Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2020:9811

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
21-08-2020
Datum publicatie
20-10-2020
Zaaknummer
C/09/595523 / FA RK 20-4281
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

Verzoek vervangende toestemming aanvraag buitenlands reisdocument voor kind (Polen). Verzoek betreft geschil tussen twee gezagsouders, waarop artikel 1:253a BW van toepassing is. Daarbij is niet van belang dat het verzoek van de moeder niet ziet op een Nederlands reisdocument. De rechtbank neemt een zodanige beslissing als haar in het belang van het kind wenselijk voorkomt.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Module BRP 2020/2098
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rechtbank DEN HAAG

Enkelvoudige Kamer

Rekestnummer: FA RK 20-4281

Zaaknummer: C/09/595523

Datum beschikking: 21 augustus 2020

Gezagsuitoefening

Beschikking op het op 6 juli 2020 ingekomen verzoek van:

[X] ,

de moeder,

wonende te [woonplaats] ,

advocaat: mr. Ö. Batur te Amsterdam

Als belanghebbende wordt aangemerkt:

[Y] ,

de vader,

wonende te Polen,

advocaat: voorheen mr. E. Kocabas-Güler, nu geen.

Procedure

De rechtbank heeft kennisgenomen van de stukken, waaronder het verzoekschrift.

Op 7 augustus 2020 is de zaak (door de maatregelen in verband met het coronavirus) ter

videozitting met gesloten deuren behandeld. Hierbij waren digitaal aanwezig / telefonisch aanwezig: de advocaat van de moeder, de vader, en namens de Raad voor de Kinderbescherming mevrouw [medewerkster RvdK] .

Feiten

 • -

  De vader en de moeder hebben een affectieve relatie met elkaar gehad.

 • -

  Zij zijn de ouders van het volgende nu nog minderjarige kind:

[naam minderjarige] , geboren op [geboortedatum] 2014 te [geboorteplaats] , hierna [voornaam minderjarige] .

 • -

  [voornaam minderjarige] is door de vader erkend.

 • -

  De vader en de moeder zijn gezamenlijk met het ouderlijk gezag over [voornaam minderjarige] belast, volgens een aantekening van de griffier in het gezagsregister van 4 mei 2014.

 • -

  De vader en de moeder hebben volgens de Basisregistratie Personen de Poolse nationaliteit. [voornaam minderjarige] heeft de Poolse nationaliteit.

 • -

  Bij beschikking van [datum beschikking] 2018 van deze rechtbank is – voor zover hier van belang - het verzoek van de moeder tot beëindiging van het gezamenlijk gezag afgewezen.

Verzoek en verweer

Ter zitting is namens de moeder het verzoek tot vervangende toestemming voor een vakantie naar Turkije ingetrokken.

De moeder verzoekt de rechtbank, voor zover mogelijk met uitvoerbaarverklaring bij voorraad nu nog, vervangende toestemming te verlenen voor het verlengen van het paspoort van [voornaam minderjarige] .

De vader heeft ter zitting ingestemd met het verzoek van de moeder.

Beoordeling

Rechtsmacht en toepasselijk recht

Nu de gewone verblijfplaats van [voornaam minderjarige] in Nederland is, is de Nederlandse rechter bevoegd om naar Nederlands recht te beslissen op het verzoek tot vervangende toestemming voor de aanvraag van een reisdocument.

Inhoudelijk

De rechtbank overweegt dat het verzoek van de moeder een geschil betreft tussen twee gezagsouders, waarop artikel 1:253a, eerste lid, Burgerlijk Wetboek (BW) van toepassing is. Daarbij is niet van belang dat het verzoek van de moeder niet ziet op een Nederlands reisdocument. De rechtbank neemt een zodanige beslissing als haar in het belang van [voornaam minderjarige] wenselijk voorkomt.

De moeder voert ter onderbouwing van haar verzoek aan dat zij heeft verzocht om toestemming van de vader, maar dat de vader weigert met haar te communiceren. Het paspoort van [voornaam minderjarige] verloopt op 18 november 2020. De moeder was een tijd geleden in Polen, maar zij moest vanwege het coronavirus in quarantaine, zodat zij het paspoort voor [voornaam minderjarige] niet heeft kunnen aanvragen. Ook waren de instanties in Polen dicht. Volgens de moeder is er uitvoerig overleg geweest de afgelopen maanden met de vorige advocaat van de vader. De vader wilde geen toestemming geven.

De vader heeft ter zitting verklaard dat hij zijn toestemming wil verlenen.

Gelet op het voorgaande zal de rechtbank het verzoek van de moeder tot het verlenen van vervangende toestemming voor de aanvraag van een paspoort in het belang van [voornaam minderjarige] toewijzen.

Beslissing

De rechtbank:

verleent toestemming aan de moeder – die toestemming die van de vader vervangt – voor de aanvraag van een reisdocument voor de minderjarige [naam minderjarige] , geboren op [geboortedatum] 2014 te [geboorteplaats] , en verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. J.M. Vink, kinderrechter, tot stand gekomen in samenwerking met mr. M. Corver, griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van
21 augustus 2020.