Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2018:1412

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
08-02-2018
Datum publicatie
08-03-2018
Zaaknummer
NL17.6025
Formele relaties
Hoger beroep: ECLI:NL:RVS:2018:3173, (Gedeeltelijke) vernietiging met terugwijzen
Rechtsgebieden
Vreemdelingenrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Asiel, niet-ontvankelijk, geen procesbelang. De vreemdeling is inmiddels in het bezit van een reguliere vergunning. Gedurende de looptijd van deze vergunning kan de vreemdeling dan niet in een gunstigere positie geraken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK DEN HAAG

Bestuursrecht

zaaknummer: NL17.6025


uitspraak van de enkelvoudige kamer van 8 februari 2018 in de zaak tussen

[eiseres], eiseres

(gemachtigde: mr. M.R. Verdoner),

en

de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, thans: de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, verweerder

(gemachtigde: mr. E. de Jong).


Procesverloop
Bij besluit van 6 juli 2017 (het bestreden besluit) heeft verweerder de aanvraag van eiseres tot het verlenen van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd in de verlengde procedure afgewezen als ongegrond.

Eiseres heeft tegen het bestreden besluit beroep ingesteld.

Verweerder heeft een verweerschrift ingediend.
Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 14 november 2017. Eiseres is verschenen, bijgestaan door haar gemachtigde. Als tolk is verschenen de heer A. Solomon. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door [persoon A].

Het onderzoek ter zitting is vervolgens geschorst, teneinde eiseres in de gelegenheid te stellen de identiteit van haar minderjarige zoontje te onderbouwen met stukken.

Bij brief van 10 januari 2018 heeft verweerder aan eiseres medegedeeld dat hij voornemens is haar een verblijfsdocument te verstrekken onder de beperking: Residency card for a family member of an EU citizen, met een geldigheidsduur van vijf jaar en met de arbeidsmarktaantekening: arbeid vrij toegestaan.

Het onderzoek ter zitting is hervat op 1 februari 2018. Eiseres is verschenen, bijgestaan door haar gemachtigde. Als tolk is verschenen de heer A. Solomon. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn gemachtigde.

Overwegingen

De rechtbank ziet zich voor de vraag gesteld of eiseres nog procesbelang heeft bij de beoordeling van het bestreden besluit nu zij in het bezit is gesteld van een reguliere verblijfsvergunning. Niet is gebleken dat deze vergunning binnen afzienbare tijd zal worden ingetrokken. Eiseres heeft met deze reguliere verblijfsvergunning rechtmatig verblijf.
De rechtbank overweegt dat zolang eiseres in het bezit is van deze vergunning zij met haar beroep niet in een gunstigere positie kan komen te verkeren. Hetgeen eiseres heeft gesteld met betrekking tot bepaalde (financiƫle) voordelen, zoals de mogelijkheid een lening aan te vragen of huisvesting te verkrijgen, is naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende om te oordelen dat zij in een gunstigere positie kan geraken. Immers, het beroep strekt tot het verkrijgen van rechtmatig verblijf en bescherming tegen refoulement. De voordelen die eiseres naar voren heeft gebracht staan niet in direct verband met haar aanvraag en kunnen dan ook niet mee gewogen worden in de beoordeling of eiseres procesbelang heeft bij haar beroep.

De rechtbank is van oordeel dat eiseres onvoldoende procesbelang heeft bij de beoordeling van haar beroep nu zij in het bezit is van voornoemde verblijfsvergunning regulier.

Het beroep is niet-ontvankelijk.

Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk.


Deze uitspraak is gedaan door mr. J.M. Ghrib, rechter, in aanwezigheid van mr. C.E.B. Davis, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 8 februari 2018.

griffier

rechter

Afschrift verzonden of digitaal ter beschikking gesteld aan partijen op:

Rechtsmiddel
Tegen deze uitspraak kan hoger beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen vier weken na de dag van verzending van deze uitspraak of na de dag van plaatsing daarvan in het digitale dossier. Als hoger beroep is ingesteld, kan bij de voorzieningenrechter van de hogerberoepsrechter worden verzocht om het treffen van een voorlopige voorziening.