Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGRO:2007:BA3318

Instantie
Rechtbank Groningen
Datum uitspraak
12-04-2007
Datum publicatie
17-03-2008
Zaaknummer
182380
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Verzoek tot het verlenen van een machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling afgewezen, omdat betrokkene blijk geeft van de nodige bereidheid om zich in een psychiatrisch ziekenhuis te doen opnemen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK GRONINGEN

Sector Civielrecht

Zaaknr.: 182380

93435 Fark 07-704

beschikking d.d. 12 april 2007

BESCHIKKING van de Rechtbank Groningen naar aanleiding van het door de officier van justitie op 11 april 2007 ingediende verzoek tot het verlenen van een machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling van:

mevrouw A, verder te noemen betrokkene,

PROCESGANG

De burgemeester van de gemeente Groningen heeft bij beschikking van 10 april 2007 een last tot inbewaringstelling afgegeven. Deze beschikking is, evenals de geneeskundige verklaring als bedoeld in artikel 21 van de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (Bopz) overgelegd.

De rechtbank heeft op 12 april 2007 de volgende personen gehoord:

- betrokkene, bijgestaan door mr. F. van Dijk, raadsman van betrokkene,

- [...], psychiater, verbonden aan Lentis Groningen.

RECHTSOVERWEGINGEN

Uit de geneeskundige verklaring en het verhoor is gebleken dat het ernstig vermoeden bestaat dat betrokkene lijdt aan een stoornis van de geestvermogens en dat deze stoornis betrokkene gevaar doet veroorzaken. Er is sprake van manische psychotische ontremming, bij bipolaire storing.

De raadsman heeft gepleit voor afwijzing van het verzoek nu de stoornis betrokkene geen gevaar meer doet veroorzaken.

De rechtbank is van oordeel dat vast is komen te staan dat betrokkene gevaar veroorzaakt voor zichzelf en voor anderen. Betrokkene vertoont onrustig gedrag, agressief gedrag ten opzichte van omgeving en eigen gezin/kinderen. Er is verwardheid zonder duidelijk ziektebesef. Er is ook verbale agressie ten opzichte van haar gezin. Betrokkene heeft 's nachts over straat gezworven.

Dit gevaar kan niet door tussenkomst van personen of instellingen buiten een psychiatrisch ziekenhuis worden afgewend.

Betrokkene is, na enkele tijd in de separatie doorgebracht te hebben, tot rust gekomen. Zij is nu in staat haar situatie te overzien en wil eerst volledig herstellen voordat zij naar huis gaat.

Betrokkene geeft blijk van de nodige bereidheid zich in een psychiatrisch ziekenhuis te doen opnemen, zodat het verzoek zal worden afgewezen.

Het verzoek zal dan ook worden afgewezen.

BESLISSING

De rechtbank:

wijst het verzoek af.

Deze beschikking is gegeven door K.R. Bosker, bijgestaan door de griffier, en in het openbaar uitgesproken op 12 april 2007.