Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2017:362

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
17-01-2017
Datum publicatie
14-02-2017
Zaaknummer
C/09/523466 / FT RK 16/2617
Rechtsgebieden
Insolventierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Afwijzing verzoek tot faillietverklaring bij gebrek aan pluraliteit. Steunvordering onvoldoende gebleken. Brief die ter zitting is overgelegd verwijst naar onderzoek waaruit schuld aan fiscus zou blijken (en noemt bedrag), maar welk onderzoek wordt bedoeld, wordt niet toegelicht. Brief bevat geen logo of naam van de afzender.

Verzoek om faillietverklaring, dus inclusief steunvordering, wordt geacht uiterlijk ter terechtzitting compleet te zijn.

Wetsverwijzingen
Faillissementswet 1
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
AR 2017/808
INS-Updates.nl 2017-0114
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK DEN HAAG

Team insolventies – enkelvoudige kamer

rekestnummer: C/09/523466 / FT RK 16/2617

uitspraakdatum: 17 januari 2017

F.H. LOUERS B.V.,

verzoekster,

advocaat mr. G. Janssen,

heeft een verzoekschrift met bijlagen ingediend strekkende tot faillietverklaring van:

SCHILDERS- & AFWERKINGSBEDRIJF DE RUIT B.V.,

verweerster. Verweerster is, hoewel daartoe behoorlijk opgeroepen, niet verschenen.

Het verzoekschrift is op 10 januari 2017 behandeld in raadkamer. Verweerster is daarbij niet gehoord.

Verzoekster heeft het faillissement van verweerster aangevraagd stellende dat verweerster verkeert in de toestand van te hebben opgehouden te betalen nu zij zowel de vordering van verzoekster als andere vorderingen onbetaald laat.

Naar het oordeel van de rechtbank is van een steunvordering onvoldoende gebleken, aangezien verzoekster geen stukken ter onderbouwing daarvan bij het rekest heeft gevoegd. Het document, gedateerd 27 december 2016, dat ter zitting is overgelegd, merkt de rechtbank ook niet als zodanig aan. In dat document staat: “[…] Uit het onderzoek is duidelijk geworden, dat de Belastingdienst ter zake van verschuldigde omzetbelasting opeisbare vorderingen heeft op uw wederpartij ten belope van minimaal € 4.738,--, exclusief verdere rente en kosten”. Welk onderzoek wordt bedoeld, wordt niet toegelicht. De brief bevat voorts geen logo van de afzender, en overigens ook niet de naam daarvan.

Een verzoek om faillietverklaring, dus inclusief steunvordering, wordt geacht uiterlijk ter terechtzitting compleet te zijn. Gelet op het voorgaande is dat niet het geval. Het verzoek tot faillietverklaring moet daarom bij gebrek aan pluraliteit worden afgewezen.

BESLISSING

De rechtbank:

- wijst af het verzoek tot faillietverklaring van SCHILDERS- & AFWERKINGSBEDRIJF DE RUIT B.V., voornoemd.

Gegeven door mr. M.M.F. Holtrop en uitgesproken op 17 januari 2017, in tegenwoordigheid van R. Becker, griffier.

Tegen deze uitspraak kan degene die is verschenen en aan wie de Faillissementswet dat recht toekent, uitsluitend via een advocaat binnen acht dagen na de dag van deze uitspraak hoger beroep instellen bij een verzoekschrift, in te dienen ter griffie van het gerechtshof te Den Haag.