FenCS) B.V.,

gevestigd te Nieuwegein,

eiseres in conventie, verweerder in reconventie, hierna NMT te noemen,

gemachtigde Groenewegen en Partners, deurwaarders te ‘s Gravenhage,

tegen

1. A.,

wonende te [adres],

gedaagde sub 1, zijnde gedaagde in conventie, tevens eiser in reconventie, hierna te noemen A.,

in persoon procederende,

2. B.,

wonende te [adres],

gedaagde sub 2, hierna te noemen B.,

niet in rechte verschenen.

PROCESGANG

Naar aanleiding van het tussenvonnis van 17 juni 2009 is NMT in de gelegenheid gesteld een akte te nemen. NMT heeft van deze gelegenheid geen gebruik gemaakt. Vervolgens is vonnis bepaald. De uitspraak van het vonnis is nader vastgesteld op heden.

OVERWEGINGEN

In conventie en in reconventie

1. De kantonrechter neemt over en verwijst naar hetgeen hij in zijn tussenvonnis van 17 juni 2009 heeft overwogen. In dat tussenvonnis is NMT in de gelegenheid gesteld duidelijkheid te verschaffen over de verwerking van de betaling van 16 mei 2008 ad € 282,32. Voorts is haar verzocht te reageren op de betaling van € 274,70 door A. op 26 november 2008 en de eventuele verwerking daarvan.

2. NMT heeft niet gereageerd op de stellingen van A.. De kantonrechter gaat daarom uit van de juistheid van de stellingen van A. hieromtrent bij conclusie van dupliek in conventie.

3. Het voorgaande betekent dat als vaststaand moet worden aangenomen dat de in het geding zijnde factuur reeds op 16 mei 2008 is voldaan. Dit brengt met zich dat de vordering in conventie in zijn geheel moet worden afgewezen.

4. Daarnaast heeft NMT niet, dan wel onvoldoende gemotiveerd betwist dat zij op of omstreeks 26 november 2008 een bedrag ad € 274,70 van A. heeft ontvangen. Zoals hiervoor overwogen had A. de nota die aan dit bedrag ten grondslag lag reeds voldaan. NMT dient daarom in reconventie te worden veroordeeld tot terugbetaling van genoemd het bedrag aan A..

5. Als in het ongelijk gestelde partij zal NMT zowel in conventie als in reconventie worden veroordeeld in de kosten van de procedure die aan de zijde van A. worden vastgesteld op nihil. De kantonrechter overweegt hiertoe dat kosten zoals door A. gevorderd slechts voor vergoeding in aanmerking komen indien blijkt dat deze noodzakelijk zijn geweest. A. heeft echter de mogelijkheid gehad om schriftelijk verweer te voeren en had niet per se in persoon ter zitting hoeven verschijnen. De gevorderde schadevergoeding moet dan ook worden afgewezen.

BESLISSING

De kantonrechter:

in conventie

wijst de vordering af;

in reconventie:

veroordeelt NMT om tegen bewijs van betaling aan A. te voldoen een bedrag van € 274,70;

in conventie en in reconventie

veroordeelt NMT in de kosten van de procedure die aan de zijde van A. tot aan deze uitspraak worden vastgesteld op nihil;

wijst – voorzover nodig – af het meer of anders gevorderde.

Dit vonnis is gewezen door mr. R.Tj. Terpstra, kantonrechter, en op 16 september 2009 uitgesproken ter openbare terechtzitting in aanwezigheid van de griffier.

typ: jcn