Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBASS:2012:BW9876

Instantie
Rechtbank Assen
Datum uitspraak
15-06-2012
Datum publicatie
28-06-2012
Zaaknummer
19.156122-11
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Op de voet van art. 369 lid 2 Sv, in samenhang met art. 328 Sv dat in art. 367 Sv van overeenkomstige toepassing wordt verklaard op het rechtsgeding voor de politierechter, is de officier van justitie bevoegd te vorderen dat de strafzaak door de meervoudige kamer van de rechtbank zal worden behandeld. Daargelaten de relatieve ouderdom van de onderhavige strafzaak en daargelaten het feit dat het OM deze zaak al eerder dan wel direct had kunnen aanbrengen ter behandeling van de meervoudige kamer, zal de politierechter de vordering toewijzen en de strafzaak verwijzen naar de meervoudige kamer. Een beslissing om de vordering van de officier van justitie af te wijzen zou de vrijheid van het OM om te requireren aan banden leggen, hetgeen de verhouding tussen het OM en de rechter zou miskennen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ASSEN

Sector strafrecht

Parketnummer: 19-156122-11

Proces-verbaal van de in het openbaar gehouden terechtzitting van de Politierechter in bovengenoemde rechtbank op vrijdag 15 juni 2012.

Tegenwoordig:

mr. A.L.M.J.A. Janssens, politierechter,

mr. W. Huizing, officier van justitie,

en R.C. Sprong, griffier.

De politierechter doet de zaak tegen na te noemen verdachte uitroepen.

De verdachte, genaamd:

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats en -land] op [geboortedatum] 1974,

wonende te [adres],

is niet verschenen.

De politierechter beveelt dat tegen de niet verschenen verdachte verstek wordt verleend en dat de behandeling van de zaak buiten diens aanwezigheid wordt voortgezet.

De politierechter memoreert dat de verdediging van de verdachte en/of één of meer van de medeverdachten, heeft verzocht een aantal getuigen te doen horen.

De officier van justitie vordert vervolgens verwijzing van de zaak naar de meervoudige kamer van deze rechtbank, omdat de ernst van het feit naar haar oordeel daartoe aanleiding geeft en zij, officier van justitie, geen hogere gevangenisstraf mag requireren dan één jaar nu de zaak bij de politierechter is aangebracht.

De politierechter overweegt met betrekking tot de vordering van de officier van justitie als volgt. Op de voet van art. 369 lid 2 Sv, in samenhang met art. 328 Sv dat in art. 367 Sv van overeenkomstige toepassing wordt verklaard op het rechtsgeding voor de politierechter, is de officier van justitie bevoegd te vorderen dat de strafzaak door de meervoudige kamer van de rechtbank zal worden behandeld. Daargelaten de relatieve ouderdom van de onderhavige strafzaak en daargelaten het feit dat het OM deze zaak al eerder dan wel direct had kunnen aanbrengen ter behandeling van de meervoudige kamer, zal de politierechter de vordering toewijzen en de strafzaak verwijzen naar de meervoudige kamer. Een beslissing om de vordering van de officier van justitie af te wijzen zou de vrijheid van het OM om te requireren aan banden leggen, hetgeen de verhouding tussen het OM en de rechter zou miskennen.

De politierechter schorst hierna, gehoord de officier van justitie, het onderzoek voor onbepaalde tijd. Hij stelt de stukken in handen van de rechter-commissaris, belast met de behandeling van strafzaken in deze rechtbank, voor het horen van de door de verdediging opgegeven getuigen en zoveel meer te doen als hij in het belang van het onderzoek noodzakelijk acht. De politierechter verwijst de zaak tevens naar de meervoudige kamer van deze rechtbank.

De politierechter beveelt de oproeping van verdachte tegen de dag van de nadere terechtzitting, met kennisgeving daarvan aan de raadsman van verdachte. Tevens beveelt de politierechter de oproeping van de benadeelde partijen die hebben aangegeven op de hoogte te willen worden gehouden van het verloop van de strafzaak.

Waarvan is opgemaakt dit proces-verbaal, dat door de politierechter en de griffier is vastgesteld en getekend.