Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2021:135

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
12-01-2021
Datum publicatie
13-01-2021
Zaaknummer
C/09/605738 / KG RK 21-40
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Verschoning
Inhoudsindicatie

Verschoningsverzoek

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beslissing

RECHTBANK DEN HAAG

Verschoningskamer

Verschoningsnummer: 2021-2

Kenmerk: C/09/605738 / KG RK 21-40

Beslissing van 12 januari 2021

van de meervoudige verschoningskamer van de rechtbank op het verzoek van

mr. R.H. Smits,

rechter in de rechtbank Den Haag,

hierna de rechter,

belast met de behandeling van de hoofdzaak met kenmerk SGR AWB 19/4626 WATER G 1C van:

Park Schiphol-Rijk U.A., Park Data Hub 3.0 U.A., Forward Business Parks 2000 N.V., Chip(s)hol III B.V., Chipshol IV B.V., Verhoef Beheer B.V., ASR Levensverzekering N.V., Stichting Parkmanagement Schiphol, Vastgoed Roetveld B.V. en LSREF4 Dutch REO Holdings S.A.R.L.

eisers,

bijgestaan door mr H.J.M. van Schie,

en

het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van het Hoogheemraadschap Rijnland verweerder,

waarin als belanghebbende partij wordt aangemerkt

Schiphol Nederland B.V.,

bijgestaan door mr F. Onrust.

1 De procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit het verschoningsverzoek van 11 januari 2021.

1.2.

Een verschoningsverzoek hoeft, anders dan een wrakingsverzoek, niet ter terechtzitting te worden behandeld. Het verzoek is daarom niet ter zitting behandeld.

2 Het verschoningsverzoek

2.1.

De rechter heeft het volgende aan het verschoningsverzoek ten grondslag gelegd. In de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2019 is hij lid geweest van het gerechtsbestuur van deze rechtbank. In die periode zijn diverse kwesties, zoals procedures en klachten, in het gerechtsbestuur aan de orde geweest die in direct verband stonden met de zogenoemde Chipshol-zaak. Bij een aantal van die procedures en klachten waren Chipshol Holding B.V. en [betrokkene 1] en [betrokkene 2] direct betrokken. Deze kwesties noopten tot bestuurlijke aandacht en besluitvorming.

Chipshol Holding B.V. is enig aandeelhouder van Chipshol IV B.V. en B.V. Data Hub 3.0, beiden partij in deze zaak. [betrokkene 2] is enige bestuurder van Chipshol Holding B.V. Verder heeft de rechter begrepen dat [bestuurder Coƶperatie Park Schiphol U.A.] , bestuurder van Coƶperatie Park Schiphol Rijk U.A., ook is verbonden aan Chipshol Holding B.V.

Naar de mening van de rechter kan op grond van deze feiten en omstandigheden een objectief gerechtvaardigde vrees of schijn bestaan dat hij de zaak niet onpartijdig zal kunnen behandelen, waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zal kunnen leiden.

3 De beoordeling

3.1.

Uitgangspunt is dat een rechter op grond van zijn aanstelling wordt vermoed onpartijdig te zijn. Uitzonderlijke omstandigheden kunnen een aanwijzing opleveren dat een rechter ten opzichte van een partij vooringenomen is of dat daarvoor een terechte vrees bestaat. Ook de uiterlijke schijn kan daarbij een rol spelen.

3.2.

Gelet op hetgeen de rechter heeft aangevoerd, is het verschoningsverzoek terecht ingediend. Zo wordt de schijn van partijdigheid vermeden. Het verzoek zal dus worden toegewezen. Dit betekent dat de behandeling van de hoofdzaak door een andere rechter moet worden overgenomen.

4 De beslissing

De verschoningskamer:

4.1.

wijst het verzoek tot verschoning toe;

4.2.

bepaalt dat het proces in de hoofdzaak wordt voortgezet in de stand waarin het zich bevond op het moment dat verschoningsverzoek werd ingediend;

4.3.

beveelt dat een afschrift van deze beslissing wordt toegezonden aan:

* de rechter;

* alle in de aanhef van deze uitspraak genoemde betrokken partijen.

Deze beslissing is genomen in raadkamer op 12 januari 2021 door mr. M.J. Alt-van Endt, J.A. van Steen en mr. J. Brandt, rechters, in tegenwoordigheid van de griffier.