Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGRO:2007:BB5032

Instantie
Rechtbank Groningen
Datum uitspraak
10-07-2007
Datum publicatie
08-10-2007
Zaaknummer
95410/FA RK 07-1360
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Verzoek van BJZ om moeder te belasten met het ouderlijk gezag over een minderjarig kind toegewezen, met afwijzing van het verzoek van BJZ tot ondertoezichtstelling van de minderjarige ter ondersteuning van de opvoedingsverantwoordelijkheid van moeder en het kunnen blijven volgen van de opvoedingssituatie van de minderjarige.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK GRONINGEN

Sector Civielrecht

Zaak/rolnummer: 95410/FA RK 07-1360

beschikking d.d. 10 juli 2007

in de zaak van:

BJZ,

en

mevrouw A. en mijnheer B, hierna te noemen

respectievelijk de moeder en de vader.

PROCESVERLOOP EN OVERWEGINGEN

Op 15 juni 2007 is ter griffie van de rechtbank te Groningen een verzoekschrift ingekomen van BJZ, waarin verzocht wordt de moeder te belasten met het gezag over het minderjarige kind C.

Ten tijde van de geboorte van [C.] was de moeder onbevoegd tot uitoefening van het ouderlijk gezag over haar dochter. De moeder is inmiddels meerderjarig geworden.

De kantonrechter te Groningen heeft op 11 december 2001 BJZ belast met de voogdij over [C.]. BJZ heeft aangegeven bereid te zijn het gezag over [C.] over te dragen aan de moeder.

De moeder heeft verzocht en zich bereid verklaard het gezag over [C.] op zich te nemen.

Het verzoek om, ter ondersteuning van moeders opvoedingsverantwoordelijkheid en de opvoedingssituatie van [C.] te kunnen blijven volgen, een ondertoezichtstelling uit te spreken, zal worden afgewezen. Hiertoe wordt als volgt overwogen.

In artikel 1:254 lid 4 BW wordt opgesomd wie bevoegd zijn een verzoek tot ondertoezichtstelling in te dienen. BJZ wordt hierin niet genoemd. Maar ook het feit dat enerzijds verzocht wordt BJZ te ontslaan als voogdes en anderzijds verzocht wordt om een ondertoezichtstelling, hetgeen een innerlijke tegenstrijdigheid bevat - immers de moeder wordt door BJZ in staat geacht haar gezag uit te oefenen en de zorg en opvoeding voor [C.] op zich te nemen - maakt dat dit verzoek naar het oordeel van de rechtbank dient te worden afgewezen.

De kinderrechter zal gezien de aangevoerde feiten en omstandigheden in het belang van [C.] als volgt beslissen.

BESLISSING

ontslaat BJZ als voogdes over [C.]

belast de moeder met het gezag over [C.]

wijst af het anders of meer verzochte.

verklaart deze beslissing uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. D.A. Flinterman en uitgesproken door deze ter openbare terechtzitting van 10 juli 2007 in tegenwoordigheid van de griffier.