Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2019:2060

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
06-03-2019
Datum publicatie
21-03-2019
Zaaknummer
C/09/561165 / FA RK 18-7330
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

vervangende toestemming verleend aan vrouw om met de minderjarige naar Tsjechië te verhuizen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rechtbank DEN HAAG

Meervoudige Kamer

Rekestnummer: FA RK 18-7330

Zaaknummer: C/09/561165

Datum beschikking: 6 maart 2019

Gezagsuitoefening

Beschikking op het op 8 oktober 2018 ingekomen verzoek van:

[X]

de moeder,

wonende te [woonplaats] ,

advocaat: mr. R.J. Ottens te Noordwijk.

Als belanghebbende wordt aangemerkt:

[Y]

de vader,

wonende te [woonplaats] ,

advocaat: mr. E.M. Kooij te Noordwijkerhout, gemeente Noordwijk.

Procedure

De rechtbank heeft kennisgenomen van het verzoekschrift.

Op 14 januari 2019 is de zaak in combinatie met het verzoek tot vaststelling van kinderalimentatie en een zorgregeling (C/09/553378) ter zitting van deze rechtbank behandeld. Hierbij zijn verschenen: partijen met hun advocaat.

Verzoek

De moeder heeft in het kader van artikel 1:253a van het Burgerlijk Wetboek (BW) verzocht haar toestemming te verlenen, die de toestemming van de vader vervangt, om met het minderjarige kind van partijen naar [plaats naam] te Tsjechië te verhuizen, alsmede haar vervangende toestemming te verlenen om de minderjarige in te schrijven op de school [naam school] [plaats naam] te Tsjechië, een en ander voor zover mogelijk met uitvoerbaarverklaring bij voorraad en kosten rechtens.

Feiten

- Partijen hebben een affectieve relatie gehad.

- Zij zijn de ouders van het volgende minderjarige kind:

- [minderjarige] , geboren op [geboortedag] 2012 te [geboorteplaats] .

- Partijen oefenen het gezamenlijk gezag over [minderjarige] uit.

- [minderjarige] heeft de hoofdverblijfplaats bij de moeder.

- De vader, de moeder en [minderjarige] hebben de Tsjechische nationaliteit.

Beoordeling

Nu de gewone verblijfplaats van de minderjarige in Nederland is, is de Nederlandse rechter bevoegd om naar Nederlands recht te beslissen op het verzoek.

Standpunten van partijen

De moeder heeft ter onderbouwing van haar verzoek het volgende aangevoerd. De relatie van partijen is in april 2017 verbroken. De moeder wil graag met [minderjarige] terugkeren naar Tsjechië. De reden daarvoor is dat de moeder het contact met haar familie, die in Tsjechië woont, erg mist. Familie is erg belangrijk voor de moeder en zij vindt het belangrijk dat [minderjarige] haar familie dichtbij heeft. De moeder heeft inmiddels ook een nieuwe relatie. De partner van moeder woont in Tsjechië. Hij heeft daar meerdere bedrijven. De moeder wil graag een kans om haar leven opnieuw in te richten. De partner van moeder kan niet naar Nederland verhuizen, omdat zijn bedrijven in Tsjechië gevestigd zijn. De moeder heeft inmiddels een baan gevonden in [plaats naam] , Tsjechië. Zij is voornemens om eerst met [minderjarige] bij haar moeder te gaan wonen, zodat [minderjarige] kan wennen aan de nieuwe situatie. Vervolgens wil de moeder met [minderjarige] bij haar partner gaan wonen. [minderjarige] is bekend met [plaats naam] omdat zij daar regelmatig komt. De familie van de moeder woont daar en ook de vader komt hier vandaan. [minderjarige] is tweetalig opgevoed zodat zij snel zal kunnen aarden in [plaats naam] . Ook is [minderjarige] bevriend met kinderen die naar de school gaan waar moeder haar wil inschrijven. De moeder is zich ervan bewust dat het in het belang van [minderjarige] is dat zij goed contact onderhoudt met haar vader. Sinds het uiteengaan van de ouders is er onregelmatig contact geweest tussen de vader en [minderjarige] . De omgangsregeling bevindt zich nu in een opbouwfase. De moeder hoopt dat de communicatie met de vader de komende periode zal verbeteren en dat het contact tussen de vader en [minderjarige] kan worden uitgebouwd. Indien de vader ook van plan is om naar Tsjechië te verhuizen zal er zeer regelmatig contact tussen vader en [minderjarige] kunnen zijn. Indien de vader in Nederland blijft stelt moeder voor dat er elke woensdag en zondag Skype contact tussen [minderjarige] en haar vader plaatsvindt. [minderjarige] kan de vader elk kwartaal bezoeken in de vakanties, in de zomervakantie kan [minderjarige] drie weken aaneengesloten bij de vader doorbrengen, en ook een deel van de feestdagen Pasen, Hemelvaart en Kerst, zeker nu de vader tijdens deze feestdagen meestal in Tsjechië is. De moeder is bereid met [minderjarige] mee naar Nederland te reizen zodat [minderjarige] haar vader kan bezoeken en de moeder zal de kosten van de vluchten van [minderjarige] naar Nederland betalen.

De vader heeft ter zitting te kennen gegeven dat hij zich niet verzet tegen de verhuizing van moeder en [minderjarige] naar Tsjechië, maar dat hij wel zorgen heeft over hoe het contact tussen hem en [minderjarige] in stand kan blijven. De laatst afgesproken regeling tussen de ouders is door de vader vanwege persoonlijke redenen gestopt. De vader heeft ter zitting verklaard heel graag contact te willen met [minderjarige] , maar het moeilijk te vinden om contact te hebben met de moeder. Partijen hebben ter zitting afgesproken met hun advocaten om tafel te gaan zitten om afspraken te maken over hoe de contacten tussen de vader en [minderjarige] vormgegeven kunnen worden, zowel in de periode tot de verhuizing als daarna. Als verhuisdatum wordt 1 mei 2019 aangehouden.

Oordeel van de rechtbank

Het gezamenlijk gezag brengt met zich dat de moeder instemming van de vader behoeft om met [minderjarige] naar [plaats naam] , Tsjechië te mogen verhuizen. Nu ter zitting is gebleken dat de vader zich niet verzet tegen de verhuizing en de inschrijving op de school aldaar en er goede afspraken zijn gemaakt over het contact tussen de vader en [minderjarige] , welke afspraken zijn opgenomen in de beschikking die is gewezen in het verzoek tot (onder meer) vaststelling van een zorgregeling (C/09/553378), zal de rechtbank het verzoek van de moeder toewijzen.

Proceskosten

Gelet op het feit dat het hier een procedure van familierechtelijke aard betreft, zal de rechtbank de proceskosten compenseren als hierna vermeld.

Beslissing

De rechtbank:

*

verleent de moeder, [X] geboren op [geboortedag] 1976, toestemming, die de

toestemming vervangt van de vader, [Y] geboren op [geboortedag] 1976, om

met de minderjarige [minderjarige] , geboren op [geboortedag] 2012 te [geboorteplaats] , per 1 mei 2019 vanuit

Nederland te verhuizen naar [plaats naam] , Tsjechië, en de minderjarige daar in te schrijven op de

school [naam school] [plaats naam] ;

*

bepaalt dat iedere partij de eigen proceskosten draagt;

*

verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mrs. S.M. Westerhuis-Evers, H. Dragtsma en J.C. Sluymer, kinderrechters, in tegenwoordigheid van P. Hillebrand als griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 6 maart 2019.