Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBGEL:2015:6072

Instantie
Rechtbank Gelderland
Datum uitspraak
29-09-2015
Datum publicatie
30-09-2015
Zaaknummer
05/740036-14
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Een 25-jarige jongen uit Vaassen is in verband met zijn betrokkenheid bij een vechtpartij op de Nieuwstraat in Apeldoorn (ter hoogte van Tefvik’s) in de nacht van 15 februari op 16 februari 2014, veroordeeld voor het medeplegen van een poging tot doodslag. Hij heeft het slachtoffer met dusdanige kracht tegen het hoofd getrapt dat het slachtoffer ruim tien minuten buiten kennis is geweest. Verdachte heeft door zijn gedraging welbewust een levensbedreigend gevaar voor het slachtoffer in het leven geroepen. Dat het handelen van verdachte geen fatale gevolgen voor het slachtoffer heeft gehad, is niet aan verdachte te danken geweest. Daarnaast is verdachte veroordeeld voor mishandeling, gepleegd op 20 februari 2012 te Vaassen. Aan verdachte is een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Zijn 19-jarige broer is vrijgesproken van betrokkenheid bij voormelde vechtpartij op de Nieuwstraat in Apeldoorn.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK GELDERLAND

Team strafrecht

Zittingsplaats Zutphen

Parketnummer : 05/740036-14

Datum uitspraak : 29 september 2015

Tegenspraak

vonnis van de meervoudige kamer

in de zaak van

de officier van justitie bij het arrondissementsparket Oost-Nederland

tegen

[verdachte] ,

geboren op [geboortedatum 1] 1996 te [geboorteplaats] ,

wonende te [adres] , 8172 [woonplaats] .

Raadsman: mr. M. Bakhuis, advocaat te Apeldoorn.

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen van 18 juni 2014, 21 april 2015 en 15 september 2015.

1 De inhoud van de tenlastelegging

Aan verdachte is, na een door de rechtbank toegewezen vordering wijziging tenlastelegging, ten laste gelegd dat:

Primair

hij in of omstreeks de nacht van 15 februari 2014 op 16 februari 2014 in de gemeente Apeldoorn ter uitvoering van het door verdachte voorgenomen misdrijf om tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, opzettelijk [slachtoffer] (geboren op [geboortedatum 2] ) van het leven te beroven, met dat opzet die [slachtoffer] meerdere malen, althans éénmaal, (met kracht) tegen/op het hoofd heeft geslagen en/of gestompt en/of geschopt en/of getrapt (terwijl deze [slachtoffer] op de grond lag), terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid;

Subsidiair

hij in of omstreeks de nacht van 15 februari 2014 op 16 februari 2014 in de gemeente Apeldoorn tezamen en in vereniging met anderen of een ander, althans alleen, ter uitvoering van het door verdachte voorgenomen misdrijf om aan een persoon genaamd [slachtoffer] (geboren op [geboortedatum 2] ), opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, met dat opzet die [slachtoffer] meerdere malen, althans éénmaal, (met kracht) tegen en/of op het hoofd heeft geslagen en/of

gestompt en/of geschopt en/of getrapt (terwijl deze [slachtoffer] op de grond lag), terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid;

Meer subsidiair

hij in of omstreeks de nacht van 15 februari 2014 op 16 februari 2014 te Apeldoorn met een ander of anderen, op of aan de openbare weg, de Nieuwstraat, in elk geval op of aan een openbare weg, openlijk in vereniging geweld heeft gepleegd tegen [slachtoffer] , welk geweld bestond uit - het dreigend opdringen in de richting van die [slachtoffer] en/of (vervolgens) - het meermalen, althans eenmaal (met kracht) slaan en/of stompen tegen het hoofd en/of elders tegen het lichaam van die [slachtoffer] en/of (vervolgens) - (terwijl die [slachtoffer] weerloos op de grond lag) het meermalen, althans eenmaal, met geschoeide voet, schoppen en/of trappen tegen het hoofd en/of elders tegen het lichaam van die [slachtoffer] .

2 Overwegingen ten aanzien van het bewijs

Aanleiding onderzoek

De politie heeft in de nacht van 15 op 16 februari 2014 gezien dat er een vechtpartij ontstond in de Nieuwstraat in Apeldoorn (ter hoogte van eetgelegenheid Tevfik’s). Op camerabeelden is te zien dat een jongen, naar later bleek aangever [slachtoffer] , door meerdere personen is geschopt en/of geslagen.

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft gesteld dat verdachte integraal dient te worden vrijgesproken van het tenlastegelegde. Verdachte ontkent betrokkenheid bij het geweldsincident.Voorts zijn de door de getuigen vermelde daderkenmerken onvoldoende specifiek en zijn de camerabeelden van onvoldoende kwaliteit om tot de conclusie te komen dat verdachte de persoon is die mede betrokken is geweest bij het geweld gepleegd tegen [slachtoffer] .

Het standpunt van de verdediging

De raadsman heeft integrale vrijspraak bepleit. De verdediging heeft zich primair op het standpunt gesteld dat verdachte niet op de plaats delict was en voorts dat zijn betrokkenheid bij het tenlastegelegde op geen enkele wijze is af te leiden uit de voorhanden zijnde bewijsmiddelen.

Beoordeling door de rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat niet wettig en overtuigend kan worden bewezenverklaard dat verdachte [slachtoffer] heeft geschopt of geslagen dan wel dat hij anderszins een actieve bijdrage heeft geleverd aan het tegen [slachtoffer] uitgeoefende geweld. Weliswaar hebben diverse getuigen verklaard dat verdachte, anders dan hij zelf zegt, wel in de buurt van de mishandeling was en hebben verbalisanten gerelateerd dat zij verdachte op grond van zijn haardracht, postuur, (het lichtgekleurde logo op) zijn jas dan wel op basis van zijn loopje op het beschikbare beeldmateriaal hebben herkend als één van de personen die geweld hebben gebruikt tegen [slachtoffer] , maar de rechtbank vindt dit onvoldoende om tot een bewezenverklaring te komen. Hierbij wordt overwogen dat de rechtbank de beelden heeft bekeken en dat hierop, mede gelet op de grote afstand tot de plaats delict, slechts zeer weinig specifieke daderkenmerken te zien zijn en dat de rechtbank verdachte, die ter zitting aanwezig was, in ieder geval niet op de beelden herkende.

3 De beslissing

De rechtbank:

 spreekt verdachte vrij van het tenlastegelegde;

heft op het geschorste bevel tot voorlopige hechtenis.

Dit vonnis is gewezen door mr. Tomassen (voorzitter), mr. Prisse en mr. Van Apeldoorn, rechters, in tegenwoordigheid van mr. Fransen, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank op 29 september 2015.

mr. Tomassen is buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.