Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGRO:2008:BD7636

Instantie
Rechtbank Groningen
Datum uitspraak
01-07-2008
Datum publicatie
18-07-2008
Zaaknummer
102028 / FA RK 08-1149
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Moeder en twee minderjarigen hebben de Tunesische en de Nederlandse nationaliteit. Vader schijnt afwisselend in Libie en Tunesie te verblijven, maar moeder kan niet achterhalen waar hij thans verblijft. Hierdoor is het niet mogelijk de vader om toestemming te verzoeken voor aanvraag en afgifte van een paspoort. Gezien de leeftijd van de kinderen (13 jaar) hebben zij een legitimatiebewijs nodig en bovendien willen moeder en kinderen graag op vakantie naar familie in Tunesie, waarvoor een paspoort is vereist. De kinderrechter overweegt dat het in het belang van de kinderen is dat zij zelfstandig een paspoort verkrijgen en verleent hiertoe vervangende toestemming.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK GRONINGEN

Sector Civielrecht

zaaknr.: 102028 / FA RK 08-1149

beschikking kinderrechter d.d. 1 juli 2008

inzake

* [minderjarige 1], geboren in de gemeente [***] [in 1995],

* [minderjarige 2], geboren in de gemeente [***] [in 1995],

kinderen van:

[vader],

woonplaats onbekend

en

[moeder],

wonende te [adres].

De ouders zijn belast met het gezag over voornoemde minderjarigen.

PROCESGANG

Op 19 mei 2008 is namens moeder een verzoekschrift met bijlage(n) ingediend, gedateerd 13 mei 2008, daartoe strekkende dat vervangende toestemming wordt verleend voor de aanvraag van een paspoort voor voornoemde minderjarigen.

Op 27 juni 2008 heeft de kinderrechter de zaak ter terechtzitting met gesloten deuren behandeld.

Gehoord zijn daarbij: de moeder, bijgestaan door mr. A.J. Boonstra en de minderjarigen [minderjarigen].

OVERWEGINGEN

Bij beschikking van 9 januari 2002 heeft de kinderrechter bij deze rechtbank eerder een verzochte vervangende toestemming verleend.

Standpunt moeder

Moeder en de minderjarigen hebben de Tunesische en de Nederlandse nationaliteit. Het contact met vader is verbroken . In 2001 is hij zonder bericht uit Nederland verdwenen. Een week later heeft moeder van haar inmiddels overleden schoonmoeder vernomen dat vader bij haar in Tunesië verschenen was. Nadien is hij afwisselend in Libië en in Tunesië gesignaleerd. Moeder weet niet waar hij momenteel verblijft. Moeder acht het in het belang van de kinderen dat zij een eigen paspoort hebben. Gezien hun leeftijd hebben ze immers een legitimatiebewijs nodig. Bovendien wil moeder de kinderen graag op vakantie meenemen naar familie in Tunesië. Hiervoor is een paspoort noodzakelijk. Moeder verzoekt de rechtbank over te gaan tot het verlenen van een vervangende verklaring van toestemming, zodat de kinderen een eigen paspoort kunnen krijgen.

Standpunt [minderjarigen]

Sinds de meisjes 8 of 9 jaar oud waren hebben ze geen contact meer met hun vader gehad. [minderjarigen] hebben een identiteitsbewijs nodig als ze met school naar Parijs of naar Londen gaan en als ze een bijbaantje nemen. Bovendien hebben ze een paspoort nodig als ze moeder willen vergezellen bij een bezoek aan hun familie in Tunesië.

Beoordeling kinderrechter

De kinderrechter stelt vast dat vader de noodzakelijke toestemming voor de aanvraag van een paspoort voor voornoemde minderjarigen niet heeft gegeven.

De kinderrechter kan krachtens artikel 34, tweede lid jo. 38, tweede lid, van de Paspoortwet een verklaring van toestemming verlenen voor de aanvraag van een paspoort van een minderjarige, welke toestemming de toestemming van één der ouders vervangt. Gelet op de inhoud van het verzoekschrift en het verhandelde ter zitting is de kinderrechter van oordeel dat het in het belang van de minderjarigen is, dat zij met moeder of zelfstandig naar het buitenland kunnen reizen en dat zij een eigen identiteitsbewijs bezitten. De kinderrechter zal het verzoek derhalve toewijzen.

BESLISSING

verleent moeder ter vervanging van de toestemming van vader toestemming tot de aanvraag tot afgifte van een paspoort voor de minderjarigen:

* [minderjarige 1], geboren in de gemeente [***] [in 1995]

* [minderjarige 2], geboren in de gemeente [***] [in 1995];

verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beslissing is gegeven te Groningen door mr. K.R. Bosker, kinderrechter, in tegenwoordigheid van mr. M.H. Bolhuis, griffier en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 1 juli 2008.

Van deze beschikking kan hoger beroep worden ingesteld binnen drie maanden na de dag van deze uitspraak door indiening van een beroepschrift ter griffie van het Gerechtshof te Leeuwarden.