Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGEL:2015:6685

Instantie
Rechtbank Gelderland
Datum uitspraak
28-10-2015
Datum publicatie
30-10-2015
Zaaknummer
4431141 en 4244058 BH 15-23518
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

De kantonrechter machtigt [curator] om op kosten van [rechthebbende] een advocaat in te schakelen teneinde haar bij te staan in de door [vader rechthebbende] gestarte procedure, onder de voorwaarde dat voor deze rechtsbijstand een toevoeging zal worden afgegeven.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rechtbank gelderland

Afdeling civiel

Team bewind en erfrecht

Zittingsplaats Zutphen

Zaakgegevens CB 35739

Zaaknummer 4431141 en 4244058 BH 15-23518

Beschikking van de kantonrechter d.d. 28 oktober 2015.

Inzake het verzoek van

[curator] ,

zaakdoende te [plaats] ,

handelend in haar hoedanigheid van curator van [rechthebbende] ,

verzoekster, hierna te noemen: [curator] .

Het verzoek

Op 25 juni 2015 heeft [curator] een tweetal machtigingen gevraagd voor het door haar op kosten van [rechthebbende] inschakelen van [advocaat] als advocaat, in verband met door de vader van [rechthebbende] , de [vader rechthebbende] , op te starten procedures omtrent betaling van kostgeld en een PGB-vergoeding.

Bij brief van 3 juli 2015 heeft [curator] verzocht om machtiging om haar advocaat op kosten van [rechthebbende] te mogen inschakelen voor het opstellen en aangaan van een vaststellingsovereenkomst met de vader van [rechthebbende] over aan hem te betalen kostgeld.

Bij e-mail van 3 september 2015 heeft [curator] – zo begrijpt de kantonrechter haar bericht – verzocht om ook voor de kwestie van de PGB-vergoeding een machtiging te verlenen om de advocaat van [curator] , [advocaat] , op kosten van [rechthebbende] te mogen inschakelen voor het opstellen en aangaan van een vaststellingsovereenkomst.

Bij beschikking van 2 oktober 2015 heeft de kantonrechter de machtigingsverzoeken afgewezen.

Op 16 oktober 2015 heeft [vader rechthebbende] [curator] gedagvaard en betaling gevorderd van € 21.135,00 als vergoeding voor de verzorging van [rechthebbende] over de periode 1 januari 2015 tot 17 augustus 2015.

Bij e-mail van 20 oktober 2015 heeft [curator] bericht dat het haar niet is gelukt een vaststellingsovereenkomst met [vader rechthebbende] te sluiten en heeft zij verzocht om toestemming om in de door [vader rechthebbende] gestarte procedure op kosten van [rechthebbende] een advocaat te mogen inschakelen.

De beoordeling

De kantonrechter stelt voorop dat het tot de taak van de curator behoort om de curandus in en buiten rechte te vertegenwoordigen. Tot die taak behoort derhalve ook de behartiging van de belangen van [rechthebbende] in de afhandeling van de claims van de vader van [rechthebbende] met betrekking tot de betaling van een vergoeding uit het PGB van [rechthebbende] . Hoewel in die procedure de bijstand van een advocaat niet verplicht is, brengt het belang van [rechthebbende] thans mee dat namens hem door een advocaat zal worden geantwoord in de door zijn vader gestarte procedure. Hierbij is van gewicht dat het sluiten van een vaststellingsovereenkomst niet is gelukt, dat [vader rechthebbende] binnen veertien dagen na de beschikking van de kantonrechter van 2 oktober 2015 tot dagvaarding is overgegaan en dat [rechthebbende] blijkens de mededeling van [curator] in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand.

De beslissing

De kantonrechter:

machtigt [curator] om op kosten van [rechthebbende] een advocaat in te schakelen teneinde haar bij te staan in de door [vader rechthebbende] op 16 oktober 2015 gestarte procedure, onder de voorwaarde dat voor deze rechtsbijstand een toevoeging zal worden afgegeven.

Deze beschikking is gegeven door mr. W.C. Haasnoot en is in aanwezigheid van de griffier in het openbaar uitgesproken op 28 oktober 2015.