Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBDHA:2014:13731

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
28-10-2014
Datum publicatie
18-11-2014
Zaaknummer
C-09-473147 - HA RK 14-488
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

benoeming vereffenaar nalatenschap

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK DEN HAAG

Team handel

zaaknummer / rekestnummer: C/09/473147 / HA RK 14-488

Beschikking van 28 oktober 2014

in de zaak van

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

ABN AMRO HYPOTHEKEN GROEP B.V.,

gevestigd te Amersfoort,

verzoekster,

advocaat mr. A. Helmig te Haarlem.

1 Het verzoek en de beoordeling

Het verzoek strekt tot het benoemen van een vereffenaar van de nalatenschap van:

Wilfred Florus Cornelis Johannes Melse, geboren op 8 november 1963 te Den Haag, laatstelijk gewoond hebbend te Gouda, overleden te Den Haag op 15 november 2013 (hierna te noemen: erflater).

Verzoekster voert daartoe het volgende aan. Erflater heeft bij testament over zijn nalatenschap beschikt. De daarin benoemde erfgenaam heeft de nalatenschap verworpen. Erflater heeft geen afstammelingen nagelaten. De moeder van erflater heeft de nalatenschap eveneens verworpen. Andere erfgenamen zijn thans niet bekend. Aldus is de nalatenschap onbeheerd en wordt niet afgewikkeld. Verzoekster is belanghebbende in de nalatenschap aangezien erflater bij haar een hypothecaire lening had afgesloten waarbij een recht van hypotheek is verleend op de woning aan de Vondelstraat 19 te Gouda. De maandelijkse termijnen worden sedert het overlijden niet meer voldaan en er is nu een ruime achterstand in de betalingen. De vordering van verzoekster bedraagt ruim € 158.000,-- terwijl de woning is getaxeerd op € 80.000,--. Teneinde de woning (onderhands) te kunnen verkopen en de nalatenschap ook overigens kan worden vereffend, is de benoeming van een vereffenaar gewenst.

Het verzoek is op de wet gegrond en zal worden toegewezen.

De voorgestelde vereffenaar heeft zich door mede-ondertekening van het verzoekschrift bereid verklaard een benoeming als zodanig te aanvaarden.

Verzoekster heeft uit oogpunt van kostenbesparing verzocht haar te ontslaan van publicatieplicht en de beschikking bekend te maken op www.rechtspraak.nl, althans haar te ontslaan van haar plicht haar benoeming bekend te maken in een dagblad. De rechtbank zal dit verzoek toewijzen. Het ziet ernaar uit dat het saldo van de nalatenschap negatief is. De wettelijk voorgeschreven wijze van bekendmaking is kostbaar, terwijl belanghebbenden via internet kosteloos op een even goede en wellicht zelfs betere wijze kunnen worden geïnformeerd. De bekendmaking van de beschikking zal plaatsvinden op rechtspraak.nl/uitspraken. Deze wijze van bekendmaking komt in de huidige tijd met internet beter tegemoet aan de bedoeling van de wetgever, dat de wijze van bekendmaking via de publicatiemiddelen uit de tijd waarin het huidige erfrecht werd ontworpen, toen de toegang tot internet nog niet algemeen was.

2 De beslissing

De rechtbank:

-benoemt mr. E.J. Kosters, kandidaat-notaris ten kantore van Krans Helmig Stuijt notarissen en advocatuur te Haarlem, tot vereffenaar van voormelde nalatenschap,

-draagt de griffier op de benoeming van deze vereffenaar onverwijld in het boedelregister in te schrijven,

-verstaat dat deze beschikking bekend gemaakt zal worden op door plaatsing op rechtspraak.nl/uitspraken,

-verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. G.P. van Ham en in het openbaar uitgesproken op 28 oktober 2014.1

1 type: 201 coll: