Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDOR:2005:AT6250

Instantie
Rechtbank Dordrecht
Datum uitspraak
09-03-2005
Datum publicatie
13-01-2006
Zaaknummer
58158 HAZA 05-2095
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

de onder b. van artikel 34 Wet op het COnsumentenkrediet bedoelde vergoeding betreft vertragingsrente

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Prg. 2005, 74
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK DORDRECHT

Sector Civiel Recht

Vonnis van de enkelvoudige kamer

in de zaak van

de coöperatie

Coöperatieve Rabobank Sliedrecht-Graafstroom U.A.,

gevestigd te Sliedrecht,

eiseres,

procureur: mr. M.E. van Houwelingen-Visser,

tegen

[gedaagde 1]

en

[gedaagde 2],

beiden wonende te Sliedrecht,

gedaagden,

niet verschenen.

Het procesverloop

1. De rechtbank heeft kennis genomen van het volgende processtuk:

? dagvaarding van 25 januari 2005 met producties.

2. Tegen de gedaagden is verstek verleend.

De beoordeling van het geschil

3. Eiseres stelt dat de buitengerechtelijke kosten vallen onder de definitie van de in artikel 34 onder b. van de Wet op het Consumentenkrediet bedoelde toegestane vorm van kredietvergoeding. De onder b. van voormeld artikel bedoelde vergoeding betreft echter de vertragingsrente. Ingevolge het bepaalde bij artikel 33 jo. 34 van de Wet op het Consumentenkrediet is het eiseres niet toegestaan incassokosten in rekening te brengen. De door eiseres gevorderde incassokosten en de daarover gevorderde BTW zullen derhalve worden afgewezen.

4. Voor het overige komt de vordering van eiseres niet onrechtmatig of ongegrond voor, zodat deze zal worden toegewezen. Op grond van het bepaalde bij artikel 35 en 36 van de Wet op het Consumentenkrediet zal de gevorderde rente echter aan na te melden beperking worden verbonden.

5. Als de in het ongelijk gestelde partij zal gedaagde worden veroordeeld in de proceskosten.

6. Op de voet van de artikelen 233 Rv. en 616 lid 3 Rv. zal aan de gevraagde tenuitvoerlegging bij voorraad een voorwaarde worden verbonden.

De beslissing

De rechtbank:

veroordeelt gedaagden hoofdelijk, des dat de een betalend de ander zal zijn bevrijd, tot betaling aan eiseres van een bedrag van € 11.389,92 (elfduizend driehonderd negenentachtig euro en tweeënnegentig eurocent), te vermeerderen met de wettelijke rente, voor zover dit percentage het ingevolge de Wet op het Consumentenkrediet maximale toegestane percentage niet te boven gaat, over €11.341,39 vanaf 25 november 2004 tot de voldoening;

veroordeelt gedaagden hoofdelijk, des dat de een betalend de ander zal zijn bevrijd, in de kosten van het geding, tot op heden aan de zijde van eiseres bepaald op € 452,-- aan salaris van de procureur en € 377,78 aan verschotten, waarvan

€ 294,-- aan griffierecht;

verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad, mits eiseres, indien de gedaagde een rechtsmiddel aanwendt, binnen acht dagen daarna voldoende zekerheid aanbiedt, en de gedaagde deze binnen acht dagen na het aanbod niet betwist;

wijst het meer of anders gevorderde af.

Dit vonnis is gewezen door mr. H.T.J.F. Verhappen en uitgesproken ter openbare terechtzitting van woensdag 9 maart 2005.

Mededeling

Als bij dit vonnis een vordering tegen u is toegewezen kunt u bij de rechtbank in verzet komen. Het verzet moet namens u door een advocaat worden ingesteld. Er geldt slechts een korte termijn. Als u in verzet wilt komen, dient u zich dus zo spoedig mogelijk tot een advocaat te wenden. Voor advies en informatie, onder andere over de kosten van de procedure, kunt u zich wenden tot een Juridisch Loket.

In Dordrecht is dit loket gevestigd aan de Burgemeester de Raadtsingel 73 (tegenover het NS-station), telefoon-nummer 0900-8020.