Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBBRE:2002:AF1998

Instantie
Rechtbank Breda
Datum uitspraak
10-12-2002
Datum publicatie
16-12-2002
Zaaknummer
247578 OV VERZ 02-2621
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

-

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Zaaknr. 247578 OV VERZ 02-2621

RECHTBANK BREDA, SECTOR KANTON, LOCATIE BERGEN OP ZOOM

BESCHIKKING

Op 18 november 2002 is ter griffie van deze locatie ingekomen een verzoek tot het afgeven van een akte van bekendheid voor:

[verzoeker], [adres]verzoeker",

die heeft vermeld geboren te zijn in [adres]rtedatum en plaats/ adres]

zoon van [P & N], welke ouders woonachtig zijn in [adres]].

Verzoeker heeft aangegeven dat de gevraagde akte van bekendheid is bedoeld ter vervanging van een geboorte-akte, welke hij nodig heeft in verband met zijn voorgenomen huwelijk met mevrouw [X.].

Nu verzoeker woonachtig is te [adres], België, zal de kantonrechter aan verdere behandeling van het verzoek niet toekomen op grond van artikel 1:45 lid 1 BW. Een akte van bekendheid kan op grond van dit artikel worden afgegeven aan een aanstaande echtgenoot door de kantonrechter van zijn geboorteplaats of woonplaats.

Wellicht ten overvloede verwijst de kantonrechter naar artikel 1: 45 lid 3 BW inhoudende dat het ontbreken van een geboorteakte ook kan worden verholpen, hetzij door een dergelijke, maar beëdigde verklaring, afgelegd door de getuigen die bij de voltrekking van het huwelijk tegenwoordig zijn, of wel door een bij de ambtenaar van de burgerlijke stand afgelegde beëdigde verklaring van de aanstaande echtgenoot inhoudende dat hij zich geen geboorteakte of akte van bekendheid kan verschaffen. Helaas bestaat bij de gemeenten kennelijk het beleid om een aanstaande echtgenoot die in de onmogelijkheid verkeerd zijn geboorteakte te vertonen standaard te verwijzen naar de kantonrechter voor afgifte van een akte van bekendheid. Deze procedure voor de kantonrechter is echter niet alleen duurder, maar ook moeilijker. De kantonrechter kan immers slechts tot afgifte overgaan op verklaring van vier meerderjarige getuigen. Vaak blijkt na enig navragen reeds dat het voor een aanstaande echtgenoot onmogelijk is om vier getuigen voor te dragen die uit eigen wetenschap over de plaats en het tijdstip van geboorte kunnen verklaren.

BESLISSING

De kantonrechter:

verklaart zich onbevoegd om van het verzoek kennis te nemen.

Aldus gegeven door mr. W.E.M. Verjans, kantonrechter, en in het bijzijn van de griffier in het openbaar uitgesproken op 10 december 2002.