Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBBRE:2011:BQ1126

Instantie
Rechtbank Breda
Datum uitspraak
25-03-2011
Datum publicatie
13-04-2011
Zaaknummer
230551 FTRK 11-024
Rechtsgebieden
Insolventierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

WSNP afwijzing

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK BREDA

Team insolventierecht

afwijzing schuldsanering

rekestnummer: 230551/FT-RK 11.204

nummer verklaring: BRE0111100062

uitspraakdatum: 25 maart 2011

in de zaak van:

[verzoeker],

wonende te [adres]

[woonplaats],

verzoeker,

1. Het verloop van de procedure.

Het verzoekschrift met bijlagen.

2. Het geding.

Dit strekt ertoe te beoordelen of de schuldsaneringsregeling kan worden verleend.

3. De beoordeling.

Het verzoekschrift is behandeld ter terechtzitting van 17 maart 2011. Daarbij is de heer [verzoeker] gehoord.

Ter zitting is onder meer gebleken dat verzoeker in 2005 is toegelaten tot de schuldsanering en dat deze regeling per 15 januari 2008 tussentijds is beƫindigd omdat verzoeker zijn verplichtingen niet nakwam.

Najaar 2010 is door de GGZ bij verzoeker vastgesteld dat hij een bipolaire stoornis heeft.

Deze stoornis is een deel van de oorzaak voor de problematische schuldenpositie waarin verzoeker zich thans bevindt en destijds bevond. Ook heeft dit er toe geleidt dat verzoeker enkele maanden is opgenomen in een gesloten inrichting. Daarnaast heeft hij enige dagen voorarrest gezeten in verband met een bedreiging.

Op grond van de overgelegde medische verklaringen staat voldoende vast dat de reden van het mislukken van de schuldsanering in 2008 verzoeker niet kan worden toegerekend. Het bepaalde in artikel 288 lid 2 onder d (geen toelating tot de regeling indien minder dan 10 jaar voorafgaand aan het verzoekschrift al een regeling van toepassing is geweest) staat toelating daarom niet in de weg.

De vraag die echter ook opnieuw moet worden beantwoord is of verzoeker zijn leven al weer voldoende op orde heeft om opnieuw te worden toegelaten tot de wsnp-regeling en of hij zijn verplichtingen nu wel zal nakomen.

De rechtbank heeft op dit punt nog teveel twijfels. Verzoeker is pas sinds het begin van dit jaar uit de gesloten inrichting ontslagen en zal gedurende de rest van zijn leven medicatie moeten gebruiken. Momenteel heeft verzoeker ook nog geen werk, onduidelijk is ook nog of dit en op welke termijn tot de mogelijkheden gaat behoren. Gevreesd moet worden dat verzoeker niet in staat zal zijn om zijn uit de schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen naar behoren na zal komen. Daarom dient het verzoek thans worden afgewezen op grond van het bepaalde artikel 288 lid 1 sub c Fw.

Zodra verzoeker door een verklaring van een hulpverlenende instantie aannemelijk kan maken dat hij zijn stoornis onder controle heeft, bijvoorbeeld over een half jaar, kan opnieuw een verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling worden ingediend. Ook dient dan meer dan nu inzichtelijk te zijn wat de mogelijkheden van verzoeker zijn om weer aan het werk te gaan.

Het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling dient derhalve op dit moment te worden afgewezen.

4. De beslissing.

De rechtbank:

- wijst het verzoek af.

Dit vonnis is gewezen door mr. Boerma, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 25 maart 2011 in tegenwoordigheid van de griffier.