Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2017:12719

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
17-08-2017
Datum publicatie
06-11-2017
Zaaknummer
NL17.6071
Rechtsgebieden
Vreemdelingenrecht
Bijzondere kenmerken
Bodemzaak
Eerste aanleg - enkelvoudig
Mondelinge uitspraak
Inhoudsindicatie

Asielaanvraag afgewezen als ongegrond. Moldavië, Roma, discriminatie. Beroep ongegrond.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK DEN HAAG

Zittingsplaats Middelburg

Bestuursrecht

zaaknummer: NL17.6071


proces-verbaal van de mondelinge uitspraak van de enkelvoudige kamer van 17 augustus 2017 in de zaak tussen

[naam] , eiser

(gemachtigde: mr. M.J. Paffen),

en

de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, verweerder

(gemachtigde: mr. A. Bondarev).

Procesverloop
Bij besluit van 25 juli 2017 (het bestreden besluit) heeft verweerder de aanvraag van eiser tot het verlenen van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd in de algemene procedure afgewezen als ongegrond.

Eiser heeft tegen het bestreden besluit beroep ingesteld.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 17 augustus 2017. Eiser is verschenen, bijgestaan door zijn gemachtigde. Als tolk is verschenen N.M. Faes-Matsko. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn gemachtigde.

Overwegingen

1. De rechtbank doet na sluiting van het onderzoek onmiddellijk uitspraak en overweegt als volgt.

2. Eiser heeft verteld over een aantal incidenten die hij heeft meegemaakt als Roma in zijn land van herkomst, Moldavië. Verweerder heeft al deze incidenten geloofwaardig geacht. De vraag is allereerst of al deze incidenten samenhangen met het feit dat eiser Roma is. Voor zover dat het geval is, is vervolgens de vraag of deze incidenten zodanig ernstig zijn dat sprake is van een situatie waardoor – kort gezegd – het bestaan van eiser onmogelijk is.

3. Een aantal door eiser genoemde incidenten heeft naar het oordeel van de rechtbank niets te maken met het feit dat eiser tot de Roma behoort. De problemen met zijn moeder over het huis, alsmede de problemen met de overburen (die zelf ook Roma zijn), zijn niet te herleiden tot discriminatie van eiser omdat hij Roma is. Een aantal andere incidenten is wel degelijk in verband te brengen met het feit dat eiser Roma is. Eiser kon echter ondanks deze incidenten zijn bestaan voortzetten: verweerder heeft gesteld, en eiser heeft niet bestreden, dat eiser kon wonen, kon werken, zijn kinderen naar school kon laten gaan en dat hij gebruik kon maken van (medische) voorzieningen. Om die reden komt de rechtbank tot het oordeel dat verweerder terecht heeft bepaald dat eiser niet in aanmerking komt voor asielrechtelijke bescherming. In de beroepsgronden is gewezen op landeninformatie over de discriminatie van Roma in Moldavië. De rechtbank trekt niet in twijfel dat daarvan sprake is, maar dat verandert niets aan het oordeel dat het leven van eiser door de discriminatie niet onhoudbaar is geworden.

4. De aanvraag is terecht afgewezen als ongegrond. Het beroep is ongegrond.

5. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing


De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.

Deze uitspraak is gedaan door mr. B.F.Th. de Roos, rechter, in aanwezigheid van S.A.K. Kurvink, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 17 augustus 2017.

griffier

rechter

Afschrift verzonden of digitaal ter beschikking gesteld aan partijen op:

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kan binnen één week na de dag van verzending van het proces-verbaal daarvan of na de dag van plaatsing daarvan in het digitale dossier hoger beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als hoger beroep is ingesteld, kan bij de voorzieningenrechter van de hogerberoepsrechter worden verzocht om het treffen van een voorlopige voorziening of om het opheffen of wijzigen van een bij deze uitspraak getroffen voorlopige voorziening.