Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGEL:2019:4821

Instantie
Rechtbank Gelderland
Datum uitspraak
29-10-2019
Datum publicatie
31-10-2019
Zaaknummer
7908681
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

handlichting

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK GELDERLAND

Team kanton en handelsrecht

Zittingsplaats Arnhem

zaakgegevens 7908681 \ AZ VERZ 19-32 \ 512 \ 34124

uitspraak van 29 oktober 2019 29 oktober 2019

beschikking

in de zaak van

Govert Arie Timmer

wonende te [woonplaats]

verzoekende partij

procederend in persoon

Verzoekende partij wordt hierna Timmer genoemd.

1 De procedure

1.1.

Timmer heeft een verzoekschrift ingediend, ingekomen ter griffie op 10 juli 2019.

Het verzoekschrift strekt tot het verkrijgen van handlichting als bedoeld in artikel 1:235 BW.

1.2.

De op 13 september 2019 om 09:00 uur geplande mondelinge behandeling heeft niet

plaatsgevonden in verband met de verhindering van de ouders van Timmer .

1.3.

Nadat Timmer daartoe in de gelegenheid is gesteld, heeft hij zijn verzoekschrift bij

brief van 7 oktober 2019 aangevuld en is het verzoekschrift voorzien van de

contactgegevens van de ouders van Timmer , [naam ouders] .

1.4.

De ouders van Timmer hebben zowel het verzoekschrift als de aanvulling daarop

mede ondertekend.

1.5.

Ten slotte is de beschikking bepaald op heden.

2 Het verzoek

2.1.

Timmer , geboren op 3 januari 2003, wenst de bevoegdheden te verwerven van een meerderjarige. De reden hiervoor is dat Timmer het voornemen heeft zelfstandig een bedrijf te gaan uitoefenen. Timmer wenst, althans zo begrijpt de kantonrechter het verzoek, over de navolgende bevoegdheden te beschikken: het oprichten van een eenmanszaak, de inschrijving hiervan bij de Kamer van Koophandel en het openen van een zakelijke rekening. De ouders van Timmer hebben bij de toestemming voor het verkrijgen van handlichting de voorwaarde gesteld dat Timmer maximaal een bedrag van € 1.000,00 mag besteden of verhandelen per transactie en dat Timmer bij een hoger bedrag toestemming moet vragen aan één van zijn ouders en dat deze toestemming door een van hen schriftelijk dient te worden ondertekend.

3 De beoordeling

3.1.

Op grond van artikel 1:235 BW wordt aan een minderjarige handlichting toegekend, indien de minderjarige de leeftijd van zestien jaren heeft bereikt en de ouders met het verzoek instemmen.

3.2.

De kantonrechter stelt vast dat Timmer de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt en dat zijn ouders, weliswaar onder de vaststelling van een voorwaarde, instemmen met het verzoek van Timmer . Daarmee is voldaan aan hetgeen is bepaald in artikel 1:235 BW, zodat het verzoek van Timmer , onder de door zijn ouders gestelde voorwaarde, kan worden ingewilligd.

3.3.

Met betrekking tot de publicatieplicht wordt het volgende overwogen. In artikel

1:237 BW is bepaald dat de beschikking waarbij de handlichting is verleend bekend moet worden gemaakt in de Staatscourant en in twee in de beschikking aan te wijzen dagbladen. De bedoeling van de wetgever daarbij is geweest dat op die manier zoveel mogelijk personen kennis kunnen nemen van de handlichting. Omdat tegenwoordig echter de toegang tot internet voor ieder beschikbaar is, geeft de publicatie van de handlichting op het internet hetzelfde, zo niet een ruimer effect dan voornoemde in de wet voorgeschreven wijzen van publicatie in twee aan te wijzen dagbladen. Nu de Staatscourant op internet beschikbaar is en publicatie kosteloos is, kan daarom daarmee naar het oordeel van de kantonrechter worden volstaan, naast de publicatie van de niet geanonimiseerde beschikking op www.rechtspraak.nl.

3.4.

Timmer zal er overigens rekening mee moeten houden dat de verleende handlichting niet eerder geldt dan dat de publicatie een feit is.

4 De beslissing

De kantonrechter,

4.1.

verleent aan Govert Arie Timmer , geboren op 3 januari 2003, handlichting tot het zelfstandig uitoefenen van een bedrijf, voor zover het betreft het oprichten van een eenmanszaak, de inschrijving hiervan bij de Kamer van Koophandel en het openen van een zakelijke rekening, onder de voorwaarde dat Timmer maximaal een bedrag van € 1.000,00 mag besteden of verhandelen per transactie en dat Timmer bij een hoger bedrag toestemming moet vragen aan één van zijn ouders en dat deze toestemming door een van hen schriftelijk dient te worden ondertekend;

4.2.

bepaalt dat deze beschikking (door de griffier) zal worden gepubliceerd in de (digitale) Staatscourant en op www.rechtspraak.nl.

Deze beschikking is gegeven door de kantonrechter mr. C.J.M. Hendriks en in het openbaar uitgesproken op 29 oktober 2019. 29 oktober 2019.