Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2020:5648

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
22-06-2020
Datum publicatie
24-06-2020
Zaaknummer
C-09-437955-HA ZA 2013-210
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

Beslissing over gedeeltelijke behandeling achter gesloten deuren.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
JBPr 2020/81 met annotatie van Malssen, T. van
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK DEN HAAG

Team handel

in zaak C/09/437955 / HA ZA 2013-210 van

1. de rechtspersoon naar buitenlands recht

FKP SOJUZPLODOIMPORT,

2. de rechtspersoon naar buitenlands recht

FGUP VO SOJUZPLODOIMPORT,

beide gevestigd te Moskou, Russische Federatie,

eiseressen in conventie,

verweersters in reconventie,

eiseressen in het incident ex artikel 223 Rv,

advocaat: mr. J.C.H. van Manen,

tegen

1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

SPIRITS INTERNATIONAL B.V.,

gevestigd te Rotterdam,

2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

SPIRITS PRODUCT INTELLECTUAL PROPERTY B.V.,

gevestigd te Delft,

3. de rechtspersoon naar buitenlands recht,

S.P.I. SPIRITS (CYPRUS) LIMITED,

gevestigd te Limassol, Cyprus,

gedaagden in conventie,

eiseressen in reconventie,

verweerders in het incident ex artikel 223 Rv,

advocaat: mr. I.M.C.A. Reinders Folmer.

De zaak wordt behandeld door mrs. J.C.H. van Manen, mr. L.E. Fresco, mr. E. Meijer van Gelderen en mr. S. Fest (FKP cs) en mrs. B.J. Berghuis van Woortman, mr. P.L. Tjiam, J. Bakker en D. Buskens (Spirits cs).

1 Het verzoek en de beoordeling ervan

1.1.

FKP heeft verzocht een deel van het slotpleidooi op 24 juni 2020 achter gesloten deuren plaats te laten vinden. Bij de behandeling van de door FKP gevorderde voorlopige voorziening ex artikel 223 Rv wenst FKP als “Confidential”, “Higly Confidential” en/of “Personally Identifying Information” gemarkeerde stukken uit de Amerikaanse discovery procedure aan de orde te stellen. Daarnaast wenst FKP bij het slotpleidooi in de hoofdzaak in te gaan op vier door Spirits bij het feitenpleidooi op 15 juni 2020 aangehaalde producties, die eveneens als “confidential” zijn gemarkeerd in de Amerikaanse discovery procedure. Het gaat om producties GP 340, 352, 366 en 387.

1.2.

Deze stukken zijn onderworpen aan de Amerikaanse Third Amended Protective Order van 20 maart 2020 (hierna: ‘de Order’). Op grond van artikel 7 en 8 van de Order hebben alleen bepaalde categorieën personen toegang tot die stukken, waaronder de Nederlandse advocaten van partijen en de rechtbank en haar personeel. Artikel 18 van de Order bepaalt verder:

“When Confidential, Highly Confidential or Personally Identifying Information is discussed, quoted, or referred to in any deposition, the Disclosing Party shall ensure that only persons permitted by paragraphs 7-8 of this Protective Order to have access to such Confidential or Highly Confidential Information are present.”

1.3.

FKP verzoekt de behandeling van het incident en de hoofdzaak bij de bespreking van de hiervoor genoemde stukken achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Zij heeft daarbij te kennen gegeven dat het maar om een beperkt deel van het pleidooi gaat. Het belang van openbaarheid van zittingen wordt dan ook niet onevenredig geschaad, aldus FKP.

1.4.

Spirits heeft geen bezwaar tegen het verzoek van FKP en refereert zich aan het oordeel van de rechtbank.

1.5.

Het in artikel 6 EVRM, artikel 14 IVBPR en artikel 121 Grondwet neergelegde beginsel van openbaarheid van de behandeling ter zitting staat voorop en weegt zwaar. Dit is een fundamenteel onderdeel van de civiele procedure, waarop alleen onder bijzondere en in de wet voorziene omstandigheden een uitzondering kan worden gemaakt. Artikel 27 Rv geeft de toepasselijke limitatieve uitzonderingsgronden, waaronder (sub d) de situatie dat openbaarheid het belang van een goede rechtspleging ernstig zou schaden.

1.6.

Ten aanzien van de stukken die onder de Order vallen is door een Amerikaanse rechter geheimhouding bevolen. Partijen zijn daaraan gehouden in deze procedure. Zij

mogen op grond van de Order de stukken niet bespreken tijdens een openbare zitting. Deze stukken mogen wel worden besproken tijdens een zitting achter gesloten deuren. Naar het oordeel van de rechtbank wordt het belang van een goede rechtspleging geschaad indien partijen deze stukken niet kunnen bespreken, in het incident en in de hoofdzaak. De rechtbank gelast daarom dat de behandeling ter zitting van het incident en de hoofdzaak tijdens de zitting op 24 juni 2020 achter gesloten deuren zal plaatsvinden, voor zover partijen stukken bespreken die onder de Order vallen.

2 De beslissing

2.1.

gelast behandeling achter gesloten deuren van de zitting op 24 juni 2020 in het incident, en in de hoofdzaak voor zover daarin de producties GP 340, 352, 366 en 387 worden besproken.

Deze beschikking is gegeven door mr. L. Alwin, mr. F.M. Bus en mr. A.M. Brakel op 22 juni 2020.