Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBARN:2009:BK4882

Instantie
Rechtbank Arnhem
Datum uitspraak
01-12-2009
Datum publicatie
03-12-2009
Zaaknummer
BM2449
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Contact en stukkenwisseling met bewindvoerder WSNP valt niet buiten de gewone taak van beschermingsbewindvoerder, waarvoor de forfaitaire beloning zoals aanbevolen door het LOK, adequaat wordt geacht. )

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Prg. 2010, 18
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Geachte heer [A],

In uw brief van 16 november 2009 heeft u extra vergoeding verzocht voor werkzaamheden die [naam bewindvoerder] als bewindvoerder in de afgelopen jaren heeft verricht in verband met de wettelijke schuldsanering (WSNP) ten behoeve van de heer en mevrouw [naam rechthebbenden].

Voor diverse werkzaamheden voert u een half uur per maand als extra werk op. Deze werkzaamheden heeft u omschreven als : a. periodiek aanleveren van financiële stukken aan de WSNP-bewindvoerder voor controle van de WSNP, b. het maandelijks vaststellen van het bedrag boven het vrij te laten bedrag en dit overmaken naar de boedelrekening, c. regelmatig afwijzen van verzoeken om extra geld en d. creëren van extra ruimte binnen het vrijgelaten bedrag wegens een nieuwe schuld bij het CJIB.

Ten aanzien van deze werkzaamheden overweeg ik het volgende:

ad a. het is mij niet duidelijk welke informatie maandelijks naar de WSNP-bewindvoerder moet worden gestuurd; nu dit niet nader is omschreven, ga ik ervan uit dat het gaat om het periodiek versturen van een of enkele bankafschriften;

ad b. de WSNP-bewindvoerder rekent het minimaal af te dragen bedrag per maand uit, op grond waarvan deze vaste afspraken met de crediteuren heeft gemaakt; de controle zal dan bestaan uit de constatering dat in sommige maanden een extra aflossing kon worden overgemaakt;

ad c. verzoeken om extra geld zijn altijd te verwachten, ook bij minder strakke budgettering en zonder wettelijke schuldsanering;

ad d. het creëren van extra ruimte binnen het vrij te laten bedrag is niet anders dan het vinden van een gaatje in de financiën voor afbetaling van een nieuwe schuld, als er geen sprake is van wettelijke schuldsanering.

Op grond van deze overwegingen ben ik van oordeel dat de werkzaamheden in aard en hoeveelheid niet onderscheiden kunnen worden van de normale werkzaamheden van een professionele bewindvoerder. Voor deze normale werkzaamheden is een forfaitaire beloning bepaald conform de aanbevelingen van het LOK. Ik zie geen aanleiding daarvan af te wijken. Uw verzoek wijs ik daarom af.

Indien u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u door een advocaat hoger beroep laten instellen bij het gerechtshof te Arnhem.

Naar ik vertrouw, heb ik u hiermee voldoende geinformeerd.

Met vriendelijke groet,

mr. P.A. Huidekoper,

kantonrechter