Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGRO:2006:AV4207

Instantie
Rechtbank Groningen
Datum uitspraak
09-03-2006
Datum publicatie
13-03-2006
Zaaknummer
18/051383-04
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Vrijspraak voor poging doodslag op neef. De afgelegde getuigenverklaringen lopen zozeer uiteen dat niet is komen vast te staan dat de oom geprobeerd heeft de neef met een mes te steken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK GRONINGEN

Sector Strafrecht

parketnummer: 18/051383-04

datum uitspraak: 9 maart 2006

op tegenspraak

raadsvrouw: mr. G.W. van der Zee

vonnis van de rechtbank te Groningen, meervoudige kamer voor strafzaken, in de zaak tegen:

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum],

wonende te [adres].

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 23 februari 2006.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd: dat

hij op of omstreeks 11 september 2004 in de gemeente Groningen ter uitvoering van het door verdachte voorgenomen misdrijf om opzettelijk [slachtoffer] van het leven te beroven, althans zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, met dat opzet met een mes, althans een scherp en/of puntig voorwerp, stekende bewegingen in de richting van die [slachtoffer] heeft gemaakt, terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid;

art 302 lid 1 Wetboek van Strafrecht

art 287 Wetboek van Strafrecht

art 45 lid 1 Wetboek van Strafrecht

althans, indien terzake van het vorenstaande geen veroordeling mocht volgen, dat

hij op of omstreeks 11 september 2004 in de gemeente Groningen [slachtoffer] heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling, immers heeft verdachte opzettelijk dreigend met een mes, althans een scherp en/of puntig voorwerp, stekende bewegingen in de richting van die [slachtoffer] gemaakt, althans die [slachtoffer] een mes, althans een scherp en/of puntig voorwerp, getoond en/of (daarbij) deze dreigend de woorden toegevoegd: "Jij gaat er als eerste aan", althans woorden van gelijke dreigende aard of strekking;

art 285 lid 1 Wetboek van Strafrecht

Vrijspraak

De rechtbank overweegt het volgende.

Zowel bij de politie als bij de rechter-commissaris hebben een aantal getuigen en aangever verklaringen afgelegd. Verdachte zelf ontkent het tenlastegelegde. Verder is door de politie een proces-verbaal van bevindingen opgemaakt, waarin gewag wordt gemaakt van een vechtpartij, waarbij verdachte zou zijn betrokken.

De door de getuigen afgelegde verklaringen lopen op diverse punten zodanig uiteen, dat in samenhang met de verklaring van aangever alsmede de verklaring van verdachte daaruit niet de conclusie kan worden getrokken dat het tenlastegelegde bewezen kan worden verklaard. Daar komt bij dat door de politie weliswaar een proces-verbaal van bevindingen is opgemaakt, maar dat door haar geen nader onderzoek is ingesteld naar de identiteit van degene die op de grond lag, althans van een dergelijk onderzoek is niet gebleken.

De rechtbank acht daarom niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het tenlastegelegde heeft begaan. Verdachte moet daarvan worden vrijgesproken.

Vordering van de benadeelde partij

Als benadeelde partij heeft zich voor de terechtzitting schriftelijk in het strafproces gevoegd [slachtoffer], geboren [datum], wonende te [adres].

De verdachte is vrijgesproken van het ten laste gelegde.

De rechtbank zal daarom bepalen dat de benadeelde partij in haar vordering niet-ontvankelijk is.

Vordering na voorwaardelijke veroordeling

onder parketnummer: 18/050126-03

De officier van justitie heeft op grond van het onherroepelijk geworden vonnis van de politierechter in bovengenoemde rechtbank d.d. 14 oktober 2003 gevorderd dat door deze rechtbank een last tot tenuitvoerlegging zal worden gegeven.

Veroordeelde is bij voormeld vonnis veroordeeld tot een geldboete van 600 euro subsidiair 12 dagen hechtenis, waarvan 350 euro subsidiair 7 dagen hechtenis voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.

Nu verdachte wordt vrijgesproken van het hem thans tenlastegelegde, hetgeen diende als basis voor de deze vordering, zal de rechtbank de vordering afwijzen.

Beslissing

De rechtbank:

Verklaart het tenlastegelegde niet wettig en overtuigend bewezen en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Beslissing op de vordering van de benadeelde partij

Verklaart de benadeelde partij [slachtoffer], wonende te [adres], in haar vordering niet-ontvankelijk. Bepaalt dat de benadeelde partij haar vordering slechts bij de burgerlijke rechter kan aanbrengen. Bepaalt dat de benadeelde partij en de veroordeelde ieder de eigen kosten dragen.

Beslissing op de vordering na voorwaardelijke veroordeling

Wijst af de vordering van de officier van justitie tot tenuitvoerlegging van het vonnis van de politierechter in bovengenoemde rechtbank d.d. 14 oktober 2003.

Dit vonnis is aldus gewezen door mrs. L.M.E. Kiezebrink, voorzitter, M.J.B. Holsink en C.L.B. Kocken, rechters, in tegenwoordigheid van H. Kingma als griffier en uitgesproken ter openbare terechtzitting van donderdag 9 maart 2006.

Mr. Holsink en de griffier waren buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.