Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2015:5261

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
07-05-2015
Datum publicatie
07-05-2015
Zaaknummer
C-09-484912 - HA RK 15-110
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Benoeming vereffenaar nalatenschap.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK DEN HAAG

Team handel

zaaknummer / rekestnummer: C/09/484912 / HA RK 15-110

Beschikking van 7 mei 2015

in de zaak van

de naamloze vennootschap ING BANK N.V.,

gevestigd te Amsterdam,

verzoekster,

advocaat mr. L.E.D. Tjeertes te Amsterdam.

1 Het verzoek en de beoordeling

Het verzoek strekt tot het benoemen van mr. Tjeertes tot vereffenaar van de nalatenschap van Sabitrie Rosaline Bhugwansing, geboren te Paramaribo (Suriname) op 22 mei 1947, laatstelijk wonende te Den Haag, overleden te Rijswijk op 16 juni 2014 (verder te noemen ‘erflaatster’).

Verzoekster voert aan dat alle bekende erfgenamen de nalatenschap van erflaatster hebben verworpen, zodat er sprake is van een onbeheerde nalatenschap. Verzoekster heeft met erflaatster een hypothecaire geldlening gesloten waarbij het recht van hypotheek is verleend op de woning plaatselijk bekend [adres] te [woonplaats]. Na het overlijden van erflaatster zijn er hypotheekachterstanden ontstaan. De hypotheekschuld, inclusief achterstanden, bedraagt per 15 december 2014 € 105.442,71. Verzoekster wenst over te gaan tot verkoop van de woning.

Volgens opgave van het Centraal Testamentenregister heeft erflaatster bij akte van 22 augustus 2003 over haar nalatenschap beschikt. Verzoekster voert aan dat de betreffende notaris is verzocht om een afschrift van het testament te verstrekken, maar dat deze heeft aangegeven daartoe niet bereid te zijn.

De voorgestelde vereffenaar heeft zich schriftelijk bereid verklaard een benoeming als zodanig te aanvaarden.

Verzoekster heeft uit het oogpunt van kostenbesparing verzocht om de beschikking uitsluitend te publiceren via rechtspraak.nl. Het ziet er volgens verzoekster naar uit dat er na verkoop van de woning niets zal overblijven om andere schuldeisers te voldoen. De wettelijk voorgeschreven wijze van bekendmaking is kostbaar, terwijl belanghebbenden via internet kosteloos op een even goede en wellicht zelfs betere wijze kunnen worden geïnformeerd. De bekendmaking van de beschikking zal daarom plaatsvinden op rechtspraak.nl/uitspraken. Deze wijze van bekendmaking komt in de huidige tijd beter tegemoet aan de bedoeling van de wetgever, dan de wijze van bekendmaking via publicatiemiddelen uit de tijd waarin het huidige erfrecht werd ontworpen, toen de toegang tot internet nog niet algemeen was. De vereffenaar zal nog wel worden verzocht over te gaan tot publicatie van deze uitspraak in de electronische versie van de Staatscourant.

Het verzoek is op de wet gegrond en zal worden toegewezen.

2 De beslissing

De rechtbank:

- benoemt mevrouw mr. Linda Elisabeth Denise Tjeertes, verbonden als advocaat aan Nexus Advocaten, kantoorhoudende aan de Barbara Strozzilaan 101 te (1083 HN) Amsterdam als vereffenaar van de nalatenschap van Sabitrie Rosaline Bhugwansing, geboren te Paramaribo (Suriname) op 22 mei 1947, laatstelijk wonende te Den Haag, overleden te Rijswijk op 16 juni 2014,

- draagt de griffier op de benoeming van deze vereffenaar onverwijld in het boedelregister in te schrijven,

- draagt de vereffenaar op de benoeming bekend te maken in de elektronische versie van de Staatscourant en ontheft haar van haar plicht tot publicatie in een nieuwsblad,

- verstaat dat deze beschikking door de griffier bekend gemaakt zal worden door plaatsing op rechtspraak.nl/uitspraken,

- verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. G.P. van Ham en in het openbaar uitgesproken op 7 mei 2015.1

1 type: 206 coll: