Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDOR:2003:AF5819

Instantie
Rechtbank Dordrecht
Datum uitspraak
26-02-2003
Datum publicatie
14-03-2003
Zaaknummer
01/54 R
Rechtsgebieden
Insolventierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Toepasselijkheid van zowel de faillissements- als de schuldsaneringsregeling op de huwelijksgemeenschap is grond voor beëindiging en wederom toelating van de man.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beëindiging schuldsanering

Rechtbank Dordrecht,

Bij vonnis van deze kamer van 2 mei 2001 is de schuldsaneringsregeling uitgesproken ten aanzien van:

schuldenaar

geboren op geboortedatum te geboorteplaats,

wonende te adres, woonplaats,

en zijn toenmalige echtgenote naam ex-echtgenote, met wie hij in gemeenschap van goederen was gehuwd. Schuldenaar is op 20 mei 2002 van naam echtgenote gescheiden. De toepassing van de regeling ten aanzien van naam echtgenote is bij beslissing van deze rechtbank van 29 januari 2003 beëindigd op grond van het bepaalde in artikel 350 lid 3 onder c Fw. met gelijktijdige benoeming van een curator in het faillissement van naam echtgenote.

De tussen schuldenaar en naam echtgenote bestaande gemeenschap van goederen werd aanvankelijk ten behoeve van de crediteuren afgewikkeld in de schuldsaneringsregeling en is thans betrokken in het faillissement van naam echtgenote. Dezelfde gemeenschap zou ook in de op schuldenaar van toepassing zijnde schuldsaneringsregeling afgewikkeld moeten worden. Nu dat gelet op de verschillen in afwikkeling in faillissement en in de schuldsaneringsregeling niet mogelijk is, dient het voorgaande naar het oordeel van de rechtbank te leiden tot beëindiging van de schuldsaneringsregeling, ook ten aanzien van de schuldenaar. Zij zal echter, zoals door schuldenaar verzocht, bij afzonderlijke beslissing opnieuw toepassing van de regeling uitspreken. De - thans ongebonden maar niet verdeelde - gemeenschap van goederen zal als gevolg worden afgewikkeld in het faillissement van naam echtgenote ten behoeve van alle crediteuren die zich daarop kunnen verhalen. Hetgeen door schuldenaar sinds de scheiding aan eigen vermogen is verworven of nog zal worden verworven kan dan in de opnieuw uit te spreken regeling worden afgewikkeld.

BESLISSING

De rechtbank:

- beëindigt de toepassing van de schuldsaneringsregeling;

- stelt het bedrag van het salaris van de bewindvoerder over de periode van mei 2001 tot en met februari 2003 vast op een bedrag van € 503,21, inclusief de omzetbelasting, en brengt dit bedrag ten laste van de schuldenaar;

- bepaalt dat de kosten van de in de faillissementswet bevolen publicaties ten laste van de schuldenaar komen.

Gedaan door mr. P.G.J. de Heij, lid van de eerste enkelvoudige kamer, en uitge-spro-ken ter openbare terechtzitting van 26 februari 2003 in tegenwoordigheid van de griffier.