Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2015:6692

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
11-06-2015
Datum publicatie
25-06-2015
Zaaknummer
C-09-489022 - HA RK 15-201
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Rekestprocedure
Beschikking
Inhoudsindicatie

Benoeming vereffenaar nalatenschap. Publicatie op rechtspraak.nl/uitspraken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK DEN HAAG

Team handel

zaaknummer / rekestnummer: C/09/489022 / HA RK 15-201

Beschikking van 11 juni 2015

in de zaak van

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

ABN AMRO HYPOTHEKEN GROEP B.V.,

gevestigd te Amersfoort,

tevens handelend onder de naam Florius,

verzoekster,

advocaat mr. A. Helmig te Haarlem.

1 Het verzoek en de beoordeling

Het verzoek strekt tot het benoemen van een vereffenaar van de nalatenschap van Hendrik Jan Borkent, geboren te Brielle op 8 juni 1958, laatstelijk wonende te Alphen aan den Rijn, overleden te Leiderdorp op 22 maart 2015.

Verzoekster voert aan dat alle bekende erfgenamen de nalatenschap van erflater hebben verworpen. De nalatenschap is onbeheerd en wordt niet afgewikkeld. Verzoekster heeft met erflater een hypothecaire geldlening gesloten waarbij een recht van eerste hypotheek is verleend op de woning aan het Burgemeester de [adres] te [postcode] [gemeente]. Door het overlijden van erflater is de geldlening terstond opeisbaar geworden. De vordering van verzoekster waarvoor de hypotheek tot waarborg strekt bedraagt per 8 mei 2015 € 290.325,37, terwijl de marktwaarde van de woning wordt getaxeerd op een bedrag van € 185.000,--. Teneinde de woning (onderhands) te kunnen verkopen is de benoeming van een vereffenaar nodig.

De voorgestelde vereffenaar heeft zich door (mede)ondertekening van het verzoekschrift bereid verklaard een benoeming als zodanig te aanvaarden.

Verzoekster heeft uit het oogpunt van kostenbesparing verzocht om de vereffenaar te ontslaan van zijn publicatieplicht als bedoeld in artikel 4:206 lid 6 van het Burgerlijk Wetboek (BW) en de beschikking alleen bekend te maken in de Staatscourant en op internet. De rechtbank zal dit verzoek toewijzen. Het ziet er naar uit dat het saldo van de nalatenschap negatief is. De wettelijk voorgeschreven wijze van bekendmaking is kostbaar, terwijl belanghebbenden via internet kosteloos op een even goede en wellicht zelfs betere wijze kunnen worden geïnformeerd. De bekendmaking van de beschikking zal plaatsvinden op rechtspraak.nl/uitspraken. Deze wijze van bekendmaking komt in de huidige tijd beter tegemoet aan de bedoeling van de wetgever, dan de wijze van bekendmaking via publicatiemiddelen uit de tijd waarin het huidige erfrecht werd ontworpen, toen de toegang tot internet nog niet algemeen was.

Het verzoek is op de wet gegrond en zal als na te melden worden toegewezen.

2 De beslissing

De rechtbank:

- benoemt de heer mr. E.J. Kosters, werkzaam ten kantore van Krans Helmig Stuijt notarissen en advocatuur te Haarlem, tot vereffenaar van de nalatenschap van Hendrik Jan Borkent, geboren te Brielle op 8 juni 1958, laatstelijk wonende te Alphen aan den Rijn, overleden te Leiderdorp op 22 maart 2015 ,

- draagt de griffier op de benoeming van deze vereffenaar onverwijld in het boedelregister in te schrijven,

- ontheft de vereffenaar van de publicatieplicht als bedoeld in artikel 4:206 lid 6 BW, met uitzondering van de publicatie in de Staatscourant,

- verstaat dat deze beschikking bekend gemaakt zal worden door plaatsing op rechtspraak.nl/uitspraken,

- verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. M.E. Groeneveld-Stubbe en in het openbaar uitgesproken op 11 juni 2015.1

1 type: 206 coll: