Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2014:6398

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
23-05-2014
Datum publicatie
16-06-2014
Zaaknummer
C-09-453513 - HA RK 13-558
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Benoeming vereffenaar nalatenschap. Publicatie op rechtspraak.nl.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
ERF-Updates.nl 2014-0141
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK DEN HAAG

Team handel

zaaknummer / rekestnummer: C/09/453513 / HA RK 13-558

Beschikking van 23 mei 2014

in de zaak van

Mr. CORNELIS HENDRIK JOHANNES VAN DER MAAS,

kantoorhoudende te Haren,

in zijn hoedanigheid van bewindvoerder in de wettelijke schuldsanering van:

Edwin Clemens Eduard Maria Stockmann,

verzoeker,

advocaat mr. P.C. van der Maas te Haren.

1 Het verzoek en de beoordeling

1.1.

Het verzoek strekt tot het benoemen van een vereffenaar van de nalatenschap van Eduard August Maria Stockmann, geboren te Alkemade op 26 september 1936, laatstelijk wonende te Kaag en Braassem, overleden te Leiderdorp op 12 april 2013.

1.2.

Verzoeker voert aan dat erflater niet bij uiterste wil over zijn nalatenschap heeft beschikt en dat er negen bekende erfgenamen zijn. Van die negen erfgenamen hebben zeven erfgenamen de nalatenschap verworpen. Twee erfgenamen, waaronder verzoeker E.C.E.M. Stockmann, hebben de nalatenschap beneficiair aanvaard.

1.3.

Beneficiair erfgename P.C.M. Stockmann is in kennis gesteld van de indiening van het verzoekschrift. Zij is daarbij in de gelegenheid gesteld kenbaar te maken of zij tegen het verzoek verweer wenst te voeren. De rechtbank heeft van haar geen reactie ontvangen, zodat wordt aangenomen dat zij met het verzoek instemt.

1.4.

Het verzoek tot benoeming van een vereffenaar is op de wet gegrond en zal worden toegewezen. De Stichting Executele en Bewind Den Haag heeft zich bereid verklaard een benoeming als vereffenaar te aanvaarden.

1.5.

De verplichting van een vereffenaar tot het opmaken van een boedelbeschrijving en waardering van de nalatenschap volgt reeds uit de wet, met name uit artikel 4:211 BW. Het verzoek om bij beschikking de vereffenaar hiertoe te bevelen zal daarom worden afgewezen.

1.6.

De wet bepaalt dat de benoeming van de vereffenaar dient te worden gepubliceerd. Naar het oordeel van de rechtbank bestaat er geen dwingende noodzaak voor de - kostbare - wettelijk voorgeschreven wijze van bekendmaking (publicatie in de Staatscourant en advertentie in een of meer nieuwsbladen) zodat dit niet zal worden bepaald. De belanghebbenden kunnen immers ook op een andere wijze, namelijk via internet, worden geïnformeerd, hetgeen iedere belanghebbende een even goede, wellicht betere, mogelijkheid geeft om de financiële situatie van de nalatenschap te kunnen inzien. Dit brengt ook geen nieuwe kosten met zich mee. De bekendmaking van de beschikking zal plaatsvinden op rechtspraak.nl/uitspraken. Deze wijze van bekendmaking komt in de huidige tijd met internet beter tegemoet aan de bedoeling van de wetgever, dan met de publicatiemiddelen uit de tijd waarin het huidig erfrecht werd ontworpen, toen de toegang tot internet nog niet algemeen was. De vereffenaar wordt daarom ontheven van de wettelijke publicatieplicht.

2 De beslissing

De rechtbank:

- benoemt de stichting Stichting Executele en Bewind Den Haag, gevestigd te Den Haag aan de Parkstraat 93, tot vereffenaar van de nalatenschap van Eduard August Maria Stockmann, geboren te Alkemade op 26 september 1936, laatstelijk wonende te Kaag en Braassem, overleden te Leiderdorp op 12 april 2013,

- draagt de griffier op de benoeming van deze vereffenaar onverwijld in het boedelregister in te schrijven,

- verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad,

- verstaat dat deze beschikking bekend gemaakt zal worden door plaatsing op rechtspraak.nl/uitspraken.

Deze beschikking is gegeven door mr. M.E. Groeneveld-Stubbe en in het openbaar uitgesproken op 23 mei 2014.1

1 type: 206 coll: