Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2019:1330

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
09-01-2019
Datum publicatie
15-02-2019
Zaaknummer
09/767203-18; 18/2586
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

Machtiging netwerkzoeking ex artikel 125j Sv. De rechter-commissaris bepaalt dat de netwerkzoeking kan plaatsvinden buiten het kader van een doorzoeking van een plaats (de woning) en kan worden gedaan op de locatie waar de (eerder tijdens een doorzoeking in beslag genomen) computer zich bevindt. Het terugplaatsen van de computer in de woning teneinde een situatie van een doorzoeking van een plaats te creëren, kan als gekunsteld worden aangemerkt.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NJFS 2019/80
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

BR23

Parketnummer : 09/767203-18

RC-nummer : 18/2586

De rechter-commissaris belast met de behandeling van strafzaken in de rechtbank Den Haag;

De officier van justitie heeft op 9 januari 2019 schriftelijk gevorderd in het strafrechtelijk onderzoek tegen:

[verdachte]

geboren te [geboorteplaats] , [geboortedatum]

[woonplaats] ,

dat de rechter-commissaris machtiging verleent “tot het doorzoeken van de aan verdachte(n) toebehorende en onder hen in beslag genomen computer” ( [merknaam] ).

OVERWEGENDE:

Ter onderbouwing van de vordering heeft de officier van justitie een proces-verbaal aanvraag machtiging netwerkzoeking (met bijlagen) d.d. 9 januari 2019 overgelegd.

De vordering strekt ertoe, zo begrijpt de rechter-commissaris uit het onderliggende proces-verbaal, dat een zogenoemde netwerkzoeking plaatsvindt vanaf de in beslag genomen computer en wel op de locatie waar deze computer zich thans bevindt.

De rechter-commissaris overweegt als volgt.

Op 17 september 2018 is de woning van de verdachte doorzocht. De rechter-commissaris heeft bovengenoemde computer in beslag genomen en overgedragen aan de (hulp)officier van justitie. In het kader van deze doorzoeking heeft geen netwerkzoeking plaatsgevonden. Dat staat er niet aan in de weg om zo’n netwerkzoeking op een later moment alsnog te vorderen. De rechter-commissaris is, gelet op de artikelen 125i en 125j Sv en in aanmerking genomen dat het gaat om een computer afkomstig uit een woning, bevoegd hierop te beslissen.

De rechter-commissaris is van oordeel dat de vordering kan worden toegewezen op de gronden, de wijze en onder de voorwaarden als in de vordering en het onderliggende proces-verbaal omschreven. Daarbij geldt dat het terugplaatsen van de computer in de woning teneinde een situatie van een doorzoeking van een plaats – zoals bedoeld in de artikelen 125i en 125j Sv – te creëren, als gekunsteld kan worden aangemerkt. Het onderzoek aan de computer kan net zo goed plaatsvinden op (bijvoorbeeld) het politiebureau als in de woning van de verdachte. De inbreuk voor de verdachte is zelfs kleiner als zijn woning niet voor de tweede keer wordt betreden. Daarom zal de rechter-commissaris bepalen dat de netwerkzoeking, waarvoor aan alle vereisten is voldaan, kan plaatsvinden buiten het kader van een doorzoeking van een plaats (de woning) en kan worden gedaan op de locatie waar de betreffende computer zich thans bevindt.

BESLISSING:

De rechter-commissaris:

  • -

    machtigt de officier van justitie – overeenkomstig de vordering en het onderliggende proces-verbaal aanvraag machtiging netwerkzoeking – om een netwerkzoeking als bedoeld in artikel 125j Sv te doen vanaf de in beslag genomen computer ( [merknaam] );

  • -

    bepaalt dat deze netwerkzoeking kan worden gedaan op de locatie waar de betreffende computer zich thans bevindt.

Aldus gedaan te Den Haag, 16 januari 2019

De rechter-commissaris

mr. M.L. Ruiter